Muziek en je brein: wetenschappers proberen te begrijpen hoe je herinnering van muziek je hersenen beïnvloedt

Als deejay ben je altijd geïnteresseerd in alles wat met geluid te maken heeft en hoe wij daar op reageren. Een interessant onderwerp, ….


 Een team van onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EFPL) ontdekte hoe de herinnering aan muziek de hersenen beïnvloedt. Het EFPL-team voerde het onderzoek uit met behulp van EFPL’s Defitech Foundation Chair in Human-Machine Interface (CNBI) om te kijken hoe het brein werkt wanneer denkbeeldige muziek in het hoofd wordt gespeeld.


Bron artikel: NaturalNews: Music and your brain: Scientists seek to understand how your memory of music affects your brain
Door: 


In samenwerking met een team van wetenschappers van de University of California, Berkeley, analyseerde het EFPL-team de hersenactiviteiten van een epileptische patiënt die ook een ervaren pianist was om de hersenactiviteit te onderzoeken die wordt geproduceerd wanneer een nummer daadwerkelijk wordt afgespeeld en wanneer een nummer mentaal wordt gespeeld in gedachten dus. Volgens Stéphanie Martin, hoofdauteur van de studie en een doctoraalstudent bij de CNBI, gebruikten ze de methode die bekend staat als electrocorticography, waarbij elektroden in de hersenen van de deelnemer worden ingebracht. Deze techniek wordt ook traditioneel gebruikt om mensen met epilepsie te behandelen die geen medicatie kunnen nemen. Bovendien kunnen de elektroden de hersenactiviteit berekenen met een zeer hoge ruimtelijke en temporele resolutie die nodig is omdat zenuwcellen snel reageren.

Martin zei echter dat de opnametechniek invasief is en dat de technologie geavanceerder moet zijn om de hersenactiviteit nauwkeuriger te kunnen meten.

Voor de eerste taak vroegen de onderzoekers de deelnemer om een muziekstuk op een elektrische piano te spelen terwijl het geluid was ingeschakeld. Tegelijkertijd registreerden ze de hersenactiviteit van de deelnemer en de muziek die werd gespeeld. Voor de tweede taak vroegen ze de deelnemer om hetzelfde muziekstuk te spelen, maar met het geluid van de piano uitgeschakeld. De hersenactiviteit van de deelnemer en de muziek werden ook vastgelegd. In de tweede taak was de muziek afkomstig uit het geheugen van de patiënt en konden de noten niet worden gehoord.

De resultaten toonden aan dat er niet veel verschil was tussen de twee, toen de hersenactiviteit werd vergeleken. De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Cerebral Cortex, onthulden dat het brein geen onderscheid maakt tussen echte muziek en imaginaire muziek. De onderzoekers identificeerden de gebieden in de hersenen die werden bedekt door de elektroden op basis van hun rol in het proces en hun reacties op zowel hoorbare als imaginaire geluiden. De onderzoekers geloven dat deze studie kan bijdragen aan de ontwikkeling van manieren om het spraakvermogen van mensen die het hebben verloren terug te brengen.

“We bevinden ons in de allereerste fase van dit onderzoek,” legde Martin uit. “Taal is een veel gecompliceerder systeem dan muziek: taalkundige informatie is niet universeel, wat betekent dat het in een aantal fasen door de hersenen wordt verwerkt.”

Verder hopen de onderzoekers dat deze bevindingen mensen met afasie en andere individuen die niet in staat zijn om te praten, kunnen helpen opnieuw te praten door hun interne spraak te lezen en deze vocaal opnieuw te creëren.


De voordelen van muziek voor de hersenen


Het is bekend dat muziek de hersenen gunstig beïnvloedt. Volgens een artikel van BeBrainFit.com kan muziek het volgende doen:

  • Muziek kan de stemming en de werkprestaties verbeteren. Het kan je gelukkiger en productiever maken. Bovendien kan het luisteren naar vrolijke muziek je humeur verbeteren.
  • Muziek kan hersenchemicaliën stimuleren, zoals de neurotransmitter dopamine. Deze hersenstof speelt een rol in het plezier beloningssysteem en wordt vaak het motivatiemolecuul van de hersenen genoemd.
  • Muziek kan iemand helpen te leren. Studies hebben aangetoond dat muziek iemands taalontwikkeling kan verhogen, IQ kan verhogen, testscores kan verbeteren, hersen connectiviteit kan vergroten en ruimtelijke intelligentie kan vergroten.

Geselecteerde alternatieve media

[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]