Tweedehands daglicht

Tweedehands daglicht … ?

Leef en werk jij ook onder tweedehands daglicht van de zon?

Tweedehands daglicht in je huis, kantoor en de tuinkas.

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Tweedehands daglicht? 
Huidveroudering wordt voor 95% door UV A-straling veroorzaakt. Van UV B-stralen word je bruin en deze zorgen tegelijkertijd voor de aanmaak van vitamine D. Naast al die fabeltjes over zonnecrème smeren om je te ‘beschermen’, is het een feit dat huidkanker het meest voorkomt in landen waar de meeste zonnecrème verkocht wordt (bron: What doctors don’t tell you). Blootstelling aan zonlicht is dus belangrijk om gezond te blijven. De bescherming tegen de schadelijke UV A-stralen krijg je door gevarieerde onbewerkte voeding te gebruiken met in ruime mate goede vetten, mineralen en vitaminen.

Aangezien we veel van onze tijd dagelijks in huis en de auto doorbrengen zitten we veel van de tijd achter glas. Glas en ook PVC-materialen laten vele malen minder UV B-stralen door. Je krijgt dus als het ware tweedehands daglicht. Nog erger is het gesteld met de moderne kantoorpanden die zon- en hittewerende folie tussen het thermopane glas hebben zitten. Veel mensen ervaren problemen met hun gezondheid als ze de gehele dag in deze panden verblijven. Meestal gaat men ervan uit dat de airconditioning daar de oorzaak van is maar wellicht is een chronisch gebrek aan zonlicht en daarmee vitamine D de werkelijke oorzaak?

Eeuwenlang was de zon een bron van energie en gezondheid. Het enige wat er de laatste eeuw veranderd is, sinds de toename van huidkanker, zijn onze voeding en de toename van gifstoffen. Zonnebrandcrèmes met al hun chemische ingrediënten doen mij dan ook meer denken aan tovermiddeltjes die goed zijn om de bankrekeningen van de producenten te vullen!

Wat we dus nodig hebben in een gezond leefmilieu is een dagelijkse portie ‘onbewerkt’ natuurlijk zonlicht. Het zou zomaar eens kunnen dat je na jaren gebrek aan zonlicht en het eten van al die kasgroenten je zelf een ‘kasplantje’ gaat worden.

Het grote probleem
Onze regeringen houden er allen een andere agenda op na blijkt steeds maar weer in de praktijk. Ondanks de felle tegenstand in Amerika waar acties gevoerd worden om GMO-voeding te voorzien van een label zodat consumenten een duidelijke keuze kunnen maken worden ook in de EU steeds meer GMO-zaden toegestaan waarvan bekend is dat ze onze gezondheid en die van de dieren schaden.

Wat kunnen we doen?
Ondanks de uitgebreide aandacht in de alternatieve media is de meerderheid van de bevolking hieromtrent nog onwetend (de zombie-generatie). Als je nog niet collectief een vuist kunt maken zullen we dus voor ‘ons’ zelf aan de slag moeten om tenminste het eigen hachje te gaan redden. Zelf voeding gaan kweken dus.

De volkstuin is zo’n optie maar ligt die niet aan het eigen huis dan zul je merken dat diefstal niet te voorkomen is. Bovendien zit je dan nog steeds met de weersinvloeden en de chemtrails. Niet iedereen heeft een tuin op het zuiden en de mogelijkheid om een kas(je) te plaatsen. Bovendien zit je dan nog steeds met de factor: tweedehands daglicht.

Mijn idee is nog niet helemaal af …….
Bijna iedereen heeft wel een ruimte waar mogelijkheden zijn om voedsel te kweken. Ruimtes die eenvoudig te verwarmen zijn maar waar het daglicht het probleem is. Er zijn vele kant-en-klaar-systemen om daglicht in die ruimtes te brengen via een visooglens die het licht bundelt en daarna weer verstrooit in de ruimte. Deze visooglenzen zijn echter van kunststof of glas die beiden dus de UV B-stralen tegenhouden of sterk verminderen. Er is echter een kunststof op de markt date wel UV B-stralen doorlaat. De vraag is: “Kunnen we daar een visooglens van construeren?” Dit zogenaamde PTFE-folie wordt onder andere toegepast in het Eden Project in Cornwall waar ik enkele jaren geleden al een bezoek aan heb gebracht. 
http://www.edenproject.com/learn-with-us

De mogelijkheid om een zolderkamer, een schuurtje of een kleine slaapkamer tegen relatief lage kosten om te toveren tot een volwaardige ruimte voor het kweken van groenten spreekt mij wel aan.

De straling van de zon wat betreft licht wordt uitgedrukt in ‘Angstroms’ of ‘A’ . Het ultraviolette licht waar we van verbranden of bruin worden ligt ongeveer tussen de 4000 en 100 A (Angstrom units). Uit onderzoek is gebleken dat het deel van de ultraviolette straling tussen de 2,900-3,050 het meest effectief is om te ‘bruinen’ en in het bijzonder het 2,967 A(ngstrom) niveau. Normaal autoglas houdt alle ultraviolette straling tegen tot 3000 A. Dus dan is er nog maar heel weinig over om bruin van te worden… of je gezonde groenten te kweken.

— Henk Mutsaers


Hallo Henk,
Zelf al je voedsel produceren is niet voor iedereen haalbaar. Rechtstreeks inkopen bij (lokale) biologische boer / tuinder, zonder tussenkomst van groothandel of supermarkt, lijkt mij een nieuwe trend. We hoorden van een co-operatie in een bepaalde wijk van Athene van 500 gezinnen, die gezamenlijk producten inkopen tegen groothandelsprijzen en dit vanuit een opslagruimte afleveren aan hun leden. Niet alleen verse groenten en fruit maar ook zuivel, vlees, meel, peulvruchten, olijfolie e.d. Lijkt mij een heel goed initiatief. Zo zijn ze verzekerd van een goede kwaliteit en profiteren ze van lage prijzen. Bovendien steunt zo’n project de lokale boeren en tuinders. Niet onbelangrijk in een tijd waarin het voor veel agrariers nauwelijks nog rendabel is om door te gaan. Ook op de markt kun je rechtstreeks bij de producent kopen en de grote supermarktketens zoveel mogelijk omzeilen. 
Groeten, Jacky


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]