Cel verstikking

Vetten – Mineralen – Vitaminen, 
het gaat niet om stofjes maar om processen!

Het verschil tussen voedsel INNAME en voedsel OPNAME.

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Alweer sinds 2008 maken we nu elke week gezondheid radio / dotcom.radio en meestal is Mike Donkers daarbij ook van de partij. Ik blijf mij verbazen over Ron Fonteine en Mike hoe zij zaken kunnen uitpluizen en verbinden door logisch te denken niet verblind door de opleiding die artsen gevolgd hebben. De mail die ik van Arie door stuurde naar Mike bracht weer een verhelderende kijk op zaken, voor iedereen begrijpbaar en een nieuw inzicht dat ik nog nergens gelezen had. De mail van Arie:

Goede morgen Henk,
Hoe gaat het met jou tegenwoordig? Meestal hoor ik je op de radio, goede uitzendingen van jullie. Laatst heb ik mijn homocysteïne laten bepalen. De huisarts deed er wel moeilijk over maar toch gelukt.  Mijn gehalte was 9,8 een beetje te hoog volgens mijn informatie. Dat moet ongeveer 6 of 7 zijn volgens Dr. Karel Erben en Tanja Visser. Nu ben ik bezig om extra B6, B12 en foliumzuur te nemen om het gehalte te verlagen. Hierover heb ik nog niet gehoord in jullie uitzending. Misschien kan dat een keer? Een te hoog gehalte kan de oorzaak zijn van vele ziekten. Bloed afname, om homocysteïne te bepalen, moet in een ziekenhuis worden gedaan.
 
25 (OH) D in mijn bloed is 109 nmol/l Dat moet naar 150 nmol/l volgens Dr. Mercola en anderen. Nu neem ik iedere dag 4000 IE of 100 mcg D3 ongeveer 20 x de ADH. Dan moet het wel lukken denk ik. Het is toch niet te geloven dat de politiek dit wil tegengaan !!
 
 
Jouw chorella tabletten neem ik iedere dag, zo’n 6 per dag. Is dat wel genoeg? Wordt van de chorella in je lichaam astaxanthine gemaakt? Gert Schuitemaker heeft hierover een boekje geschreven en dat ben ik aan het lezen. Astaxanthine, de algen antioxydant, beschermt iedere lichaamscel.
 
Hartelijke gezonde groeten, Arie
 
Het (korte) antwoord van Mike:

Hoi Arie,

N.a.v. de mail die je hebt gestuurd aan Henk Mutsaers (en hij daarna naar mij) het volgende:

Je komt op mij over als iemand die weliswaar bezig is met het verwerven van informatie en inzichten op het gebied van voeding en gezondheid, maar je moet uitkijken dat je je niet helemaal blindstaart op ‘stofjes’. Je hebt het over homocysteine en astaxanthine. Toegegeven, dit zijn allemaal belangrijke stoffen en ze geven ook een indicatie indien er een teveel of te weinig van in je lichaam is, maar de hamvraag is: hoe komt dat dan? Je moet dan gaan kijken naar het grotere plaatje, waarbij naast voedselinname ook voedsel OPNAME een zeer grote rol speelt.

Een goed voorbeeld is je verhoogde gehalte aan homocysteine, waarbij je correct de link legt met een tekort aan B6, foliumzuur en B12. Je zult zien dat ook zink hier een belangrijke rol in speelt en dat gehalte is ongetwijfeld bij jou aan de lage kant. Dus als deze B-vitamines en zink onvoldoende aanwezig zijn en het homocysteinegehalte verhogen, heeft dat dan te maken met een te geringe inname van deze voedingsstoffen of een te geringe opname ervan? Het antwoord is: een te geringe opname. Door dit nu te gaan slikken als supplementen is er dus geen enkele garantie op succes! Als het lichaam deze stoffen niet of onvoldoende opneemt zullen ze linea recta weer afgevoerd worden. Zonde van het geld met al die dure supplementen!

Geïsoleerde stofjes
Je fixatie op geïsoleerde stofjes gaat teveel uit van een mechanistisch mens-als-machine-model: verricht metingen en vul maar op basis daarvan de juiste stofjes aan en het komt goed. Je noemt ook Schuitemaker, de ‘godfather’ van de Nederlandse orthomoleculaire geneeskunde en ook al zo’n denker in ‘stofjes’. Mijn probleem met deze ‘alternatieve’ vorm van geneeskunde is dat het nog steeds uitgaat van pilletje-poedertje-tabletje. Bovendien is het interessant om te weten dat de grote farmaceutische bedrijven al vele jaren deze tak van geneeskunde hebben ontdekt en gaandeweg alle fabrikanten van orthomoleculaire supplementen aan het opkopen zijn. Dit is ook de reden waarom steeds meer supplementen minder effectieve doses hebben en foute toevoegingen als aspartaam (!), geharde vetten (transvetten), suikers als glucose, fructose, dextrose of maltodextrine en nanodeeltjes als titaniumoxide. Daarnaast zijn de ‘vitamines’ die ze bevatten maar al te vaak synthetisch. In het gunstigste geval doen dergelijke supplementen niets en worden ze afgevoerd door het lichaam, in het ongunstigste geval verstoren ze juist de balans en kunnen ze even giftig zijn als reguliere medicatie!

De hamvraag is: wat veroorzaakt een geringe opname van B6, B11 en B12 en zink? Interessant genoeg komt dit veelvuldig voor, altijd zie je weer die B-tjes en zink terugkomen, evenals slechte eiwitvertering. Niet zo gek als je bedenkt dat het te maken heeft met te weinig maagzuur. Alles draait namelijk om de juiste pH, in dit geval een zeer zure pH (onder de 2). Als je maagomgeving te alkalisch is vanwege onvoldoende maagzuur worden bepaalde spijsverteringsenzymen niet geactiveerd die verantwoordelijk zijn voor de opname van deze B-vitamines en belangrijke spoorelementen als zink. Jij kunt dan slikken wat je wil, maar het komt wel allemaal in die veel te alkalische maag terecht en zal je homocysteine niet doen verminderen, maar wel de inhoud van je portemonnee! Je moet niet in stofjes denken maar in holistische processen, waarbij alles draait om balans. Dat geringe maagzuur heeft namelijk ook weer een oorzaak en dat is bijnierverzwakking. En ook dat heeft een oorzaak, namelijk iets veel belangrijker en energetisch is en dus geen stof: STRESS. Zie ook de link naar het eboek over bijnieruitputting, je zult er ongetwijfeld jezelf op punten in herkennen.

Wil je dan toch gaan supplementeren, dan is het verstandiger een goed bijniersupplement te nemen:

En daarnaast het aanvullen van je maagzuur d.m.v. suppletie:

Ook met het slikken van vitamine D3 speel je Russische roulette. Een tekort aan een vetoplosbare vitamine als D heeft opnieuw te maken met een te geringe inname (een vetarm voedingspatroon) of met een te geringe opname (te weinig galzouten, eveneens door vetarme voeding, waardoor de galblaas onvoldoende gestimuleerd wordt zichzelf te ledigen). Zoals je ziet is het dus zaak om meer vetten te eten, met name dierlijke (D3 is een dierlijke omzetting van de plantaardige variant, D2, net zo goed als K2 een dierlijke omzetting is van de plantaardige K1). Je krijgt anders te weinig vetinname en -opname en dus tekorten aan de vetoplosbare vitamines. Dit gaat veel verder dan alleen D3, we hebben het ook over vit. A, E en K. Als al deze vetoplosbare vitamines samen in dierlijk vet voorkomen, is het dan niet verstandiger om ze ook samen in de juiste hoeveelheden binnen te krijgen in plaats van er een stofje uit te kiezen en deze in grote hoeveelheden te gaan slikken, met het risico dat je hierdoor eerder de balans verstoort dan verhelpt? Wist jij bijvoorbeeld dat vitamine D en vitamine A samen moeten gaan in een verhouding van 10:1? Wist je dat ouderwetse levertraan dit van nature heeft? Is het dan niet verstandiger om levertraan in te nemen? Hier is de allerbeste levertraan, een gefermenteerde variant met ook nog eens een lekkere natuurlijke kaneelsmaak:

Ik mis het denken in processen bij jou, je zit te autistisch vast in het denken in ‘stofjes’. De volgorde is als volgt: vetten – mineralen – vitamines. Zonder voldoende vetten geen mineraalopname, zonder mineralen geen vitamineopname. Dit zijn allemaal sleuteltjes in een contactslot en mis je 1 sleuteltje dan ‘vonkt’ het op een andere plaats niet. Het is dan ook een goed idee om Keltisch zeezout te gaan eten (en drinken in de vorm van een Sole!) en te kiezen voor voeding en supplementen die VOLLEDIG en VOLWAARDIG zijn.

Wat betreft het andere stofje dat je noemt, astaxanthine, dat is inderdaad een krachtige antioxidant. Dat woord is ongelukkig gekozen, want het suggereert dat het zuurstoftransport naar de cellen tegengaat. De waarheid is dat een antioxidant juist het zuurstoftransport naar de cellen verhoogt. Het is dus zeer zinvol om voeding die rijk is aan antioxidanten tot je te nemen. Tot zover zijn we het eens. Maar wat nou als er iets is dat nog beter is, namelijk actieve zuurstof in de vorm van ozon of waterstofperoxide? Wist je dat je zuurstof kunt DRINKEN? Volgens mij houd je van scheikunde. Hier een klein lesje:

De bomen en planten en de plankton in de zee produceren grote hoeveelheden zuurstof die onderdeel uitmaakt van onze atmosfeer. Zuurstof is H2O. Eigenlijk is de correcte formule H2O1, oftewel twee waterstofmoleculen (H2) en 1 zuurstofmolecuul (O1). Dit verklaart ook de naam zuurstof omdat de waterstof 1 extra molecuul levert t.o.v. de zuurstof en waterstof is zuur, tegenover het basische ‘zuurstof’ (ik heb nu eenmaal geen andere naam hiervoor). Zuurstof verwijst dus naar de combinatie van H2 en O1, niet naar de afzonderlijke O1, die we eigenlijk ‘basenstof’ zouden moeten noemen.

Op de bovenste zuurstoflaag heeft de zon vrij spel. Door middel van zonlicht weet deze de O1-moleculen los te weken van de waterstof (H2), waardoor je actieve, zeer instabiele O1-moleculen krijgt. Deze willen zich meteen weer binden en doet dat dan aan elkaar, in groepen van drie. Je krijgt dan O3 en dat is ozon. Dit maakt de bovenste zuurstoflaag dus een ozonlaag. Ozon is echter zwaarder dan zuurstof (H2O) en valt naar beneden. De ozon (O3) is eveneens zeer instabiel en wil niets liever dan weer H2O worden, of, nog beter, H2O2. Hiervoor zal het 1 molecuul O1 moeten opgeven. Het O1-molecuul dat nu losgelaten wil worden is eveneens actief en dus instabiel en heeft een voorkeur voor vocht of water. Onmiddellijk zal het zijn weg vinden naar regenwolken, mist, dauw en ander vocht in de atmosfeer. Je krijgt dan de combinatie van twee waterstofmoleculen (H2) en twee zuurstofmoleculen (O2): H2O2. Een andere naam hiervoor is waterstofperoxide, waarbij ‘per’ staat voor ‘paar’. Een betere naam zou zijn: dihydrogeen (H2) dioxide (O2), of waterstofdioxide.

Het levenselixer van de aarde
Hoe dan ook, waterstofperoxide maakt onderdeel uit van de complete watercyclus op aarde. Het zit zowel in zeewater als regenwater en het is de bedoeling dat dit zuurstofrijke water alle leven op aarde voedt, van de bodem tot de planten tot de planteneters tot de vleeseters die de planteneters opeten. Als er in de moderne land- en tuinbouw dus geen gebruik gemaakt wordt van regenwater maar kraanwater zie je meteen wat er mis is met ons voedsel. Voeg daaraan toe het gebruik van extreme verhittingsmethoden om ons voedsel te raffineren en bewerken en er zit letterlijk geen leven meer in, want zuurstof is leven. Ziekte, ALLE ziekte, moet dan ook gedefinieerd worden als: celverstikking, in meer of mindere mate. Dit gaat dus nog veel verder dan bijnieruitputting of te weinig maagzuur. Dit betekent dat ALLES te verhelpen is als je de juiste mate van stabiele zuurstof binnenkrijgt, in combinatie met andere ‘levensvonken’, te weten vetten, mineralen en vitamines.

En H2O2 is een behoorlijk stabiel molecuul, bestaande uit twee zuurvormende waterstofmoleculen (H2) en twee basische zuurstofmoleculen (O2). Waterstofperoxide is bovendien negatief geladen, evenals ons lichaam, en bindt zich, evenals ons lichaam, aan positief geladen stoffen. De positief geladen stoffen zijn de anaerobe ziektekiemen (schimmels, virussen, parasieten, bepaalde bacteriën) en gifstoffen. Ons lichaam, dat negatief geladen is, trekt deze aan waardoor we ziek worden, maar waterstofperoxide is ook weer in staat om ze aan te trekken en uit ons lichaam te binden en verwijderen. Bovendien onderhoudt het de zuur-basenbalans omdat het uit gelijke hoeveelheden zuren en basen bestaat en daarmee essentiële spijsvertering – en stofwisselingsenzymen activeert, zoals bijvoorbeeld catalase.

Zie je dat het allemaal draait om evenwichtige processen en niet om losse stofjes? Is het dan niet zinvol om ons zuurstofgebrek aan te vullen en daarmee onze spijsvertering en stofwisseling weer op orde te brengen? Je kunt waterstofperoxide hier in een foodgrade variant van 35% bestellen:

Je hebt ook een pipetflesje nodig:

Ik wil het hier met Henk in de uitzending nog regelmatig over hebben. Deze email is al een boekwerk geworden, maar hopelijk heb ik je op een ander, ruimer denkspoor gebracht. Als je nog vragen hebt, email gerust!

Mike Donkers


Hallo ik ben het eens met vele andere mensen dat wij de vrijheid moeten behouden om hoogedoseerde voedingssupplementen te kunnen kopen we leven immers in een vrij land toch hoop dat de politiek hier aan gehoor wil geven mvg GH Zwakhoven


Er is geen opname zonder inname. Groenten en fruit, ook biologisch, bevatten weinig voedingsstoffen. Een aanvulling is vereist. BMJ schreef in 1998 al: Eet goed en neem een multivitamine. Ook JAMA in 2002: Het dagelijks innemen van vitaminen, in het bijzonder B,C,D en E verkleint de risico’s op een aantal chronische en ernstige ziekten. Laten wij nou eens dit ter harte nemen en beginnen met innemen van goede vitaminen, mineralen en overige voedingsstoffen. Maar dat moet wel mogelijk blijven. De politiek wil onze vrijheid tot gebruik van deze zo nodige voedingssupplementen aan banden leggen. Laten wij er met ons allen hier wat aan doen. Daarna kunnen wij, zoals Mike schrijft, denken over de opname. Natuurlijk is dat belangrijk. Maar als de mogelijkheid om hooggedoseerde voedingssupplementen te gebruiken ons wordt ontnomen, hoeven we ook niet na te denken over de opname lijkt mij. Schrijf brieven naar de regering, en leden van de Tweede Kamer. Schrijf.. mail.. schrijf blijf schrijven. – Arie