Geneeskunde is geen wetenschap

Save as PDF 
Het onwetenschappelijke van geneeskunde?
Geneeskunde is geen wetenschap!
pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Mensen zijn het probleem.
Geneeskunde prijst zichzelf als zijnde wetenschappelijk. Constant worden medicijnen en therapieën geëvalueerd door middel van dure test procedures en eveneens kostbare regulerende richtlijnen. Het resultaat is dat dit de goedkeuring draagt van de overheid en media. Advocaten en lobbyisten krijgen zelfs de mogelijkheid nieuwe wetten aan te moedigen die de alternatieve geneeskunde vernietigen.

Er zijn echter veel problemen aangaande dit gezichtsveld. In de eerste plaats kan geneeskunde nooit een wetenschap zijn omdat het een logische onmogelijkheid is om universele waarheden af te leiden van experimenteel bewijsmateriaal.

Voorbeeld wetenschappelijk onderzoek:
Meneer X gaat dood van longkanker omdat hij rookte. Maar je kunt niet zeggen dat daardoor het bewijs is geleverd dat meneer Y ook gegarandeerd dood gaat omdat hij ook rookt. Dan is er het probleem met wetenschappelijke onderzoektesten. Als men in een onderzoek aantoont dat 70% van een studie groep van 1000 mensen goed reageert op een behandeling en 30% niet, je zou dus kunnen vermoeden dat de therapie voor die 70% altijd 100% werkt. Je kan uit deze data ook halen dat de behandeling 100% werkt voor 70% van de groep. Er blijft een variabele factor voor wie het de ene keer wel en de andere keer niet werkt. Hoe de data uit een onderzoek vertaald wordt komt dus overeen met wie en waarvoor het onderzoek gedaan wordt. (Wie betaald!). Als het een farmaceutisch bedrijf wat 99% het geval is mag u raden hoe de uitslag en conclusie eruit ziet. (99% van alle onderzoeken wordt gedaan naar medicijnen en (on) natuurlijke geneeswijzen)

Variabele factoren onderzoeken
Elk individu reageert anders op medicijnen op andere tijden, iets wat alternatieve artsen al gedurende jaren proberen te beklemtonen. Deze vorm van geneeskunde kan niet geanalyseerd worden door een standaard dubbelblind onderzoek met een placebo vanwege het verschil in biochemische individualiteit, hun stemming, en de aan verandering onderhevige karakteristieken gedurende tijd.

Traditionele geneeskunde
De traditionele geneeskunde begint nu deze problemen ook in te zien. We zijn echter nog jarenlang verwijdert van het feit dat traditionele geneeskunde geen wetenschap is en dit gaat doordringen tot de media en de overheid. Er is een verrassende overeenkomst in feite gelijkwaardig aan alternatieve geneeswijzen. En wat gaat er dan gebeuren?
(Bron: British Medical Journal, 2004; 329: 966-8).


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]