Vitamine & Mineralen informatie pagina

* Wat ie een klinische voeding?
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
* Vitamine A / Beta-caroteen:
* Vitamine B9 Folate dementie & …
* Vitamine B12
* Vitamine B12 en botontkalking
* Vitamine B12 geheugen / dementie
* Vitamine B17 en kanker(tip)
* Vitamine C
* Vitamine C Hart & Vaatziekten
* Vitamine C & E hoge dosering is veilig
* Vitamine D ADH
* Vitamine D gebrek ouderen

* Vitamine D relatie met kanker
* Vitamine D ontstekingsremmer
* Vitamine E
* Vitamine E synthetische vorm
* Vitamine E verlies door roken
* Vitamine K
* Vitamine K en bloedverdunners
* Vitamine Interactie(tip)
* Calcium & Vitamine D supplementen
* Omega 3 vetzuren
pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Waarom worden mensen getroffen door het – noodlot -?

We staan er niet altijd bij stil hoe belangrijk uw gezondheid is voor uw …. inkomen en levensgeluk. Gebreken kunnen al gauw uw functioneren beperken. We worden met z’n allen wel ouder maar gemiddeld heeft iemand op zijn 53 ste al een chronische ziekte en hebben 50% van alle Nederlands een of meerdere kwalen en gebreken. (cijfers CBS) Heel veel van deze gebreken, kwalen en ziektes zijn echter eenvoudig te voorkomen. Daar krijgt u vaak geen eerlijke voorlichting over van officiële instanties – artsen – diëtisten – voedingscentrum & de media! De gebrekkige kwaliteit en samenstelling van onze voeding is namelijk de oorzaak van veel van deze klachten en ziektes. Om voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen om te voldoen aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) zou u 10.000 calorieën tot u moeten nemen! Van de meer als 400 artsen waar ik in 2004 contact mee heb opgenomen had nog geen enkele hiervan kennis genomen. Erger nog slechts twee artsen zijn actief aan de slag gegaan hun patiënten hiervan op de hoogte te stellen!!!!! (antiaging vitamine analyse) De drie artsen die zelf deze test hebben laten doen scoorden geen van allen een voldoende evenals de 80 gezondheid ‘professionals’ die werden getest in Amerika. Sommige gezondheid controles (base & zurenbalans) kosten slechts 13 euro en ik ken nog geen enkele arts die deze test uitvoert. Of u met de op deze site aangeboden informatie iets wilt gaan doen is uw eigen verantwoording en keuze. Ik zou u in ieder geval willen aanraden hier grondig naar te kijken. Veel mensen zijn onbewust zelf verantwoordelijk voor het ‘noodlot’. Nu ik de feiten ken zou ik geen dag meer zonder voedingssupplementen durven. – Henk Mutsaers 

Neem kennis van de belangrijkste informatie die 20 jaar studie naar een super gezond dieet hebben opgeleverd. Gezond dieet studie.

Wat is klinische voeding?
Een klinische voedingsstudie kijkt naar de relatie tussen de voeding en het welzijn van het lichaam. Meer in detail, het is de studie naar voedingsstoffen, hoe deze worden verwerkt door het lichaam, het stofwisselingsproces, opgeslagen worden, en het lichaam weer verlaten. Behalve hoe het lichaam omgaat met deze essentiële stoffen zijn wetenschappers geïnteresseerd in de effecten die het milieu en mensen hebben op de kwaliteit en veiligheid van de voedingsketen en hoe deze factoren een invloed hebben op de gezondheid en ziektes.

Ondervoeding in ‘Rijke’ landenOndervoeding in de rijke ‘ontwikkelde’ landen? Jawel, dat manifesteert zich in diabetes, hart en vaat ziekten, kanker, vele andere ziekten en ….. ironisch genoeg ook in overgewicht! Ons lichaam blijft namelijk continu een honger gevoel geven als er belangrijke bouwstoffen ontbreken. De schijf van vijf is al heel lang onvoldoende om alle essentiële vitaminen en mineralen binnen te krijgen. De schokkende waarheid is dat dit al in 1936 bekend was. 
Bent u nog overtuigt dat – U – gezond eet,
lees dan het verslag van bio chemicus Paul Stitt >>>

Naar boven


De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid is eigenlijk een norm waar de naam al verwaring geeft. Deze norm geeft eigenlijk de minimum hoeveelheid aan waarop het lichaam nog naar behoren blijft functioneren. Voor veel vitamines is ook een bovengrens vastgesteld. In beide gevallen staan deze inzichten momenteel door gevorderde technieken en uitgebreide onderzoeken ter discussie.
Naar boven


Vitamine A / Beta-caroteen:
Deze stof komt veel voor in lever en vette vis. het helpt (met Vitamine E en selenium) de celmembramen te beschermen tegen met name giftige stoffen uit de omgeving (lucht, voeding). Uit onderzoek bij hart patiënten is een beschermend effect gebleken. Echter voor zowel vitamine A als vitamine D geldt een maximale dosering bij gebruik wegens het potentiële giftige karakter indien toegediend in hoge doseringen.

Naar boven


B9 Folate nieuwe wonder vitamine?

Vitamine B9 ook bekend als folate of folic acid.
Het wordt gevonden in groene groenten als bonen broccoli, asperges, citrus fruit en o.a. eieren. Voorheen was deze vitamine zeer bekend bij het voorkomen van geboorte afwijkingen, hart en vaatziektes en mogelijk verschillende kanker soorten. De lijst van voordelen blijft echter groeien.

Dementie
Vitamine B9 krijgt meer en meer een reputatie als wondermiddel tegen een toenemend gezondheid probleem van onze vergrijzende samenleving. Dementie.

Een recentelijk uitgevoerde studie aan de Tufts universiteit (U.S.) toonde dat vitamine B9 het brein mogelijk scherper houdt. Andere studies waarbij gezonde mannen tussen 50 en 85 126 voeding en leefstijl vragen kregen naast een bloedonderzoek met een vervolg studie na drie jaar waarbij de mentale prestaties onderzocht werden.

De onderzoekers stelden vast dat vitamine B9 in bijzonder beschermde tegen geestelijke achteruitgang. Gelijktijdig toonde een studie in Italië dat mensen met een laag B9 gehalte of hogere gehaltes van homocysteine en animo acid in hun bloed een twee maal hoger risico liepen om dementie te ontwikkelen in de daarop volgende vier jaar.

Alweer een andere studie door the Centers for Disease Control and Prevention maakte duidelijk dat B9 helpt bij de bloedcirculatie. De vitamine B9 verlaagt bovendien te hoge homocysteine en animo acid niveau’s die gekoppeld worden aan hart aanvallen en herseninfarcten. Er wordt gedacht aan verzwakking van de bloedvaatwand door homocysteine.

Quanhe Yang, een epidemioloog keek naar doden door hart, – en herseninfarcten tussen 1998 en 2001. Hij schatte dat vitamine B9 in de voeding leidde tot 31.000 minder doden door herseninfarcten en 17.000 minder door hartinfarcten in elk van deze jaren.

Maar terwijl al dit nieuws in de goede richting wijst is het nog geen vaststaande conclusie. Er zijn ook een paar studies die mogelijk wijzen op risico’s bij een teveel aan vitamine B9. (740 microgrammen – 400 is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) Het is echter ook mogelijk dat een moeilijk aantoonbaar vitamine B12 gebrek hiervoor verantwoordelijk is in plaats van de hoge dosering vitamine B9. Al deze studies tonen dat de relatie en evenwicht tussen B9 en de andere B vitamines evenals homocysteine en animo acid complex is.

Natuurlijk willen mensen in een vergrijzende bevolking dementie zien te voorkomen. Er worden dan ook vele studies gedaan naar oorzaak en gevolg relaties. De studies zover zijn epidemiologisch van aart die associaties tonen maar geen oorzaak en effect.

Het is dan ook verstandig om persoonlijk te kijken of u geen gebreken vertoond.

Naar boven


Vitamine B12
Vitamine B12 in een hele hoge dosering vermindert de klachten bij het chronisch vermoeidheid syndroom ME. Dit blijkt uit een onderzoek van internist Theo Wijlhuizen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Vitamine in pilvorm Tot nu toe is deze vitamine in pilvorm in ons land alleen in lage dosering, 0,1 milligram te verkrijgen. Uit verschillende tests blijkt echter dat mensen met klachten als extreme moeheid, hoofdpijn, spierpijn en moeite met zien een hoge dosering van 10 milligram nodig hebben. Vitamine pep


Vitamine B12 en botontkalking.
Vrouwen hebben ongeveer een vier maal hoger risico om
osteoporosis te ontwikkelen ten opzichte van mannen. Een nieuwe studie toont dat er een link is tussen vitamine B12 tekort bij mannen, iets wat eerder ook al het licht kwam bij vrouwen. Het mechanisme bij het samenspel van diverse vitaminen en mineralen is nog niet bekend. Wetenschappers onderzochten de relatie tussen botontkalking en het vitamine B12 gehalte in het bloedplasma in de leeftijd tussen de 30 en 87 jaar. als onderdeel van de langlopende Framingham Osteoporosis studie. Een lager niveau dan 148 picomoles per liter (pM/L) B12 gaf een groter risico te zien. Een niveau beneden 185 pM/L wordt als te laag beschouwd. De aanbevolen hoeveelheid B12 is 2,4 microgram per dag er zijn echter vele factoren die de opname van vitaminen in het algemeen kunnen remmen. Voldoende binnenkrijgen is dus geen enkele garantie ten aanzien van een effectieve stofwisseling.

Naar boven


Vitamine B12 geheugen / dementie
Een kwart van de ouderen in ons land heeft een tekort aan vitamine B12 blijkt uit nieuwe gegevens van TNO voeding. Veel ouderen ondervinden hierdoor problemen met het geheugen, waarnemen en opslaan van informatie. dergelijke problemen kunnen door het Vitamine Informatie Bureau verklaard worden door vitamine B12 gebrek. de belangrijkste oorzaak voor het vitamine tekort is de verminderde opname ervan in de darm. Behalve het eten van producten rijk aan vitamine B12 zoals vis zouden ouderen ook vitaminesupplementen moeten gaan nemen. In Amerika wordt voor alle personen ouder dan 50 dit al aanbevolen. Nieuwe onderzoeken tonen dat er mogelijk ook verband bestaat tussen vitamine B12 tekort en het ontstaan van dementie. 

Naar boven


Vitamine B17 en kanker (tip)
Vitamine B17 komt in zeer veel voeding voor en wordt wel een natuurlijke chemo stof genoemd omdat deze cyanide (blauwzuur) bevat. Het komt voor in de pitten van abrikozen, kersen, perziken, pruimen en appels. Leatrile, heeft als werkzame stof vitamine B17. Vitamine B17 (amygdaline) is een glucose-cyanideverbinding, en omdat het gebonden is kan het geen kwaad in je lichaam. Een enzym dat de cyanide eraf breekt en dat enzym komt alleen voor in kankercellen, wat er dus voor zorgt dat die kankercellen vergiftigd worden. Het is te specifiek om willekeurig te zijn, en men denkt dat het het lichaams natuurlijke beschermingsmechanisme tegen kanker is. Vroeger werden er veel meer dan nu pitten gegeten. 

Vitamine C
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Vitamine C te laag
Dringend verzoek ADH aanbeveling vitamine C. Experts bevelen een herwaardering aan van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Vitamine C.

Een recentelijk gepubliceerd onderzoeksrapport (24-08-04) toonde aan dat een hoger gedoceerde concentratie vitamine C kan verkregen worden in het bloedplasma dan voorheen voor mogelijk gehouden werd. Onderzoekers hebben een dringende oproep gedaan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid naar boven bij te stellen voor vitamine C. Twee verschillende studies hebben aangetoond dat ascorbic zuur in bloedplasma verhoogd kunnen worden in drie keer hogere concentraties. In hun onlangs gepubliceerde boek toonden Drs. Hickey and Roberts dat de originele calculaties ten behoeve van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) veel te laag waren. (Ascorbate: The Science of Vitamin C, 264 pages, referenced, ebook: …… 

Naar boven


* Vitamine C gebrek Scheurbuik is terug


Hoge dosering vitamine C geeft lager risico hart en vaat ziekten
In een gecombineerde studie waarbij de resultaten van negen verschillende studie geanalyseerd werden kwam naar voren dat mensen die meer als 700 mg vitamine C extra via supplementen namen een 25% lager risico liepen op het ontwikkelen van hart en vaat ziekten, vergeleken met mensen die geen supplementen gebruikten.
Bron: Hoge dosering vitamine C geeft lager risico hart en vaat ziekten

Hart en vaat ziekten: Een verbazingwekkende ontdekking.
Behoort u tot de meerderheid die gelooft dat vette voeding slecht voor u is en kan leiden tot hart en vaatziekten? Het is zeker een reeds lang gevestigd geloof, en het is er één waardoor de voedingsindustrie met laag vetgehalte producten een nieuwe miljarden markt kon aanboren! Deze ontwikkeling gaat in feite al terug tot begin vijftiger jaren en naar een onderzoeker genaamd Ancel keys die een heldere overeenkomst demonstreerde tussen vet consumptie en hart en vaatziekten. Hij paste zijn overtuiging aan een paar jaar later en legde de oorzaak bij de verzadigde vetten. Maar een nieuwe industrie was al ontstaan en al niet meer te stoppen. Niet dat zijn recentere hypothese beter was. Meer recentere studies tonen dat verzadigde vetzuren onze aderen niet verstoppen, in feite kunnen ze zelfs cholesterol verlagen. Zo wat veroorzaakt atherosclerose dan? (het versmallen van de slagaders) En waarom heeft dit epidemische vormen aangenomen? De Duitse Arts Matthias Rath en de Nobelprijs winnaar Linus Pauling kwamen met de beste theorie en het is wat niemand verwachtte. Zij stelden dat atherosclerose zelfs geen ziekte was, in feite is het is de manier van het lichaam om beschadigd bloedvat te herstellen. De gezondheid van de slagaders hangt gewoonlijk af van vitamine C, en de mensen zijn onder de zeer weinig schepselen op de planeet die vitamine C niet zelf kunnen produceren. Zowel Rath als Pauling stelden dat atherosclerosis veroorzaakt wordt coor vitamine C gebrek. Het volledige rapport is verkrijgbaar via de website; What Doctors Don’t Tell You.

Naar boven


Vitamine C & E hoge dosering is veilig

Council for Responsible Nutrition (CRN)
Zowel vitamine C als E zijn veilig op hoge doseringen

WASHINGTON, D.C., April 29, 2005 Veertien toonaangevende veiligheid en antioxidant experts hebben de aanwezige wetenschappelijke literatuur herzien en concludeerden dat vitamine E veilig is voor de algemene bevolking tot 1600 IU dagelijks en vitamine C tot 2000 IU dagelijks. Deze bevindingen werden gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

Bij het beoordelen van de beschikbare wetenschappelijke literatuur van vitamine E en C werden zowel klinische testen bekeken als epidemiologisch studies bij mensen om te bepalen of er voldoende informatie was. Dit in contrast met de aanpak van the Institute of Medicine (IOM) die hun UL (Tolerable Upper Intake Level – maximale inname) hadden vergaard bij dieren Het IOM hadden het UL gesteld op 1000 mg voor vitamine E wat gelijkwaardig is voor 1000 IU voor synthetische vitamine en 1500 IU voor natuurlijke vitamine E.

Betreffende vitamine C toonden de vele studies dat er geen bewijs gevonden was voor veiligheidsrisico’s anders dan een sporadische milde diaree. De auteurs kwamen tot de zelfde conclusie als het IOM en bepaalden de maximale inname voor Vitamine C op 2000 mg.

De herziene studie bevatte 95 rapporten inclusief de controversiële meta analyse van de Johns Hopkins Univercity betreffende vitamine E.

Vitamine E en C zijn de meest populairste supplementen waarbij vele studies alleen of in combinatie met andere supplementen de algemene gezondheid blijken te bevorderen. Bovendien verlagen ze het risico op bepaalde chronische ziekten zoals Alzheimer, verschillende soorten kanker, hart en vaat ziekten, etc
Bron: Vitamine C & E studie

Naar boven


Waarom werkt vitamine C tegen infecties?

Veel mensen vragen zich – in dit (vogel)grieptijdperk – af waarom grote hoeveelheden vitamine C tegen infecties kunnen helpen. Het antwoord heeft veel meer met biochemie dan met klassieke geneeskunde te maken. Mensen elimineren de megadossisen vitamine C via de darmen en de urinewegen. We behouden echter in ons lichaam de extra elektronen die vitamine C levert. Het zijn deze extra elektronen die de vrije radicalen (de ziekmakende stoffen) neutraliseren. Vrije radicalen missen immers een elektron en proberen die te vinden bij gezonde lichaamcellen. Indien er voldoende vitamine C in het lichaam aanwezig is, verkiezen de vrije radicalen de gemakkelijkste weg en nemen ze een elektron af van de aanwezige vitamine C. (DB)

Bron: Gorton HC, Jarvis K. The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections.
J Manipulative Physiol Ther. 1999 Oct;22(8):530-3

Naar boven


Vitamine D Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te laag
Het overgrote deel van de Westerse bevolking komt nog niet eens in de buurt van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D opname. Het verhaal van vitamine D zou eenvoudig lijken. Maar de recente studies van rond de wereld hebben geopenbaard dat de rol van de zonneschijnvitamine (D) in gezondheid veel complexer is. Nodig voor een sterk beendergestel, om spiersterkte te bewaren en mensen wat bescherming te geven tegen dodelijke ziekten met inbegrip van multiplesclerose (MS), diabetes, en zelfs kanker.

Wat nu duidelijk is geworden dat vitamine D een machtige kracht in het regelen van de celgroei is, immuniteit, en energiemetabolisme, neemt David Feldman van de Universitaire School van Stanford vanGeneeskunde waar. Hij is de redacteur van nieuwe een 1.300 -pagina compilatie van onderzoekbevindingen van meer dan 100 laboratoria die aan deze substantie werken (2004, Vitamine D, Academische Pers).

Het menselijk lichaam kan 10.000 tot 12.000 international units (IU) genereren per half uur zomerzon blootstelling. De aanbevolen dagelijkse vitamine (D) opname is van 200 tot 600 (IU). In de praktijk echter krijgen mensen in de US en Europa stukken minder vitamine D binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. (ADH EU norm) (RDA – US norm). Hoe verder mensen van de evenaar verwijdert zijn, des te slechter is de vitamine D opname. Mensen die bovendien te horen krijgen dat de zon schadelijk is vanwege huidkanker en de zon vermijden hebben nog een lagere vitamine D status. Door het bestuderen van de subtiele vitamine D tekorten en verhoogde toediening bij dierproeven komen onderzoekers langzaam maar zeker achter de voordelen van optimale vitamine D opname.

Zonnecrème  gevaar voor de gezondheid!
In een mail van “What docters don’t tell you” kwam naar voren dat je insmeren tegen een ‘overdosis’ zonnestralen schadelijker is dan onbeschermd in de zon vertoeven. Bij een inventarisatie van de koele cijfers bleek dat in de streken waar de meeste huidkankers voorkwamen, ….. ook de meeste zonnecrème verkocht wordt. 

Naar boven


Ouderen Vitamine D gebrek
Een studie toonde aan dat meer als eenderde van de bejaarden boven de 65 jaarlijks ten val komt en daarbij risico loopt op breuken. De belangrijkste risicofactor was zwakte van de spieren wat kan worden geassocieerd met de deficiëntie van vitamine D. De ernstige deficiëntie van vitamine D is gemeenschappelijk onder bejaarden en mindervalide mensen in verzorgingstehuizen en verpleeginrichtingen. Ouderen die dagelijks 800 IU vitamine D supplementen en calcium kregen hadden 47% minder kans op vallen en botbreuken. Lagere doseringen bleken onvoldoende te werken.
Bron BMJ Maart 2005

Naar boven


Vitamine D onderzoek naar relatie met kanker.
Voldoende vitamine D opname kan een zaak van leven of dood zijn. Een nieuwe studie toonde dit belang bij het overleven van longkanker. Vitamine D krijgt men binnen via voeding, vitaminesupplementen of de zon. Onderzoek toonde dat patiënten met longkanker die hun operatie in de zomer ondergingen 50% meer overlevingskans hadden na 5 jaar dan diegene die de operatie in de winter ondergingen. (Onderzoek Havard School of Public Health) De resultaten werden gemeld bij de American Association for Cancer Research conference in Anaheim. Het interessante aan deze studie is dat er niet gekeken werd naar de kans om longkanker te krijgen maar naar de overlevingskansen. Dokters ontdekten de rol van vitamine D in het voorkomen van bepaalde kanker soorten en wilde ook weten wat de rol was bij het overleven van deze ziekte. De uitkomst van de studie wil niet zeggen dat patiënten een operatie moeten uitstellen tot in de zomer, maar kunnen vitamine D aanvullen via de juiste voeding en supplementen.

Naar boven


Hoge dosis vitamine D werkt als ontstekingsremmer.

10 April 2006: Een hoge dosis Vitamine D supplement inname werkt als ontstekingsremmer en kan bovendien mensen helpen met hart falen. Dit zijn de bevindingen uit een Duits klinisch onderzoek. “Wij toonden voor de eerste keer dat dagelijkse suppletie van 50 microgrammen vitamine D gedurende negen maanden de serum concentratie van anti ontsteking cytokine IL-10 vermeerdert voor preventie van de ontstekingsbevorderende cytokine TNF-alpha stof bij CHF patiënten (Chronisch Hart Falen)”, schreef auteur Stefanie Schleithoff van de Universiteit van Bonn. Ongeveer 14 miljoen burgers in Europa hebben volgens de Study on Heart failure Awareness and Perception in Europe (SHAPE) te maken met Chronisch Hart Falen. De voorspelling is dat dit aantal zal stijgen tot 30 miljoen in 2020. De oorzaak van CHF is nog niet bekend maar recente aanwijzingen leiden in de richting van een toenemend niveau van de ontstekingen activerende stof necrosis factor alpha (TNF-alpha). De resultaten van de placebo gecontroleerde studie zijn gepubliceerd in het April nummer van the American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 83, pp. 754-759), followed the effects of a high-dose vitamin D3 supplement (50 micrograms, equivalent to 2000 International Units) on cytokine levels and heart pumping ability of 123 patients with CHF. Beide groepen kregen eveneens een dagelijkse suppletie van 500 milligram calcium. De studie toont dat de dosis van vitamine D suppletie hoger dient te zijn dan voorheen aangenomen. Vitamine D wordt gezien als spierfunctie verbetering, controle van de bloedruk en verbeterde glucose tolerantie, allen onderliggende factoren bij CHF. Een realistische vraag is; “Kunnen we met een goede dosis vitamine D als een deel van de voedingsstrategie helpen om CHF te voorkomen?”

Naar boven


Vitamine E
Steeds weer duiken er berichten op in de media dat bij een evenwichtige voeding er voldoende vitamine opgenomen worden. Nog een stap verder gaan verschillende “van oorsprong’ gerespecteerde media met de publicatie van aandacht trekkende koppen als zou het supplementeren van vitamines schadelijk zijn. Zo ook nu weer met vitamine E. In totaal werden er negentien studies samengevoegd en gepresenteerd als zijnde het definitieve antwoord op: Zijn vitamine supplementen nodig of mogelijk zelfs schadelijk? De pers nemen zonder schroom klakkeloos deze berichten over zonder verder onderzoek te verrichten. Dit terwijl honderden studies het tegendeel bewijzen! Achtergronden over het hoe en waarom vindt u in een artikel van de Washington Times.

Vitamine E (2)
De wereldpers ging happig in op een studie die suggereerde dat een hogere dosering vitamine E schadelijk zou zijn en zelfs doden tot gevolg zou hebben. Dit risico werd geassocieerd met een dosering van 400 IU (International Units) of hoger. Op dit moment is de veilige limiet gesteld op 1500 IU, wat via een hoeveelheid testen is vastgesteld. De nieuwe bevindingen waren vastgesteld via 19 studies. Wat is het verschil? In de eerste plaats was de studie uitgevoerd onder overwegend ouderen met chronische ziekten, dit geeft dus geen beeld over de gehele bevolkingsopbouw. Ten tweede ging de studie over slechts één van de zeven vormen van vitamine E (a-tocopherol) en een chemische variant hiervan. Een betere vorm van vitamine E (y-tocopherol) daarvan is al het bewijs geleverd dat het preventief is tegen hart en vaat ziekten en kanker. De correcte titel van het artikel behoorde te zijn: Synthetische vorm van vitamine E kan mogelijk een risico inhouden bij ouderen met chronische ziekten. Wie is de berichtgever en met welk doel is voor een ieder belangrijk om te weten.

Vitamine E verlies door roken verhoogd gezondheidsrisico.
Een nieuw onderzoek van het Linis Pauling instituut aan de Oregon State University toonde dat vitamine E sneller verdwijnt bij rokers sneller dan bij niet rokers. Bevindingen die mogelijk helpen verklaren waarom roken kanker kan veroorzaken. Het onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition richtte zich op vitamine E opname en toonde dat de hoeveelheid in het bloedplasma 13% sneller verminderde bij rokers. De studie toonde bovendien de belangrijke interactie tussen vitamine E en vitamine C. Een tekort aan vitamine C had tot gevolg dat ook de opname van vitamine E sneller verminderde.

De X-Factor:  Kan Vitamine E de sleutel zijn voor een langer leven?
Vitamine E kan de X factor zijn om te bepalen hoe lang en kwalitatief we leven. Mensen met een laag niveau vitamine E gaan sneller achteruit met hun gezondheid ontdekten onderzoekers. In een studie onder 698 mannen en vrouwen boven de 65 toonden over een driejarige periode de mensen met een lagere vitamine E waarde een snellere fysieke achteruitgang dan de mensen met een hoge vitamine E niveau. Het was de enige vitamine die het verschil maakte in de fysieke conditie. Lagere niveaus van foliumzuur, vitamine D, ijzer en de B vitamines hadden geen effect op de fysieke gesteldheid. Onderzoekers geloven dat vitamine en antioxidanten schade aan ons DNA, spieren en zenuwen voorkomen. Vitamine E komt voor in noten, zaden, granen en olijfolie.  
Bron:  Journal of the American Medical Association, 2008; 299: 308-15

Naar boven


Vitamine K
Vitamine K helpt botontkalking tegen te gaan en vaatvernauwing voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Vitamine K zit met name in broccoli en spinazie. Het blijkt dat we via de voeding te weinig vitamine K binnenkrijgen. Vitamine K dient voldoende ingenomen te worden in combinatie met vitamine D en calcium. Aanvulling met voedingssupplementen blijkt noodzakelijk blijkt uit de studie.

Naar boven

Vitamine K en bloedverdunners
Gebruikers van bloedverdunners op basis van cumarinederivaten moeten oppassen met hoge doseringen vitamine K in voedingssupplementen. De beschikbaarheid van vitamine K uit de voeding is relatief laag en het effect van fluctuaties in deze vitamine K-inname op de bloedstolling is volgens een artikel in de Nutrition Reviews van maart voor personen die bloedverdunners gebruiken niet van praktische betekenis (Johnson MA. Nutr Rev 2005;63:91-97). Warfarine en andere cumarinederivaten interfereren met het vitamine K-metabolisme en daarmee met de aanmaak van de vitamine K-afhankelijke stollingsfactoren. Hoge doseringen vitamine K verminderen de werkzaamheid van deze anticoagulantia en leiden tot een sterkere stollingsneiging. In een vorig jaar gepubliceerde studie (Schurgers LJ et al. Blood 2004;104:2692-9) werd het effect gemeten van oplopende doseringen vitamine K1 op de bloedstolling bij gezonde vrijwilligers die met acenocoumarol (Sintrom®) werden behandeld. Bij doseringen vanaf 150 Ìg werd een significant, en klinisch relevant, effect (verhoogde stollingsneiging) vastgesteld. Eenzelfde effect werd gevonden voor vitamine K uit een testvoeding, zowel met fylochinon (K1) uit groene groenten, zoals broccoli en spinazie, als met menachinonen (K2), die aanwezig kunnen zijn in gefermenteerde zuivel en soja (natto). Vanwege de lagere beschikbaarheid waren hiervoor aanzienlijk hogere doseringen nodig (> 700 Ìg). De meeste multivitaminepreparaten bevatten geen vitamine K of relatief lage doseringen (circa 25 Ìg per tablet). Maar volgens een eerder gepubliceerd overzicht van de Consumentenbond zijn er wel preparaten te koop met hoge doseringen, tot 500 Ìgram per tablet. Patiënten die met deze antistollingsmiddelen worden behandeld, zouden voedingssupplementen met hoge doseringen (>100 Ìg/tablet) moeten vermijden.

Stof tot nadenken…
Zou de boodschap niet moeten luiden: Vitamine K gebruikers moeten voorzichtig zijn met het gebruik van bloedverdunners?

Naar boven


Calcium & Vitamine D supplementen
Amateur wetenschap: Negatieve studie over calcium en vitamine D supplementen was amateuristisch uitgevoerd maar toch uitgebreid gemeld in de media. Gebaseerd op een onderzoek studie in ‘the Lancet’(?) (April 2005) publiceerden vele kranten in hun koppen dat senioren beter hun calcium supplementen weg konden gooien en in plaats daarvan medicijnen gingen gebruiken tegen botontkalking. Steeds weer duiken berichten als deze op zoals laatst dat vitamine E dodelijk kan zijn.

Dankzij de mogelijkheid voor de farmaceutische industrie om met medicijnen commercieel te mogen adverteren worden er dermate grote advertentiebudgetten in de U.S. uitgegeven dat de farmacie praktisch eigenaar zijn van deze bladen. (Dat de ‘onafhankelijke’ bladen dit zomaar overnemen in Europa?) Berichten dat vitamine niet werken en de bekende gevaarlijke ‘overdosis’ geven in een adem positief nieuws over duimen omhoog voor ‘geneesmiddelen’ van de farmaceuten.

De kranten die dit artikel plaatsten hebben een behoorlijke zeperd gehaald. In geen van de artikelen werd ook maar ergens blijk gegeven van de inhoud en strekking van het onderzoek. Nergens werd de dosering gemeld van de aan patiënten verstrekte supplementen en zelfs niet dat ongeveer de helft de supplementen niet hadden ingenomen?!?!

Naar boven


Vitamine interactie.
Een nieuwe studie van het Linus Pauling Instituut toonde dat een dagelijkse 1.000 milligram vitamine C supplement de tekorten kunnen voorkomen van …. vitamine E! Vitamine E tekort is een serieus probleem dat optreed bij rokers waardoor de kans op kanker toeneemt. Een placebo dubbelblind gecontroleerde klinische studie onder rokers en niet rokers toonde dat de genoemde dosering Vitamine C het vitamine E verlies bij rokers met 45% kon reduceren. Het is voor het eerst dat deze interactie proefondervindelijk werd aangetoond. Vitamine C supplementen helpen in hoofdzaak het Vitamine E plasmaniveau te beschermen waardoor rokers die deze supplementen gebruikten bijna dezelfde antioxidanten bescherming hadden als niet rokers.

Veel voedingsonderzoek vond in het verleden plaats door het bestuderen van afzonderlijk geïsoleerde vitamines en mineralen, soms met conflicterende resultaten. Wat deze studie toont is dat combinaties van nutriënten en supplementen vaak samenwerken. Dit werpt niet alleen een ander licht op roken maar alle andere studies, gezondheidsrisico’s en ziektes.

Vitamine E is een van de eerste defensieve lijnen in het menselijke longweefsel tegen de beschadiging door sigarettenrook. Als het lichaam voldoende vitamine E heeft kan het zelfstandig optreden tegen de beschadiging van de long membramen. In dit proces kan vitamine E echter zelf een vernietigende vrije radicaal worden als vitamine C niet voldoende aanwezig is om vitamine E weer niet radicaal te maken en de beschermende rol te laten behouden.

Deze en andere studies tonen eveneens dat vitamine E bij rokers onvoldoende terug te vinden is in de longweefsels om het niveau in het bloed voldoende hoog te kunnen houden. Op het Linus Pauling instituut wist men al een tijd dat rokers onder oxidatieve stress leden omdat rook een oxidant is die vrije radicalen creëert en celmutaties. Dit kan leiden tot niet alleen longkanker maar ook andere gezondheidsproblemen als diabetes hart en vaatziekten, hypertensie, etc.

Naar boven


Omega 3 vetzuren
Omega-3- en omega-6-vetzuren behoren tot de familie van vetten die we kennen als essentiële vetzuren. Het juiste evenwicht tussen deze twee soorten vetzuren is belangrijk voor het gezond functioneren van verschillende delen van het lichaam, zoals de ontwikkeling van de hersenen en pijn. Het menselijk lichaam kan deze essentiële vetzuren echter niet zelf produceren en daarom moeten ze via de voeding worden opgenomen. Deze omega-3- en omega-6-vetzuren vinden we in vis en visproducten, sommige noten en zaden, en bladgroenten.

In een uitgebalanceerd dieet moeten zowel omega-3- als omega-6-vetzuren aanwezig zijn, maar in de moderne voeding van tegenwoordig overheersen de verzadigde vetten en plantaardige oliën die vol zitten met omega-6-vetzuren. Tegelijkertijd is de inname van omega-3-vetzuren uit vis gedaald, terwijl de moderne landbouw evenals de commerciële productiemethodes voor voeding het gehalte aan omega-3-vetzuren in voeding nog meer doen dalen om de houdbaarheid te kunnen garanderen. De ideale verhouding van omega-6 tot omega-3 is 4:1. Deskundigen zijn echter van mening dat de verhouding bij diegenen die geen tweemaal vis per week eten eerder 20:1 is; wat dan ook de oorzaak zou zijn van de vele gezondheidsproblemen die we ervaren.

Het is begrijpelijk dat de mensen bezorgd zijn over de consumptie van grote hoeveelheden visproducten; denk immers maar aan de bezorgdheid over zware metalen en andere giftige stoffen in vis. Toch, als we geen vis eten missen we de kans om belangrijke omega-3-vetzuren uit de voeding in ons lichaam op te nemen. Als we dan toch niet standaard de zo belangrijke niet-roofvissen met een kortere levensduur (ansjovis, sardine en haring) op ons menu zetten, kan een voedingssupplement met omega-3-vetzuren van topkwaliteit de oplossing bieden.

Sinds 2003 zijn er meer als 20.000 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die de balans en gebruik van omega 3 ~ omega 6 vetzuren hebben onderzocht. Bij onvoldoende omega 3 vetzuren neemt het lichaam de toevlucht om celmembranen te maken van omega 6 die echter minder flexibel zijn. Omega 3 vetzuren kunnen de symptomen van reumatische gewrichtsontstekingen, gewrichtspijn en stijfheid wezenlijk verminderen waardoor het gebruik van medicijnen (NSAID’s) kan worden verminderd. Dit is inmiddels via 12 dubbelblinde studies aangetoond. Voor artritis is een hoge dosering van 3 gram per dag vaak nodig.