Ongezonde transvetzuren in producten met toestemming van onze overheid

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Voedingsfabrikanten gebruiken een uitvlucht: ‘Processed’-voeding fabrikanten misleiden bewust consumenten over een van de gevaarlijkste ingrediënten in onze moderne kunstmatig gefabriceerde en samengestelde voeding. Dit komt door een label – uitvlucht – waardoor mensen veel meer transvetzuren, ook wel transvetten geheten, tot zich nemen dan ze zich realiseren. 

Het resultaat? 
Een dramatische verhoging op het risico van chronische gebreken zoals hart en vaatziekten! Ideaal zou het zijn als mensen totaal geen transvetzuren zouden gebruiken. Gezondheid autoriteiten (niet te verwarren met overheidsorganen) gaan er van uit dat we nog veilig 1,11 gram transvetten per dag kunnen eten zonder dat serieuze gezondheid problemen gelijk ontstaan. Echter, mensen eten veel meer per dag – ongewild – vanwege de lakse controle van voedingslabels door de instanties. (waarmee we nu dus wel de overheid bedoelen) Fabrikanten hoeven dit zelfs niet eens te vermelden dat een product transvetten bevat indien het onder die 1 gram blijft. Dus verschillende producten gelijk op je bord en je denkt gezond te eten!

Transvetten zijn van oorsprong onverzadigde vetten (plantaardige olie) die door industriële bewerking harder en zo langer houdbaar gemaakt zijn! Daar gaat het dus om, … langer houdbaar en goedkoop om te fabriceren! Aan de consument is het dus om als het ware detective te zijn om te weten of een product gezond is en geen onverzadigde vetzuren bevat.

Hoe doe je dat detective spelen? 
Je zou kunnen kijken of de fabrikant onder een andere naam de ongezonde vetten heeft vermeld. Dit kan zijn:

* Geharde plantaardige olie, 
* Gehydrogeneerd plantaardig vet, 
* Gehydrogeneerde plantaardige olie

In de VS. moeten fabrikanten transvetten vermelden als een ingrediënt, … maar pas als het meer als 0,5 gram bevat (de veilige bovengrens totaal per dag was dus 1,11 gram!) Beneden deze 0,5 grams mag een fabrikant dus claimen dat er geen transvetten in zitten en dus bewust de consumenten misleiden!

Je eet dus wellicht verschillende producten per dag waarvan de producenten claimen dat ze geen transvetten bevatten en je vermeerdert het risico onbewust op een hartinfarct,… een risico dat wel 30% kan toenemen!
(Bron: American Journal of Health Promotion, 2011; 23: 157).

Waarom blijven fabrikanten graag transvetten gebruiken? De houdbaarheid van producten kan zo wel verlengt worden tot ……. verschillende jaren! Reken eens even uit wat dit betekend voor een fabrikant. Dat jij er eerder dood van gaat is dus een minder belangrijk probleem kun je wel stellen gezien de grootschalige toepassing van transvetten.

Denemarken
Er wordt verondersteld dat de Deense regering haar inspanningen om transvet inname dalen van 6g tot 1g per dag meer dan 20 jaar is gerelateerd aan een 50% afname van het aantal sterfgevallen door hartziekten.

Wat is het verschil tussen iemand die je bedreigt met een revolver of een mes en een fabrikant die levensbedreigende rommel in je voeding verbergt?

Wat heb je aan een overheid en instanties die dit toestaan, geen controle uitoefent en tegelijkertijd de mond volheeft over normen en waarden, ons bekeuren voor gevaarlijke verkeerssituaties en de burgers bij miljoenen tegelijk blootstelt aan vaak dodelijke voeding! Moeten we daar op / blijven gaan stemmen? Onze overheid vertrouwt op de goede wil van de fabrikanten terwijl er al twijfels zijn over de schadelijkheid sinds de vijftiger jaren!

Bron transverzuren 


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]