De relatief jonge geschiedenis in de ontdekking van vitamines

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

1905: Vitamines zijn bouwstoffen die onderverdeeld worden in water oplosbare zoals de B vitamines en vitamine C, en de vet oplosbare vitamine zoals A, D, E en K. Vitamines zijn essentiële bouwstoffen voor de algemene gezondheid en groei. Vitamines spelen een zeer grote rol in onze voeding en welzijn. Als een vitamine niet voldoende voorkomt in ons voedingspatroon of onvoldoende geabsorbeerd wordt kan een specifieke ziekte zich ontwikkelen. Dit werd eerst vastgesteld door de Engelsman William Fletcher toen hij de ziekte Beriberi onderzocht.

1747: De Schotse marine chirurg James Lindin ontdekte dat de stof die later bekend werd als vitamine C het dodelijke scheurbuik kon voorkomen.

1906: De Engelse biochemist Sir Frederick Gowland Hopkins ontdekte dat bepaalde voedingsstoffen belangrijk waren voor de gezondheid.

1911: De Poolse wetenschapper Cashmire Funk benoemde een groep componenten als zijnde vitaal voor leven en noemde ze vitamine.

1912: Elmer V. McCollum en M. Davis ontdekten vitamine A.

1912: Vitamine C werd herontdekt door de Noorse A. Hoist and T. Froelich

1912: Vitamine B1 ontdekt door Casimir Funk

1915: Vitamine B ontdekt door Elmer V. McCollum

1922: Vitamine D ontdekt door Edward Mellanby

1922: Vitamine E ontdekt door Herbert Evans en Katherine Bishop

1926: Vitamine B2 ontdekt door D. T. Smith, E. G. Hendrick

1933: Ontdekking foliumzuur door Lucy Wills

1934: Vitamine B6 ontdekt door Paul Gyorgy

1935: Vitamine C werd voor het eerst kunstmatig geproduceerd.

De meeste vitamines kunnen niet geproduceerd worden door mensen en dieren en waneer deze kunstmatig geproduceerd worden is de hoeveelheid onvoldoende om aan de lichaamsbehoefte te voorzien. Met moderne testen zoals de Intracellulaire Vitamine Analyse en energetische scan’s krijgt u inzicht in het optimaliseren van het voedingspatroon en op maat advies voor uw persoonlijke behoeften.

-Henk Mutsaers 

“Desastreus mismanagement van onze landbouwgrond en intensieve landbouwmethoden hebben ertoe geleid dat ons voedsel van dermate povere kwaliteit is dat vitaminesupplementen geen overbodige luxe maar een bittere noodzaak zijn voor een goede gezondheid”. Biologische landbouw en verbouwen in eigen tuin ten spijt, beiden zijn slechts weinig beter af. Medisch Dossier maart 2003

[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]