Lijnzaad is een van ‘s werelds belangrijkste medicinale voedingsmiddelen

Lijnzaad is het nieuwste van vele superfoods die een overvloed aan voedingswaarde kunnen bieden en tegelijkertijd je algehele gezondheid kunnen verbeteren. Het is een uitstekende bron van omega-3 essentiële vetzuren, lignanen, voedingsvezels, eiwitten en vele andere nuttige voedingsstoffen, waardoor het een van ‘s werelds belangrijkste medicinale voedingsmiddelen is.

Lijnzaad, is het zaad van de vlasplant. Het is verkrijgbaar in twee eetbare vormen: het zaad en de olie. Het zaad kan geheel worden gegeten of worden gemalen tot een lijnzaadmeel of bloem, terwijl de olie in vloeibare of pilvorm kan worden genomen. Om hun medicinale voordelen te plukken, kunt u ze alleen opeten of toevoegen aan uw dagelijkse dieet. Zelfs een enkele kop lijnzaad (168 gram) bevat 30,7 g eiwit en 70,8 g totaal vet. Dit betekent dat een kopje lijnzaad 61 procent van het eiwit bevat en 109 procent van het totale vet dat het lichaam per dag nodig heeft. Maak je geen zorgen, dit zijn de goede vetten, inclusief omega-3 vetzuren. Maar een aanbevolen dagelijkse dosis zou een eetlepel zijn of twee per dag van een lijnzaadmaaltijd of de olie.


Bron artikel: NaturalNews: Flaxseed is one of the world’s most important medicinal foods
Door: Mary Miller


Voedingsstoffen, vitamines en mineralen die worden gevonden in lijnzaad


Omega-3 essentiële vetzuren – Het is belangrijk om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen om de meer voorkomende omega-6-vetzuren in de meeste andere oliën, zoals maïs- en pinda-olie, in evenwicht te brengen. Gelukkig zit lijnzaadolie boordevol omega-3-vetzuren, met een 4: 1-verhouding van omega-3 tot omega-6-vetzuren. Dit zijn de goede vetten die grote gezondheidsvoordelen bieden voor ons hart, onze hersenen en onze normale groei en ontwikkeling. ( lijnzaadolie zorgt voor langdurige pijnverlichting bij patiënten met artrose in de knie.)


Lignans – Lijnzaad heeft een van de hoogste niveaus van van nature voorkomende lignanen, mogelijk meer dan enige andere voedselbron. Lignanen zijn een soort van plantaardige bestanddelen die cellen kunnen beschermen tegen schade door ouder worden door het bestrijden van vrije radicalen die weefselbeschadiging veroorzaken. Ze werken ook als antioxidanten, die bepaalde kankers en oxidatieve stress kunnen helpen bestrijden. De vacht van het zaad bevat het grootste deel van het lignine gehalte, dat verloren kan gaan wanneer het tot olie wordt verwerkt. Daarom, om de voordelen van lignanen optimaal te benutten, moet lijnzaad in volledige vorm van zaad of meel worden geconsumeerd. Maar als u de voorkeur geeft aan lijnzaadolie, zorg dan dat u een hoge lignine vorm van de olie aantreft.


Voedingsvezel – Net als bij lignanen is voedingsvezel meestal aanwezig in de zaad- en meelvormen van lijnzaad, in plaats van in de olievorm. Het consumeren van lijnzaad kan helpen bij het bevorderen van een gezond spijsverteringsstelsel en het stimuleren van regelmatige stoelgang vanwege het hoge vezelgehalte.


Gezondheidsvoordelen van lijnzaad


Kanker – Aangezien lignanen een natuurlijke antioxidant zijn, bevatten deze verbindingen mogelijke anti-kanker eigenschappen die het risico op kanker verlagen. Als polyfenolen kunnen ze ook de groei van bepaalde soorten hormoon afhankelijke kankers, met name borstkanker, vertragen. Elke dag een halve theelepel lijnzaad nemen wordt aanbevolen voor vrouwen die door de menopauze zijn gegaan om hun risico op kanker te verminderen.

Cholesterolverlaging verlagen – Het hoge gehalte aan voedingsvezels in vlaszaad schroot kan de hoeveelheid slecht cholesterol in het lichaam verlagen en andere gezondheidsproblemen zoals beroerte en hartaandoeningen helpen voorkomen. Naast het verminderen van het risico op kanker, kunnen oudere vrouwen hier ook veel baat bij hebben, omdat hun slechte cholesterolniveau vaak na de menopauze toeneemt.

Constipatie – Vanwege het hoge vezelgehalte kan lijnzaad helpen bij de behandeling van spijsverteringsproblemen zoals constipatie door de spijsvertering te stimuleren. Maar deze behandeling kan alleen effectief zijn in combinatie met veel water drinken, omdat lijnzaad van nature water opneemt. Als uw lijnzaadopname te droog is, kan dit uw constipatie alleen maar verergeren. Ook loopt te veel lijnzaad het risico het andere probleem te veroorzaken, wat resulteert in diarree.

Gewichtsbeheer – Nog een extra bonus van zijn hoog vezelgehalte, lijnzaad kan u helpen gewicht te verliezen door u minder te laten eten. Dit komt omdat voedingsmiddelen met veel vezels je sneller vol voelen

Noot: Lijnzaad maakt ook deel uit van het Budwig protocol (anti kanker) hier mijn (aangepaste) persoonlijke protocol


To learn more about the health benefits of flaxseed and other superfoods, you can read more articles at Superfood.news.


[wp-rss-aggregator exclude=”7763,7752,7725″]