Zout eten Ja, maar welk zout?

Zout ten onrechte veroordeeld!

Ongeraffineerd zout is belangrijk voor allerlei biologische processen:

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

·       Het is een groot component in bloedplasma, lymfevocht, extracellulaire vloeistof en zelfs vruchtwater

·       Het vervoert nutriënten in en uit cellen

·       Het helpt de voering van aderen om de bloeddruk te reguleren

·       Het helpt zenuwimpulsen om zich op golven voor te planten (propagatie)

·       Het helpt de hersenen om signalen door te geven aan de spieren, zodat op commando bewogen kan worden. (natrium-kalium ionen uitwisseling)

Dit geeft aan hoe belangrijk zout is. Maar te veel kan schadelijk zijn, maar dat kan van veel dingen worden gezegd – zelfs zuurstof en water.

Er zijn grote verschillen in de soorten zout.

Tafelzout ook wel keukenzout genoemd (natriumchloride) heeft tal van bewerkingen ondergaan en wordt ook nog gedroogd bij 600 graden Celsius. Dit verandert de natuurlijke chemische structuur van zout. Ongeraffineerd zout (bijv. zeezout) heeft naast natriumchloride 16 % mineralen, waaronder spoorelementen zoals, silicium, fosfor en vanadium. Tafelzout is een “chemisch geschoond” natriumchloride, een onnatuurlijke chemische vorm van zout dat niet door het lichaam wordt herkend. Het bevat kristallen die totaal geïsoleerd zijn van elkaar. Het is voor het lichaam een enorme klus om dit zout te verwerken.

Iedere gram teveel aan natriumchloride kost het lichaam 23 gram aan celvloeistof om te neutraliseren. Gevolgen: cellulitis, reuma, artritis, jicht, nier- en galstenen.

Bovendien bevat zout vaak conserveermiddelen: calcium carbonaat, magnesium carbonaat, aluminium hydroxide. O.a. voor de strooibaarheid.

Vooral bewerkte vleeswaren, kant en klare producten en kaas bevatten vaak veel te veel natrium. Het wordt in allerlei voedingsmiddelen gebruikt om te smaak te “verbeteren”

Naast natrium chloride zijn er nog een aantal “natriums” dit worden toegevoegd aan voedingsmiddelen:

·       Mononatriumglutamaat (smaakversterker)

·       Natriumbicarbonaat, (dubbelkoolzure soda)

·       Natriumbenzoaat

·       Natriumnitraat

·       Sacharine

Het meest opzienbarende nieuws is het verband tussen fructose consumptie en hoge bloeddruk. Urinezuur is een bijproduct van het fructose metabolisme en een toename van urinezuur doet de bloeddruk toenemen. Dr. Mercola is ervan overtuigd dat de suiker/fructose inname een grotere boosdoener is in het hoge bloeddruk verhaal dan de inname van te veel zout.

Te weinig natrium inname is ook mogelijk:  stemmingswisselingen en veranderingen in eetlust. Zout is een natuurlijk antidepressivum. Er is duidelijk bewijs dat natrium NIET de bloeddruk beïnvloed, tenzij men er voor gevoelig is.

Zoals opgaat voor alle voedingmiddelen: hoe minder bewerkt hoe beter. 

Een zeer goede bron van zout is Himalaya zout en Sel Gris.

Het bevat 84 sporenelementen en een energietrilling die het lichaam doet herstellen. Het belast het lichaam niet zoals tafelzout. Verder is het heilzaam voor in bad, voor de huid bij jeuk en uitslag, doorspoelen van de sinussen, oogspoeling en bij keelpijn.

Dr. Mercola


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]