Zee Mineralen De ideale manier om de landbouwgrond te voorzien van alle grondstoffen

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Zee mineralen
Eind september 2007 ontmoete ik tijdens de lezing van David Wolfe iemand die een bovenmatige interesse ‘gekweekt’ heeft voor zee mineralen. Zijn naam Mike Donkers, in het dagelijkse leven leraar Engels en Nederlands. Hij bleek net als zoveel mensen door lichamelijke klachten op zoek te zijn gegaan naar wat er nog meer tussen hemel een aarde is op het gebied van gezonde voeding. Duidelijk ook niet meer gelovend in wat de ‘geleerden’ ons willen doen geloven. Mike; “We leven in een maatschappij van vergiftigt denken”.

Toeval bestaat niet dat ik slechts enkel plaatsen van hem verwijdert zat en toen hij reageerde op een stelling van David Wolfe was mij al snel duidelijk dat hier iemand zat die een enorme berg kennis bezat waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Contact was dus snel gelegd. 

Mike neemt u mee op een ontdekkingsreis naar het kweken van supervoeding het verbeteren van de landbouwgrond en is inmiddels begonnen zijn kennis over te dragen aan landbouwers om die te enthousiasmeren deze wijsheden uit de natuur te herontdekken.

In het interview dat we opnamen bij de lokale omroep in Geertruidenberg stelden we Mike onder andere deze vragen:

* Heb je een achtergrond in voedingsleer of wetenschap?
* Hoe kom je aan je kennis?* Vanwaar deze belangstelling voor zeemineralen?
* Wat is het verschil tussen tafelzout en zeezout?
* Hoe weet je of je goede kwaliteit zeezout hebt en dat het niet vervuild is?
* Je zegt dat zeezout over je eten niet gezond is en opgenomen door een plant wel. Wat is het verschil?
* Wat is het verschil tussen zeezout en zeewater?
* Hoe kom je aan zeewater als je midden in de stad woont?
* Kun je aan de luisteraars kort uitleggen hoe ze thuis hun eigen zeemineralensupplement moeten maken?
* Je ziet een genetisch verband tussen de zee, groene planten en mensen en dieren. Leg dat eens uit.
* Je noemt een aantal namen. Een ervan is een Franse arts genaamd Rene Quinton. Leg zijn theorie over zeemineralen eens uit.
* Een andere naam die je noemt is Maynard Murray. Wat is zijn betekenis geweest voor onderzoek naar zeemineralen?
* Twee huidige namen zijn Don Jansen en Gerry Amena. Op welke manier werken zij met zeemineralen?
* Wat heb je met graangrassen geteeld op zeemineralen?
* Waarom zouden boeren moeten zeemineralen moeten gebruiken in plaats van kunstmest?

Het begon allemaal in de zee…
Een Franse arts genaamd René Quinton ontdekte al in 1897 dat zeewater voor 98% identiek is aan bloed. Zeewater heeft een extra molecuul magnesium nodig terwijl bloed een extra molecuul ijzer nodig heeft. Dat is het enige verschil. Volgens Quinton moet zeewater dan ook niet gezien worden als zout water, maar als een plasma dat bloedeigen is. Zijn theorie was dat cellen de capaciteit hebben om te regenereren, zichzelf te genezen en te zuiveren, mits de omgeving waarin de cellen zich begeven (het bloed) dit mogelijk maakt. Alle mineralen op de aarde zijn geconcentreerd in zeewater. Zuiver het bloed dus met de mineralen in zeewater en je schept de ideale voorwaarden voor leven. Zeewater is de basis van alle leven op aarde en in een gezonde, onvervuilde zeeomgeving heeft alle leven een dubbele levensverwachting ten opzichte van leven op aarde en bovendien in volmaakte gezondheid.Fotosynthese vindt plaats als gevolg van interactie met zonlicht. Als gevolg van fotosynthese onstaat er chlorofyl (bladgroen). Ook dit begon in de zee en leidde tot groene eencellige organismes. Deze vormden de voorlopers van blauwgroene zeealgen als spirulina en een zoetwatervariant genaamd chlorella. Van beide algen is bekend dat ze zeer gezond en bloedzuiverend zijn vanwege hun hoge gehalte aan chlorofyl. Dat is geen toeval want ook chlorofyl blijkt voor dezelfde 98% als zeewater bloedeigen te zijn! Chlorofyl heeft evenals zeewater een extra molecuul magnesium nodig terwijl bloed een molecuul ijzer extra nodig heeft. Verder blijkt het nagenoeg identiek te zijn aan hemoglobine, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof in het bloed. Vanwege het mogelijk maken van zuurstoftransport is chlorofyl zo heilzaam, aangezien ziekteverwekkers zich graag opsluiten in een cel om voor zichzelf een anaërobe (zuurstofarme) omgeving te scheppen. Chlorofyl is dus zuurstof, niet alleen voor groene planten maar ook voor mens en dier.Wat is de genetische verwantschap die we hebben met groene planten? Zoals gezegd begon fotosynthese in de zee en leidde tot groene eencellige organismes. Deze spoelden aan op het land of bleven over daar waar de zee opdroogde en vormden de basis voor het plantenleven. Dit evolueerde verder naar complexere levensvormen als dieren en uiteindelijk mensen. De basis voor fotosynthese en chlorofyl ligt echter eveneens in de zee. Het is dus niet zo verwonderlijk dat zeewater en chlorofyl voor dezelfde 98% identiek zijn aan bloed.

Tarwegras
Als zeewater een plasma is en chlorofyl ook, welk chlorofylrijk gewas kun je dan het beste telen op zeemineralen zodat je beiden tot je kunt nemen? Graangrassen als tarwegras, gerstgras, roggegras en havergras. Heb je geen tuin? Geen probleem, want je kunt het in kweekbakken op je balkon of eventueel zelfs binnenshuis telen (indirect zonlicht in de buitenlucht is beter). Je kunt hiervoor een oplossing op basis van zeezout, Himalayazout of geconcentreerd zeewater nemen. Zeezout of Himalayazout is het makkelijkst. Ik neem tarwegras op basis van zeezout als voorbeeld om te beschrijven hoe ik het doe:Gebruik een afgestreken theelepel zeezout op een liter water. Dat levert je een TDS-niveau (Total Dissolved Solids) op van 2000-2500 ppm. Dit is perfect voor tarwegras (trouwens ook kiemen als tauge, waterkers e.d.). Geen bolle theelepel gebruiken want dan ga je meteen naar de 3000 ppm toe!Tarwegraszaadjes 24 uur weken in een zoutoplossing van ong. 2000 ppm. Drie centimeter aarde in een kweekbak strooien en deze ook behandelen met dezelfde zoutoplossing. Let wel: de aarde mag niet drassig worden, dus niet te vochtig maken. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan de aarde niet weggooien, maar in de zon zetten. Op deze manier droogt de aarde en komt er ook zonne-energie in (dit kan nooit verkeerd zijn).Na 24 uur de zaadjes over de aarde strooien op zo’n manier dat ze tegen elkaar liggen maar niet over elkaar. Eventueel handmatig beter verspreiden over het oppervlak. Daarna een kleine toplaag aanbrengen zodat de zaadjes volledig bedekt zijn. Met een plantensproeier gevuld met een zoutoplossing van 2000 ppm deze toplaag licht vochtig maken. De zaadjes hebben nu voldoende vocht en zeemineralen om te ontkiemen en groeien.De kweekbak in indirect zonlicht zetten, liefst buiten. Binnen een dag gaan de zaadjes ontkiemen en vormen witte wortels met weerhaken. De volgende dag of de dag daarna komen de eerste grasscheuten al uit de toplaag. 

Het principe is om het gras zo weinig mogelijk water te geven. Handmatig voelen of de grond nagenoeg droog is. Pas als de grond zo goed als droog is opnieuw de toplaag benevelen (dus niet te vochtig!). In de praktijk komt het erop neer dat je om de twee tot drie dagen de toplaag licht vochtig houdt. Op deze manier voorkom je schimmelvorming als gevolg van teveel vocht.Het gras zal nu rap gaan groeien. Naarmate het hoger staat, zal het steeds lastiger worden om de zeemineralen nog dicht bij de wortels aan te brengen. In dit stadium is dat ook niet meer noodzakelijk. De grassprietjes benevelen zo dicht mogelijk bij de wortels is ook goed. Via het blad neemt het gras ook de voeding tot zich.Als het gras 15-20 cm. hoog staat (na 1-2 weken) kun je gaan oogsten. Het gras zo dicht mogelijk bij de wortels afknippen en meteen door een groentepers die sterke vezels aankan (eentje die bijv. sap van wortels kan maken) halen. De pulp die je daarna overhoudt ook persen, dus het maximale sap eruit halen Het grassap daarna drinken. Eventueel vermengen met verse citroen inclusief pulp, pitten en stukjes schil, verse appel inclusief schil en klokhuis en, om te zoeten, honing, ahornsiroop of stevia (geen suiker!!!). Een druppeltje pepermuntolie is ook lekker erin. Overgebleven sap of invriezen of koel bewaren in de ijskast en binnen een week opdrinken.De truc is om halverwege de ene kweekbak de andere alvast te starten zodat je een constante voorraad vers tarwegrassap blijft houden en jezelf dagelijks hiermee dagelijks kunt vitaliseren. Andere graangrassen als rogge, gerst en haver zijn ook uitstekend. De wortels vormen matten samen met de bodem. Deze zijn weer uitstekend te gebruiken als compost, zodat je uiteindelijke ook je eigen mineraalrijke grond maakt.Je kunt dezelfde instructies ook opvolgen en kiezen voor een nog completere bemesting op basis van zeemineralen, namelijk een geconcentreerde zeewateroplossing. Deze wordt in Nederland geleverd door livingfoods.nl in Leeuwarden. Zij leveren ook een goede kwaliteit handpers om sap uit het gras te persen, biologische tarwegraszaadjes en kiemzaadjes en TDS-meters als je goed wil meten met wat voor zoutoplossing je werkt. 2000 ppm werkt goed voor zo’n beetje alle planten. Houd voor kwetsbaardere planten als sla, bloemen en kruiden de helft (1000 ppm) aan en voor heel kwetsbare (orchideeën) zelfs nog minder (700-800 ppm). Kies ook eens voor andere graansoorten (boekweit, spelt, kamut, quinoa). Boekweit levert een soort klaverachtige sla op die met zeemineralen licht ziltig, verrassend sterk en zeer smakelijk is!

Mineraliseer jezelf
Daarnaast kun je dagelijks jezelf mineraliseren met zeewater. Je kunt je eigen geconcentreerd zoutwater maken of een natriumarme oplossing kopen die vervaardigd wordt door een Australische boer van Nederlandse afkomst, Gerry Amena. Livingfoods in Leeuwarden voert exclusief de Ocean Minerals van Amena in Nederland. Om je eigen geconcentreerde zoutwateroplossing te maken: Himalayazout of goede kwaliteit grijs zeezout in een afsluitbare fles of pot doen. Gebruik hiervoor dus geen zeezout uit de supermarkt want dat is vaak gewoon geraffineerd tafelzout in grotere kristallen. Natuurvoedingswinkels en toko’s verkopen echt zeezout. De fles of pot vullen met goede kwaliteit water (gefilterd kraanwater of bronwater). De fles of pot regelmatig schudden totdat het zout is opgelost. Daarna opnieuw zout toevoegen en het proces herhalen. Telkens zout toevoegen totdat uiteindelijk het water geen zout meer opneemt en er korrels op de bodem blijven liggen. Het water is dan verzadigd en je hebt geconcentreerd Himalaya- of zeezoutwater met 84 elementen erin in exact de juiste verhouding. Elke dag 1 of 2 theelepels van dat water oplossen in water, vers geperst vruchtensap of rauwe melk en opdrinken. Een betere, goedkopere en effectievere manier om jezelf natuurlijke mineralen toe te dienen is er niet.In het begin kun je de dunne hiervan krijgen of winderigheid. Een manier om dit op te lossen is een half uur voor of na de maaltijd het zeezout tot je te nemen. Helpt dit ook niet, dan langzaam opbouwen en beginnen met een halve theelepel per dag. Het geconcentreerde zoutwater niet bewaren in de koelkast, maar gewoon op kamertemperatuur op een koele plek uit het zonlicht. Op deze manier is het oneindig houdbaar. Je kunt met een dergelijke zoutoplossing ook je mond en neus- en voorhoofdholtes dagelijks spoelen. Het helpt onder andere tegen ontstoken tanden, kiezen en kaken en lost slijm op bij verkoudheden of allergiën.Mineralen en water zijn de bron van leven. Mineralen werken als activators, als sleutels. Iedereen die een tekort heeft aan mineralen mist dus ‘sleutels’ die op bepaalde plekken in je lijf het ‘contact’ in werking zetten. Met alleen vitamines kom je er niet. Je kunt het meest vitaminerijke voedsel tot je nemen en toch ziektes en kwalen krijgen, omdat je een mineralentekort hebt. De vitamines zullen dan voor een deel letterlijk niet hun weg vinden in je systeem. Mineralentekort wordt vaak gezien als de bron van alle ziekte. Kijk naar de kwaliteit van groente en vlees uit de commerciële industrie en de alsmaar verslechterende gezondheid van mensen en je ziet het belang in van mineralen als activators. Door dagelijks zeemineralen in verdunde vorm te drinken, vul je je mineraalhuishouding aan en onderhoud en verbeter je daarmee je gezondheid en vitaliteit.

Wil je meer weten over de vele mogelijkheden van zeemineralen of ervaringen uitwisselen, neem dan contact op 

Gerry Amena teelt al zijn gewassen met uitsluitend verdund zeewater als bemesting. Dat kun jij ook doen met je eigen huis- en tuinplanten of moestuin. Op deze pagina vindt je de instructies:
link verwijderd 

Neem ook kennis van dit project in Eritrea, een land dat bekend staat om de hongersnood. Dankzij de ‘moderne’ irrigatie gaat dit land in de toekomst voeding exporteren naar andere landen. Zie de video:
link verwijderd 

Living Foods BV is innovatief in Growing & Nutrition Solutions. En wil voor veehouders, akkerbouwers en tuinders – zowel volle grond- als glastuinders – de partner zijn als het gaat om efficiënte en verantwoorde verbouw- en teeltmethoden. Het Living Foods concept omvat innovatie en unieke producten op het vlak van nutriënten en teelt- en verbouwmethoden.


Goed dat o.a. tarwegras (sap) goed wordt uitgelicht in dit ineteressante artikel over zeemineralen. Zeker een aanrader om eens te gaan Googlen naar het tarwegras (sap) zelf. Kweek inmiddels met veel succes en genoegen sinds 9 maanden dit super voedzame en gezonde sap. Peter


Hallo Henk,
Onlangs nog eens je radioprogramma nageluisterd, waar Mike het heeft over zeemineralen in de moestuin. Nu is onze vraag: Hoe vaak moeten we de tuin besproeien met de genoemde oplossing?

Even over de NES scan, mijn vrouw heeft vorig jaar een paar keer een nes scan laten maken, elke keer verbeterde er wat, alleen de mineralen huishouding bleef nooit stabiel. Vorig jaar september heeft ze de laatste scan laten maken en toen zijn we begonnen met Sole te gebruiken. (zee mineralen) Afgelopen week heeft ze weer een Nes scan laten maken en de mineralen huishouding was PERFECT. Dit wilde ik je ook even melden, geef je het ook door aan Mike? Bij voorbaat dank Dick 

Note: 2 tot 4 keer per jaar bemesten met de zeemineralen mix. 1 theelepeltje zeemineralen op een liter water