Voedingsmiddelen: Stem met je portemonnee, vermijd junkfood

Laat Uw geld stemmen voor uw gezondheid door
gezonde producten aan te schaffen boven
– gemak – en u zult glorieus beloond worden
en slechts treurig kunnen zijn voor de ongelovigen.
– Henk Mutsaers
pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Laat uw stem gelden door uw koopgedrag en
… bedrijven zullen hun politiek moeten aanpassen.


Honger naar Gezondheid.
Met geld is alles te koop. Deze gevleugelde kreet heeft meer inhoudt dan menigeen verondersteld. Door het koopgedrag van consumenten zoals U en ik zullen fabrikanten gedwongen worden om hun politiek aan te passen. Geen enkele fabrikant kan het zich veroorloven een paar procent van de markt te verliezen doordat u en anderen een ander product gaan kopen of dienst afnemen. Collectief een product niet meer kopen kan een fabrikant door bijvoorbeeld slechte reclame in korte tijd ten gronde richten. In het boek dat bioloog Paul Stitt heeft geschreven en wat u gratis online kunt lezen is dit precies de doelstelling. U collectief op andere gedachten te brengen over gezond eten, door u een inzicht te verschaffen in de werkwijze van de voedingsindustrie die uw en mijn gezondheid ten gronde richten. Als een spannend verhaal leest u de levensloop van Paul in een adem uit en verbaast u zich dat de verloedering veel verder doorgeschoten is dan menigeen denkt. U wordt als het ware al jarenlang gehersenspoeld over wat er nu wel of niet goed is voor uw gezondheid. Voor diegene die de Engelse taal niet of minder goed beheersen hier een kleine bloemlezing uit zijn boek. (-Henk Mutsaers)

Versla de voedingsgiganten!

Door Paul Stitt

Heeft u zich ooit afgevraagd waarom u zich niet zo goed voelt, niet goed kan nadenken, u zich niets kunt herinneren, slecht slaapt en de energie ontbreekt om te werken? Als u dat antwoord wilt hebben lees dan het boek; “Versla de giganten”. Paul Stitt geeft een eerstehands verslag vanuit de wereld van de gigantische voedingsmiddelen fabrikanten. Hoe zij te werk gaan in Amerika (en de rest van de wereld). Hij verteld u hoe zij u ‘programmeren’ om bepaalde voeding in steeds grotere hoeveelheid te gaan gebruiken om u elke dag te overeten. Om u weleenswaar propvol te stoppen maar al snel weer een hongergevoel te geven en hoe deze ‘gekke energie’ van de voedingsindustrie uw gezondheid vernietigt en wat u daar aan kunt doen! Paul verteld u hoe u zich tien jaar jonger kan voelen en hoe u uw leven opnieuw op de rit kunt zetten door het spannende levensverhaal van zichzelf te vertellen.

Paul groeide op, op zijn vaders boerderij nabij Verona, Illinois in Amerika om in eerste instantie arts te willen worden. Toen dit niet mogelijk bleek werd hij biochemicus en kwam te werken in de laboratoria van de grootste voedingsproducenten in de U.S. Zijn passie was in eerste instantie om de fabrieksmatig geproduceerde voeding meer natuurlijke voedingswaarde mee te willen geven. Al snel kwam hij er achter dat dit niet de intentie was van deze fabrikanten. Hun doel was, hoe kunnen wij de voeding nog goedkoper produceren waardoor we meer winst kunnen maken. Dit leidde ertoe dat Paul in zijn carrière tot twee maal toe ontslagen werd en bij het laatste ontslag kreeg te horen; “Wij zorgen ervoor dat je nooit meer aan de slag komt in deze industrie”. Paul ging uiteindelijk voor zichzelf door op eigen kosten met het wetenschappelijk onderzoek naar gezonde voedingsingrediënten om er achter te komen, nadat hem een patent was toegekend, dat daar NIEMAND interesse in had van de fabrikanten zijde!

Paul: “In de jaren na de tweede wereldoorlog is de hoeveelheid vers fruit en groenten tezamen met onbewerkte granen langzaam van het Amerikaanse menu verdwenen. Dit werd vervangen door een hoeveelheid aan in blikken, potten en pakjes verpakte, diepgevroren, kunstmatig geproduceerde en geraffineerde voeding. De crises is dat wat wij leerden tijdens onze opleiding van onze professoren toen al achterhaald was en wij de voedingsspecialisten van dit moment zijn! En velen bevinden zich nog steeds in het donker zoals wij waren. De tragische waarheid is dat de voeding al volledig geruïneerd is voordat u hem in de mond stopt”.

“Ondervoeding claimt meer levens in het rijke westen dan waar dan ook ter wereld.

Kunstmatig geproduceerde voeding die de bulk vormt van ons dagelijks dieet is zo arm aan voedingsstoffen dat ons lichaam simpelweg te weinig essentiële vitamine en mineralen binnenkrijgt om effectief te kunnen functioneren”.

Zoals James Hightower in zijn boek “Eat Your Heart Out,” schreef; “Het is niet dat voedingsbedrijven slechte voeding proberen te produceren. Het is echter zo dat ze niet proberen om goede voeding te maken. Wat ze proberen te produceren zijn winst en ze hebben geleerd dat ze, om hun markt te vergroten, kunstmatig moeten ingrijpen, meer zoetstoffen toevoegen, meer zout, opnieuw kunstmatig produceren, kleurstoffen nodig hebben, smaakstoffen moeten toevoegen, etc. Kunstmatig geproduceerde voeding is meer winstgevend om verschillende redenen. Door meer natuurlijke ingrediënten te vervangen door kunstmatige wordt de houdbaarheid enorm verlengt waardoor men op één plaats kan produceren en van daaruit kan distribueren. Ze zijn minder of niet afhankelijk van de variërende kosten van de grondstoffen als echt fruit en groenten. Het belangrijkste echter, de voeding kan ‘ontworpen’ worden om aan bepaalde verlangens te voldoen van de consument”.

Paul: “Hoe langer je een product kunt bewaren hoe kleiner de kans dat het ook maar enige voedingswaarde heeft! Ironische genoeg is een van de belangrijkste marketing kreten van voedingsfabrikanten dat hun product – vers – is. Bij ELK product wat langer bewaart kan worden als op de natuurlijke manier is dit niets anders dan een grove leugen in hun advertenties. De waarheid is dat 80 procent van alle voeding in een supermarkt niet vers is! Een groot deel van onze voeding is ‘cosmetisch’ behandeld zodat het er als voedsel uitziet maar bestaat uit een kunstmatig samengestelde chemische mix. Gelukkig kun je echter in de supermarkt ook nog gewone groenten en fruit kopen”.

In zijn betoog voor gezondheid en het vertrouwen dat mensen hebben in de voedingsindustrie vertelde Paul in zijn boek: “Margarine is meer als 80 jaar op de markt en voor de eerste keer is het nu getest op gebruik bij mensen.Alle mensen die hart en vaatziekten hebben zouden de fabrikanten moeten aanklagen. De smaak mag dan op boter lijken maar de ingrediënten zijn junkfood (eersteklas rommel). Wanneer was het de laatste keer dat u een cake advertentie zag gebaseerd op de natuurlijke smaak en ingrediënten?”

Als de voeding ingenieurs onwetend waren van wat ze aan het doen waren, niet wetend van de vitamine vernietigende effecten door verhitting en overdruk op de voeding of de lichamelijke schade van megadosissen suiker en chemicaliën dan zou men hen kunnen vergeven. Maar het merendeel blijkt zelf wel volgens goede voedingswaarden te leven. Als men hun echter vraagt wat ze denken van de rommel die ze zelf produceren dan blijkt de ‘goede baan’ hun werk met de mantel der liefde te bedekken. De mensen die dus beter zouden moeten weten spelen het spel gewoon mee.

Producten waar je niet van af kan blijven en kunt blijven eten bevatten lege calorieën.

Uit het boek van Paul dat zich als een roman laat lezen nog enkele statements: “Ik begreep dat al mijn ervaring met voeding, van mijn vaders boerderij tot de laboratorium testen in mijn eigen kelder zijn verbonden met een basis realisme. Het is niet een tekort aan voeding wat massale sterfte veroorzaakt en geen overvloed aan voeding wat het overgewicht veroorzaakt. Ons probleem behoort niet aan het voedsel op zichzelf zoals ik aannam al die jaren maar de attitude die mensen hebben ten aanzien van voeding en hoe deze houding beïnvloed wordt en gemanipuleerd. Mijn geest kookt opnieuw met de herinneringen aan de voedingsgiganten en hoe zij deze industrie exploiteren als waren het de auto of olie industrie waar men zich alleen om voedingswaarde bekommerde als publiek relatie instrument of zelfs dat niet”.

Paul Stitt; “Ik zag uiteindelijk dat goede natuurlijke voeding en gezonde eetgewoonten voorhanden waren voor iedereen en altijd. Het was slechts onze eigen misvatting over voeding, aangewakkerd door de misleidende informatie van de voedingsfabrikanten die ons deed geloven dat voeding geen effect had op onze gezondheid en onze emoties. Wij hebben toegestaan dat de voedingsfabrikanten eetbare en voedzame planten en dieren die onze soort al millennia heeft gevoed te veranderen in wapens van financiële veroveringen. Elke keer als er ergens iemand omkomt van de honger of sterft aan een hartinfarct heeft de voedingsindustrie weer een slachtoffer geclaimd. Het is niets meer of minder dan het totale gebrek aan voedingsbewustwording van de wereldbevolking die het zwaard des doods in de handen laat van de voedingsgiganten”. 

Paul: “Wij kunnen niet wachten weet ik op de voedingsfabrikanten totdat zij veranderen nog op de overheid om deze slag aan te gaan. Mensen over de gehele wereld zullen niet wijs genoeg handelen om te stoppen met het nemen van junkfood totdat ze leren wat echte voeding nu eigenlijk is en verondersteld wordt te doen voor het lichaam en de geest. Heden ten dage laten mensen een aanslag plegen door de junkfood business op hun lichamelijke gesteldheid”.

Paul: “Alleen wanneer wij de controle terug krijgen over onze voedingsketen zullen de stervenden gevoed worden. Maar de enige kracht, het enige wapen dat de voedingsindustrie kan ontwapenen is de waarheid. Als ik echt wil helpen realiseerde ik mijzelf, kan ik beter beginnen met de waarheid aan het licht te brengen. Als de vergiftiger niet wil veranderen door argumenten dan kunnen op zijn minst de slachtoffers waarschuwen over de gevaren van onze voeding en helder gekleurde labels die gezondheid beloven in de supermarkt. Mijn doel is altijd geweest om mensen beter te laten eten maar nu ben ik begonnen in te zien dat ik niet naar arme landen hoef om ondervoede mensen te zien. We zagen altijd de vel over been slachtoffers van ondervoeding maar onze symptomen van ondervoeding zijn overgewicht, diabetes, hart en vaatziekten, kanker en een hoeveelheid aan andere ziekten in de zogenaamd ‘ontwikkelde’ landen. Het is het idee door de gehele wereld dat je bewerkt wit meel, rood vlees en frisdranken moet nuttigen om geciviliseerd te zijn”.

“Dat is de eigen verantwoording voor de miljoenen ondervoede mensen in deze wereld. Wij kunnen echte voeding eisen in plaats van de kunstmatige ‘plastic’ variant. Natuurlijke voeding in plaats van een chemische cocktail. Wij kunnen stemmen met onze euro en dollars door het kopen van voedingswaarde boven gemak, smaak, verslaving en sex appeal boven de aanprijzing van de bekende wereldburger. Wat begon in de jaren 1950 ~ 1960 als een cult is uitgegroeid tot een verdere bewustwording en afwijzing van nutteloze maagvulling en overmatig dood geproduceerde kunstmatige ‘levensmiddelen’. De uit de pan rijzende medische kosten zijn hier een rechtsreeks gevolg van. Het is duidelijk genoeg dat deze groep van gezondheid bewuste consumenten nu groot genoeg aan het worden is om fabrikanten te dwingen hun marketing beslissingen aan te passen. (minder vet, minder suiker, invoering gezondheid lalels) Labels met daarop ‘100% natuurlijk’ en ‘Geen toevoegingen’ zijn al aan het eind van de zeventiger jaren in zwang gekomen in plaats van ‘Nieuw en verbetert’. Het is echter de waarheid dat veel van deze marketing kreten niet meer zijn als kletspraat reclame uitingen. (of eersteklas leugens) Het feit is echter dat er eindelijk druk wordt uitgeoefend op de voedingsfabrikanten om hun producten aan te passen. Wellicht, als de consument zich in grotere mate bewust wordt van de belang van goede voeding en hoe hier mee om te gaan, dat dan fabrikanten eindelijk hun markering en reclame-uitingen gaan voeren op basis van vitamine en mineralen waarden zonder dat er meer schadelijke ingrediënten in zitten dan de gezonde.

Voor dat deze revolutie zich echter gaat voltrekken zullen er nog veel mensen bereikt moeten worden met de WAARHEID over de voedingsindustrie!