Natriumbicarbonaat ondersteunt gezonde functie van de nieren

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

De functie van de nieren is de afvalstoffen te verwijderen en het bloed te zuiveren. Ze houden de hoeveelheid vocht in het lichaam constant. Een andere functie van de nieren is het aanmaken van hormonen die belangrijk zijn voor de bloeddruk, het kalkgehalte in de botten en de productie van rode bloedlichaampjes. 

Nog een belangrijke functie van de nieren is het in stand houden van een goede zuren en base balans (pH waarde). Als de nieren en longen de aanwezige zuren niet goed kunnen verwerken door een te hoog aanbod wordt calcium aan de botten onttrokken om het teveel te neutraliseren. 

Dit is een noodmaatregel van het lichaam die bij een langdurige verzuring leidt tot botontkalking.

Er zijn veel ziektes die in verband worden gebracht met een te hoge zuurgraad in ons lichaam. Onder andere reuma, spit, osteoporose, onvruchtbaarheid, kanker, depressie, neerslachtigheid, slapeloosheid, fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en nog veel meer. 

Een zuur-base onbalans tast ook het immuunsysteem aan waardoor als gevolg van een verzwakte afweer chronische infecties ontstaan zoals sinusitis, bronchitis, candidiasis, infecties aan de urinewegen (met nierschade tot gevolg), virale infecties zoals het Epstein Barr virus en toxoplasmosis.

Een goede behandeling van deze aandoeningen zou moeten beginnen met het herstellen van de zuur-base balans. Door een aanpassing van het dieet treedt vaak al na enkele maanden verbetering op. Normaal gesproken hebben de lichaamsweefsels 2-5 jaar nodig om een perfecte balans te bereiken. 

De nieren regelen de pH (zuur en base niveau’s) van het bloed en regelen indirect de pH van de lichaamsweefsels. Als het water zuur is (waarde kleiner dan 6) kan de pH gecorrigeerd worden tot 7.2-7.5 door natriumbicarbonaat toe te voegen. Als het water basech is (waarde meer dan 8,2) kan de pH-waarde verlaagd worden tot de genoemde waarde door enkele druppels azijn toe te voegen.

Verzuring van het bloed
Door de opstapeling van giftstoffen zal het bloed ook gaan verzuren. Hiertoe zal de arts vaak natriumbicarbonaat voorschrijven, onder vorm van gelules die de apotheker aanmaakt.

Dagelijkse dosis zuiveringszout (natriumbicarbonaat) 
remt achteruitgang nieren met 65%

Een dagelijkse dosis natriumbicarbonaat vertraagt de afname van de nieren functie bij mensen met een chronische nierziekte. Dit wordt gerapporteerd in een studie in the Journal of the American Society of Nephrology (JASN). 

Deze goedkope en simpele strategie verbetert tevens de voedingsstatus van de patiënt en heeft de potentie van een aanmerkelijke verbetering van de leefkwaliteit. Na dagelijks gebruik van natriumbicarbonaat door nierpatiënten werd de achteruitgang teruggebracht naar waardes die normaal zijn voor de betreffende leeftijdscategorie.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]