Gezonde vetten, bakken en braden met kokosolie

KEN UW VETTEN.
IN HET LAND VAN OZ:DE NIEUWSTE AANVAL OP KOKOSOLIE.
Door Mary g. Enig, PhD.
Nederlandse vertaling Rob Hundscheidt
pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

   Omdat gezondheidszoekers altijd meer boter, rundvet en andere dierlijke vetten en kokosolie consumeren, kunnen ze verwachten dat er in de media en wetenschappelijke berichten aanvallen op de traditionele vetten komen, waarvan beide behoorlijk gefinancierd worden door de plantaardige olie- en fastfood-industrie. .

         De recentste aanval komt van Dr. Memed Oz, en zijn co-auteur Dr. Mike Roizen in een artikel met vernietigende kritiek, met de titel:”Don’t monkey with coconutoil”, dat half november jl wijd en zijd in de kranten werd gepubliceerd. Dr. Oz is een Amerikaanse cardiothoratische chirurg en geprofileerde auteur van populaire boeken over gezondheid en voedingswijze. Hij werd beroemd door zijn vaker verschijnen in de Ofra Winfrey Show en zou een dagelijkse talkshow gaan opzetten die “Dr. Oz in de Herfst van 2009” genoemd wordt. Terwijl zijn zienswijze werd beschreven als “alternatief” of “holistisch”, plaatst zijn recent artikel over kokosolie hem vierkant in het kamp van de dieet dictocraten.

         Zijn co-auteur Roizen blijkt er een carrière van gemaakt te hebben om verzadigde vetten te bekritiseren en aan te vallen. In een onlangs afgenomen interview geeft hij bijvoorbeeld de schuld aan voedselsoorten die vol met verzadigd vet zitten, zoals croutons voor alles vanaf diklijvigheid tot veroudering. Het enigste probleem daarbij is dat commerciële croutons gemaakt worden uit plantaardige vetarme oliën, vol met transvetten, en dus geen verzadigd vet. Terwijl de geschriften van Roizen en Oz de transvetten maar terloops nevenbij noemen, zijn hun aanvallen gefixeerd op de onschuldige bijstaander, het verzadigde vet.

      HET DEMONISEREN VAN VERZADIGD VET.
 
“Kokosolie” zegt Dr. Oz, “is beladen met bloedvatenverstoppend verzadigd vet en zit overvol met calorieën………….maar toch wordt het veel gezegd dat het een natuurlijk wonderbaarlijk voedsel is dat ongewenst gewicht kan laten wegsmelten, onze bloeddruk kan verlagen, het immuunsysteem kan verhogen, hartziekte kan bestrijden en kanker afweren, zonder de bloedvaten verstoppende effecten van andere hoog-verzadigd in vet-voedselsoorten zoals rundvlees, room en kaas…….”

         WAPF-keden weten echter dat verzadigd vet geen bloedvaten verstopt, egaal of het de soorten met lange of met korte ketens in kokosolie zijn, of de langere ketting vetzuren in rundvlees, room en kaas.

Op deze pagina’s hebben we voorzien aan velerlei referenties om deze stelling te ondersteunen. Een interessante daar van is van het International Atherosclerosis Project uit 1968 waarbij 22.000 lijken in 14 landen werden opengemaakt en onderzocht op plaque in de aders en bloedvaten. Onderzoekers vonden zowel even veel atheroma’s (afzettingen in de aders en bloedvaten) in alle delen van de wereld bij volkeren die erg veel dierlijke producten aten die rijk aan verzadigd vet waren, als ook bij diegenen die overwegend vegetarisch waren .

         De gezondheidsvoordelen van kokosolie zijn stevig gefundeerd in de wetenschap, verzadigd vet verhoogt in het algemeen het immuunsysteem en vooral kokosolie verhoogt de lichaamstemperatuur en wordt bij voorkeur door het lichaam eerder voor energie gebruikt dan om op te slaan als vet. Echter heb ik zelf de claim over gezondheidsvoordelen voor de bloeddruk nog nooit gemaakt, en zover ik weet zijn er geen studies bij mensen gedaan die het effect van kokosolie op bloeddruk hebben onderzocht.

KOKOSOLIE VOOR DE HERSENEN.
 
         Oz noemt dan een onderzoek dat uitgevoerd werd op de Medical University van South Carolina waar ratten werden gevoerd en vergeleken met een dieet met kokosolie en op een dieet op soyaolie. De ratten van die groep waar kokosolie in zat, kregen niet alleen meer ontstekingen in hun grijze cellen, maar ze maakten ook meer fouten in geheugentesten. Deze studie werd gepubliceerd in het Journal of Alzheimers Disease, op 14 juli 2008. In deze studie werden ratten gevoerd op een voedingswijze van 10 % volledig gehydrogeneerde kokosolie en 2 % gezuiverd cholesterol, en werden dan vergeleken met een controlegroep die 12 % soya-olie kreeg. Die op het verzadigd vet dieet maakten meer geheugenfouten en vertoonden tekens van ontstekingen in bepaalde gebieden van de hersenen.
 
         Het is nu belangrijk om uit te leggen waarom zo veel dierlijke studies op dieren zo veel negatieve resultaten op de kokosolie hadden. De kokosolie die in de studies in de laboratoriums werd gebruikt is gewoonlijk volledig gehydrogeneerde kokosolie. Dit proces van volledige hydrogenatie gooit al de onverzadigde vetzuren uit de kokosolie. Onderzoekers begonnen volledig gehydrogeneerde kokosolie te gebruiken om de effecten van essentiële vetzurendeficiëntie te bestuderen – ze gebruikten kokosolie omdat dit het enigste vet is, dat volledig gehydrogeneerd kan worden, om dan nog steeds zacht genoeg te zijn dat ratten het kunnen eten.

De slechte resultaten die verkregen werden uit deze studies – zoals een mentale verslechtering die door Oz geciteerd werd – zijn als gevolg van essentiële vetzuur deficiëntie (EFA), en niet de schuld van de verzadigde vetten van kokosolie. Het is erg misleidend van commentators om de kokosolie de schuld te geven in studies zoals deze – zoals ze dat vaker doen. In de studie die geciteerd werd door Oz kregen de ratten ook 2% gezuiverd cholesterol gevoerd. Dit zal de inzetting van EFA- deficiëntie versnellen als de voedingswijze verstoken is van EFA (zie ook de nevenkolom van pagina 51)

Volgens Oz, ”Doet het verzadigde vet ook niet zulke leuke dingen voor ons geheugen.” Het vermindert een chemische stof die bekend staat als de van de hersenen-afgeleide-neurotropische factor (BDNF) die verantwoordelijk is voor herinneren en leren.

         BDNF is een groeistimulus voor neuronen en sommige studies geven aan dat een verlaagd BDNF in verband staat met depressies. Alhoewel is het zo, dat een verlaging van de BDNF niet altijd leidt tot depressieve effecten. Het zal blijken dat BDNF depressieve effecten in sommige delen van de hersenen heeft, en antidepressieve effecten in andere delen.

         Het zou inderdaad erg vreemd zijn als verzadigde vetten de hersenfunctie onderdrukken, omdat de hersenen meer verzadigd vet bevatten dan enigerlei ander orgaan in het lichaam.

HET WONDERBAARLIJKE VERHAAL VAN MR. NEWPORT.
 
         Wat niet vreemd is, is het feit dat Dr. Oz aanval met zijn specifieke nadruk op hersenfunctie het wonderbaarlijke verhaal van een geval opvolgt waar in kokosolie betrokken is en de genezing van Alzheimers ziekte die wijd en zijd bericht werd in kranten en internet.

         Het verhaal is een bericht van Dr. Mary Newport een neonatoloog en medisch directeur van een onlangs opgerichte intensive care unit in het Spring Hill Regional Hospital in Florida. Ongeveer 6 jaar geleden begon haar man die accountant was en thuis werkte, problemen te hebben met zijn dagelijkse taken. Deze verslechtering ging zo door en hij kreeg uiteindelijk de diagnose van een vroeg inzettende Alzheimers ziekte. Dr. Newport zocht op internet naar klinische medicatie onderzoeken die haar man zou accepteren, en ontdekte een medicatie bevattende middellange ketting tryglyceride –  de vetsoort in kokosolie – opmerkelijke resultaten had bereikt, niet alleen door gewoon de voortgang van de ziekte te verlangzamen maar door te voorzien in echte verbeteringen.

         Ze besloot om haar man dus kokosolie te geven, 2 eetlepels per dag, en haar man verbeterde zich direct en scoorde 18 punten op een fundamentele herkenning van basistekens, 4 punten hoger dan dat hij de voorgaande dag nog had behaald. Binnen een week wees hij enorme verbeteringen op, en 5 maanden later leidde haar man een vrij normaal leven, alhoewel steeds nog niet in staat om zijn werk als accountant te hervatten, blijkbaar als gevolg van een permanente hersenschade..

         Een belangrijke test voor Alzheimersprogressie is door het vooraanzicht van een klok uit het geheugen te tekenen. De bovenstaande foto laat de verbeteringen van Mr. Newport zien toen hij kokosolie nam. Waarom werkt kokosolie zo goed ? Verschillende onderzoekers hebben gekeken naar het therapeutisch gebruik van een hoog vethoudende ketonische voedingswijze in de behandeling van ziekte. In 2001, publiceerde Dr. Richard L. Veech van de NIH (National Institutes of Health ) en anderen, een artikel met de titel: ”Ketone Bodys Potential Therapeutic Uses”.

         In 2003 schreef George F. Cahill Jr. en Richard Veech:”Keto-acids ? Good Medicine?”, en in 2004 publiceerde Richard Veech ook een bespreking van de therapeutische implicaties van ketone body’s. Het lichaam produceert ketone body’s uit kokosolie en deze kunnen als voedsel voor de hersenen en het zenuwsysteem dienen als onze cellen insulineresistentie krijgen, iets wat bij iedereen min of meer optreedt bij het ouder worden. Met insulineresistentie blijken de van kokosolie afkomstige ketone-body’s de neuronen te beschermen als er geen glucose beschikbaar is.

         Onderzoekers zijn nu aan het kijken naar de uitgebreide mogelijkheden van het gebruik van kokosolie als behandeling van niet alleen Alzheimer maar ook van Parkinson, Multiple Sclerose, ziekte van Huntington, en Amiotropische Laterale Sclerose ALS (oftewel de ziekte van Lou Gehrigs), medicatieresistente epilepsie, onstabiel type I diabetes, en diabetes II waar insulineresistentie is. Ketone body’s kunnen de hersenen helpen te herstellen na het verlies van zuurstof bij pasgeborenen via volwassenen. Kinderen met medicatieresistentie voor epilepsie, responderen soms op een extreem laag koolhydratenhoudende ketogene voedingswijze.

  FOTO
Drie foto’s van Mr. Newports enorme verbeteringen in het tekenen van de klok na de behandeling met kokosolie.
In het originele Engelstalige artikel staan 3 kloktekeningen waarvan de eerste links niet eens herkenbaar is als klok, terwijl de tweede en derde als zodanig respectievelijk beter of zelfs goed herkenbaar zijn.

INDUSTRIELE SCHADE-CONTROLE.
 
De aanval door Dr. Oz en mr. Roizen leidde tot een slimme schade-controle van de industrie. Stelt u zich eens het inkomstenverlies van de farmaceutische en voedselindustrie voor als het Amerikaanse volk zou leren over de wonderbaarlijke gezondheidvoordelen van kokosolie voor de hersenen. Kokosolie heeft ook potentiëlen in de behandeling van kanker omdat verschillende studies hebben aangegeven dat kokosolie ook anti-cancerogene effecten heeft.

         Ieder moment verschijnt er in de media een aanval zoals deze. Het is goed om te onthouden dat kokos en kokosolie natuurlijke voedselsoorten zijn die al duizenden jarenlang door gezonde mensen worden gebruikt. De aanval op kokosolie is wetenschappelijk niet goed onderbouwd, maar staat wel in de agenda van de voedselindustrie.
 
HOE WERD KOKOSOLIE PLOTSELING ZO POPULAIR.
 
         Volgens Dr. Oz was het zo dat toen eens transvetten werden als de bad boys in de voeding werden voorgesteld, begonnen de voedselfabrieken over te stappen op tropische oliën zoals kokosolie en palmolie ter vervanging daar van. Deze plantaardige oliën hebben veel dezelfde kwaliteiten die transvetten zo goed maken voor ze te preserveren voor houdbaarheid en smaak van verwerkt voedsel. Dus natuurlijk wilde de voedselindustrie (en niet te vergeten ook de dieetboeken-industrie) ons laten denken dat die gezond zijn.

         Oz heeft het weer bij het verkeerde eind. Voedselvervaardigers gebruikten tropische oliën zoals kokosolie voordat de transvetten op het toneel kwamen. De plantaardige olie-industrie vaardigde toen een lange campagne uit over het demoniseren van hun concurrent, namelijk de natuurlijke verzadigde vetten zoals boter, talkvet en kokosolie. Na de recente onthullingen over de gevaren van de transvetten keren de voedselvervaardigers echter simpelweg weer terug naar de natuurlijke vetten die ze altijd al gebruikten. 

VEROORZAAKT VERZADIGD VET VEROUDERING EN EEN SLECHT GEHEUGEN ?
Wat de onderzoeken werkelijk uitwijzen.
Door Chris Masterjohn. 

Volgens Dr. Oz  is het zo dat  “alle verzadigde vetten het verouderingsproces versnellen. Dit wordt veroorzaakt omdat dit vet een potentieel schadelijke familie van genen in het werk zet, die door onze doktors RAS genoemd worden. Deze vertellen het lichaam om ontstekingen veroorzakende proteïnes af te geven die hartziekte veroorzaken, beroerte, rimpels, impotentie en ontregelingen in het immuunsysteem.”
 
         Er zijn een aantal onderzoeken die terug gaan tot de 1990er jaren, die aantonen dat het vet in de voeding mutaties in de RAS-genen kan aanmoedigen, en die zoals blijkt zich kunnen activeren naar hun cancerogene vorm, alhoewel het in deze studies eerder om visolie en maïsolie gaat, dan om verzadigd vet. Maïsolie verhoogt afhankelijk van de dosis de activiteit van de RAS-genen en het optreden van borstkanker bij muizen die genetisch veranderd werden om de cancerogene vorm van een speciaal RAS-gen uitdrukken te kunnen. Een gevalscontrolestudie die gepubliceerd werd in het jaar 2000, stelde vast dat mensen die meer mono-onverzadigd vet aten, veel waarschijnlijker gemuteerde RAS-genen hadden. Overeenkomstig verband werd opgemerkt voor verzadigd vet en koolhydraten, maar dat was statistisch niet van betekenis. De meest recente studie over dit onderwerp volgde 7 jaar lang meer dan 120.000 mensen, en stelde vast dat de inname van verzadigd en mono onverzadigd vet aan het begin van de studie geen verband had met darmkankerrisico aan het eind van de studie. Alhoewel hadden diegenen met een hogere inname van linolzuur, een hogere risico op kanker als de RAS-genen hun enigste risicofactor was. Deze studies impliceerden eerder de meervoudig onverzadigde vetten, dan de verzadigde vetten.
 
         Met betrekking tot claims dat verzadigd vet het geheugen benadeelt, zijn er drie studies die claimen dat ze aantonen dat een “verzadigd vet voedingswijze” het nivo van de hersenen-afgeleide-neurotropische factor (BDNF) laat verminderen. Deze studies gebruikten laag vethoudende gecontroleerde diëten die het grootste deel van de calorieën als in de vorm van zetmeel gebruikten, en vergeleken die met hoog vethoudende hoog suikerhoudende diëten, waar de meeste calorieën afkomstig waren van varkensvet en sucrose. Varkensvet bevat circa 10 % van zijn vet als meervoudige onverzadigde vetzuren die de oxidatieve stress bevorderen, en de rest als een balans van verzadigde en mono onverzadigde vetzuren. Sucrose zelf draagt bij tot oxidatieve stress. De meest recente studie wijst uit dat een varkensvet-sucrose dieet, het BDNF-nivo’s vermindert, stelden vast dat toegevoegde vitamine E deze nivo’s kon normaliseren (3), en zo suggereerden dat de voedingswijze die vermindert door de oxidatieve stress te bevorderen, en dat is eerder het meervoudige verzadigde vet en de sucrose in deze diëten, dan het verzadigde vet dat voor dit probleem verantwoordelijk wordt gemaakt.
 
         Een recente studie wees in dat geval uit dat verzadigd vet en cholesterol de hersenstructuur belemmerde en het geheugen bij volwassene ratten. Het behandelende dieet lag niet alleen hoog in verzadigd vet en cholesterol maar was compleet verstoken aan essentiële vetzuren (EFA) die noodzakelijk zijn voor de hersenfunctie. De meeste calorieën voor alle ratten kwamen van caseïne, sucrose en maïszetmeel. De helft van de ratten kreeg 12 % sojaolie, en de andere helft kreeg gehydrogeneerde kokosolie en 2 % cholesterol. Het is reeds bekend uit 1960 dat gezuiverd cholesterol bij de helft van deze hoeveelheid de inzet van essentiële vetzuren-deficiëntie versnelt en de resulterende dermatitis en testiculaire degeneratie zal verergeren, zelfs ondanks dat deze zelfde hoeveelheid cholesterol niet de hoeveelheid van essentiële vetzuren verhoogt die noodzakelijk zijn om de dermatitis te genezen, en de testiculaire ontwikkeling eigenlijk verbetert als essentiële vetzuren aanwezig zijn. De resultaten van deze studie kwamen hoogstwaarschijnlijk eerder voort als gevolg van een deficiëntie van essentiële vetzuren, dan van verzadigd vet. Ten einde een destructief effect van het verzadigde vet op zichzelf aan te tonen, moesten de onderzoekers aan de minimum EFA-vereisten in beide diëten hebben voorzien.