Biologische voeding beter (superieur) bevestigt nieuwe studie opnieuw

Save as PDF 

(NaturalNews) Voeding ‘deskundigen’ in de Main Stream Media claimen vaak dat er vrijwel geen verschil is tussen conventionele landbouw en organisch geproduceerde biologische producten.

19 Augustus 2010: 
‘De Gezondheidsraad concludeert op basis van het uitgebreide literatuuronderzoek dat er geen wetenschappelijk aantoonbare verschillen zijn in de voedingskundige kwaliteit en de gezondheidseffecten tussen regulier en biologisch geteelde gewassen’, zo schrijft demissionair minister Gerda (GMO fan) Verburg van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.
pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Een nieuwe studie die recentelijk gepubliceerd werd in de Public Library of Science (PLoS)bewees anders. Het (praktijk) onderzoek onthulde dat organisch fruit en groenten grotere voedingswaardes toonden. Ook de landbouwgrond bleek gezonder dan de conventionele tegenhanger.

John Reganold, professor op het gebied van landbouwgrond wetenschappen aan de Washington State University Regents en auteur van de nieuwe studie deden de meest uitvoerige analyse in zijn soort op commercieel bewerkte grond en de aardbeien die daarop groeiden. Aardbeien, zoals velen weten, worden gekweekt met het grootste gebruik van pesticiden.

Reganold en zijn team analyseerden 31 verschillende chemicaliën en biologische aarde samenstellingen en deden testen op de kwaliteit, voedingswaarde en smaak van 26 soorten aardbeien van zowel conventionele als biologische landbouw. Wat zij vonden was werkelijk verbazingwekkend. Biologisch geteelde aardbeien bevatten aanmerkelijk veel meer antioxidanten, vitamine C en polyphenolic componenten dan conventionele landbouw methodes. In een onbevooroordeelde smaaktest kwamen de organische producten eveneens beter uit de strijd. Ook optische zien de biologische producten er beter uit. Maar daar stopte het niet.

Biologische voeding maakt dat ook de testen op de landbouwgronden aantonen dat deze veel rijker zijn aan nutriënten, enzymen en biologische en chemische elementen die ontbraken bij de conventionele velden. Deze ingrediënten zijn vitaal voor het produceren van gezonde fruit en groentesoorten.

De studie toonde eveneens dat het biologisch voedsel met de zelfde of betere opbrengst gekweekt kon worden ten opzichte van de conventionele methodes met voor de mensheid giftige pesticiden wat zowel voor de gezondheid als de natuur een bedreiging zijn.

Biologische voeding, 30 jaar onderzoek

Het Rodale Instituut voert al 30 jaar een dubbele studie uit naar het verschil tussen biologische en chemische conventionele landbouw. De doelstelling van het onderzoek is om te komen tot werkelijk duurzame methodes waarbij de sleutel een gezonde bodemcultuur is. Organische landbouw blijkt hierbij superieur te zijn ten opzichte van de moderne productie methodes. Niet alleen vanwege het betere bodemleven maar ook met de opbrengst, economische levensvatbaarheid, het energie verbruik en niet onbelangrijk de algemene gezondheid. Het blijkt maar al te duidelijk dat organische landbouw duurzaam is en de moderne landbouw totaal niet. Kijken we naar onzekere en extreme weerpatronen, de oliebehoefte, een gebrek aan water en de groeiende wereldbevolking dan hebben we landbouwsystemen nodig die zich kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden om gezonde voedzame voeding te kunnen produceren. Na dertig jaar beide landbouwsystemen zij aan zij te onderzoeken kwam men tot de volgende conclusies. De economische opbrengst van beide systemen lopen nagenoeg volledig gelijk. De veelgehoorde stokpaardjes dat we GMO en pesticide nodig hebben om massa productie te verwezenlijken blijken dus volledig uit de lucht gegrepen te zijn. Organische landbouw laat in jaren van droogte de moderne landbouw ver achter zich. De moderne landbouw put de bodem op ernstige wijze uit terwijl organische landbouw de bodem juist verrijkt. Organische landbouw heeft 45% minder energie nodig terwijl er tevens 40% minder broeikasgassen geproduceerd worden. Bovendien is de winstgevendheid van organische landbouw vele malen hoger! De GMO boeren bleken het slechtste van allemaal te presteren. Met organische landbouw zou de opbrengst wereldwijd binnen 10 jaar verdubbeld kunnen worden. Ondanks het feit dat organische landbouw arbeidsintensiever is (30% meer locale arbeidsplaatsen) is het financiële rendement bijna drie maal zo hoog. Het allerbelangrijkste zijn echter nog wel de immense gezondheid voordelen van organische voeding.

Conclusie: Het enige voordeel van conventionele landbouw zijn de super winsten van de multinationals. — HM


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]