Voeding en fysieke degeneratie Weston A Price

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Voeding & Onderzoek
Regelmatig komen we berichten tegen in de media die suggereren dat er nog veel onderzoek zou moeten worden gedaan naar de rol die voeding speelt bij de gezondheid. Niets is echter minder waar!  Het boek dat schrijver Weston A Price reeds in de veertiger jaren publiceerde getiteld: “Nutrition and physical degeneration “ is daar een klassiek voorbeeld van. Zijn onderzoeken onthulden dat dentale cariës en een vervormd gehemelte, resulterende in scheef en verkeerd staande tanden, het resultaat waren van voedingsdeficiënties en niet als gevolg van overgeërfde genetische afwijkingen.

Nutrition and physical degeneration
Het boek kwam tot stand na meer als 10 jaar praktijk onderzoek en is inmiddels opnieuw uitgegeven. Onderzoeken bij primitieve stammen en dichtere bij huis in Afrika, Zuid Amerika, Australië, Polynesië, Zwitserland en Ierland. Verder Eskimos en de Indianen. Uit het onderzoek van Weston A Price kwam naar voren dat er natuurlijke voeding gebruikt werd vrij van de bekende suikers en bewerkte meel producten die nu onze voeding bevatten. Zo gauw als de bevolking omschakelden naar de moderne voeding had dit niet alleen invloed op de totale gezondheid maar ook op het gedrag en criminaliteit. Het vermoeden van Weston A Price dat vitamine en mineralen gebrek een grote invloed had op zijn bevindingen is inmiddels al onomstotelijk vastgesteld in vele onderzoeken.

Het blijkt dat het inmiddels klassieke boek van Weston A Price helaas nog niets aan kracht heeft ingeboet. Helaas, want we hebben er nog steeds niets van geleerd waar het de grote massa betreft. Ongekookt eten beschikt over alle voedingswaarden en enzymen terwijl bewerkt eten zijn enzymen kwijt raakt en zo’n 30 tot 90% van alle voedingswaarde.

Volwaardige voeding
Weston A. Price (1870-1948) toonde al zeventig jaar gelden aan dat volwaardige voeding een volwaardige gezondheid te zien gaf. In onze moderne tijden met  de door veel mensen zo geprezen gezondheidszorg kunnen we niet anders concluderen dat er nog nooit in de geschiedenis zoveel mensen lijden aan kwalen, gebreken en ziektes. Testen tonen ook onomstotelijk aan dat iedereen met een westers dieet zonder uitzondering mineralen tekorten vertonen en de grote meerderheid vitaminegebrek. Toch wordt het grote publiek nog steeds niet gewezen op dit gevaar. Ja, de twee ons groenten en fruit kennen we nu wel. Alleen is dit totaal ontoereikend om het doel te bereiken van een goede gezondheid, laat staan een optimale gezondheid. Boeken als dat van Weston A Price zijn dan ook nog steeds een aanrader om kennis van te nemen. 
– Henk Mutsaers

Nederlandse Weston A Price website


Mijn naam is Jay Quasters. Ik ben leefstijlcoach en personal trainer. Ik bestudeer alles wat met gezondheid, geluk en succes te maken heeft. Ik kijk zo nu en dan ook op uitdaging.net . Ik bewonder wat u doet, namelijk mensen bewust maken. We hoeven het uiteraard niet overal over eens te zijn. Maar ik wil wel even iets kwijt over “weston a. price”. Ik heb de organisatie bijzonder hoog zitten. Wat Weston A. Price echter waarnam komt totaal niet overeen met veel van de adviezen die u geeft op uw website. Zelfs in bovenstaande artikel staat een grove fout; ongekookt eten beschikt over alle voedingswaarden…. Iedere groep die bestudeerd werd door Weston kookte (verhitte) een groot deel van zijn voedsel, vooral ook plantaardig voedsel om het beter verteerbaar te maken alsmede het beter opneembaar van de voedingsstoffen. Bovendien was voor alle groepen dierlijk voedsel het allerbelangrijkste en vooral de vettere soorten. Melk werd door de meeste culturen ook volop genuttigd. En zo zijn er nog een heel aantal zaken te noemen. Het moraal is in elk geval dat zijn waarnemingen niet in lijn zijn met veel van de adviezen op deze website. Helaas hebben we er inderdaad nog niet veel van geleerd… Jay Quasters

Ik ben ook een fan van de Weston Price Foundation.
De artikelen op die site over vitamine A en D vind ik briljant!! Deze zijn ook in het Nederlands vertaald. Het grappige is dat de basis inderdaad de meest vetrijke dierlijke producten zijn. De Nederlandse vertaling van Nourishing Traditions is trouwens te vinden op het net! Een waardevolle aanvulling voor iedereen die zich in voeding verdiept. Vooral de bouillons zijn zeer goed voor de gezondheid. Zelfgemaakt en het liefst 24 uur getrokken. Een echte mineralenbom! In toevoeging van de reply hierboven. Ik ben van mening dat de adviezen op deze website goed zijn maar zeker ook wat meepikken van Nourishing Traditions, niet iedereen is t zelfde en die vitamine A en D vetoplosbaar hebben we echt nodig. Niet iedereen gedijt goed op een rauw plantaardig dieet. Ieder mens verschilt! Zolang eten zo min mogelijk bewerkt is (en dan heb ik het niet over wel of niet gekookt), of het nou dierlijk is of plantaardig kan het goed voor mensen zijn. t liefst biologisch dynamisch. Goed voor mens en natuur. – Deborah

Ik heb de boek ”Primitieve mens en zijn voedsel” gelezen. Die boek is gratis op internet te lezen. Tik op google ”primitieve mens” en je ziet ”Primitieve mens en zijn voedsel” staan.

Ik merk vaak dat jonge kinderen vaak last van kwalen of aandoeningen hebben, verder komen we wel minder gevaarlijke infectieziekten tegen, dat komt door de vaccinaties, maar wil niet zeggen dat ons gezondheid beter is en het is zelfs mogelijk nog slechter. Veel voedsel die we eten wordt vaak eerst gebakken of gekookt en daardoor verliezen de groenten zeer veel vitamines en mineralen. Steeds vaker gaan en moeten kinderen af en toe naar de dokter. Minstens 90 procent kinderen beneden de 6 jaar hebben al tandaantastingen, terwijl 80 jaar geleden, een geisoleerd Zwitserse volk leefde, die tot op zeer hoge leeftijd een goed gebit hadden en dat zonder tandenpoetsen. Bij ons komen vele tandaantastingen alsnog voor, ondanks tandenpoesten. Verder zijn ontzettend veel mensen negatief en gedragen zich niet al te sociaal, er is keer een experiment gedaan bij de ratten. De ene groep kreeg eten die de uitzonderlijk kerngezonde mensen ook aten, terwijl de andere groep ratten modern voedsel kregen, die veel uit suiker, zout, andere schadelijke stoffen bestaat en ook gekookt is. De eerste groep ratten bleven tot op zeer hoge leeftijd heel gezond en hadden een goed humeur, vielen elkaar niet aan, de andere groep ratten, die vooral gekookt voedsel kregen, werden agressief, vielen elkaar aan en waren gestrest. In onze maatschappij waarbij ontzettend veel mensen ziek worden en niet echt gezond zijn, zijn vaak ook gestrest, agressief en komt criminaliteit vaak voor. Bij kerngezonde volkeren die geisoleerd(= geen contact met commerciele wereld) leefden en op hun eigen voedsel hadden kwam criminaliteit niet eens voor, er werden ook geen mensen beroofd en iedereen had een vrolijke humeur. Moeders gaven borstvoeding en wel zolang zoals de natuur bedoeld heeft, kinderen groeide heel mooi op, waren heel goed gebouwd, geen smalle gezichten en smalle neus, ook geen afwijkende gezichtsvorm en daardoor hadden de gezonde mensen altijd perfecte tanden, die nooit scheef stonden.

In ons maatschappij moeten steeds meer kinderen een beugel dragen, omdat de botten van het gezicht niet helemaal gegroeid zijn zoals het hoort. Verder hebben vrijwel alle geciliviseerde vrouwen ontzettend veel pijn als ze baren, bij primitieve vrouwen, die geisoleerd leefden en daarom niet in aanraking waren gekomen met ons modern voedsel, deed baren zelfs geen pijn en nadat de baby geboren werd, gingen de vrouwen zo weer aan het werk en waren die net zo gezond als voordat de baby werd geboren.En wat huid betreft: Veel mensen boven de 35 jaar hebben al rimpels, bij kerngezonde mensen kwamen rimpels gewoon niet voor, alleen als die mensen boven de 80 jaar of zelfs 100 jaar oud werden, maar zelfs iemand van boven de 130 jarige leeftijd heeft lang niet zoveel rimpels als wat velen al rond de 40 jaar zou krijgen in de geciliviseerde maatschappij. Leeftijd:Veel primitieve mensen die puur op zijn eigen voedsel leefden en niet in aanraking waren gekomen met modern voedsel, werden vaak boven 100 jaar en van sommigen werd beweerd dat ze ouder dan 130 jaar waren. Iemand van 125 jaar was ook erg fit, veel fitter en gezonder dan zowat alle jongeren in de geciliviseerde maatschappij.Levensverwachting stijgt: Er wordt beweerd dat ons levensverwachting stijgt, het klopt idd dat mensen iets langer leven dan vroeger, maar gemiddeld nog steeds niet ouder 75-80 jaar en de stijging hebben we te danken aan ons medische technieken, helaas zegt dit absoluut niets over de gezondheid. De kerngezonde volkeren hadden gemiddelde levensverwachting vaak boven de 100 jaar en dat terwijl er nooit medische hulp nodig was, ook mensen boven de 100 jaar hadden perfect gebit, hoefden nooit naar tandarts.

Er zal op scholen, bedrijven of waar het ook goed geschikt is, keer lezingen gehouden moeten worden over wat nou ECHTE gezondheid is. Men zou mensen moeten stimuleren rauw te eten, en weer zo natuurlijk mogelijk te leven, ook zal men geen chips moeten eten en al helemaal geen cola drinken.Hoe kun je een gezonde economie krijgen, als mensen niet goed gezond of zelfs half ziek zijn? Dat kan gewoon niet, je moet bij begin beginnen en we kunnen niet zonder voedsel. Ongezond voedsel betekent dat we ziek worden en gaat het slecht met de economie. – Marvin


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]