Supermarkt: Leer een boodschappenlijst te maken waarbij …

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Wat gaan we doen, op het oog besparen op goedkope boodschappen, ….
…. of gaan we besparen op onze toekomstige zorgverzekeringspremie?

Boodschappen doen kan een gezellige bezigheid zijn. Je komt regelmatig mensen tegen die je lang niet gezien hebt om even ‘bij’ te kletsen. Boodschappen doen bij de supermarkt doe je echter om twee hoofdredenen.

1). Lekker eten kopen 
2). Je lichaam te voeden

Eigenlijk zou je de volgorde om moeten keren ten aanzien van het belang!

Ik ga tegenwoordig regelmatig mee boodschappen doen vanwege mijn interesse in goede voeding. De kwaliteit, of liever gezegd, het ontbreken van kwaliteit is namelijk de absolute nummer één reden waarom mensen ziek worden. Bij het boodschappen doen sta ik regelmatig de (te) kleine lettertjes te lezen om te speuren naar ongezonde producten. Je zou eigenlijk een vergrootglas mee moeten nemen. Je kan ook de stelregel aanhouden:

Niet leesbaar is gelijk aan niet kopen!

Dit lijkt veel werk maar na verloop van tijd heb je voor jezelf een veilige boodschappenlijst en hoef je alleen maar aandacht te besteden aan producten die je extra koopt. Mijn ontbijt en middagmaal zijn al bijna vrij van E-nummers of andere schade berokkenende ingrediënten. 

De beste plaats om groenten te kopen is meestal niet bij de supermarkt! Het is wel gemakkelijk, alles bij elkaar in een winkel. De beste groenten koop je rechtstreeks lokaal bij de boer of op een boerenmarkt. Er zijn ook mensen die een groep organiseren die om de beurt vanuit de stad voor de hele groep naar een boerderijwinkel rijden.


De beste kwaliteitsvoeding maak je zelf, in een square foot gardening (vierkante meter tuin) of een volkstuin. Bekijk het eens van deze kant, van je zuurverdiende centjes gaat een berg belasting af. Ook bij de aankoop betaal je belasting, de winst van de boer, winkelier, groothandel en transport. Biologische groenten zijn spotgoedkoop en van betere kwaliteit dan welke boer ze ook kan leveren. Vers vanuit de tuin nog dezelfde dag op je bord … als je het zelf doet! Gek eigenlijk dat je zo een stukje grond kan krijgen om te tuinieren voor 20 euro per jaar. Waarom zou je veel geld uitgeven voor slechtere producten als je die zelf voor honderden euro’s goedkoper kan kweken?

Kennis en vaardigheid verwerven met boodschappen doen is een waardevolle investering. Het maakt dat je ruim voldoende energie hebt wanneer je het nodig hebt, dat je in een goede stemming verkeert, scherp van geest bent, op het goede gewicht blijft en zo kun je nog wel even doorgaan.

Onthoud: De kiloknallers en andere aanbiedingen zijn meestal de slechtste keuzes. Wees gefocust op voedingswaarde voor je gezondheid. Een leuke vakantie in een ver land lijkt een goede investering voor je plezier en het welverdiende ontstressen, maar dan moet je eenmaal ter plaatse ook lekker in je vel zitten om ervan te kunnen genieten!

Bespaartips boodschappen

* Is je fruitschaal van steen / glas? Gebruik een fruitschaal waarin een houten bodem zit waardoor het fruit minder snel plekken gaat vertonen. 

* Indien een product verpakt zit in een goed afsluitbare verpakking zet dan dat potje op z’n kop. Er kan minder gemakkelijk zuurstof bij waardoor de houdbaarheid verlengd wordt (bijvoorbeeld kwark).

* Stop een paar vellen van de keukenrol onder je groenten in de fruitlade van de koelkast. Ze nemen overtollig vocht op en de groenten blijven langer goed.

* Weten of je eieren nog vers zijn? Leg ze in het water, een vers ei zinkt, een slecht ei gaat drijven.

* Bananen blijven langer goed bij elkaar aan de tros tot je ze eet.

* Smeer (echte) boter op de snede van kaas om die tegen uitdrogen te beschermen.

* Vacuüm verpakken van verse producten.

Het niet verspillen van voeding is de belangrijkste manier om te besparen op je boodschappenlijstje!

Wist je dat 80% van alle voeding in de supermarkt op mijn verdachtenlijst staat. Van de resterende 20% kun je de lekkerste gerechten maken die er zijn.

Wat ik het leukste vind aan shoppen?
Af en toe een ‘bommetje’ werpen, Een poster (A4) ophangen met de tekst ‘Pas op hier worden GMO-producten verkocht’. En dan liefst duidelijk in beeld van een caissière, en kijken of ‘tie er nog hangt aan het einde van ons rondje? Ook mooi voorval was een paar jaar geleden toen mijn vrouw een paar pakjes margarine wilde pakken. Ik stond een paar meter verderop en zei; “Wil je mij ziek hebben of zo, leg die rommel eens terug, daar krijg je hart- een vaatziekten van”. Je ziet dan gelijk iedereen verschrikt om zich heen kijken om te zien over welk product het ging … om er dan achter te komen dat ze dit ook in hun eigen karretje hadden zitten (maar niemand durfde een vraag te stellen)

Observeren wat anderen kopen is ook een leuke sport. Kinderen helpen moeder met het verzamelen van lekkere dingen die ze zien op de reclame en meestal tot de ongezondste producten behoren die er zijn. Of kijken hoe (on)gezond iemand eruit ziet en dan kijken wat er allemaal uitgestald wordt bij de kassa op de lopende band. Of inschatten wie er – eenmaal buiten – snel een sigaret op zal steken.

Zoals gezegd, shoppen begint wel leuk te worden op deze manier.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]