Raw Foods – Rauwe Voeding

rauwe voeding Tom en Francis

Rauwe voeding. Een redelijk ingeburgerd begrip. Rauwe voeding, salades, diverse groentesoorten rauw presenteren, ja dat kunnen we wel vatten. Dat is ook lekker en niemand zal vreemd kijken wanneer je rauwe worteltjes op het menu zet of een smoothie maakt van groente en fruit. Alleen… afgelopen week leek heel het land wel te vallen over rauwe voeding.

Maandagavond 17 december was er een documentaire op de televisie te zien geweest, waarin Francis Kenter en haar zoon Tom de hoofdrol speelden. Zelf had ik dit niet gezien maar in mijn mailbox verschenen al snel mailtjes met verontrustende uitlatingen. Wat was dit voor een bizar iets? Bureau Jeugdzorg, dat zich bemoeide met de voeding van Tom, waar zijn moeder achter stond? Het kon niet uitblijven, uitzending gemist bood mij ook in dit geval weer een dienst zoals dit al zo vaak is gebeurd in de afgelopen jaren. Het mooie is dat wij altijd op de hoogte zijn, ook als we nergens op letten, want er zijn altijd personen die mij per mail iets inseinen. Dank jullie wel allemaal want het is ook niet bij te houden; de nieuwsfeiten flitsen voorbij!

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Zo had ik dus de moeite genomen om deze uitzending alsnog te bekijken. Tjonge zeg, wat een poppenkast! Francis Kenter en haar zoon eten alleen maar rauw voedsel. Dit zogeheten ‘raw food-dieet’ is volgens Francis de gezondste manier van leven. Vijf jaar geleden ging de documentaire RAUW hier over. Hierin werden Francis en Tom en hun manier van leven gepresenteerd. Dat zorgde voor heftige reacties, onder meer in een uitzending van de Wereld Draait Door.

Maandag 17 december 2012 was dan de Nederlandse documentaire ‘Rauwer’ op televisie te zien. Daarna laaiden er in Nederland verschillende discussies op. De documentaire gaat over een moeder (Francis Kenter) en haar zoon (Tom Watkins) die beiden al ongeveer 10 jaar alleen maar rauw voedsel eten. Fruit, groenten, noten, meer niet. Dat beeld zorgde voor ongelofelijk veel tumult. Het maakte niet uit waar je kwam, wie je sprak maar er was altijd een mening. Onze dochter kwam van school uit Amsterdam en het eerste wat ze vroeg was: “Heb je dat gehoord van die jongen Tom en zijn moeder? Belachelijk…” Belachelijk, hoezo? Wat is belachelijk? “Je zult maar zo’n moeder hebben…” Viel ik dan toch nog een beetje mee? 😉 Onze meningen zijn al zo verschillend maar dit sloeg in haar ogen blijkbaar alles.

Allereerst moest Tom naar school gaan. “Wie houdt zijn kind nu thuis?” Ach, ja dat is jouw mening, maar thuisonderwijs begint ook steeds ‘normaler’ te worden en dat is met heel veel dingen zo; als wij toen wisten wat wij nu weten… Enfin, wat dat betreft was ze het weer helemaal niet met mij eens en was school gewoon leuk! Oké, maar kinderen die thuisonderwijs krijgen weten niet beter en krijgen als de ouders daar goed in mee gaan ook genoeg kansen om contacten op te bouwen, maar het is de onwetendheid die parten speelt. In die zin staan wij al helemaal niet meer vreemd te kijken; de vraag is alleen of Francis dit onderdeel handig heeft aangepakt? Dat is een andere discussie dan klakkeloos aannemen dat Tom maar naar een reguliere school zou moeten. Naast het feit dat Tom thuis blijft was zijn voeding een heet hangijzer. Tom zou volgens de artsen in het ziekenhuis gemiddeld 12 centimeter korter worden dan wat ‘normaal’ geacht wordt.

Wat is normaal?
Wie bepaalt?
Wat zijn statistieken?

Dus aan onze dochter gaf ik ook het antwoord dat de moeder van Tom in vele opzichten juist gelijk had. Inderdaad, melk is slecht voor ons. Maar over welke melk hebben we het dan? Wanneer zij de melk uit de supermarkt bedoelt, heeft ze voor 100% gelijk. De rauwe melk daarentegen, is weer een heel ander verhaal. Gewoon, rauwe melk bij de boer vandaan en ongekookt drinken. Wel van ongevaccineerde koeien, biologisch-dynamisch. Dat je van veel producten ziek wordt en kanker kunt ontwikkelen, ja de moeder van Tom heeft gelijk. Maar, ik vertelde haar dat ik het eetpatroon van hen ook te extreem vond. Kijk, daar won ik weer een paar punten, die ik echter verderop in de discussie ook wel weer verloor maar duidelijk was dat deze uitzending velen had geraakt. Sterker nog, vanavond onder het eten kwam ‘Tom weer voorbij, via onze dochter’, het heeft naast alle mails die ik voorbij heb zien komen echt indruk gemaakt.

Wat mij enorm stoorde tijdens de uitzending was de vooringenomenheid van zowel de alleswetende in het ziekenhuis als de bemoeienissen van Bureau Jeugdzorg. Want wie zijn zij om te vertellen dat dit voedingspatroon echt slecht is, als zij nergens ingrijpen waar kinderen voeding in plastic flesjes uit de magnetron krijgen? Wie zijn zij, dat zij Francis in feite veroordelen en Tom uitspraken proberen te ontlokken, als zij niet ingrijpen bij gezinnen waar de kinderen alle vaccins krijgen ingespoten? Wie zijn zij, om zo Tom uit huis te willen plaatsen als zij niet ingrijpen daar waar kinderen misbruikt worden? Wie zijn zij, die over Francis en Tom heen rollen als zij het normaal vinden dat kinderen aspartaam in hun lichaam krijgen, zelfs via schoolmelk? Wie zijn zij, die het verhaal van Tom zo presenteren en niet ingrijpen daar waar kinderen de hele dag door energiedrankjes drinken, chips eten en andere ongezonde vullingsmiddelen tot zich nemen?

Met andere woorden: wanneer we echt kijken naar wat er scheef is ‘moeten’ er zoveel kinderen uit huis geplaatst worden maar dit zal nooit gebeuren omdat men alles als ‘normaal’ heeft geaccepteerd! Maar een moeder die alles zelf uitzoekt en op haar manier, in haar ogen, haar zoon het goede geeft wordt genadeloos veroordeeld.

Nu zul je mogelijk willen weten hoe ik hier tegenover sta 
omdat ik dit onderwerp bij de kop neem.

Als ik echt mijn eigen gevoel deel dan zeg ik: laat Francis eens het boek van ‘Weston Price’ lezen. Laat zij eens de visie van een tandarts uit de jaren dertig van de vorige eeuw tot zich laten doordringen en het extreem rauwe verminderen. Vlees verkeerd? Welk vlees? De vraag is altijd waar hebben we het over? Vlees uit de supermarkten, ja laat maar liggen. Is biologisch in de supermarkt echt biologisch? Je kunt je die vraag stellen maar koop je vlees bij een goede slager en dan biologisch-dynamisch wel te verstaan en je eet één of tweemaal in de week vlees dan hebben we het over een ander gegeven dan dagelijks de plofkippen en andere ellende uit de supermarkten.

Afgelopen week hoorde ik tijdens een lezing dat een kuiken in de bio-industrie in de eerste zes weken twintig vaccinaties krijgt. Hoe bizar is dat? Twintig, eet smakelijk wanneer je uiteindelijk dit kuiken als ‘vlees’ op je bord krijgt. Te beginnen bij de eieren die met honderden, zo niet duizenden bij elkaar uitgebroed worden; niks geen moeder hen erbij. Hoe natuurlijk zijn we bezig? Uiteindelijk belanden deze kuikens in welke vorm dan ook op het bord bij de consument en dus bij heel veel kinderen. Maar dan komt Bureau Jeugdzorg niet met de vermelding dat je het als ouders niet goed doet. Veel kinderen worden op deze wijze gevoed. Vlees met de nodige toevoegingen, flesje Cola, chips, bak- en braadproducten die meer chemisch dan natuurlijk zijn, stampvol transvetten, we kunnen wel een hele waslijst maken als we verder nadenken.

Mijn eigen gevoel is, dat je gerust gerechten kunt verwarmen, stoven, roerbakken, koken maar de vraag is wederom hoe doe je dat? Als je hier de juiste warmtebron voor gebruikt, gewoon op open vuur, dus op gas kookt, de juiste pannen gebruikt, geen aluminium en geen antiaanbakpannen zoals Tefal, waar gifstoffen uit vrijkomen tijdens het verhitten. Sterker nog, vandaag vertelde iemand mij dat een werknemer die ooit bij Du Pont had gewerkt adviseerde nooit die pannen te gebruiken omdat er gifstoffen in verwerkt zijn en deze vrijkomen tijdens het gebruik. Hoe duidelijk willen we het horen? Uit de eerste hand! Maar keramische pannen, emaillen pannen, er zijn goede pannen genoeg. Wanneer je dus alles puur natuur verwerkt, de juiste vetten gebruikt, zoals kokosvet, ghee, roomboter of de ouderwetse reuzel, dan geef je het lichaam de juiste energie om op te leven.

Aan al deze dingen dacht ik toen ik het verhaal van Francis en Tom overdacht. Hun manier van leven, met alle respect, zou mij te koud zijn, zo ‘voelde’ dat, helemaal geen warme maaltijd, nee dat zou mij niets lijken, maar de andere kant van het verhaal is dat wanneer we Tom tegenover een klas leeftijdsgenoten zetten die alles tot zich nemen waar Francis met een boog omheen gaat dan kon Tom nog weleens stukken beter uit deze vergelijking komen, dat geloof ik weer wel maar gevoelsmatig ontbreken er links in het aanbod voor Tom. Maar daar gaan we weer: dat is mijn idee, mijn gevoel en zo hebben we met elkaar allemaal wel een mening. Doen we het zelf allemaal goed? Wat is goed?

Toen onze kinderen klein waren hebben wij ook dingen laten gebeuren omdat je er van uit ging dat het ‘normaal’ was. Hoe vaak wij al niet gezegd hebben: “Als wij toen wisten wat wij nu weten…” Voortschrijdend inzicht! Deden wij het toen fout? We dachten dat we het goed deden, we hadden het beste met onze kinderen voor. Met de kennis die we nu hebben zou het niet meer gebeuren, zoals laten vaccineren bijvoorbeeld. Thuisonderwijs was toen al helemaal niet ‘hot’ en in de gesprekken kwam het nergens naar voren.

Dat is ook zo’n onderwerp wat tegenwoordig steeds meer onder de aandacht komt, dus in die zin is de gedachte van Francis niet gek maar mogelijk heeft zij het tot op heden niet op de juiste manier aangevraagd, dat in combinatie met wat iedereen als een extreem voedingspatroon ziet en de discussie is compleet en om al deze redenen is Tom afgelopen week overal in het land onder de aandacht geweest.

Als Francis het boek van Weston Price zou gaan lezen kan zij mogelijk ook tot een voortschrijdend inzicht komen en daarmee hoeft ze helemaal niet alles over boord te gooien maar kan ze mogelijk wat gerechten en mogelijkheden toevoegen. Als we allemaal een aantal jaren terugblikken op ons leven, zullen we allemaal tot de conclusie komen dat we mogelijk veel dingen niet meer doen die we in het verleden wel ‘normaal’ vonden. We kunnen Francis en Tom ook andere informatie aanreiken, dat is hetzelfde wat we met de Gezond Verstand Avonden verzorgen via de sprekers die vertellen hoe bepaalde zaken toch heel anders in elkaar kunnen zitten. Zo zijn al heel veel mensen op een ander pad gekomen ten aanzien van vaccinaties, de goede en verkeerde vetten, de desinformatie rondom de ziekte van Lyme, dat kanker een industrie is die wij in stand houden door het KWF te ondersteunen, en… ga zo maar door. Dit op een rijtje zettende kun je al deze mensen inclusief onszelf ook niet veroordelen om dat wat zij of wij eerst wel geloofden, accepteerden, uitvoerden; nee, we zijn er om elkaar de weg te wijzen en niet om te bepalen dat een kind dan maar uit huis geplaatst moet worden. Wat een arrogantie!

En Bureau Jeugdzorg?
Laten zij zich eens gaan verdiepen in wat er aan snoep, energiedrankjes en andere ellende te koop is. Laten zij eens gaan lezen op de etiketten wat er allemaal in zit en wat dit voor gevolgen heeft. Laten zij zich eens verdiepen in wat Ritalin met kinderen doet, wat aspartaam kapot maakt en wat vaccinaties aanrichten. Vergeet de magnetron en zijn kankerverwekkende invloed ook niet.

O ja, afgelopen week kreeg ik van een jonge moeder een bizar verhaal te horen. Zij hadden eerder een baby’tje gekregen dat met kanker was geboren; na negen maanden overleed het. Deze moeder had zelf de link in dit drama gelegd. Zij had namelijk tijdens de zwangerschap altijd haar mobiel bij haar gedragen op haar buik. Wetenschappelijk heeft zij dit niet vast laten leggen maar wanneer je dit hoort… Misschien ook een punt voor Bureau Jeugdzorg om zich in deze materie te verdiepen en ouders goed voor te lichten? Wellicht dat zij dan een goede bijdrage kunnen leveren. Wanneer Bureau Jeugdzorg al deze zaken en nog veel meer goed op een rij heeft geplaatst en de goede informatie verschaft kan het ook zomaar gebeuren dat veel kinderen niet ontspoord raken want alles wat je in een lichaam stopt heeft daar invloed op! Dan hebben zij hun handen vol aan informatie verstrekken en kunnen zij kinderen als Tom gewoon ‘loslaten’.

En… we geven liever oplossingen dan alleen verwijzingen naar alles wat slecht is

De magnetron is een duivel, dat is overduidelijk. Deze zal bij Francis dan ook niet gebruikt worden maar veel kinderen staan wel bloot aan maaltijden uit dit onding. Maar daarnaast zijn er ook in veel gezinnen dagen dat alles en iedereen op een ander tijdstip thuiskomt en juist dan lijkt zo’n duivels apparaat zeer aantrekkelijk te zijn omdat je even snel wat kunt opwarmen. Elke keer dat je iets uit die magnetron eet is één keer te veel! Een andere optie is ‘De hooimadam’… De hooimadam is ontworpen ter vervanging van de hooikist. Deze werd in vroegere tijden ingezet om de maaltijden van de arbeiders op het veld warm te houden en om eten in te garen. Nu is er een bedrijf dat deze hooikist in een handzamere uitvoering heeft omgetoverd. Zo kun je voor het hele gezin in één keer de maaltijd bereiden op een normale gezonde manier en warm houden voor de laatkomers. Geen magnetron en ook geen ‘kliekjes opwarmen’…

Francis en Tom wens ik sterkte en aanvullende inzichten. Bureau Jeugdzorg wens ik toe dat zij gaan inzien wat er in ons land werkelijk gaande is en dat we bij de basis moeten beginnen en dat is puur, natuurlijke gezondheid! Puur natuurlijke gezondheid begint bij de bodem waar ons voedsel op verbouwd wordt en daarom dank ik alle sprekers die helpen via hun kennis de goede informatie te verspreiden via de vele Gezond Verstand Locaties door het hele land! Of dat nu de arts is, de kweker of de schrijver, het maakt niet uit via welk verhaal iemand een moment van inzichten krijgt, via het ene inzicht kun je niet meer om het andere heen. Allen een supergoed en supergezond 2013 gewenst!

Anneke Bleeker
Bergen NH
24 december 2012

Bron: gezondverstandavonden
Bron: verontrustemoeders


Wat een raak stuk heeft die Anneke Bleeker geschreven over de doc. Rauwer en het tumult daaromheen… Ze slaat de spijker op zijn kop met al haar opmerkingen ! Daar hebben we wat aan… — Martin


Hoi henk, toen ik de documentaire zag over Tom en zijn moeder kon ik mijn verbazing niet op over bijvoorbeeld die dietist van een vooraanstaand ziekenhuis: Tom zou zo klein zijn omdat hij geen calcium binnen kreeg, immers hij kreeg geen zuivel, en dan zie je hoeveel (groene) groenten of dat joch binnen krijgt en dan weet je hoeveel calcium daar in zit. (calcium gluconaat, de beste opneembare vorm).. veel meer dan in zuivel, en weet zij ook niet dat in landen waar geen zuivel gebruikt wordt nagenoeg geen botontkalking voorkomt? Dit in tegenstelling tot landen waarin veel zuivel gebruikt wordt, veel ostheoporose (botontkalking) is? Onvoorstelbaar dat zulke mensen opeens de macht krijgen om even je kind af te pakken, omdat ze denken dat het fout gaat. Wij hebben hier (..) een gezin waar vader en moeder de hele dag werken en de kinderen aan hun lot over gelaten worden, de hele dag en nacht!! eten en drinken ze chips en cola. Er staan altijd flessen cola, vol en leeg door de hele kamer, en ze krijgen geld voor patat als ze ‘kost’ willen. Ze mogen tot laat in de nacht tv kijken, moeder werkt ‘s nachts en slaapt overdag, en vader is op zee. De kinderen zijn heel dik, en gaan vaak niet naar school omdat er niemand thuis is om dat te controleren. Menige buurvrouw, meester en juffrouw hebben al aan de bel getrokken bij jeugdzorg, maar die vinden het allemaal geen probleem. ik kan wel uitwijden over de hele problematiek van deze kinderen, maar dat zou te lang worden. En nu is daar een blozende gezonde jongen, die goed les (thuis, nou en?) krijgt, en daar vallen ze over. Het is te idioot voor woorden. Natuurlijk blijft hij kleiner dan de rest, als je geen hormoon troep binnen krijgt, waar wij zo lang van worden… so what?? Ik zou wel een mailtje aan die vrouw willen sturen, maar heb geen adres.
grs joyce.