Je eigen biologische tuintje? Square Foot Gardening

Een eigen tuintje waar je aan huis biologische groenten en kruiden kan verbouwen is voor iedereen nu bereikbaar met dit simpel uitgewerkte concept. Tuinieren op de vierkante meter. Dit stond al lang op mijn verlanglijstje maar ook ik dacht teveel in onmogelijkheden. Totdat ik de website van Mel Bartholomew ontdekte, hij is de  schrijver van het boek; “Square Foot Gardening”.

Een volkstuintje ergens achteraf, ver van huis, zonder voldoende toezicht dat waren op zich al zaken die niet aanlokkelijk waren. Als je daar bovendien nog een bedrag voor moet betalen waar je al heel wat groenten voor kan kopen dan is het voor de meeste mensen niet aanlokkelijk zelf een volkstuintje te beginnen.

Met een plaatsje achter het huis van slechts negen bij twee meter waar alleen in de ochtend de zon schijnt en een dakterras wat niet te zwaar belast mag worden dacht ik thuis geen mogelijkheden te hebben. Op zoek naar biologische ingrediënten voor de Super Fruit Smoothie die ik elke dag neem zette mij weer een paar uurtjes aan het Googelen. De dichtstbijzijnde biologische boerderijwinkel is al gauw 25 kilometer enkele reis dus ook geen optie voor de gewone boodschappen. Biologische teelt bleef echter de motivatie om toch verder te zoeken.Zo kwam ik uiteindelijk terecht op de website van Mel in Amerika.


Ik las deze week een onderzoek uit Amerika dat daar een gemiddeld baby al meer als 200 verschillende soorten vergif in het lichaam heeft als het net geboren is. 

Het systeem dat hij ontwikkelde kan eigelijk op vele kleine plaatsen toegepast worden tot zelfs op een klein balkon. Elke ruimte van 30 bij 30 centimeter is te gebruiken tot maximaal 1.20 bij 1.20 meter. Bovendien zijn de bakken maar 20 centimeter diep en de gekozen grondsamenstelling ook niet zo zwaar dat het niet toepasbaar is op mijn dakterras. De enige hogere en dus zwaardere bak die ik nodig heb is die voor  de teelt van aardappelen en daar heb ik net een hoekje voor beneden waar wel wat meer zon schijnt. Je hoeft geen lappen grond om te spitten en als je eenmaal de start gemaakt hebt is het onderhoud in totaal niet meer als een uurtje per week. Bovendien bespaar je op deze manier nog wat geld.

Het grote voordeel is echter dat je met biologische teelt kan beginnen. Teelt die bovendien van hogere kwaliteit is dan de boer levert. Je kan namelijk ook gelijk beginnen met het toepassen van zee mineralen bij de teelt van je gewassen. Hierdoor krijg je niet alleen planten die beter groeien als met welke andere methode dan ook, ze hebben bovendien bijna het complete scala aan mineralen waardoor ze tevens beter beschermd worden tegen plantenziektes. En ter verduidelijking, plantenziektes hebben in de natuur de functie om onvolwaardige planten op te ruimen. Eigenlijk zijn al die gewassen die met kunstmest gekweekt worden dus allemaal onvolwaardige gewassen. Die moeten allemaal op een onnatuurlijke manier beschermd worden met pesticiden. Ook de ‘uitvinding’ van GMO gewassen, waarvan reeds bewezen is dat ze nog ongezonder zijn als de kunstmest gewassen, gaat het niet redden in de natuur. De eerste tekenen zijn er al dat de natuur de aanval heeft geopend op de ‘uitvinders’.

Voor diegene die de Engelse taal niet of minder beheersen, er is een voortreffelijke Nederlandse website waar alles na te lezen is. In Amerika heeft Mel met zijn ‘vierkante meter moestuin systeem’ al een ware revolutie tot stand gebracht. Hij schreef een boek en presenteerde jarenlang een TV show over dit onderwerp met als gevolg dat werkelijk miljoenen dit al toepassen. Gek eigenlijk dat de TV stations met al hun tuinier programma’s deze trend nog niet ontdekt hebben?

– Henk Mutsaers

Alles over de voordelen van zeemineralen (Mike Donkers)

Kweken in je moestuin met zee mineralen:

De makkelijke moestuin van Jelle: makkelijkemoestuin.com/

De Amerikaanse website van Mel Bartholomew
squarefootgardening.com

Eind februari twee weggooi pallets uit elkaar gehaald thuis in de hal voor de bodem van de Square Foot Gardening bakken. 12 stukken steigerplank van 1.20 meter komen van een grote bouw (overschot gebroken steigerplanken) De bodem wordt aan een zijde behandeld met beits en vervolgens afgedekt met landbouwplastic. Om de tien centimeter zijn gaten geboord om overtollig water af te voeren.

moestuin met eerste plantjes

De radijsjes zijn al opgegeten uit het onderste vak en de tweede oogst al zichtbaar

2012 van vierkantemeter tuin naar piramide 


Ik pas het systeem van S.F. Gardening reeds toe vanaf vorig jaar,geen tot weinig onderhoud, en enkel biologische teelt. Christiane