Voeding Nieuws & Voorlichting

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Er zijn bedrijven die ons doen geloven dat hun producten gezond en veilig zijn. Vele mensen kunnen simpelweg niet geloven dat bedrijven, en daarmee dus mensen, in staat zijn voor puur winstbejag de volksgezondheid in de waagschaal te stellen. En toch is dit waar en liggen er in elke winkel duizenden producten waarvan men weet en ook is aangetoond dat ze ongezond en zelfs op termijn levensbedreigend zijn. Door deze producten te blijven kopen omdat ze lekker zijn, goedkoop of gemakkelijk vanwege tijdgebrek zijn we met zijn allen ons eigen doodsvonnis aan het ondertekenen. Wij graven ons graf met een vork. U en ik. Wat er tegen te doen is? Gewoon die producten boycotten, wij als consumenten hebben meer macht dan welk bedrijf dan ook en elke steentje, ook uw, wat daaraan bijdraagt dwingt deze bedrijven tot verandering. Wij met zijn allen hebben meer macht als zij die met slechts enkelen zijn. Maar dan moet u eerst wel weten waar op te letten. Samen maken we er een betere wereld van.
-Henk Mutsaers

* Aanbeveling voeding door arts?
* ADH Vitamine C te laag
* Alcohol verslaving en voeding
* Alternatief gevaarlijke pijnstillers
* Besparingen door multivitamines
* Besparing gebruik voedingssupplementen
* Blindheid bij ouderen is te voorkomen.
* Bloed vol chemische stoffen
* Borstkanker & Broccoli
* Chemische hutspot op uw bord?
* Depressie en voeding studie
* Diabetes voorlichting corrupt?
* DSM in Nutraceuticals
* Eboek: Grocery Warning
* Eet je vitaal
* Energierereep voedingswaarde
* EU vitamine verbod
* Frisdrank en diabetes
* Gevaarlijke E951 ‘hulpstof’
* Gewichtsvermindering en graan
* Hart en vaatziekten doden
* Hevige strijd rond voedselclaims
* Hoge bloedruk
* Homocysteine en botbreuken 
* Hoofdpijn en voeding
* Informatie op menukaart?
* Junk Food
* Kanker en milieu
* Kebad vol met bacteriën
* Kleurlabel op ongezonde voeding
* Kleurstof soedanrood uit de handel* Kwaliteitvermindering gewassen
* Kwaliteit ziekenhuismaaltijden
* Lycopene antioxidant in tomaten
* Mediterraan dieet verlengt leven
* Meer duidelijkheid voedingslabels
* Melk & Parkinson
* Natuurlijke voedingssupplementen
* Nanotechnologie en voeding
* Ondervoeding kinderen en gedrag.
* Ongezonde voeding
* Patatboer onbetrouwbaar
* Pcb’s in gekweekte zalm
* Scheiden van de feiten en fabels
* Scholieren steunen op vitamine.
* Spinazie en prostaatkanker
* Studie borstkanker en relatie dieet
* Supervoedsel Chlorella & Spirulina
* Trek in een snack en overgewicht?
* Visolie en hartfalen
* Vitamine opname test
* Voedingssupplementen advies
* Voedingssupplementen studie
* Voeding voor een goed humeur
* Waarom leven Japanners zo lang?
* Weinig koolhydraten, hoog risico.
* Yo Yo effect
* Zoetstof HFCS
* Vis in kwaliteit achteruit* Vitamine gebrek kinderen* Vitamine D boost
* Vitamine voorlichting huisartsen?* Voeding voor het geheugen* Voedingspyramide U.S. 2005
* Voedselreclame aan banden* Zout inname & hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk: ZOUT is de oorzaak maar vertel het niet aan de FDA.
Zout in het voedsel is een van de belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk (hypertensie) maar dit is nieuws voor de voedingsindustrie. Het zoutgebruik via de voeding is met 50% gestegen sinds 1970 en het is een feit dat 90% van de Amerikaanse bevolking hypertensie ondervindt op enig moment in hun leven. De schuld kan gelegd worden bij de Food and Drug Administration de FDA. Deze instantie die over de veilgheid van de Amerikaanse bevolking moet waken (?) heeft namelijk in het verleden zout als veilig verklaard. De positie die de FDA inneemt is echter totaal verschillend met vergelijkbare instanties in de U.K. Ierland, Finland en Australië. In deze landen heeft men juist maatregelen genomen om de zout inname standaard te verminderen en fabrikanten vrijwillig aangemoedigd deze regels na te leven. Onderzoekers denken dat zeker 150.000 levens gespaard kunnen worden elk jaar in Amerika als de FDA instemt met een lager limiet voor zout inname. Bron Journal of the American Medical Association, 2007; 298: 1439-41).

Voorlichting Diabetes in de US corrupt?
De Amerikaanse Diabetes Association (ADA) heeft recentelijk aangekondigd een drie jaar durende campagne te starten tegen overgewicht. De miljoenen kostende operatie moet de focus gaan leggen op het belang van goede voeding en wordt notabene gesponsord dood (CSAB) Cadbury Schweppes American Beverages een leverancier van vele van die ongezonde drankjes. Als tegenprestatie mag dit bedrijf het ADA logo op hun verpakkingen zetten. Al deze suiker drankjes zijn juist de veroorzaker van overgewicht en Diabetes. Hoe corrupt zijn deze junk food bedrijven en instellingen die juist de volksgezondheid moeten bewaken? Het ADA logo mag weleenswaar niet op alle verpakkingen komen maar voor de niet oplettende consument is de toon gezet. (onze producten zijn veilig) Diabetes is op dit moment gekenmerkt door de World Health Organisation als de enige epidemie die niet door een infectie word veroorzaakt. 


Voedselreclame moet goede voorbeeld geven
Voedselreclame mag niet langer aanzetten tot overconsumptie. Ook moeten producenten voorzichtig omspringen met reclame voor kinderen. Dat staat in de nieuwe reclameregels van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), die de Reclame Code Commissie heeft overgenomen. Volgens de levensmiddelenindustrie zijn de zelfopgelegde regels ‘een belangrijke stap in de strijd tegen overgewicht’. In het vervolg kan iedereen die vindt dat een reclame in strijd is met de code, een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie. Die kan commercials en advertenties vervolgens verbieden. De code verbiedt ‘het tonen van overmatige consumptie’ van eten en drinken. Daarnaast mogen fabrikanten hun product niet afschilderen als statussymbool, bijvoorbeeld door het te laten aanprijzen door kinderidolen. Verder moeten gezondheidsclaims wetenschappelijk kloppen. ‘Reclame die verwijst naar eigenschappen als 0 procent vet of 0 procent suiker voor producten die nooit vet of suiker bevatten, wordt verboden’, meldt de FNLI. ‘Als het gaat om de marketing van ‘light’ producten, dan mag niet de indruk worden gewekt dat er meer van kan worden gegeten.’
TNatuurlijke voedingssupplementen
Natuurlijke voedingssupplementen bieden betere bescherming dan afzonderlijke. Meer en meer onderzoeken wijzen erop dat het samenspel tussen de verschillende vitaminen een betere opname geeft. Het lichaam weet beter om te gaan met de gecombineerde vitamines zoals ze eveneens in de natuur voorkomen. Natuurlijke voedingssupplementen >>>
T


U.S. Voedingspiramide

voeding pyramid

De Amerikaanse regering heeft een nieuwe voedingspyramide gelanceerd om de voorlichting op dit punt weer verder te verbeteren. De nieuwe My Pyramid richtlijn is deel van de campagne om de gezondheid van de Amerikanen te vergroten. Meer info op: …..


* Eboek: Grocery Warning
Vrijwel alle moderne ziektes zijn terug te voeren op het ontwrichten van de stofwisseling door stoffen die terug te vinden zijn in producten die op ons dagelijkse boodschappenlijstje staan. Thruth publising.com hebben een Eboek gepubliceerd dat te downloaden is op onderstaande link voor $79 dollar (61 euro) waarin aanggeven wordt welke boodschappen u beter definitief van uw lijstje kunt schrappen als u tenminste later geen spijt wil krijgen van uw levensstijl. Voeding is het meest krachtige middel om gezond te blijven, aan de andere kant is de moderne voeding, pakjes blikjes zakjes met al hun additieven als kleurstoffen, smaakverbeteraars, etc ook de snelste manier om ziek te worden!T


Depressie en voeding studie
Een nieuwe studie gepubliceerd in het Februari 2005 nummer van Biological Psychiatry toont dat bepaald voedsel beter is om depressies te behandelen dan antidepressiva medicijnen. Uit de studie kwam naar voren dat voedingsstoffen hoog in Omega 3 vetzuren en uridine het mogelijk maakte om de symptomen van een depressie te reduceren, zo goed of zelfs beter dan drie verschillende medicijnen die werden getest. Het onderzoek werd uitgevoerd door het McLean Hospital verbonden aan de Havard University. Het is veelbelovend dat er eindelijk studies in deze richting uitgevoerd worden. Het toont wetenschappelijk bewijs dat voiding geneeskrachtige werking heft die zo goed of zelfs beter werkt dan medicijnen met al hun schadelijke bijwerkingen.
Lees verder:…..T


Melk & Parkinsonziekte
Een 30 jaren studie onder 7504 mannen gat een verhoogt risico te zien onder melkdrinkers en het ontwikkelen van Parkinsonziekte. Het onderzoek werk uitgevoerd door de universiteit van Korea.
T


Supervoedsel
Mike Adams schreef het boek Sperfoods for Optimum Health dat in zijn geheel te lezen is online op: …… De website gaat over twee voedingsmiddelen genaamd Chlorella en Spirulina. Beide voedingsmiddelen worden niet alleen beschreven als krachtig bij het tegengaan van allerlei ziektes en kwalen maar eveneens krachtig in het omkeren van ziekteprocessen. Veel ziektes ontstaan door slechte en kunstmatige voeding. Chlorella en Spirulina bevatten ingrediënten die vele ziektes kunnen aanpakken, borstkanker, MS, Asthma en vele anderen. Lees meer gezondheid informatie op ….. waar Eboeken te downloaden zijn over onderwerpen als: The softdrink monsters – The Healing Power of Sunlight – The Healing Power of Water – The Seven Laws of Nutrition – Beat the Bird Flu – The Secrets of healthy Foods that can save your life – Take back your Heart Power – en meer…


Kleurstof soedanrood uit de handel
De kleurstof Soedan rood die verwerkt zat in tientallen producten is door de Voedsel en Warenautoriteiten uit de handel gehaald. In Engeland was al eerder gemeld dat deze kleurstof reeds vorig jaar niet meer toegestaan was. het gaat vooral om producten als toko’s als chilipoeder, sauzen en palmolie Meer info op de VWA website
Artikel: Voeding lees de bijsluiterT


Kebad vol met bacteriën.
De consumentenbond heeft een onderzoek gedaan onder 35 kebabzaken. Ruim eenderde overschreden de normen voor bacteriën. De hygiëne was bij veel zaken niet in orde. De Voedsel en Waren Autoriteit (WVA) heeft Shoarmazaken al langer op het oog. Bij inspectie iin 2004 bleek de helft niet aan de normen te voldoen.


Patatboer onbetrouwbaar
Een op de vijf frietboeren liegt over de gebruikte vetsoort. Terwijl men zegt in plantaardige olie te frituren gebruikt men in werkelijkheid het goedkopere dierlijke en ongezonde vet. Dit blijkt uit een onderzoek van het VWA de toezichthouder van voedselveiligheid. Slecht 30% van de patatbakkers werkt nu met de gezonde plantaardige olie en het eveneens bedroevende cijfer van 22% overweegt over te stappen naar de gezondere plantaardige olie. Ruim een vijfde deel van de patatboeren bedonderd zijn klanten met valse voorlichting.


Studie risico borstkanker in relatie tot groente en fruit
Een studie uitgevoerd in 10 Europese landen naar de relatie tussen het consumeren van groente en fruit en het risico om borstkanker te verlagen werd niet gevonden. De studie werd uitgevoerd door het Medisch Centrum in Utrecht onder 519.978 mensen in 10 Europese landen om de relatie tussen het dieet en kanker risico.

Bijschrift: Logisch denkend kan er ook geen ander resultaat uit de studie komen. De voedingsketen is overal waar mensen proberen hun winst te vergroten door snelle productie methoden zo slecht geworden dat er ook weinig gezondheidsvoordelen te behalen zijn uit de voeding. Sterker nog hier en daar kunnen de schadelijke bestanddelen de goede overvleugelen. De eerste adviezen om uw voeding aan te vullen met hoogwaardige supplementen reeds gegeven in 1936 worden hiermee weer eens duidelijk onderschreven. (Henk Mutsaers)T


Alternatief gevaarlijke pijnstillers
Natuurlijke alternatieven voor de gevaarlijke Vioxx en Celebrex pijnstillers. Een dubbelblinde studie gedaan door de Havard universiteit toont wederom aan dat consumenten de invloed van voeding op hun algemene gezondheid onderschatten. Natuurlijke alternatieven voor de gevaarlijke Vioxx en Celebrex pijnstillers


Hart en vaatziekten koste in 2002 alleen al in Amerika 927.448 doden. Ruim zes keer zoveel als de Tsunami ramp die heel de wereld weken in het nieuws deed verschijnen. En dit waren slechts de cijfers van één land en één ziekte!T


Vitamine voorlichting huisartsen? 
Sporters slikken teveel supplementen? Dit wordt gemeld bij huisartsen vandaag: “Het is zorgwekkend dat managers en coaches van topsporters het gebruik van vitaminen en andere voedingssupplementen blijven promoten.

Waarom zijn dagelijks voedingssupplementen belangrijk?


Voeding voor het geheugen

Het veroudering proces. Bij het stijgen van de leeftijd, verliezen de hersenen de capaciteit om zich tegen de aanslagen van alledaagse gevaren te beschermen die het elke dag onder ogen moet zien. Ontsteking in het bijzonder en oxidatie, een proces dat schadelijk vrije radicalen toestaat om aan cellen aan te tasten. Met het aanpassen van het voedingspatroon worden hier ook weer goede resultaten geboekt. Onderzoek toonde dat de hersenen de capaciteit hebben ook hier te kunnen herstellen van sommige leeftijd gerelateerde schade.


Kwaliteitvermindering gewassen
Een verminderde kwaliteit van de gewasteelt wordt ook gemeld vanuit Texas US over de laaste 50 jaar. Dit is de uitkomst van een recente studie naar 43 gewassen door een Biochemicus verbonden aan de Universiteit van Austin. De studie werd gedaan om de gevolgen te onderzoeken van de moderne landbouwmethodes. Niet alle gegevens waren echter beschikbaar in 1950 omdat er toen nog veel minder inzichten waren naar de rol van antioxidanten in de voeding.
Invloed moderne landbouwmethodes


Vitamine gebrek kinderen
Een team van USC wetenschappers onderzoekt de tweede fase van een studie naar vitaminegebrek tijdens de eerste levensjaren bij kinderen. Ondervoeding tijdens deze levensfase kan leiden tot asociaal gedrag en agressie in hun jeugd en op latere leeftijd. De resultaten van de studie onthulden ondervoeding resulteerde in onderontwikkeling van de hersenen, een lager IQ, een IQ niveau dat lijdt tot agressie en gedrag. De studie begon 32 jaar geleden toen artsen het voedingspatroon van 3 jarigen onderzocht op het eiland Mauritius. Ongeveer 2000 kinderen waren betrokken bij het onderzoek. De conclusie: door kinderen voedingssupplementen te geven kunnen ze sterker groeien en zich vooral gezonder ontwikkelen.


Scheiden van de feiten en fabels
Recentelijk verscheen er in de media het verhaal dat vitamine E in hoge doseringen schadelijk zou zijn. lees wat de experts hierover schrijven.


Bloed vol chemische stoffen
In alle bloedmonsters van de meer dan 90 vrijwilligers die meededen aan een bloedonderzoek naar chemische bloedverontreiniging, zijn meerdere schadelijke stoffen aangetroffen. Zodra een nieuwe chemische stof wordt gebruikt in de industrie, is deze bovendien vrijwel onmiddellijk aantoonbaar in de mens. Dit blijkt uit een Nederlandse studie die in opdracht van Greenpeace werd uitgevoerd door het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Volgens deskundigen moet worden aangenomen dat de schadelijke stoffen via de voedingsketen het menselijk lichaam bereiken. Naar verwachting kan op deze manier 95 procent van de blootstelling worden verklaard. Welke effecten de chemische stoffen op het lichaam hebben is nog niet bekend.


Ondervoeding kinderen en gedrag.
Ondervoeding bij kinderen (vitamine en mineralen tekorten) in de eerste levensjaren lijdt tot gedragsproblemen en agressief gedrag gedurende de kinderjaren en zelfs op latere leeftijd. Dit kwam naar voren uit een studie uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers onder 1000 kinderen over een periode van 14 jaar. De studie is gepubliceerd in: the American Journal of Psychiatry (161:2005-2013) Ondervoeding leidt tot gedragstoornissen bij kinderen


Aanbeveling voeding door arts?
De helft van alle artsen geven geen voedingsadvies aan hun patiënten zo blijkt uit een studie in de U.S. Geen enkel dieet programma werd de laatste vijf jaar onder de aandacht van hun patiënten gebracht zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in the International Journal of Obesity van November. De auteurs schrijven, artsen kunnen een voedingsadvies geven en eigenlijk zouden ze dit moeten doen!


Voedingssupplementen advies.
Bij het selecteren van voedingssupplementen zijn er een aantal factoren waarop iedereen moet letten. Dat de ingrediënten natuurlijk zijn en niet chemisch vanwege de opname capaciteit. Dat de hoeveelheden die op de verpakking staan ook daadwerkelijk aanwezig zijn (keurmerk). Dat er bovendien geen hoge concentraties van pesticidenresten aanwezig zijn in de voedingssupplementen wat nog steeds voorkomt zo blijkt uit kwaliteitstesten (consumerlab.com). Het is te gek voor woorden maar supplementen zijn er voor bedoeld om de gezondheid te verbeteren en niet het tegendeel.

Voedingssupplementen kunnen elkaar ondersteunen als u er meerdere gelijktijdig gebruikt of er kan een negatieve interactie optreden. Dit kan ook gebeuren bij het samen gebruiken met sommige medicijnen.

De meeste consumenten hebben geen diepgaande kennis van supplementen, de meeste dokters echter ook niet! Voor wie deskundig advies zoekt kan over het algemeen het beste contact opnemen met een natuurgeneeskundige arts, orthomoleculaire arts of therapeut.
vitamine test


Gewichtsvermindering en graan
Het eten van onbewerkte graansoorten draagt bij tot gewichtsbeheersing en niet alleen vanwege de vezels die in deze voeding voorkomen zo blijkt uit onderzoek onder 27.082 mensen tussen 40 en 75 jaar. Onbewerkte graansoorten en gewichtsbeheersing


Een chemische hutspot op uw bord?
Met voeding die een grote hoeveelheid chemicaliën bevat mag de vork wel in de richting van de overheid wijzen die het toestond dat dit menu voor ons samengesteld werd. Voeding is een kritische benodigdheid voor leven maar voedsel is niet behandeld op het gebied van veiligheid als water en lucht door de wetgevers. We weten nog steeds niet alle ins en outs van de voedingsketen omdat we het nog niet geplaatst hebben in termen van biologische benodigdheden voor het leven. We hebben toegestaan dat een heel leger van andere marktspelers bepaald hoe het systeem werkt en deze hebben dingen gedaan die niet toegestaan worden met water en lucht. Zowel de wetenschap als wetgevers hebben gelijke tred kunnen houden met de veranderingen aan onze voedingsketen in de afgelopen 40 jaar. In tussentijd zijn er meer als 400 kunstmatig geproduceerde toevoegingen (additieven) toegestaan in ons voedsel en ontelbare anderen via landbouwmethoden.

Terwijl een beetje van dit, een snuifje van dat, en een paar druppels van zus op zichzelf staande onschuldige toevoegingen zijn die door regelgevers als onschadelijk beoordeelt zijn, wat gebeurd er met grotere hoeveelheden en de interactie van deze duizenden stofjes? Wetenschappers zeggen dat niemand dat weet.


Trek in een snack en overgewicht?
We weten allemaal dat regelmatig een snack nemen tussen de maaltijden door ons dik maakt, of niet? Fout! In feite toont recent onderzoek dat mensen die regelmatig tussendoor eten, en wel tot 17 snacks per dag, hebben meer kans om gewicht te verliezen dan diegene die zich strikt aan drie maaltijden per dag houden. Overgewicht is niet simpel teveel eten en calorieën tellen maar ons stofwisselingssysteem van gezonde brandstof voorzien. Voed je motor en hij opereert op maximaal niveau, onthouding van voldoende voeding geeft een constante alarm status.
Meer hierover vindt u in het 57 pagina’s tellende rapport: ‘The Secrets of Longevity: your essential guide to diet and exercise.’


Vitamine D boost

Het overgrote deel van de Westerse bevolking komt nog niet eens in de buurt van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D opname.

Het verhaal van vitamine D zou eenvoudig lijken. Maar de recente studies van rond de wereld hebben geopenbaard dat de rol van de zonneschijnvitamine (D) in gezondheid veel complexer is. Nodig voor een sterk beendergestel, om spiersterkte te bewaren en mensen wat bescherming te geven tegen dodelijke ziekten met inbegrip van multiplesclerose (MS), diabetes, en zelfs kanker.

Wat nu duidelijk is geworden dat vitamine D een machtige kracht in het regelen van de celgroei is, immuniteit, en energiemetabolisme, neemt David Feldman van de Universitaire School van Stanford vanGeneeskunde waar. Hij is de redacteur van nieuwe een 1.300 -pagina compilatie van onderzoekbevindingen van meer dan 100 laboratoria die aan deze substantie werken (2004, Vitamine D, Academische Pers).

Het menselijk lichaam kan 10.000 tot 12.000 international units (IU) genereren per half uur zomerzon blootstelling. De aanbevolen dagelijkse vitamine (D) opname is van 200 tot 600 (IU). In de praktijk echter krijgen mensen in de US en Europa stukken minder vitamine D binnen dan de aanbevolen hoeveelheid. (ADH EU norm) (RDA – US norm). Hoe verder mensen van de evenaar verwijdert zijn, des te slechter is de vitamine D opname. Mensen die bovendien te horen krijgen dat de zon schadelijk is vanwege huidkanker en de zon vermijden hebben nog een lagere vitamine D status. Door het bestuderen van de subtiele vitamine D tekorten en verhoogde toediening bij dierproeven komen onderzoekers langzaam maar zeker achter de voordelen van optimale vitamine D opname.


Informatie op menukaart?
Wat je niet weet, wat je niet deert? Consumenten ontbreekt het aan voedingskennis.
Onwetentend mag dan zalig zijn maar niet als het aankomt op het maken van gezonde levenstijl keuzes. Twee onderzoekers ontdekte mensen het vet en calorie gehalte van voeding onderschatten en vaak met aanzienlijke hoeveelheden. In de gevallen waar de voedingswaarde op de menukaart vermeld werd viel de keuze veel meer op het gezondere aanbod, zelfs al de gezonde maaltijden iets duurder waren. Het probleem is dus dat restaurants deze informatie niet standaard op de menukaart bieden. Waar voedingsproducenten verplicht zijn de voedingswaarde op de verpakking te vermelden zijn restaurants dit niet verplicht te vermelden op hun menukaarten. Op dit moment zijn het voornamelijk enkele fastfood restaurantketens die deze informatie wel verstrekken maar dan nog uitsluitend op hun websites en niet op de menukaart zelf waardoor de consumenten het nooit zien. Wat veel restaurants wel doen is hun waar aanprijzen als zijnde gezond? De onderzoekers ontdekte ook hier dat de waarheid verre te zoeken was. Veel consumenten wisten dat een maaltijd van 700 tot 800 calorieën te veel was. De gemiddelde grote fastfood porties kwamen echter op het dubbele aan calorieën uit en meer als 40 gram vet. De ontdekking dat met de juiste informatie op de menukaart ook een gezondere keuze gemaakt werd kan al een stap in de goede richting zijn bij het overgewicht probleem. Voor het maken van de juiste keuzes is goede informatie dus essentieel.
Bron: University of Arkansas, Fayetteville


Lycopene antioxidant in tomaten
Studies gedurende de afgelopen zeven jaar toonden dat de stof lycopene die veel voorkomt in tomaten een rol speelt in de vertraging van kankercellen bij hun progressie om uit te groeien. Lycopene is eveneens de werkzame stof die de tomaten hun rode kleur geeft. Op de Harvard universiteit keek men naar 46 fruit en groente soorten, tomaten waren de enige die een relatie gaven tussen een vermindert risico op prostaatkanker. Lycopene is een antioxidant die cellen beschermt voor schade.

Of de gekweekte tomaten overal voldoende van de werkzame stof lycopene bevat is niet duidelijk zo blijk uit het artikel van medisch dossier waar men onder andere stelt dat: De auteurs onderstrepen, dat je in 1991 tien tomaten had moeten eten om dezelfde hoeveelheid koper binnen te krijgen als uit één tomaat in 1940.


Voedingssupplementen studie
Studie antioxidant suppletie naar het effectieve opname capaciteit. Meer als 100 miljoen Amerikanen consumeren dagelijks vitamine supplementen. De meeste nemen deze supplementen zonder medisch advies, mogelijke medicijnen interactie en kennis van de voordelen en mogelijke schadelijke werking. Dokters worden vaak gevraagd naar de optimale dosis van antioxidanten. Ook krijgen zij veelvuldig vragen naar aanleiding van een recent artikel in een magazine, krant of andere media. De groeiende wetenschappelijke en publieke interesse in de rol van antioxidanten is sterk gestegen. Ook studies met name tot het gebruik van antidepressiva en chemotherapie in relatie tot interactie met vitaminesupplementen. Kennis over de optimale opname van antioxidanten is dan ook nog steeds niet bekend, mede door de biochemische individualiteit van iedere persoon.


Besparing gebruik voedingssupplementen
De Amerikaanse DSEA is een samenwerkingsverband tussen fabrikanten die tot doel hebben het voorlichten van consumenten, beleidsmakers en de media over de voordelen van het gebruik van voedingssupplementen. Voorlichting betreffende de voordelen van het optimaliseren van de algemene gezondheid, ziekte preventie, veiligheid en regulering. Meer informatie vindt u op: www.supplementinfo.org

Een studie van de DSEA toont een duidelijke gezondheidkosten reductie bij het dagelijks gebruik van supplementen. Het gaat hierbij om miljarden bedragen die in vijf jaar bespaard kunnen worden volgens de studie uitgevoerd door de Lewin Group. Meer gezondheid voordelen uit deze studie:


Mediterraan dieet verlengt leven
Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat mensen langer leven met het volgen van een mediterraan dieet: rijk aan groenten en fruit, granen, peulvruchten, vis en olijfolie. Verder weinig vlees en zuivelproducten. Het onderzoek werd gepubliceerd in the Journal of The American Medical Association. Alleen al het aanpassen van het dieet geeft een cijfer te zien van 23% reductie in het aantal doden. gematigd alcohol gebruik 22%, fysieke activiteit 37%, en niet roken 37%. Diegene die al deze lifestyle veranderingen combineerden hadden hadden 65% minder risico om vroegtijdig te overlijden. Bijna het gehele JAMA magazine was gewijd aan dit onderwerp. Dit betekend dat het nooit te laat is om uw lifestyle aan te passen en daarmee drastische veranderingen ten aanzien van uw gezondheid te bewerkstelligen. Tevens ging men in het rapport in op de Amerikaanse samenleving waar men miljarden uitgeeft aan chronische ziekten die tegen een fractie van de kosten te voorkomen zijn. Bij de studie weren 2.339 mensen gevolgd uit 11 Europese landen waarbij ook werd deelgenomen door de Universiteit in Wageningen.


Alcohol verslaving en voeding
Dr. Joan Mathews Larson ondervond aan den lijve waar alcohol verslaving toe kan leiden toen haar zoon zelfmoord pleegde na het volgen van een 3 maand durend ontwenningsprogramma. Waar had de conventionele behandeling gefaald? Dokter Larson ging zelf op onderzoek uit en kwam met een geheel nieuwe insteek wat resulteerde in het boek “Seven Weeks to Sobriety”. Dr. Larson zelf een nutritionist stelde dat alcohol de hersenen blokkeert om de eigen stemming – verhoger te produceren. Zij ontdekte dat via een dieet de balans kan worden hersteld. Meer specifiek, hoge proteïne rijke voeding als vis, kip en eieren reduceert de vraag naar zetmeelrijke voeding inclusief alcohol. Op deze manier wordt de neurologische reparatie gestimuleerd.
Boek: Sober in zeven weken.


Nanotechnologie en voeding
Voedingsproductie volgens Nano technologie heeft vele voordelen volgens een studie in de UK, maar de ontwikkeling moet gaan onder grote veiligheidsmaatregelen om risico’s te minimaliseren. Met het gebruik van computers, en revolutionaire medische technieken wil men ultra kleine voedingsstoffen gaan ontwikkelen. Gerapporteerd wordt dat de makt voor nanofood van 2,6 miljard naar 20,4 miljard gaat stijgen in 2010.
Artikel Nanotechnologie


Kleurlabel op ongezonde voeding
De Deense overheid wil rode, gele, en groene labels op voeding gaan plakken zodat consumenten in een oogopslag kunnen zien wat er gezond en ongezond is. Ook al kunnen voedingsproducenten voorlopig niet gedwongen worden om aan dit systeem deel te nemen zijn deze op voorhand al heel sceptisch. Logisch? Ja want de ongezonde voeding verkoopt het beste. Zou een hogere belasting op ongezonde voeding de volgende stap kunnen gaan worden en een lagere belasting op gezonde voeding? Voorlopig is het idee om alle voedingsmiddelen op basis van de hoeveelheid vet, zout en suiker een rode stikker krijgen. Als er echt goed gekeken zou worden naar kunstmatig geproduceerde voedingsstoffen, gifvrij etc dan zou de winkel voornamelijk rood gekeurd worden.
Henk Mutsaers


Spinazie en prostaatkanker
Een recente studie bracht aan het licht dat carotenoïde die overvloedig voorkomen in spinazie het lichaam beschermen tegen prostaatkanker aldus bevindingen van Japanse onderzoekers. Het onderzoek sluit aan bij andere bevindingen dat carotenoïde beschermen tegen hart en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Prostaatkanker zorgt alleen al voor 500.000 doden jaarlijks wereldwijd en een snel toenemende ziekte met de vergrijzing. Het onderzoek werd uitgevoerd door het National Food Research Institute in Japan.


Meer duidelijkheid voedingslabels
Labels op voedingsmiddelen moeten voor het eerst aangepast worden sinds 10 jaar in opdracht van de Amerikaanse overheid. De wet op duidelijke informatieve labels van voedingsmiddelen dateert pas uit 1994. Sinds de uitgebreidere informatie op labels werd ingevoerd was dat een hulp voor het promoten van de producten voor de leveranciers maar geen sinds in het bevorderen van de volksgezondheid. Slechts 12 procent van de Amerikanen eten momenteel gezond volgens een onderzoek van het U.S. Department of Agriculture. De bevindingen waren dat informatie op labels van voedingsmiddelen verwarrend zijn voor consumenten als het gekozen lettertype überhaupt leesbaar is. Labels op voedingsmiddelen werden pas na 1974 ingevoerd in de U.S. op vrijwillige basis. Vanuit de fabrikanten kwam de opmerking dat de gedetailleerde labeling nog een hele klus wordt omdat er vele toeleveranciers zijn van grondstoffen en men vaak niet exact weet wat daar in zit en in welke samenstelling.


DSM in Nutraceuticals
De productie van Nutraceuticals neemt een grote vlucht. Waar de voedingsindustrie de afgelopen 20 jaar de focus hadden op gemak voedsel en de smaak gaat de focus nu richting gezondheid. DSM speelt daar een grote rol in als toeleverancier van vitamine E. In het Zwitserse Sisseln opende zij een nieuwe fabriek voor de productie van deze ‘natuurlijke’ ingrediënten in de voormalige Roche divisie.


Ongezonde voeding
Twintigduizend doden jaarlijks en twee jaar korter leven door ongezonde voeding. Als de sterk stijgende trend in overgewicht en de dalende trend in groenten en fruit consumptie doorzetten zal onze levensverwachting gaan dalen. Overgewicht en ongunstige voedingssamenstelling leiden elk afzonderlijk tot 40.000 nieuwe gevallen van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker tezamen. Een ongunstige voedingssamenstelling en overgewicht leiden tot 13.000 respectievelijk 7.000 doden in Nederland per jaar. Dat zijn enkele conclusies van het RIVM-rapport “Ons eten gemeten”. Dit rapport geeft voor de eerste keer in Nederland een totaaloverzicht van de beschikbare kennis op het gebied van de voedselconsumptie, de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn en de veiligheid van het voedsel in Nederland. Samenstelling en hoeveelheid voeding bepalend voor gezondheid


Vis in kwaliteit achteruit
De gezondheid voordelen van vis als zalm, makreel, sardientjes en haring mag door de omega 3 vetzuren wel bekend zijn om de krachtige werking tegen hart en vaat ziekten. Een onderzoek toonde aan dat dit niet altijd het geval is. Er blijkt een duidelijk verschil tussen gekweekte en natuurlijke vis. het verschil zit hem in wat de geleewiekte vis als voer krijgen toegediend. In de moderne visfarm krijgen vissen een mix van voedingsstoffen die niet helemaal overeenkomen met het natuurlijke voedingspatroon. In een studie gepresenteerd tijdens de jaarlijkse ontmoeting van de European Society of Cardiology in Duitsland toonden Noorse onderzoekers dat gekweekte vis niet de zelfde gezondheidsvoordelen bood. Veel gekweekte vis krijgt namelijk een mix waarin 50% of meer plantaardige olie is opgenomen. De gekweekte vis leverde duidelijk minder omega 3 vetzuren op in het bloed van de proefpersonen die zes weken dagelijks een vismaaltijd voorgeschoteld kregen. Ongeveer 2% van de vis die dagelijks gegeten wordt stamt van een natuurlijke bron. De aanbeveling was indien men de zelfde voordelen wil hebben van natuurlijk gekweekte vis moet men twee maal zoveel gekweekte vis eten per week. Studies toonden eveneens aan dat de manier waarop ander voedsel verbouwt word een grote invloed heeft op de gezondheid. In Amerika wordt de aanbeveling gegeven ten minste twee maal per week vette vis te eten. Een vergelijkbare aanbeveling in Europa is er nog niet.
Onderzoek gekweekte <vs> natuulijke vis


Borstkanker & Broccoli
Een ingrediënt van Broccoli werkt ook nog tegen de celgroei bij borstkanker in een lader stadium. Deze bevindingen zijn te lezen in het september nummer van de Journal of Nutrition. Dit is het eerste rapport dat aantoont dat sulforaphane (SUL) de preventie en behandeling van borstkanker ten goede komt. De onderzoekers waren verrast doordat de groei van reeds door kanker aangetaste cellen gestopt kon worden. De preventieve werking van sulforaphane tegen borstkanker was reeds bekend in 1992 (John Hopkins). In de USA is borstkanker verantwoordelijk voor 15% van alle doden bij kanker en wordt bij ongeveer 275.000 mensen deze diagnose gesteld.
Lees het onderzoek naar borstkanker & Broccoli (Engelstalig)


Frisdrank en diabetes
Suikerhoudende frisdranken zijn mogelijk gedeeltelijk verantwoordelijk voor de toename van diabetes type 2 blijkt uit een studie. Naarmate de consumptie van suiker houdende fris en fruit dranken toeneemt stijgt ook het risico op diabetes blijkt uit een onderzoek onder 91.000 verpleegsters in Boston. Al deze vrouwen waren vrij van diabetes toen de studie begon in 1991. Elke vier jaar werden de vrouwen gecontroleerd op gewicht en eetgewoonten tot 1999. In die tijd werden 741 gevallen van diabetes type 2 vastgesteld. De groep vrouwen die een of twee suikerhoudende dranken per dag dronken kwamen drie keer zoveel aan in gewicht als diegene die er niet meer als een per week dronken. Het drinken van suikerhoudende dranken gaf ook een verhoging van 1,3 op het ontwikkelen van diabetes type 2. Deze cijfers werden verkregen na de factoren als gewicht, dieet en lifestyle hiervan af te trekken. De bezindingen werden gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association.


ADH Vitamine C te laag
Dringend verzoek ADH aanbeveling vitamine C. Experts bevelen een herwaardering aan van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Vitamine C.

Een recentelijk gepubliceerd onderzoeksrapport (24-08-04) toonde aan dat een hoger gedoceerde concentratie vitamine C kan verkregen worden in het bloedplasma dan voorheen voor mogelijk gehouden werd. Onderzoekers hebben een dringende oproep gedaan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid naar boven bij te stellen voor vitamine C. Twee verschillende studies hebben aangetoond dat ascorbic zuur in bloedplasma verhoogd kunnen worden in drie keer hogere concentraties. In hun onlangs gepubliceerde boek toonden Drs. Hickey and Roberts dat de originele calculaties ten behoeve van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) veel te laag waren. (Ascorbate: The Science of Vitamin C, 264 pages, referenced, ebook:


Hoofdpijn en voeding
In de nieuwe richtlijn over hoofdpijn wordt geadviseerd een dagboek bij te houden waarin precies staat wanneer de pijn optreedt en wat er die dag gegeten en gedronken is. Dit naar aanleiding van het vaak drinken van cafeïne houdende dranken als koffie, thee en Cola die het risico op hoofdpijn verhogen. ook pijnstillers kunnen de oorzaak zijn van chronische hoofdpijn.
Nieuwe richtlijn migraine Nederlandse huisartsen Genootschap.


Weinig koolhydraten, hoog risico.
In 1970 introduceerde Dr. Robert Atkins zijn dieet wat nu 30 jaar later opnieuw populair is. Alhoewel de volgers van dit dieet zweren bij dit koolhydraten vrije dieet is het zeer schadelijk voor de gezondheid. In een studie die werd gedaan naar de achterliggende oorzaken van doden in Amerika, dus niet afgaande op de verklaring die men hiervoor had afgegeven, kwam men tot opmerkelijke inzichten. Er werd vastgesteld dat een bepaald aantal doden te voorkomen was geweest. De oorzaken, roken, overmatig alcohol gebruik op de voet gevolgd door onvoldoende voeding en beweging. De laatste twee factoren droegen bij tot maar liefst 300.000 doden. De voorspelling is dat voedingsgebreken en onvoldoende bewegen de belangrijkste doodsoorzaak gaat worden in de categorie lifestyle.

Een verklaring waarom het Atkins dieet ongezond is vanwege het weglaten van essentiële bouwstoffen wordt in het artikel van Businessweek gegeven.


Energierereep voedingswaarde
Een nieuwe trend overgewaaid uit de sportwereld die alleen in de US al goed is voor een jaarlijkse omzet van 3 miljard Dollar. In onze snelle wereld wordt daar royaal gebruik van gemaakt want energiegebrek is een hot item. Maar hoe zit het nu echt met de voedingswaarde van deze energierepen?

Er is niks bijzonders aan, het zijn 200 dure calorieën. Ze zijn gemakkelijk houdbaar, hoeven niet in de koelkast maar verwacht er geen gezondheid voordelen van. Een banaan heeft dezelfde voedingswaarde, is aanmerkelijk goedkoper, heeft geen suikers en dus gezonder. Wie wordt er dus voor de gek gehouden?


Pcb’s in gekweekte zalm
Een onderzoek naar 700 gekweekte en wilde zalm wereldwijd toonde hogere niveau’s polybrominated diphenyl, of PBDEs, in de gekweekte vis. Onderzoekers van de Universiteit van Indiana rapporteerden hun bevindingen in de Journal Environmental Science and Technology.De bevindingen worden door Eric Rimm een professor aan de Havard Universiteit in een ander daglicht gezet door te stellen dat de PBDEs ook in andere bronnen voorkomen waaronder drinkwater. Geen zalm meer eten betekend dus niet dat u niet meer blootstaat aan PBDE’s en PCB’s.


EU vitamine verbod

06-08-2004 De Alliance for Natural Health heeft deze week een rapport ingediend bij de European Court of Justice als onderdeel van de uitdaging om de richtlijn op het verbod van natuurlijke vitamine en mineralen supplementen ten val te brengen.

Dit is de meest recente beweging in het proces dat verleden jaar Januari in gang gezet werd door de hoge raad in de UK.

Wanneer deze alliantie faalt dan kan deze wet op 1 augustus 2005 geïntroduceerd worden. Deze wet staat alleen de verkoop toe die voedingsstoffen bevatten die op de positieve lijst staan. De lijst is echter vreemd genoeg ten gunste van synthetische vitaminen en niet organische mineralen. Het type dat gefabriceerd wordt door de farmaceutische industrie en meer als 300 bronnen van vitamines en mineralen worden hierin weggelaten waarvan er velen in onze voeding terug te vinden zijn. Dit heeft als consequentie dat dat vele natuurlijke voeding ook van de winkelschappen zal verdwijnen.

Voor meer informatie ga naar:
alliance-natural-health

Meer informatie over dit onderwerp met een lijst van de vitamines en mineralen ga naar:
Ergogenics EU Vitamine informatie

Protest acties vanuit Nederland?


Waarom leven Japanners zo lang?

Ze eten beter, hebben minder stress en bewegen meer. Het aantal inwoners dat de 100 gepasseerd is de laatste vijf jaar verdubbeld, zo deelde de Japanse overheid mede. Dit maakt de Japanse inwoners tot de nummer één in levensduur!

Eind September 2003 waren 20.516 Japanse inwoners 100 jaar of ouder, daarmee zetten ze een nieuw record in de laatste 33 jaar. De levensverwachting is het hoogste in de wereld voor zowel mannen als vrouwen 78,32 voor mannen en 85,23 voor vrouwen in 2002.

Greg O’Neill directeur van de US National Academy zei dat the enige bekende factoren die de leeftijd bevorderen verminderde calorie inname zijn. Dit schijnt een wezenlijk verschil uit te maken. Mensen in Japan eten een derde minder aan calorieën dan een Amerikaan. Wat ze eten is eveneens belangrijk, meer vis en gezonde visolie!

Na de tweede wereldoorlog was de levensverwachting in Japan een van de laagste ter wereld. Dit zou kunnen betekenen dat de invloed van erfelijke factoren een minder grote rol speelt.
Bron: guardian


Onderzoek: Yoyo effect ondermijnt immuunsysteem

Aankomen en gewicht verliezen kan mogelijk de ‘killer cel’ functie reduceren.
Sommige mensen zijn klassieke yo yo dieet volgers, de pondjes vliegen er af, en weer aan met een vloeibaar dieet, vervolgens probeert men het met dieet pillen om daar dan weer mee te stoppen. Dan is het Atkins dieet weer in beeld wat ook weer niet in de smaak valt en men kijkt uit naar andere mogelijkheden die het ‘ei van Columbus’ zijn. Elke keer komt men vaak op een hoger gewicht uit dan voor de lijn periode. Dieet en voedingsdeskundigen maken zich echter zorgen om de potentiële gezondheid consequenties van mensen die herhaaldelijk gewicht verliezen en daarna weer aankomen.

Er is nieuw bewijs dat het yo-yo effect het immuunsysteem verzwakt. Onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle bestudeerde het natuurlijke verdedigingssysteem tegen virussen en kanker. In een studie onder 114 vrouwen die zwaar overgewicht hadden (obese) in de leeftijd van 50 tot 75. Elke vrouw werd gevraagd hoeveel keer men minstens 10 pond was afgevallen de laatste 20 jaar? Onder de vrouwen die minstens vijf keer gewicht hadden verloren was het natuurlijke afweersysteem met 30 procent vermindert. Onderzoekers zijn er nog niet achter hoeveel men kan verliezen aan kracht van het immuunsysteem voordat dit kwaad kan. Een bevinding die ontdekt werd was dat de aantasting van het immuunsysteem nog wel 15 jaar doorging na het laatste dieet. Als men weet dat 50% van alle vrouwen in de U.S. op dieet zijn of er aan denken hiermee te starten en 25% van de mannen, dan kunnen deze bevindingen bijdragen aan het realiseren van een gewicht en dieet dat vol te houden is. Hiermee onderschrijft men de noodzaak naar meer onderzoek naar het yoyo effect, wat voor veel mensen een lifestyle is geworden.


Junk Food al een kwart van de Amerikaanse voeding

Grote porties van calorieën komen van slechte menu – keuzes. Een nieuw rapport van de Amerikaanse eet gewoontes toont aan dat bijna een kwart van alle calorieën die we consumeren komen van slecht geselecteerde voeding, beter bekend als junkfood.

Softdrink
Volgens de respons op het onderzoek zijn de softdrinks de nummer 1 keuze van calorieën. (7,1% van de calorieën die deze mensen consumeerde in 1999-2000). Tezamen met soft-drinks snoep, dessert en alcohol dragen voor 23,8% bij aan de calorieën die men binnenkrijgt. Zoute snacks, en fruit-smaak dranken 5%. Omdat deze dranken zo rijk zijn aan calorieën hoef je daar dagelijks niet veel van te drinken. Bij kinderen was snoep en suiker alleen al goed voor 25% bijdrage aan calorieën. Verder toonde het eetgedrag aan dat diegene die het meeste junkfood at ook bij andere voeding de minst gezond koos.


Zoetstof HFCS
Wetenschappers op de grootste voeding ingrediënten beurs ter wereld claimden dat er geen bewijs is dat de zoetstof HFCS niet veilig zou zijn en een unieke bijdrage levert aan het terugdringen van overgewicht.

HFCS bekend als isoglucose in Europa is in de verenigde staten sinds 1970 op de markt en worden in 56% van de producten toegepast, waaronder soft drinks. Het populaire ingrediënt ligt echter onder vuur bij onderzoekers naar overgewicht en diabetes type 2. Deze ziektes worden gelinkt aan kunstmatig geraffineerde voedingsstoffen zoals HFCS.

Onderzoek naar voedingspatronen laten zien dat de markt voor deze stoffen de laatste 35 jaar met meer dan 1000% is gegroeid. Een studie gepubliceerd door de Havard School of Public Health toonde een link aan tussen kunstmatige koolhydraten en diabetes type 2. Kijkend naar 100 jaar gegevens verzamelen door het US departement of Agriculture en het centrum voor ziekte controle en preventie toont aan deat het verbuik van dagelijks 500 gram koolhydraten sinds 1909 gelijk is gebleven. In plaats van natuurlijke voeding krijgen mensen ongemerkt steeds meer kunstmatig geproduceerde stoffen via de voeding tot zich.

Op een persconferentie tijdens de IFT in Las Vegas (2004) bleef men echter bij het standpunt dat hier geen enkel bewijs voor is.Denkt u dat kanker iets te maken heeft met uw omgeving?
Soms moet er eerst een milieuramp plaatsvinden om te demonstreren wat voor een sterk effect dit heeft op de gezondheid. Een zo’n voorbeeld was de kernramp in Chernobyl nabij Kiev in april 1986, die radioactief materiaal verspreide over Berlarus en de Ukraine.

Sinds die tijd hebben artsen een 12 meervoudige toename geconstateerd van schildklier kanker onder vrouwen in de Berlarus regio. De toename was het grootste onder meisjes beneden de 14 jaar waar een 30 maal hogere toename werd geconstateerd sinds de ramp. Tussen 1980 en 1986 waren er 0,15 gevallen van schildklier kanker per 100.000 meisjes beneden 14 jaar maar dit nam toe tot 43,84 gevallen tussen 1997 en 2001.
(Bron: International Journal of Epidemiology;Denkt u dat kanker iets te maken heeft met uw omgeving?
Soms moet er eerst een milieuramp plaatsvinden om te demonstreren wat voor een sterk effect dit heeft op de gezondheid. Een zo’n voorbeeld was de kernramp in Chernobyl nabij Kiev in april 1986, die radioactief materiaal verspreide over Berlarus en de Ukraine.

Sinds die tijd hebben artsen een 12 meervoudige toename geconstateerd van schildklier kanker onder vrouwen in de Berlarus regio. De toename was het grootste onder meisjes beneden de 14 jaar waar een 30 maal hogere toename werd geconstateerd sinds de ramp. Tussen 1980 en 1986 waren er 0,15 gevallen van schildklier kanker per 100.000 meisjes beneden 14 jaar maar dit nam toe tot 43,84 gevallen tussen 1997 en 2001.
(Bron: International Journal of Epidemiology;Terug naar boven

Homocysteine en botbreuken
Twee studies verschenen recentelijk die de relatie onderzochten tussen het niveau van homocysteine in het bloed en het risico op botbreuken. Homocysteine is een aminozuur in het bloed met een risico factor in relatie tot hart en vaatziekten. Homocysteine heeft mogelijk dezelfde voorspellende waarde als cholesterol ten aanzien van het voorspellen van de risicofactor.

Een groep van bijna 2000 volwassenen tussen 59 en 91 jaar in Framingham, Massachusetts werden gevolgd over een periode van 15 jaar. Er waren 187 fracturen waarvan 3/4 bij vrouwen. Van deze vrouwen met het hoogste homocysteine niveau in het bloed was het risico op botbreuken vier maal zo hoog. De studie werd gepubliceerd in de mei editie van de New England Journal of Medicine


Met de waarschuwing van het voedingscentrum om cafeïnerijke dranken zoals cola en koffie te beperken kan ik het helemaal eens zijn. Met de andere ‘voorlichting’ blijkt de heer van den Berg nog niet op de hoogte met een grootschalig onderzoek vitamine gebruik en intelligentie onder scholieren uit … 1988. Wat de voedingsstatus van de Nederlandse bevolking en gezond eten betreft zijn er meer aanwijzingen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek die het tegendeel bewijzen.Discussie Alternatieve Geneeswijzen <vs> Reguliere Geneeskunde
Voedingscentrum campagne: Wijzer met vitamine en mineralenHevige strijd rond voedselclaims 

Industrie en consumenten- en gezondheidsorganisaties staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie over voedselclaims. Volgens Het Financieele Dagblad vrezen consumentenorganisaties dat producten die eigenlijk te zoet, zout of vet zijn, door toevoeging van mineralen of vitamines met een label ‘gezond’ in de schappen komen te liggen. 


Standaard bloedtesten
Standaard bloedtesten voor de vitamine status vertellen u alleen maar wat er in het bloed zit en vergelijken deze informatie met de ‘norm’. Een standaard meting zou goed zijn als uw stofwisseling het zelfde zou zijn als die van elke andere persoon. Echter bij iedere mens is het absorberend vermogen anders. Een serum niveau dat bij een standaard test als normaal wordt gezien verbergt dan veelal gebreken. lees verder


Gevaarlijke E951 ‘hulpstof’ in de voeding is een gevaar voor een IEDER zijn gezondheid.


Elke dag erwtensoep tegen een hoge bloedruk. 
Elke dag een flink bord erwtensoep eten is goed om een te hoge bloeddruk omlaag te brengen. Dit bloijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Gent, waar de afgelopen maanden gezocht is naar natuurlijke middelen die een hoge bloeddruk kunnen tegen gaan. Volgens onderzoeker vermeirssen is de gunstige werking op de hoge bloeddruk het gevolg van de combinatie van de eiwitten in de erwten.Voeding voor een goed humeur
Onderstaande voedingsmiddelen zouden (voedings)stoffen bevatten die onze hersenwerking kunnen bevorderen. Het is verstandig enkele ervan dagelijks te consumeren:
Lijnzaadolie. Walnoten, paranoten, hazelnoten of bepaalde zaden (pompoen, sesam, zonnebloem). Donkergroene bladgroenten: postelein, peterselie, boerenkool, waterkers, broccoli. Fruit: bananen, avocado’s, gedroogde abrikozen. Granen: haver, gerst, quinoa. Kruiden: basilicum, koriander, rozemarijn
(Bron: Leven)