Voeding & Gezondheid Food Inc. the movie

Voeding en gezondheid een horror film

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Food Inc is regelrecht een geciviliseerde horror film voor de sociaal bewuste mensen, de nutritie bewuste en ‘hongerige’. De film doet voor de spermarkt wat de film ‘Jaws’ deed voor het strand. Je marcheert regelrecht in de donkere landbouw business, de grootschalig georganiseerde vleesproductie die beiden gulzig uitgebuit worden door zowel genetische manipulatie als de wet. De documentaire film Food Inc is esthetisch gepolijst en politiek urgent. Graan is de plantaardige schurk geïnspireerd door het werk van journalist en activist Eric Schlosser (boek: Fast Food Nation) en Michael Pollan (“The Omnivore’s Dilemma”) en toont hoe multinationals de voedingsproductie hebben overgenomen. Zoals de film ons verteld, graan wordt kunstmatig goedkoop gehouden door subsidies van de overheid op een onrealistische lage prijs (goedkope ongezonde suikers high-fructose corn syrup) en gevoerd aan dieren die daar (zoals een koe) biologisch niet voor geschikt zijn. Hierdoor worden de dieren ziek en moeten met antibiotica op de been gehouden worden. Wat vervolgens in de keten weer doorgegeven wordt aan de consument. (lekker gezond stukje vlees?) Het resultaat is een mutatie van het nieuwe E-colli virus waardoor tienduizenden mensen elk jaar ziek worden.

Deze hele puinhoop wordt vervolgens verergerd door optimistische politici. Zei fungeren als gereedschap (lappenpoppen die op commando dansen) van Big Agriculture waardoor de bescherming van de consument (hun taak) zwaar in het gedrang komt. Consumenten zijn inmiddels klaargestoomd om te eten wat ze maar willen, wanneer ze maar willen en in grote hoeveelheden die ze beslist niet nodig hebben.

Snelle voeding (Fast Food) wordt gepresenteerd als de vleesproductie die een sadistische oefening en marteling is voor de dieren. Dingen die we echter al gezien hebben in andere documentaires en dat blijft geen prettig gezicht. (eigen ervaring) Food Inc duikt diep in de geschiedenis van Monsanto die het monopolie op de groei van graan bezit door de GMO manipulatie en het bedrijf krijgt een vrijbrief om boeren voor het gerecht te slepen als ze zelfs overgewaaide zaden aantreffen op hun land. het hele systeem staat zo als een huis verteld ons de film Food Inc

Netjes voorzien van mooie beelden en dito opmaak gaat de film verder met de volgende hel in de voedingsketen. Zowel de producenten van de fabrieksvoeding als de consument die zich geen groenten en fruit kunnen veroorloven en leven op de kunstmatige voeding komen in de film aan bod. Dit om aan te tonen wat eraan gedaan kan worden om de natuurlijke voedingsketen nog te redden van dit krankzinnige systeem.

film Food Inc Voeding & gezondheid

Verontrustend als het is, de film Food Inc schets geen doemscenario. Mensen kunnen het verschil maken, kijk maar wat er gebeurd is met de tabaksindustrie.


Food Inc is meer dan een documentaire, het is meer als een geweldige film, het is belangrijk om te weten hoe de wereld echt in elkaar steekt. Of eigenlijk zoals het bewezen is dat het niet werkt (Ziekte explosie & overgewicht). De film geeft een essentieel en verontrustend portred van de industrialisatie van wat we eten. Het gaat over de weg die onze voeding afgelegd heeft gedurende de laatste 30 jaar en meer en chemisch verandert is door bedrijven. Kunstmatige chemische kleur, smaak, conservering etc. Borstvergroting voor de kippen (en jij dacht dat alleen mensen dit deden) en alle ondenkbare zaken geven een sinister beeld van die mooi uitziende producten in de supermarkt. Dagen na het zien van de film zal je nog steeds afvragen, wat stop ik nu eigenlijk in mijn mond. en je zult je realiseren dat je er eigenlijk totaal geen idee van hebt wat het nu echt is?


Ik moet bekennen na het zien van de film Food Inc dat verschillende van mijn vrienden die vegetariër zijn een stuk slimmer zijn als ik ooit heb kunnen vermoeden. De film van directer Robert Kenner is een tijdloze film die de slechtheid toont van de grote geïndustrialiseerde landbouw bedrijven. die zich als een horrorfilm voltrekt in de reis van de bron naar de supermarkt. Het is meer als een film, het is een regelrechte waarschuwing.Na het zien van deze beangstigende verborgen camera beelden koop je echt deze producten niet meer. Als je de kippenfarm de beelden van de slacherij ziet, geschoten met de verborgen camera door het eigen personeel dan kies je toch wat anders op de kaart in je favoriete restaurant.Het beste aan deze documentaire is dat het verbanden weet te leggen ‘connecting the dots”. Amerikanen spenderen minder geld aan voeding dan ooit maar ze betalen een hoge rekening startent met het feit dat één op de drie kinderen geboren na 2000 diabetes 2 aan het ontwikkelen is. Dit omdat het goedkoper is om junkfood te kopen dan groenten en fruit. Dat is de hoofdreden van de overgewicht crisis in Amerika.


Food Inc schijnt ook een licht op de lobbyisten die zich een positie in de Amerikaanse regering wisten veilig te stellen of een lucratieve positie binnen de Bush administratie. Maar de echte verdienste van de film is dat het tot ons ‘spreekt’ op een zeer persoonlijke wijze. Je realiseert je dat voeding een serie van keuzes is. Dit is een film die waarlijk voeding voor je gedachten is.

Bron: Korte recensies van diverse kranten

Note: Sommige mensen hebben deze kennis al lang voorhanden en leven meer bewust en weten dat wat ze in hun mond stoppen ook gevolgen heeft voor, hoe ze zich voelen, gedragen en … hoe ze later nog kunnen functioneren. Anderen zullen eerst de beelden moeten zien voordat ze hun gedachten daarover kunnen laten schijnen. Weer anderen zullen het niet willen weten en … – Henk Mutsaers