Supervoeding zelf maken

Voedselvoorziening: Kwalitatieve hoogwaardige voeding in tijden van schaarste!

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Drie redenen om dit artikel aandachtig te lezen en ….

1). Het is nog niet zo lang geleden dat de overheid een campagne voerde voor het aanschaffen van een noodpakket. Dat was nog niet eens zo’n onverstandige actie. Je ziet het immers overal ter wereld gebeuren als je kijkt naar wat er zich afspeelt bij rampen. Ook in hoog conjunctuurlanden als Australië waren met de overstroming de winkelschappen binnen een paar dagen leeg. Hoeveel mensen zullen essentiële zaken niet in huis gehad hebben, zaken zoals een paar flessen drinkwater omdat de waterleiding afgesloten was, of lucifers voor de camping brander om eten te koken?

Alle bedrijfsprocessen zijn tegenwoordig om kosten te drukken ingericht op het ontvangen van leveranties volgens het – just in time – principe. Dat dit niet zonder risico is zie je met de scheepsramp bij de Lorelei op de Rijn in Duitsland. In Nederland stond de laatste weken van 2010 het verkeer totaal vast vanwege de sneeuw. Tijdens de vakantieperiode kun je in Nederland lekker doorrijden omdat er net iets minder auto’s op de weg zitten. Omgekeerd kun je met net iets meer sneeuw een dagenlang durend verkeersinfarct hebben en dan zullen ook hier de winkelschappen totaal leeg zijn!

Hoe ziet het er dan uit met uw voedselvoorziening?

2). Door het zeer grillige weerpatroon op de gehele wereld het laatste jaar, waar allerlei duistere zaken spelen, zoals de droogte in Rusland waardoor de graanoogst mislukte, de overstromingen in Pakistan en Australië en de in scène gezette BP- olieramp die de warme golfstroom sterk beïnvloedt waardoor wereldwijd het weer van slag is, stijgen de voedselprijzen naar grote hoogte. Wij merken dat momenteel (nog) niet maar de arme landen komen in grote problemen. Het hoeft echter ook hier maar net een tikkie erger te worden en ook hier gaan de voedselprijzen uit de hand lopen. Nog een aandachtspunt zijn economische omstandigheden zoals ondervonden tijdens de olieboycot in Cuba begin negentiger jaren waar pure hongersnood heerste.

Hoe ziet het er dan uit met uw voedselvoorziening?

3). Onze voedingsketen wordt meer en meer een onbetrouwbare factor waar het gaat om de veiligheid. GMO-ingrediënten hoeven beneden de 9 procent niet vermeld te worden op de verpakking, pesticiden zitten werkelijk overal op en in, de E-nummers maken de voedingsketen tot een ware chemische tijdbom met als absolute waanzin dat neotame, de ‘vervanger’ voor aspartaam niet meer vermeld hoeft te worden op verpakkingen. Kijken we dan naar de enige ‘veilige haven’, de biologische voeding, dan zien we dat ook hier steeds meer mee gerommeld wordt. Met ook hier het onzinnige idee om de producten te bestralen, wat de voedingswaarde ernstig aantast. Dat gebeurt hier en daar NU al en wordt zelfs vermeld op de verpakking. Maar wat als er geen verpakking is, kun je dan nog wel vertrouwen dat er niet bestraald is? Het antwoord is gaan shoppen bij de locale boer die je vertrouwt. Maar het wordt iets lastiger als je in de stad woont en geen band hebt met de ‘echte’ wereld. Lees ook: Voeding als wapen. 
http://www.uitdaging.net/gezond/voeding_als_wapen.html

Hoe ziet het er dan uit met uw ‘voedsel’-voorziening?

supervoeding die je zelf in drie dagen maakt, kiemen, fermenteren

Zelf kweken van groenten is een geweldige optie die mij steeds meer aanspreekt nu ik er een jaartje ervaring mee gekregen heb. Square Food Gardening en de volkstuin. Er is echter nog een optie waar weinigen kennis van hebben genomen en die werkelijk overal toepasbaar is.

Sprouting, het ontspruiten, kiemen

Dit is dé methode als je dringend verlegen zit om verse levende en betrouwbare voeding. Voeding die je lichaam ‘leven’ schenkt! De methode die ontwikkeld werd heet “Seeds of Sustainabilty” (SoS) – (the Marché method).

Geminatie (verdubbeling) van een noot of zaadje is het laten ontwaken uit de winterslaap van deze voeding die in de acid (zuur = natuurlijke houdbaarheid) omgeving bewaard wordt tot een alkalisch gebalanceerde eetbare voeding waar ons lichaam dol op is vanwege de gezondheid bevorderende eigenschappen.

Tijdens de transformatie van voeding kennen we het fermentatieproces zoals bij yoghurt, kaas, zuurkool, brood en chocolade. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengd op een natuurlijke wijze, de smaak veranderd en de voedingswaarde verbeterd. Fermentatie is de oudste vorm (6000 jaar) van biotechnologie wat onder andere maakte dat mensen die zich met deze natuurvoeding voedden vele malen gezonder waren dan onze moderne ‘kennis’generatie. De veelgebruikte stelling dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden is dan ook complete ‘bullshit’ in goed Nederlands. Men weet al duizenden jaren dat het werkt maar nog niet altijd ‘waarom’ het zo werkt!

Door drainage, het nat houden van de zaden, gaat het kiemproces inwerking gezet worden waarbij ieder zaad zijn eigen specifieke tijdsduur nodig heeft. Normaal moet je dit drie maal per dag doen waardoor het voor vele mensen niet mogelijk is vanwege simpel tijdgebrek / werken buitenhuis. Deze methode maakt dit allemaal mogelijk wat duidelijk uitgelegd wordt op de DVD.

Boter en olie
Van de noten kan vervolgens een notenboter gemaakt worden of geperst tot ‘levende’ olie die nergens anders ter wereld in deze vorm te koop is! Van deze olie kun je vervolgens yoghurt maken, kaas, boter, saladedressing, vla of mayonaise. Ideaal voor mensen met een lactoseintolerantie.

Gezondheid
Het kiem – en fermentatieproces maakt dat de noten en zaden vele malen meer enzymen en vitaminen bevatten, soms wel tientallen, honderden of zelfs duizend procent meer als voorheen. Door het persen ontstaat een geneeskrachtige olie die voor veel mensen de oplossing biedt bij voedselallergie en talloze gebreken, huidaandoeningen en … kanker! In een woord: supervoeding!

Sprouting

Bron seedsofsustainability