10 Tips om af te kicken van Junkfood!

Afkicken van je junkfood verslaving in 10 stappen


Hoeveel procent van uw maaltijd bestaat uit junkfood?
Als we de mensen moeten geloven eten ze grotendeels allemaal gezond. Ontdek op deze pagina of dit ook echt zo is.

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Iedereen heeft vroeger wel eens een cassettebandje gekopieerd van iemand die het ook had gekopieerd. Bij elke kopie werd de ruis erger. Zo gaat dat ook met uw lichaam, je stopt er rotzooi in en er komt een ziekte en gebrek uit voort of je voelt je als een junk. Het is dus goed om voor jezelf duidelijk te krijgen wat nu allemaal junkfood is.

Er zijn twee manieren waaraan u junkfood kunt herkennen: 1. Een gebrek aan vitaminen, mineralen, enzymen en andere essentiële bouwstoffen. 2. Een overdaad aan vet, suiker en chemische toevoegingen ook wel bekend als e nummers. Chips, koekjes, snoep, frisdranken, blikken, pakjes, etc staan hoog op de verdachtenlijst. Kijk naar de voeding die in uw voorraad kast staat en uw diepvries hoeveel er aan deze kwalificaties voldoen als u het label leest?

Wij worden zo overladen met advertenties voor junkfood en mogelijkheden om het te kopen dat het gemakkelijk is om het zicht te verliezen op wat nog wel of niet gezond is. Als je enigszins bewust probeert te leven dan valt het je pas op hoe wij in de Westerse samenleving achtervolgt worden door junkfood, op elke straathoek tot aan in ons eigen huis. Alleen al chips, koek en snoep zijn tezamen met de frisdranken die barsten van de suiker verantwoordelijk voor éénderde van de calorie inname volgens onderzoek van de University of California in Berkeley. Kijk eens kritisch in een bedrijf – of schoolkantine naar het aantal verse producten ten opzichte van de kant en klaar gerechten.

Wat gaat er verkeerd met de verkrijgbaarheid van al dat junkfood op letterlijk elke straathoek. Het is voor een welwillende persoon haast onmogelijk om goede gezonde voeding te verkrijgen. De verkrijgbaarheid van deze lege calorieën voeding maakt dat overgewicht en ondervoeding hand in hand gaan en leiden tot een catastrofe. Het grote probleem met junkfood is dat vaak een voorkeur naar uitgaat in plaats van de vitaminerijke voeding die we zouden moeten eten.

De vraag is; Moeten we junkfood totaal verbannen uit ons dieet?
Het antwoord is; “We moeten het zoveel mogelijk vermijden, maar af en toe een klein beetje zondigen kan geen kwaad. Een klein beetje! Een waardevolle aanbeveling is dat niet meer als 10 procent van de ingenomen calorieën van toegevoegde suikers dient te komen. Dit betekent dat een groot glas frisdrank al bijna de totale calorie opname uit junkfood betreft. En dat betreft dan alleen al de calorie opname uit suiker en nog geen vet.

Hier zijn wat favoriete junkfood voorbeelden:
* Een Snickers reep (2 ons) = 267 calorieën – 13 gram vet
* Chips (2 ons) = 303 calorieën – 20 gram vet
* Donut = 242 calorieën – 14 gram vet

10 suggesties voor minder junk in uw dieet.

1. Probeer niet meer als één keer per week junkfood te eten.
Als je dit buiten de deur eet kies dan voor een junkfood keten die tenminste geen supergrote porties geven.

2. Neem een junk vrije lunch mee van huis.
Het is zo gemakkelijk om wat koek of snoep bij de lunch te verpakken als ‘tussendoortje’ omdat ze vaak in die handige eenpersoons verpakking zitten. Onthoudt dat de lunch u door de middag moet helpen qua voeding en junk voed niet!

3. Verzet je tegen het nemen van junkfood tussendoortjes.
Zorg dat je thuis of op het werk gezonde tussendoortjes bij de hand hebt zodat je niet in de verleiding komt. Genotvolle tussendoortjes:
* Yoghurt met fruit / nootjes
* Alle soorten fruit
* Worteltjes of bloemkool (rauw zonder dipsausje)

4. Verwijder junkfood uit je voorraadkast.
Zorg dat je steeds meer gezonde voeding in huis hebt die je lekker vindt en een genot zijn om te eten. Als de voorraadkast vol staat met junkfood dan gaat u het naar alle waarschijnlijkheid ook eten. In plaats van al die kant en klaar producten die boordevol zitten met kunstmatige hulpstoffen neem je zo veel mogelijk onbewerkte voeding.

5. Verwijder junkfood uit de koelkast en diepvries.
In plaats van frisdranken kunt u ook 100 procent vruchtendranken gebruiken, calorieën vrij mineraalwater met een smaakje, suikervrije ijs thee. In plaats van al die kant en klaar maaltijden die u in de diepvries bewaart maak zelf van verse ingrediënten dessings waarvan u een deel in de diepvries bewaart voor later gebruik wanneer u iets snel wilt bereiden.

6. Limiteer jezelf in bij de aankoop van junkfood
Als je toch wat junkfood in huis haalt neem daar dan geen verschillende soorten van maar slechts één soort. Dus geen drie verschillende soorten koekjes en chips. Wat je niet in huis hebt is niet in staat je te verleiden.

7. Neem je eigen gezonde snacks overal mee naar toe, de auto, je werk, de sportschool. De verleiding blijft anders groot als je even trek krijgt om toch maar weer junkfood te nemen waardoor je later weer een slecht gevoel overhoudt van je eigen gedrag.

8. Hoeveel pak je?
Bepaal tevoren wat je neemt als je toch iets ongezonds neemt. Gooi wat chips in een bakje en ga niet met een mega grote zak voor de buis zitten. Tien tegen één dat de zak helemaal leeg gaat. Bepaal dus tevoren hoe groot het portie wordt door het in een bakje te doen en houdt je daar aan!

9. Eet voor het grootste deel gezonde maaltijden.
hoe gezonder je eet, voeding rijk aan essentiële bouwstoffen des te minder zal uw lichaam ‘snacken’ naar tussendoortjes.

10. Identificeer het junkfood dat u het lekkers vindt en waar u het meest van geniet. Eet dit met mate en geniet ervan maar vermijdt al het ander junkfood waar u toch niet bijzonder om geeft.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]