E nummers: Voorlichting gevaren additieven

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Eindelijk krijgen we berichtgeving in de media (radio, tv, krant) over de gevaren van additieven. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwt vooral voor de matiging van cyclamaat een omstreden stof die in Amerika al verboden is. In het algemeen zijn zoetstoffen bij kinderen onder de vier jaar al schadelijk bij slecht twee glazen suikervrije frisdrank en een beker drankyoghurt. In de perceptie van mensen klinkt yoghurt toch als gezond in de oren. Nee dus!

Hoe is het mogelijk?
Meer en meer ondervinden consumenten dat producten die in de schappen van de supermarkt staan eenvoudig weg niet te vertrouwen zijn, en daarmee dus ook de keuringsinstanties. Vrijwel elke dag lees ik de krant met kromme tenen als ik berichten zie over zowel de voeding als farmaceutische industrie. Hoe is het mogelijk dat bij slecht drie drankjes de maximale norm overschreden wordt? Hoeveel mensen kijken überhaupt wel eens naar de informatie op de etiketten en weten iets over e nummers?

E nummers – Boek E = Eetbaar
Via een MS patiënt werd ik opmerkzaam gemaakt op het boek van Dr J Kampsteeg. Zij vertelde; “Heb je eindelijk ontdekt op welke stof je lichaam zo slecht reageert, iets wat je vaak pas na enkele dagen nadat je iets gegeten hebt ondervindt en dan blijkt later dat dezelfde stof onder verschillende benamingen op de markt is”. In de omschrijving van zijn boek zegt Dr. J. Kampsteeg; “Hulpstoffen zitten in bijna al ons dagelijks voedsel. Dat mag, want ze zijn goedgekeurd om in ons eten te worden verwerkt. Maar het wil niet zeggen dat deze stoffen voor iedereen even onschadelijk zijn! Sommige mogen niet in babyvoeding zitten, en andere zijn zeer gevaarlijk voor bijvoorbeeld mensen met astmatische aandoeningen of allergieën. Het is daarom van belang dat de consument op de hoogte is van de functie, kwaliteit en samenstelling van hulpstoffen. Op grond van die informatie bepaalt hij of een bepaalde stof zonder schade voor zijn gezondheid kan worden gebruikt. Daarom zijn etiketten belangrijk, die geven informatie over zulke hulpstoffen. Hierop wordt echter niet vermeld wat de effecten zijn van al die stoffen. Díe informatie vindt u in E = eetbaar?. Behalve de herkomst en de functie worden in E = eetbaar? ook de bijwerkingen van alle (meer dan 368) hulpstoffen beschreven – met name reacties die kunnen optreden bij overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Deze onmisbare voedingsgids vertelt of een bepaalde hulpstof in voedsel nog meer functies heeft dan die van conserveermiddel, anti-klontermiddel of kleurstof. Bovendien wordt vermeld hoe schadelijk die stof is, in welke voedingsmiddelen de stof nog meer voorkomt en of je voor die stof een overgevoeligheid kunt ontwikkelen. Een verklarende woordenlijst en een uitgebreid register completeren deze geheel herziene bestseller!”

Het gaat nog verder.
Voorbij wordt gegaan aan het feit dat in de voedingsketen nog eens ergens tussen de 11.000 en 15.000 additieven worden verwerkt. Geen enkele wetenschapper kan zijn handen in het vuur steken of de interactie tussen al deze stoffen wel veilig is voor dieren en daarmee ook menselijke consumptie. Deze informatie is nergens terug te vinden op een label! Hoe moeten mensen die weten dat ze gevoelig zijn voor bepaalde stoffen dat te weten komen? Als je daar over nadenkt dan kan er maar één conclusie zijn. U en ik eten elke dag in elke maaltijd junkfood! Hoe is het zo ver kunnen komen en hoe komen we van die rommel af.
– Henk Mutsaers

Voeding lees de bijsluiter
Voeding nieuws en voorlichting
Kwaliteit landbouwproducten

Dr. J. Kamsteeg is verbonden aan het Klinisch Ecologisch Allergiecentrum KEAC in Weert en is de oprichter van de Databank Voedseladditieven en de databank Combally.
240 pagina’s Euro 15,95 ISBN 90 230 1067 1

Wat zit er in uw eten?
Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken.

Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-stoffen die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen. Het is geschreven door Corinne Couget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-stoffen en hun bijwerkingen.

Veertien jaar heeft Couget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje. Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn – en uw – eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.

Wacht, ik geef u een voorbeeld:
Ons schoonzusje was hier vorige week en legde een pakje kauwgom op tafel. Op de wikkel lazen we de wervende woorden Nu met Xilitol! Xilitol als aanbeveling, het moet niet gekker worden. Dat kan toch alleen maar in een land waar de consument dom gehouden wordt! De volgende stoffen zaten in de kauwgom:

Sorbitol
Glansmiddel en zoetstof dat bloedsomloopstagnerend is. Bovendien slecht voor de huid.

Aspartaam
Hieronder treft u de bijwerkingen die van het gif Aspartaam, van de meest
voorkomende tot de wat zeldzamere. We hebben hier helaas niet voldoende plaats om overige effecten te vermelden, zoals het feit dat dit gif het immuunsysteem aantast en productie van DNA stoort. Maar met de volgende verwijzingen komt u alvast een heel stuk verder.

Bekende bijwerkingen: hoofdpijn, darmaandoeningen, diarree, buikpijn, slapeloosheid, gewichtstoename, hyperactiviteit, concentratiegebrek, slechter zien, gehoorstoornissen, verhoogde gevoeligheid voor lawaai, pijnlijke gewrichten, krampen, chronische vermoeidheid, wallen, huidreacties en verschillende onverklaarbare soorten jeuk, haaruitval, verkoudheden, tandaandoeningen, terugtrekken van het tandvlees, constant gevoel van kou hebben, neusbloedingen, aantasting van het intellect, geheugenverlies, depressie, humeurigheid zonder duidelijke aanleiding, paniekreacties, paranoia, obsessies, pleinvrees, agressiviteit, aanvallen van hyperseksualiteit, dementie, stuipen en soms epilepsie, schildklieraandoening, onvruchtbaarheid, impotentie, miskramen, aangeboren misvormingen, mentale achterstand, afname van het aantal bloedlichaampjes, verzwakking van het immuunsysteem (verhoogde gevoeligheid voor infecties). Verder kan deze zoetstof suikerziekte, de ziekte van Parkinson, Alzheimer, Multiple Sclerose, bindweefselbeschadiging, hartstilstand, hersentumor (en overige tumoren), adergezwellen en huidtubercolose veroorzaken of verergeren. Daarnaast kan aspartaam een vergifting van zware metalen veroorzaken. Dit additief behoort tot de familie van de excitotoxinen, dat wil zeggen dat het de trieste mogelijkheid heeft om de neuronen in de hersenen te stimuleren waardoor ze beetje bij beetje afbreken en dus het zenuwstelsel vernietigen en vervolgens andere organen aantasten.

Miljoenen mensen die ‘slachtoffer’ zijn van aspartaam, laten zich jarenlang behandelen voor ziektes, al dan niet ernstig, zonder te beseffen dat de consumptie van aspartaam-bevattende producten de oorzaak is van die ziektes.

Acesulfaam
Synthetische, zoete smaakversterker die 200 keer zoeter is dan suiker. Dit
additief wordt erg vaak gebruikt in kauwgom, frisdranken, snoepjes, industriële banketbakkers- producten, desserts, sommige melkdranken en zoveel andere producten dat het onmogelijk is om ze allemaal te vermelden. Het wordt sinds 1988 door de FDA (Food and Drug Administration) toegestaan hoewel het niet grondig onderzocht is. Dit additief heef een bittere nasmaak, waardoor het vaak in combinatie met aspartaam wordt gebruikt. Een van de boeken meldt: In vergelijking met aspartaam en saccharine, die geen van tweeën onberispelijk zijn, is acesulfaam zelfs de ongunstigste van de drie. Een Engelse analyse uit maart 2005 beweert dat dit additief als kankerverwerkend geldt en gelieerd wordt aan longtumor, toename van cholesterolgehaltes en leukemie. Om absoluut te vermijden!

Plotselingen hartstilstand? 
Voetballers die dood neervallen tijdens de wedstrijd. 
Komt dat bekend voor?

Mannitol
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt zuurheid, uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.

Xilitol
Zoetmiddel dat kankerverwekkend is. Metabole aandoeningen (stofwisseling), nierstenen, misselijkheid, verstoring oriëntatievermogen, flauwvallen, diarree. Het wordt op de verpakking van de kauwgom als aanbeveling vermeld!

E171 Titanium dioxide.
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.

E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken alsmede aandoeningen van de reproductieve organen en de bloedsomloop. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.

E903 Carnauba was onschuldig
We hebben het hier over een onschuldig pakje kauwgom. Ik koop ze per tien en u heeft er vast ook wel een in de auto of in uw tas?

En hoe zit het dan met aspartaam in Ranja en in light-producten. Nou, maak uw borst maar nat!

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is oké, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood. Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen. Meer hierover op

Vanaf eind september is de gifgids “Wat zit er in uw eten?” 
ISBN 97.89.0777.88.288 verkrijgbaar.

U kunt het boekje bestellen bij de redactie van bouillon.

Redactieadres: Iepenlaan 55, 3723XE Bilthoven, 030 2280315,
redactie@bouillonmagazine.nl , KvK 30184060, BTW 678139025501

E nummers op alfabet daaronder op nummer gesorteerd

E 100CurcumineGroen 
E 101Riboflavine (Riboflavine-5′-Fosfaat)Groen 
E 101Riboflavine-5′-Fosfaat (Riboflavine)Groen 
E 102TartrazineRoodEcht Vermijden
E 104ChinolinegeelRoodEcht Vermijden
E 107Geel 2GRood 
E 110Zonnegeel FCFRood 
E 1100AmylaseOranje 
E 1103InvertaseGroen 
E 1105LysozymRood 
E 120CochenilleRoodNiet Geschikt voor Kinderen
E 1200PolydextroseOranjePas Op
E 1201PolyvinylpyrrolidonRoodEcht Vermijden
E 1202Onoplosbaar PolyvinylpyrrolidonRoodEcht Vermijden
E 122Azorubine (Karmozijnrood)RoodEcht Vermijden
E 122Karmozijnrood (Azorubine)RoodEcht Vermijden
E 123AmaranthRood 
E 124Ponceau 4RRood 
E 127ErythrosineRood 
E 128Rood 2GRood 
E 129Allura Rood ACRood 
E 131Patentblauw VRood 
E 132Indigokarmijn (Indigotine)Rood 
E 132Indigotine (Indigokarmijn)RoodEcht Vermijden
E 133Briljantblauw FCFRood 
E 140ChlorophyleGroen 
E 1404Geoxideerd ZetmeelOranjePas Op
E 141KopercomplexenOranjePas Op
E 1410MonozetmeelfosfaatOranjePas Op
E 1412DizetmeelfosfatenOranjePas Op
E 1413Gefosfateerde DizetmeelfosfaatOranjePas Op
E 1414Geacetyleerd DizetmeelfosfaatOranjePas Op
E 142Briljantzuurgroen BS (Lissaminegroen)Rood 
E 142Lissaminegroen (Briljantzuurgroen BS)Rood 
E 1420ZetmeellacetaatOranjePas Op
E 1422Geacetyleerd DizetmeeladipaatOranjePas Op
E 1440HydroxypropylzetmeelOranjePas Op
E 1442HydroxypropyldizetmeelfosfaatOranjePas Op
E 1450ZetmeelnatriumoctenylsuccinaatOranjePas Op
E 1451Geacetyleerd Geoxideerd ZetmeelOranjePas Op
E 1505TriethylcitraatOranjePas Op
E 150aKaramelOranje 
E 150bAlkalisulfiet KaramelOranje 
E 150cAmmoniaOranje 
E 150dSulfietammoniaOranje 
E 151Briljantzwart BN (Zwart PN)RoodEcht Vermijden
E 151Zwart PN (Briljantzwart BN)RoodEcht Vermijden
E 1517DiacetinOranjePas Op
E 1518Glycerol Tri-AcetaatOranjePas Op
E 1519BenzylalcoholOranjePas Op
E 1520PropyleenglycolRoodEcht Vermijden
E 153Medicinale Plantaardige KoolstofOranje 
E 154Bruin FKRood 
E 155Bruin HTRood 
E 160aCaroteen (Carotenoïdes)Oranje 
E 160aCarotenoïdes (Caroteen)Oranje 
E 160bAnnato (Bixine)Oranje 
E 160bBixine (Annato)Oranje 
E 160bNorbixineOranje 
E 160cPaprika ExtractGroen 
E 160dLycopeenOranje 
E 160eBeta-Apo-8-CarotenalGroen 
E 160fEthylesterGroen 
E 161XantophyllenGroen 
E 161aFlavoxanthineOranjeWeinig Informatie
E 161bLuteineOranjePas Op
E 161cKryptoxanthineOranjeWeinig Informatie
E 161gCanthaxanthineRoodEcht Vermijden
E 162Betanine (Bietenrood)Groen 
E 162Bietenrood (Betanine)Groen 
E 163AnthocyaninenGroen 
E 170CalciumcarbonaatGroenGemaakt uit Kalk
E 171Titaanbioxide (Titanium Dioxide)Oranje 
E 171Titanium Dioxide (Titaanbioxide)Oranje 
E 172IJzerhydroxiden (IJzeroxiden)Groen 
E 172IJzeroxiden (IJzerhydroxiden)Groen 
E 173AluminiumRood 
E 174ZilverRoodEcht Vermijden
E 175GoldRoodEcht Vermijden
E 180Rubis PigmentRoodEcht Vermijden
E 200SorbinezuurRoodEcht Vermijden
E 201NatriumsorbaatRood 
E 202KaliumsorbaatRood 
E 203CalciumsorbaatRood 
E 210BenzoeenzuurRoodEcht Vermijden
E 211NatriumbenzoaatRoodEcht Vermijden
E 212KaliumbenzoaatRoodEcht Vermijden
E 213CalciumbenzoaatRoodEcht Vermijden
E 214Ethylparabeen (Ethyl-P-Hydroxybenzoaat)RoodEcht Vermijden
E 214Ethyl-P-Hydroxybenzoaat (Ethylparabeen)RoodEcht Vermijden
E 215Ethyl-P-Hydroxybenzoaat NatriumzoutRoodEcht Vermijden
E 216Propyl-P-HydroxybenzoaatRoodEcht Vermijden
E 217Propyl-P-Hydroxybenzoaat NatriumzoutRoodEcht Vermijden
E 218Methyl-P-HydroxybenzoaatRoodEcht Vermijden
E 219Methyl-P-Hydroxybenzoaat NatriumzoutRoodEcht Vermijden
E 220Zwaveldioxide (Zwavelzuuranhydride)RoodEcht Vermijden
E 220Zwavelzuuranhydride (Zwaveldioxide)RoodEcht Vermijden
E 221NatriumsulfietRoodEcht Vermijden
E 222Natriumbisulfiet (Natriumwaterstofsulfiet)RoodEcht Vermijden
E 222Natriumwaterstofsulfiet (Natriumbisulfiet)RoodEcht Vermijden
E 223NatriummetabisulfietRoodEcht Vermijden
E 224KaliummetabisulfietRoodEcht Vermijden
E 225Kaliummetabisulfiet (Kaliumpyrosulfiet)(Kaliumsulfiet)RoodEcht Vermijden
E 225Kaliumpyrosulfiet (Kaliumsulfiet)(Kaliummetabisulfiet)RoodEcht Vermijden
E 225Kaliumsulfiet (Kaliummetabisulfiet)(Kaliumpyrosulfiet)RoodEcht Vermijden
E 226CalciumsulfietRoodEcht Vermijden
E 227Calciumwaterstofsulfiet (Calciumbisulfiet)RoodEcht Vermijden
E 227Calciumbisulfiet (Calciumwaterstofsulfiet)RoodEcht Vermijden
E 228KaliumwaterstofsulfietRoodEcht Vermijden
E 230Bifenyl (Difenyl)RoodEcht Vermijden
E 230Difenyl (Bifenyl)RoodEcht Vermijden
E 231OrthofenylfenolRoodEcht Vermijden
E 232NatriumfenylfenolRood 
E 233TiabendazolRoodEcht Vermijden
E 234NisineOranje 
E 235PimaricineRood 
E 236MierenzuurRoodAbsoluut vermijden
E 237NatriumformiaatRood 
E 238CalciumformiaatRoodEcht Vermijden
E 239HexamethyleentetramineRoodEcht Vermijden
E 240FormaldehydeRoodEcht Vermijden
E 241BoraxRoodEcht Vermijden
E 242DimehyldicarbonaatRoodEcht Vermijden
E 249KaliumnitrietRoodEcht Vermijden
E 250NatriumnitrietRoodEcht Vermijden
E 251NatriumnitraatRoodEcht Vermijden
E 252KaliumnitraatRoodEcht Vermijden
E 260AzijnzuurOranje 
E 261KaliumacetaatOranjePas Op
E 262NatriumacetaatOranje 
E 263CalciumacetaatGroen 
E 264CuproammoniumacetaatRood 
E 270MelkzuurOranje 
E 280PropionzuurOranje 
E 281NatriumpropionaatOranje 
E 282CalciumpropionaatOranje 
E 283KaliumpropionaatOranje 
E 284BoorzuurRood 
E 285NatriumtetraboraatRoodEcht Vermijden
E 290Kooldioxide (Koolzuur)Oranje 
E 290Koolzuur (Kooldioxide)Oranje 
E 296Appelzuur DL (Appelzuur L)Oranje 
E 296Appelzuur L (Appelzuur DL)Oranje 
E 297FumaarzuurGroen 
E 300AscorbinezuurOranje 
E 301NatriumascorbaatGroen 
E 302CalciumascorbaatGroen 
E 303AscorbyldiacetaatGroen 
E 304(i)Vetzuurester van AscorbinezuurGroen 
E 304(ii)Vetzuurester van AscorbylpalmitaatGroen 
E 304(iii)Vetzuurester van AscorbylstearaatGroen 
E 306Tocoferolrijke ExtractenGroen 
E 307Alfa-TocoferolGroen 
E 308Gamma-TocoferolGroen 
E 309Delta-TocoferolGroen 
E 310PropylgallaatRoodEcht Vermijden
E 311OctylgalaatRood 
E 312DodecylgallaatRood 
E 315ErythorbinezuurOranje 
E 316NatriumerythoboraatOranje 
E 320Butylhydroxyaniol (BHA)Rood 
E 321Butylhydroxytolueen (BTH)RoodEcht Vermijden
E 322LecithinenGroen 
E 325NatriumlactaatOranje 
E 326KaliumlactaatOranje 
E 327CalciumlactaatOranje 
E 330CitroenzuurGroenRisico’s bij te grote doses
E 331Dinatriumcitraat (Mononatriumcitraat) (Natriumcitraat) (Trinatriumcitraat)Groen 
E 331Mononatriumcitraat (Natriumcitraat) (Trinatriumcitraat) (Dinatriumcitraat)Groen 
E 331Natriumcitraat (Trinatriumcitraat) (Dinatriumcitraat) (Mononatriumcitraat)Groen 
E 331Trinatriumcitraat (Dinatriumcitraat) (Mononatriumcitraat) (Natriumcitraat)Groen 
E 332KaliumcitraatOranje 
E 332(i)MonokaliumcitraatOranje 
E 332(ii)TrikaliumcitraatOranje 
E 333Calciumcitraat (Dicalciumcitraat) (Monocalciumcitraat) (Tricalciumcitraat)Oranje 
E 333Dicalciumcitraat (Monocalciumcitraat) (Tricalciumcitraat) (Calciumcitraat)Oranje 
E 333Monocalciumcitraat (Tricalciumcitraat) (Calciumcitraat) (Dicalciumcitraat)Oranje 
E 333Tricalciumcitraat (Calciumcitraat) (Dicalciumcitraat) (Monocalciumcitraat)Oranje 
E 334L(+)-WijnsteenzuurGroen 
E 335Dinatriumtartraat (Mononatriumtartraat) (Natriumtartraat) (Trinatriumtartraat)Groen 
E 335Mononatriumtartraat (Natriumtartraat) (Trinatriumtartraat) (Dinatriumtartraat)Groen 
E 335Natriumtartraat (Trinatriumtartraat) (Dinatriumtartraat) (Mononatriumtartraat)Groen 
E 335Trinatriumtartraat (Dinatriumtartraat) (Mononatriumtartraat) (Natriumtartraat)Groen 
E 336Dikaliumtartraat (Kaliumtartraat) (Monokaliumtartraat) (Trikaliumtartraat)Groen 
E 336Kaliumtartraat (Monokaliumtartraat) (Trikaliumtartraat) (Dikaliumtartraat)Groen 
E 336Monokaliumtartraat (Trikaliumtartraat) (Dikaliumtartraat) (Kaliumtartraat)Groen 
E 336Trikaliumtartraat (Dikaliumtartraat) (Kaliumtartraat) (Monokaliumtartraat)Groen 
E 337KaliumnatriumtartraatGroen 
E 338Fosforzuur (Orthofosforzuur)OranjePas Op
E 338Orthofosforzuur (Fosforzuur)OranjePas Op
E 339Dinatriumfosfaat (Mononatriumfosfaat) (Natriumfosfaat) (Trinatriumfosfaat)Oranje 
E 339Mononatriumfosfaat (Natriumfosfaat) (Trinatriumfosfaat) (Dinatriumfosfaat)Oranje 
E 339Natriumfosfaat (Trinatriumfosfaat) (Dinatriumfosfaat) (Mononatriumfosfaat)Oranje 
E 339Trinatriumfosfaat (Dinatriumfosfaat) (Mononatriumfosfaat) (Natriumfosfaat)Oranje 
E 340Dikaliumfosfaat (Kaliumfosfaat) (Monokaliumfosfaat) (Trikaliumfosfaat)Oranje 
E 340Kaliumfosfaat (Monokaliumfosfaat) (Trikaliumfosfaat) (Dikaliumfosfaat)Oranje 
E 340Monokaliumfosfaat (Trikaliumfosfaat) (Dikaliumfosfaat) (Kaliumfosfaat)Oranje 
E 340Trikaliumfosfaat (Dikaliumfosfaat) (Kaliumfosfaat) (Monokaliumfosfaat)Oranje 
E 341Calciumfosfaat (Dicalciumfosfaat) (Monocalciumfosfaat) (Tricalciumfosfaat)Oranje 
E 341Dicalciumfosfaat (Monocalciumfosfaat) (Tricalciumfosfaat) (Calciumfosfaat)Oranje 
E 341Monocalciumfosfaat (Tricalciumfosfaat) (Calciumfosfaat) (Dicalciumfosfaat)Oranje 
E 341Tricalciumfosfaat (Calciumfosfaat) (Dicalciumfosfaat) (Monocalciumfosfaat)Oranje 
E 342AmmoniumfosfaatOranjePas Op
E 343MagnesiumfosfaatOranje 
E 350NatriummalaatGroen 
E 351KaliummalaatGroen 
E 352CalciummalaatGroen 
E 353MatawijnsteenzuurGroen 
E 354CalciumtartraatGroen 
E 356NatriumadipaatGroen 
E 357KaliumadipaatGroen 
E 363BarnsteenzuurOranje 
E 370Delta-LactonOranje 
E 375NicotinezuurOranje 
E 380TriammoniumcitraatRoodRisico’s bij te grote doses
E 385Acetaat (Calciumdinatrium) (Edta) (Ethyleendiaminetetra)RoodAbsoluut vermijden
E 385Calciumdinatrium (Edta) (Ethyleendiaminetetra) (Acetaat)RoodAbsoluut vermijden
E 385Edta (Ethyleendiaminetetra) (Acetaat) (Calciumdinatrium)RoodAbsoluut vermijden
E 385Ethyleendiaminetetra (Acetaat) (Calciumdinatrium) (Edta)RoodAbsoluut vermijden
E 400AlginezuurGroen 
E 401NatriumalginaatGroen 
E 402KaliumalginaatGroen 
E 403AmmoniumalginaatGroen 
E 404CalciumalginaatGroen 
E 405PropyleenglycolalginaatOranjePas Op
E 406Agar-agarOranjePas Op
E 407CarrageenOranjePas Op
E 407aEucheuma-ZeewierOranjePas Op
E 410JohannesbroodpitmeelOranje 
E 412GuarpitmeelOranjePas Op
E 413TragacanthOranje 
E 414Arabische GomOranje 
E 415XanthaangomOranje 
E 416KaryagomOranjePas Op
E 417TaragomGroen 
E 418GellangomOranje 
E 420SorbitolOranjePas Op
E 421MannitolRood 
E 422GlycerolOranje 
E 425KonjacRood 
E 430Poloxyethyleen-8-StearaatRood 
E 431PolyoxyetheenRoodEcht Vermijden
E 432Polyoxyetheen-20-SorbitaanRoodEcht Vermijden
E 433Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonoleaat   (Polysorbate 80)RoodEcht Vermijden
E 433Polysorbate  (Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonoleaat)RoodEcht Vermijden
E 434Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonopalmitaat (Polysorbate 40)RoodEcht Vermijden
E 434Polysorbate 40 (Polyoxyethyleen-20-sorbitaanmonopalmitaat)RoodEcht Vermijden
E 435Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonostearaat (Polysorbate 60)RoodEcht Vermijden
E 435Polysorbate 60 (Polyoxyethyleen-20-Sorbitaanmonostearaat)RoodEcht Vermijden
E 436Polyoxyethyleen-20-Sorbitaantristearaat (Polysorbate 65)RoodEcht Vermijden
E 436Polysorbate 65 (Polyoxyethyleen-20-Sorbitaantristearaat)RoodEcht Vermijden
E 440(ii)Geamideerde PectineGroen 
E 440aPectinenGroen 
E 440bGeamideerde PectineGroen 
E 441GelatineRoodEcht Vermijden
E 442AmmoniumfosfatidenOranjeRisico’s bij te grote doses
E 444SucroseacetaatisobutyraatOranjePas Op
E 445Glycerolester van HoutharsGroen 
E 450a(i)KaliumdifosfaatRoodEcht Vermijden
E 450a(i)NatriumdifosfaatRoodEcht Vermijden
E 450bTrinatriumdifosfaatRoodEcht Vermijden
E 451PentakaliumtrifosfaatRoodEcht Vermijden
E 451(i)PentanatriumtrifosfaatRoodEcht Vermijden
E 452Kaliumpolyfosfaat (Natriumpolyfosfaat)RoodEcht Vermijden
E 452Natriumpolyfosfaat (Kaliumpolyfosfaat)RoodEcht Vermijden
E 459Beta-CyclodextrineOranje 
E 460Microkristallijne CelluloseRoodEcht Vermijden
E 461MethylcelluloseRood 
E 463HydroxypropylcelluloseRoodEcht Vermijden
E 464HydroxypropylmethylcelluloseRoodEcht Vermijden
E 465EtylmethylcelluloseRoodEcht Vermijden
E 466Natriumzout van CarboxymethylcelluloseRoodEcht Vermijden
E 468Vernet CarboxymethylcelluloseRoodEcht Vermijden
E 469Enzymatisch Gehydrolyseerde CarboxymethylcelluloseRoodEcht Vermijden
E 470aCalciumzouten (Kalium- en Natriumzouten) van VetzurenGroen 
E 470aKaliumzouten (Natrium- en Calciumzouten) van VetzurenGroen 
E 470aNatriumzouten (Calcium- en Kaliumzouten) van VetzurenGroen 
E 470bMagnesiumzouten van VetzurenGroen 
E 471Diglyceriden (Monoglyceriden) van in Spijsvetten Voorkomende VetzurenRoodEcht Vermijden
E 471Monoglyceriden (Diglyceriden) van in Spijsvetten Voorkomende VetzurenRoodEcht Vermijden
E 472aDiglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met  AzijnzuurRoodEcht Vermijden
E 472aMonoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met AzijnzuurRoodEcht Vermijden
E 472bDiglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met  MelkzuurRoodEcht Vermijden
E 472bMonoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met  MelkzuurRoodEcht Vermijden
E 472cDiglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met CitroenzuurRoodEcht Vermijden
E 472cMonoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met CitroenzuurRoodEcht Vermijden
E 472dDiglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met WijnsteenzuurRoodEcht Vermijden
E 472dMonoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met WijnsteenzuurRoodEcht Vermijden
E 472eDiglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Monoacetylwijnsteenzuur en DiacetylwijnsteenzuurRoodEcht Vermijden
E 472eMonoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met Monoacetylwijnsteenzuur en DiacetylwijnsteenzuurRoodEcht Vermijden
E 472fDiglyceriden (Monoglyceriden) van Vetzuren Veresterd met een Mengsel van Azijnzuur en WijsteenzuurRoodEcht Vermijden
E 472fMonoglyceriden (Diglyceriden) van Vetzuren Veresterd met een Mengsel van Azijnzuur en WijsteenzuurRoodEcht Vermijden
E 473Ester van SaccharoseRood 
E 474SuikerglyceridenRoodVermijden
E 475Ester van PolyglyceroleOranje 
E 476Polyglycerol-PolyricinoleaatOranje 
E 477Propaan-1,2-Diolesters van VetzurenRood 
E 479bThermisch geoxideerde Sojaolie verkregen door reacties met mono- en diglyceriden van vetzurenRoodEcht Vermijden
E 481Natriumstearoyl-2-LactylaatGroen 
E 482Calciumstearoyl-2-LactylaatGroen 
E 483StearyltartraatGroen 
E 491Sorbitaan-MonostearaatRoodEcht Vermijden
E 492Sorbitaan-TristearaatRoodEcht Vermijden
E 493Sorbitaan-MonolauraatRoodEcht Vermijden
E 494Sorbitaan-MonooleaatRoodEcht Vermijden
E 495Sorbitaan-MonopalmitaatRoodEcht Vermijden
E 496Polyethyleenglycol 6000RoodEcht Vermijden
E 500(i)NatriumcarbonaatGroen 
E 500(ii)NatriumwaterstofcarbonaatGroen 
E 500(iii)NatriumsesquicarbonaatGroen 
E 501(i)KaliumcarbonaatGroen 
E 501(ii)KaliumwaterstofcarbonaatGroen 
E 503(i)AmmoniumcarbonaatGroen 
E 503(ii)AmmoniumwaterstofcarbonaatGroen 
E 504(i)MagnesiumcarbonaatGroen 
E 504(ii)MagnesiumhydroxydecarbonaatGroen 
E 507ZoutzuurRoodEcht Vermijden
E 508KaliumchlorideRoodEcht Vermijden
E 509CalciumchlorideRoodEcht Vermijden
E 510Ammoniumchloride (Salmiak)Rood 
E 510Salmiak (Ammoniumchloride)Rood 
E 511MagnesiumchlorideOranje 
E 512TinchlorideRoodEcht Vermijden
E 513ZwavelzuurRoodEcht Vermijden
E 514(i)NatriumsulfaatRoodEcht Vermijden
E 514(ii)NatriumwaterstofsulfaatRoodEcht Vermijden
E 515(i)KaliumbisulfaatRoodEcht Vermijden
E 515(ii)KaliumwaterstofsulfaatRoodEcht Vermijden
E 516CalciumsulfaatOranjeRisico’s bij te grote doses
E 517AmmoniumsulfaatRoodEcht Vermijden
E 518MagnesiumsulfaatRoodEcht Vermijden
E 520AluminiumsulfaatRoodEcht Vermijden
E 521Aluminium-NatriumsulfaatRoodEcht Vermijden
E 522Aluminium-KaliumsulfaatRoodEcht Vermijden
E 523Aluminium-AmmoniumsulfaatRoodEcht Vermijden
E 524NatriumhydroxideOranje 
E 525KaliumhydroxideRood 
E 526CalciumhydroxideOranje 
E 527AmmoniumhydroxideOranje 
E 528MagnesiumhydroxideGroen 
E 529CalciumoxideOranjePas Op
E 530MagnesiumoxideOranje 
E 535NatriumferrocyanideOranjePas Op
E 536KaliumferrocyanideOranjePas Op
E 538CalciumferrocyanideOranjePas Op
E 541Natriumaluminiumfosfaat (Zuur)RoodEcht Vermijden
E 541Zuur (Natriumaluminiumfosfaat)RoodEcht Vermijden
E 542AmmoniumfasfatidenRoodEcht Vermijden
E 544CalciumpolyfosfaatRoodEcht Vermijden
E 545AmmoniumpolyfosfaatRoodEcht Vermijden
E 551SiliciumdioxideOranje
E 552CalciumsilicaatRood 
E 553a(i)MagnesiumsilicaatRood 
E 553a(ii)MagnesiumtrisilicaatRood 
E 553bTalkRoodPas Op
E 554AluminiumnatriumsilicaatRoodEcht Vermijden
E 555KaliumaluminiumsilicaatRoodEcht Vermijden
E 556CalciumaluminiumsilicaatRoodEcht Vermijden
E 558BentoniteGroen 
E 559Aluminiumsilicaat (Kaolien)OranjePas Op
E 559Kaolien (Aluminiumsilicaat)OranjePas Op
E 570VetzuurGroen 
E 572MagnesiumstearaatOranjePas Op
E 574GluconzuurGroen 
E 575Glucono-Delta-LactonGroen 
E 576NatriumgluconaatGroen 
E 577KaliumgluconaatGroen 
E 578CalciumgluconaatGroen 
E 579IJzergluconaatGroen 
E 585IJzer LactaatGroen 
E 620GlutaminezuurRood 
E 621GMS (Mononatriumglutamaat) (MSG)RoodEcht Vermijden
E 621Mononatriumglutamaat (MSG) (GMS)RoodEcht Vermijden
E 621MSG (GMS) (Mononatriumglutamaat)RoodEcht Vermijden
E 622MonokaliumglutamaatRoodEcht Vermijden
E 623CalciumdiglutamaatRoodEcht Vermijden
E 624AmmoniumglutamaatRoodEcht Vermijden
E 625MagnesiumdiglutamaatRoodEcht Vermijden
E 626GuanylzuurOranje 
E 627DinatriumguanylaatRoodEcht Vermijden
E 628DikaliumguanylaatRoodEcht Vermijden
E 629CalciumguanylaatRoodEcht Vermijden
E 630InosinezuurRoodEcht Vermijden
E 631NatriuminosinaatRoodEcht Vermijden
E 632DikaliuminosinaatRoodEcht Vermijden
E 633CalciuminosinaatRoodEcht Vermijden
E 634Calcium-5′-RibonucleotideRoodEcht Vermijden
E 635Dinatrium-5′-RibonucleotideRoodEcht Vermijden
E 636MaltolRoodEcht Vermijden
E 637EthylmaltolRoodEcht Vermijden
E 650ZinkacetaatOranje 
E 900Dimethylpolysiloxaan (Siliconenolie)RoodEcht Vermijden
E 900Siliconenolie (Dimethylpolysiloxaan)RoodEcht Vermijden
E 901Bijenwas witGroen 
E 902CandelillawasGroen 
E 903CarnaubawasGroen 
E 904SchellakOranje 
E 905Microkristallijne WasRoodEcht Vermijden
E 907Microkristalleine WasOranje 
E 912Ester van MontaanzuurRood 
E 913LanolineOranje 
E 914Geoxideerde PolyethyleenwasRood 
E 920L-CysteïneGroen 
E 927aAzodicarbonamideRoodEcht Vermijden
E 927bCarbamideGroen 
E 938ArgonGroen 
E 940HeliumGroen 
E 941StikstofGroen 
E 942StikstofoxiduleGroen 
E 943aButaanOranje 
E 943bIsobutaanOranje 
E 944PropaanOranje 
E 948ZuurstofGroen 
E 949WaterstofGroen 
E 950Acesulfaam-KRoodEcht Vermijden
E 951AspartaamRoodEcht Vermijden
E 952Calciumzouten van CyclaamzuurRoodEcht Vermijden
E 952Cyclaamzuur (en Natrium- en Calciumzouten ervan)RoodEcht Vermijden
E 952Natriumzouten van CyclaamzuurRoodEcht Vermijden
E 953IsomaltOranje 
E 954Calciumzouten van SaccharineRoodEcht Vermijden
E 954Kaliumzouten van SaccharineRoodEcht Vermijden
E 954Natriumzouten van SaccharineRoodEcht Vermijden
E 954Saccharine (en Natrium- Kalium- en Calciumzouten ervanRoodEcht Vermijden
E 955SucraloseRoodEcht Vermijden
E 957ThaumatineOranje 
E 959Neohesperidine DCGroen 
E 962Zout van Acesulfaam (Zout van Aspartame)RoodAbsoluut vermijden
E 962Zout van Aspartame (Zout van Acesulfaam)RoodAbsoluut vermijden
E 965(i)MaltitolOranjePas Op
E 965(ii)MaltitolstroopOranjePas Op
E 966LactitolOranjePas Op
E 967XylitolRoodEcht Vermijden
E 999Quillaja-extractOranje 

Ik lees over de schitteringen, sinds een jaar of vier heb ik heer last van. Heb me nooit gerealiseerd dat het zo dichtbij lag. Ik ging erop letten. Ik dacht zelf namelijk dat het aan mijn bloeddruk lag die aan de hoge kant was. Maar rond die tijd heb ik ook kant en klaar zakjes, zoals nasi, bami en die maaltijden waar je alleen vlees enz aan moet toevoegen, uit onze kasten verbannen. Wat bleek, het viel mij op dat ik hiervan pijnlijke blaren in mijn mond kreeg. Eenmaal gestopt en de klachten waren verdwenen als sneeuw voor de zon. Bij uitzondering eet ik af en toe wat chips en met name de gekruide varianten bezorgen mij die blaren weer, daarom drink ik altijd wat na het eten van de chips. Toen ik jaren terug wilde afvallen, stapte ik over naar Cola Light, ik kreeg last van concentratieproblemen, slechter zien, verkrampingen aan spieren, waardoor zelfs het schillen van aardappelen een hele klus was geworden. Toen ging er een lichtje branden, en waren de klachten binnen enkele dagen verdwenen. En wel eens die ”moderne” kauwgum gegeten, die nasmaak is vreselijk. — Saskia


S van Hulst, je bent inderdaad niet de enige met deze reactie op E 339 natriumfosfaat of dinatriumfosfaat. Ik vroeg me de laatste tijd ook al af hoe het toch zou komen, die vreemde gekleurde schittering voor m”n ogen, precies zoals jij omschrijft. Was al van plan om langs de oogarts te gaan hiervoor. Ik drink ook best wel veel koffie met koffiemelk, en daar zit het idd. in, ligt dus niet aan de caffeïne, want ik drink ook veel thee en heb dan ook geen last ervan. Bedankt voor je waarschuwing! — Tinneke L


Dag Henk
Méér dan verontrustend, maar… met GOED nadenken wisten we dit feitelijk toch al. We doen er met z’n allen alleen niets tegen, zijn tegenwoordig gewoon schapen die geschoren worden. DRIE grote machten die wereldwijd de dienst uitmaken: the PHARMACEUTICALS, the OILS en the BANKERS, derhalve de zakkenvullers. Deze chemische toevoegingen zorgen uiteindelijk voor een uitdunning van de populatie. Slechts plek voor 500 miljoen mensen, waar blijven we dan met die andere 6,5 MILJARD. Laat zich raden toch. EET u (sm)akelig. Vriendelijk gegroet Elle uit Uden NBr. Zie ook:… verwijderd , zeer wetenswaardig leesvoer.


Aan de hand van een artikel over een dieet zonder E-nummers, ben ik gaan googlen. Dit stuk over E-nummers heeft helemaal mijn ogen geopend. Ik ben al vegetarisch, maar ga vanaf nu ook erg mijn best doen om zoveel mogelijk E-nummers te vermijden. Bedankt! Lilian


Ik wil graag waarschuwen voor additief E 339, natriumfosfaat. Telkens als ik over een aantal dagen veel cola of koffie met koffiemelk had gedronken, kreeg ik last van visuele stoornissen (schitteringen voor de ogen die zich langzaam over het gehele gezichtsveld uitbreiden en dan langzaam weer verdwijnen binnen een tijdsbestek van 10 à 15 minuten) Aanvankelijk wijtte ik dat aan cafeïne. Later bleek dat onjuist. Ik drink namelijk sloten thee, waar ook cafeïne in zit, zonder gevolgen. De echte boosdoener bleek E 339. Als ik die stof mijd, heb ik nergens last van. Is dit effect al eerder gemeld? Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben die zo op E 339 reageert. S van Hulst


Beste Henk,

Ook ik heb het boekje “Wat zit er in uw eten” in huis, ik maak er al ruim een half jaar gebruik van. Ik heb, om het mij makkelijk te maken bij het winkelen, twee lijsten gemaakt van de toevoegingen, een in alfabetische volgorde en een in numerologische volgorde. Soms staan alleen maar de namen op het etiket vermeld en dan is het erg lastig zoeken naar het E-nummer, vandaar die alfabetische volgorde. Na enige tijd weet je al enkele nummers uit het hoofd en is die lijst niet meer zo nodig. Ik hoop dat ik jullie hiermede een plezier doe, open de bijlagen, druk ze af en ga naar de super.
Let vooral op het brood, de meeste broden bevatten 471 of 472, neem die dus niet, andere broden met 481 of 482 zijn wel goed, maar je zult zien dat hier maar weinig van in de schappen ligt en van de verkeerde broden juist weer heel veel. Ik koop bij de Plussupermarkt en daar worden de ingrediënten op de broodverpakking vermeld, bij de Hema weer niet, van andere supermarkten weet ik niet of het vermeld word.

Met vriendelijke groet, John K. Gouda.


Beste Henk,
Via google op uw site terecht gekomen en kennis genomen van de lijst met E nummers. Welnu, vanochtend wat medicijnen opgehaald, op de verpakking zag ik de E nummers:

“AZITROMYCINE 500 PCH 527 mg azitromycine monohydraat hemi-ethanolaat overeenkomend met 500 mg azitromycine. Bevat o.a. lactose, butylhydroxytolueen (E321)” – “CIPROFLOXACINE 500 PCHciprofloxacinehydrochloride – monohydraat overeenkomend met 500 mg ciprofloxacine. Bevat o.a. propyleenglycol (E1520)”

Voor beide nummers staat het advies ECHT VERMIJDEN???
Deze E’s zitten notabene in medicijnen??!!!
Wellicht dat een vermelding hieromtrent van belang kan zijn?

Dank en groet, Sh0gun.