Sporten goed voor het hart, of is dit gewoon een mythe?

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Sport wordt gezien als een fysiek spel (dammen en schaken niet meegerekend) waarbij lichamelijke inspanning wordt geleverd. Sporten wordt veelal gezien als een meer intensieve vorm van bewegen tot aan het uiterste van je lichaam vergen. Alle tussenvormen zijn mogelijk, van eenvoudige sportoefeningen tot aan topsport.

Wat we nu echter zien, lezen en horen over sporten in relatie tot de gezondheid is zwaar overtrokken en zelfs een ware hype geworden. Reclame op de radio (2010) moet ons doen geloven dat sporten de voornaamste reden is om diabetes te voorkomen. Een eerste klas leugen! (om bestwil) Zonder goede voeding heb je nog niet eens de energie om te kunnen sporten. Wat komt er dus eerst, goed voeding of sporten? Als je bovendien weet dat een uiterst streng dieet diabetes type II in 25 dagen kan genezen, dan mag het duidelijk zijn dat sporten op de tweede plaats komt. 

Sporten wordt ook maar al te vaak als de nummer één reden aangevoerd om te gaan afvallen. Opnieuw moeten we iedereen met klem uit de droom helpen en eist voeding weer de absolute nummer één positie op. Het is namelijk niet een gebrek aan sporten waarom je überhaupt dik wordt maar de kunstmatig gefabriceerde fabrieksvoeding die de dikmakers zijn. Je kan sporten wat je wilt, als je die slechte junk voeding niet gaat aanpassen kun je er gerust van uit gaan dat je nooit of te nimmer blijvend succes gaat behalen met welke vorm van sporten dan ook. 

Is sporten dan niet goed?
Dat zeggen we niet, maar veel mensen gebruiken de sport als een alternatief om toch lekker door te kunnen gaan met hun destructieve leefstijl. Laden ongezien de pakjes en blikjes met junkfood bij de supermarkt in de winkelwagen en denken gezond te leven omdat ze sporten. Hou jezelf maar voor de gek. 

Professor Brain Peskin is een arts die ook op dit gebied geen blad voor de mond neemt. Eerder al gaf hij met zijn boek; “The Hidden Story of Cancer” een andere kijk op het genezen en voorkomen van kanker door de oude theorie van Dr. Otto Warburg uit 1931 kracht bij te zetten waardoor hij verschillende hersendode oncologen zowaar uit een comateuze toestand deed ontwaken. Wetenschap en niet het hebben van een opinie is Brian Peskin zijn handelsmerk. Tot op heden heeft hij nog geen enkel medische aanbeveling moeten herzien of aanpassen. Rapporten die hij publiceerde over de gevaren van Soy, het overbelichten van het belang van vezels in de voeding en het potentiële gevaar voor de verstoring van de omega 3 ~ 6 balans. Brian heeft zich ten doel gesteld om de waarheid aan het licht te brengen aangaande ingesleten aannames die vrijwel altijd totaal tegengesteld zijn van wat iedereen zegt. (gehersenspoeld door de reclame en marketing machine van de voeding en farmaceutische industrie)

De Mythe van een Gezond Hart door Sporten. 
Bewegen beschermt niet tegen hart en vaatziekten!

Veel van zijn studie materiaal komt uit het boek van Henry A Solomon, M.D. uit 1984; “The Exercise Myth”. Dr. Solomon is een cardioloog verbonden aan de Cornell Universiteit in New York. Het betoog komt er in korte lijnen op neer dat opnieuw niet bewegen maar correcte voeding hart en vaat ziekten kunnen voorkomen. 

Op zijn best is bewegen een manier om hart en vaatziekten voor korte tijd uit te stellen maar kan niet gezien worden als preventie maatregel! 

Sporters gaan dood aan deze ziektes ondanks intensief bewegen. Door gewoon de kat in huis te bestuderen zou je tot dezelfde conclusie kunnen komen. Met goede voeding en weinig beweging, soms zelfs vrijwel de gehele dag slapend, kan dit dier op gewicht blijven en een goede gezondheid behouden. 

Er is geen enkele relatie tussen bewegen en de levensduur.
Denk je nu; “Dit kan niet waar zijn”. Het probleem is dat de vele meningen en opinies zich doen gelden als ware het wetenschappelijk onderzoek zowel op het gebied van voeding als bewegen. 

Onthoud dat we al vijftig jaar hebben gehoord dat we koolhydraten tot basis van onze voeding moeten maken terwijl de wetenschap ons toont dat koolhydraten een massieve insuline vet opslag respons te zien geeft. Het zijn verzadigde vetten in tegenstelling tot koolhydraten die aangewend worden als brandstof en proteïne wordt niet opgeslagen als vet terwijl vrijwel alle koolhydraten opgeslagen worden als vet. 97% van de tijd kunnen spieren geen koolhydraten gebruiken als brandstof maar gebruiken ze vetzuren. 

Het zijn deze aannames die regelrecht tegenover de wetenschap staan die 50 jaar gepromoot werden door dokters, instanties en de overheid die er verantwoordelijk voor zijn dat we een explosie zagen in diabetes, hart en vaatziekten en kanker. Overgewicht is als een raket uit de startblokken gekomen omdat degene die beter hadden moeten weten de opinies hadden laten prevaleren boven de aloude wetenschap. 

Dr Solomon stelde; “Welke type voeding is overeenkomstig met sporten”. Is het proteïne, vet of zijn het de koolhydraten? Bewegen heeft niets te maken met geen van deze drie. Het vereist een uurtje sporten per dag voor 40 dagen om slechts een pondje lichaamsvet te verbranden. 

Hoe zou het komen dat er overal in het land sportscholen zijn verrezen en we geen enkele daling kunnen zien van kanker, hart en vaatziekten, diabetes en vele andere ziektes terwijl deze ziektes veel minder of vrij zeldzaam waren aan het begin van de vorige eeuw toen een ieder totaal anders werd gevoed?

In 1969 publiceerde de Harvard Universiteit een studie naar de relatie tussen gezondheid en de mate van bewegen / sporten. De uitkomst was in essentie dat sporten in relatie tot de gezondheid geen enkele doorslaggevende factor had maar voor de media was deze uitkomst ten tijde zeker politiek incorrect om dit te plaatsen.

Voor meer wetenschappelijke onderzoek resultaten in relatie tot sporten
Ga naar de website van Brian Peskin.

– Henk Mutsaers (intro + vertaling)

Meer bewegen op het werk voorkomt hartfalen

Uit Fins onderzoek blijkt dat mensen die tijdens het werk veel bewegen minder kans op hartfalen hebben dan collega’s die niet bewegen. Voor het onderzoek zijn in 30 jaar tijd maar liefst 60.000 mannen en vrouwen gevolgd. Mannen die op hun werk veel bewegen, variërend van staan en lopen tot zwaar fysiek werk, verkleinen hun kans op hartfalen met 25%. Vrouwen zelfs met 33%. Wie daarnaast ook nog met de fiets of lopend naar het werk komt heeft nog minder kans op hartfalen. Meer bewegen op het werk kan bijvoorbeeld door vaker de trap te nemen of door in de pauzes af en toe een wandeling te maken.

P.S. Worden de meeste mensen niet in de war gebracht door deze onderzoeken. Meer bewegen en intensieve arbied wil nog niet zeggen dat de overtreffende trap, intensief sporten, ook gelijk een hogere bescherming geven tegen hartfalen.

Helemaal mee eens. De industrie heeft veel ellende op haar geweten. Terug naar gezonde voeding is voor de meeste mensen onmogelijk, omdat ze al die onzin van reclame en overheid geloven. Vetten en eiwitten kregen de schuld; koolhydraten zouden ons gezond moeten houden. Nou ik weet intussen weer beter. Laat mij maar lekker kaas, spek, boter en eieren eten. Wel of niet in combinatie met verse groenten, en fruit. Ik ben bijna 72, fit en gezond. Loop en dans nog bijna elke dag. Het doet me goed. Wil ik graag zo houden. Overdrijven is nooit goed. Promoot maar ”Grip op koolhydtraten’ ‘van Yvonne Lemmers. Simpel en effectief, deze eetwijze. Geeft de mensen weer hoop, en wijst ze de weg naar een gezonder lichaam. Succes en groetjes Nelly


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]