Multivitamine: Belachelijke gezondheid claims?

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Too many vitamins ‘can damage your health
(Te veel vitaminen kunnen uw gezondheid aantasten)
– Daily Mail, London

Americans may take too many vitamins, experts say
(Amerikanen nemen teveel vitaminen, zegt expert)
– Reuters

Feds question vitamins’ vitality
Vraagtekens bij vitaliteit vitamine door overheidsdienaars)
– Associated Press

No firm evidence seen on multivitamins
(Geen overtuigend bewijs gezien bij Multivitamine)
– United Press International

Dit zijn zomaar enkele krantenkoppen die over de gehele wereld circuleren betreffende multivitamine. De koppen en rapporten zijn belachelijke beweringen tegen het gebruik van multivitaminen. Er wordt geroepen om meer onderzoek, niet omdat multivitamines onveilig zijn, maar omdat er weinig studies zijn van multivitamine ten opzichte van enkelvoudige vitaminen en mineralen. Er wordt veelvuldig gewaarschuwd tegen overdosissen en dat zeker 12% van de bevolking zoveel vitaminen nemen dat de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) wordt overschreden. Maar de ADH norm is ontoereikend en moet hoognodig herzien worden, zeker ten aanzien van vitamine C, foliumzuur, vitamine B12 en vitamine D.

Het idee dat mutivaitmine interactie geven met medicijngebruik is werkelijk absurd! Vitamine en mineralen zijn essentiële natuurlijke bouwstenen voor de gezondheid van het lichaam en medicijnen slechts kunstmatige hulpmiddelen voor als het ergens verkeerd is gegaan. Bovendien remmen medicijnen vaak de vitamine opname van het lichaam.

Verschillende nieuwsrapporten claimen dat sommige vitaminen leverschade veroorzaken en geboorte afwijkingen. Dit terwijl gedegen studies aantoonden dat de combinatie van vitamine A, E en foliumzuur geboorteafwijkingen juist voorkomen. Aangaande leverschade betreft het niacin, deze stof wordt echter slechts in een lage dosis van 50 mg aangetroffen in multivitaminen. Artsen schrijven echter 1500 tot 3000 voor bij hoge cholesterol. Waarom zou 50 milligram in een multivitamine giftig zijn terwijl tot 3000 voorgeschreven door een dokter acceptabel zou zijn?

Volgens de statistieken van het Poison Control Centre in Amerika is er geen enkel dodelijk geval gerapporteerd door multivitamine in de afgelopen 10 jaar. Multivitaminen zijn dus een heel stuk veiliger als aspirine, tafelzout, …. en onze voeding!

Onthoudt: Een volledig evenwichtige voeding verkrijgen uit een westers dieet is vrijwel onmogelijk blijkt uit verschillende studies. Vitaminen en mineralen zorgen in de eerste plaats om te voorkomen dat het lichaam ziek wordt. Ook een ziek lichaam moet een optimale hoeveelheid vitaminen krijgen om de gezondheid te herwinnen. Het overwinnen van een ziekte met optimale vitaminen is echter vaak niet mogelijk omdat de schade al te hoog opgelopen is. Dit neemt niet weg dat een deel van de schade beperkt kan worden.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]