ALLES WAT JE OOIT WILDE WETEN OVER BLOEDDRUKMEDICATIE … EN HOE DIE TE VERMIJDEN.

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Ik ontmoette Bobbie voor het eerst toen ik ca. 35 jaar was. Het was liefde op het eerste gezicht. Ze had rood haar en woog ongeveer 48 kilo. Door de jaren heen bleven we vrienden – huwelijken, scheidingen, kinderen en nu kleinkinderen. De laatste keer dat we elkaar zagen was ongeveer 10 jaar geleden en zag ze er nog erg hetzelfde uit – nog steeds slank en mooi – maar ze had een “medisch probleem”, hoge bloeddruk.

Vanwege haar lichaamsbouw kon Bobbi de sterke anti-hypersensitieve medicatie niet verdragen, dus kwam ze ongewild in een interessant experiment terecht: “Wat gebeurt er met een patiënt met een ernstig verhoogde bloeddruk, als je gewoon niets doet ?

         Ik onderzocht haar onlangs nog en het gaat vrij goed met haar. Ze is zoiets als een 50er (ik denk dat ze zo rond de 60 is, maar durfde het haar niet te vragen) en heeft nog steeds hoge bloeddruk. Dus als iemand zoals Bobbi het een tiental jarenlang zonder medicatie goed gaat, waarom zijn de “gezondheids experten” daar buiten dan opeens zo opgewonden en bezorgd om zelfs nog meer mensen naar hun toe te halen door de reeds belachelijke hypertensie richtlijnen nog meer te verlagen ?

 Ik denk dat de meester doktors het vergeten zijn (als ze het al ooit geweten hebben), dat hypertensie eigenlijk geen ziekte op zichzelf is – het is alleen maar een symptoom van de een of andere verkeerde functie in je lichaam. Het is mogelijk dat je bloeddruk een beschermend effect is, dat het voor het hart mogelijk maakt om het bloed naar alle weefsels te krijgen ondanks de ziekte – welke dat het maar ook kan zijn. Maar omdat nog steeds is uitgedokterd wat die reden kan zijn, gooien de doktors gewoon maar medicatie op de symptomen en beschouwen het probleem als opgelost als de hoge bloeddruk daalt.

         Het probleem hier, omdat de medicatie gewoon heeft veroorzaakt dat de hypertensie daalt, betekent voor jou niet dat je “genezen” bent. – of zelfs veilig voor die kwestie. Mensen die bloeddrukverlagende medicatie nemen voelen zich onvermijdelijk slechter op deze pillen. Je zou dan denken dat dit een signaal voor de doktor zou moeten zijn dat hij de patiënt slechter er aan toe maakt, en dat de bloeddruk voor de een of andere goede lichamelijke reden verhoogd was, maar zeer waarschijnlijk zal hij er gewoon mee doorgaan en verder recepten uitschrijven.

         Er zijn 4 soorten medicatie die voorgeschreven worden om bloeddruk te verlagen. In de volgorde van hun verschijning op de markt zijn het: diuretica, beta-blockers, ACE-inhibitoren, en calcium kanaal blockers. Onthoudt dat deze medicatie alleen het symptoom van de een of andere onbekende ziekte maskeren. Bloeddrukverlagende medicatie heeft geen genezende eigenschappen. Zelfs de minst toxische pil kan dodelijke neveneffecten veroorzaken.

 DIURETICA.

 De diuretica zijn eigenlijk dehydrators; dat betekent dat ze de vloeistof uit je lichaam verwijderen door middel van de nieren. Dit kan een daling in de bloeddruk veroorzaken, maar de eerste vraag die opkomt is: ”Als ik geen oedeem heb, (zwelling), waarom drijf ik dan vloeistoffen uit mijn lichaam ?” Deze lichaamsvloeistoffen bevatten namelijk belangrijke vitale mineralen, zoals kalium, natrium, magnesium en calcium, en als men die uit het lichaam gooit dan zal dat elektrolytische onevenwichtigheden veroorzaken (verlies van mineralen).

         Maar electrolyte-inbalans is nog maar het begin. Andere problemen die door diuretica worden veroorzaakt zijn: hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag), jicht, nierschade of nierfalen, uremie, hyperglycemie die tot diabeters leidt, abnormaal cholesterol, aenemie, photosensiviteit, indigestie, hoofdpijn, visuele onevenwichtigheden, en impotentie.

         Speciaal zou het diureticum furosemide (Puresis, Aquarid, Lasix, Disal, Salix) moeten worden genoemd. Deze soort water pil veroorzaakt thiamine (vitamine B) deficiënties die kunnen leiden tot hartfalen. Je zou deze diuretica niet mogen nemen zonder suplementatie van thiamine (250 mg, 2 x daags).

         S.v.p. onthoudt, dat diuretica nog de minst toxische soort van bloeddrukverlagende behandeling is.

BETA BLOCKERS.

          In deze reeks zijn er vervolgens de beta-blockers die echter niet gewone maar bloeddrukmedicatie zijn. Beta blockers verminderen de kracht van de contractie van het hart. In principe vertraagt de hartslag zich in reactie op de medicatie, en dat verlaagt je bloeddruk. Dus onthoud goed dat als je dit spul neemt dat het gevaarlijk voor je hart is, en niet gewoon maar een “bloeddrukmedicijn” is. Je doktor zal dit overbelangrijke feit waarschijnlijk niet naar voren brengen, maar je moet de waarheid weten.

Hij liegt dus niet perse tegen je, maar wil gewoon niet onaangename dingen aanhalen die je aanleiding kunnen geven dat je de pillen in de vuilnisbak gooit – of niet eens het recept afhaalt.

Okay, omdat het cardische medicatie is, wat kun je daar nu van verwachten met betrekking tot neveneffecten van beta-blockers ? Ja, je begrijpt het al – tekens van ernstige hartziekte. Je kunt eventueel enkele, maar ook al de volgende symptomen krijgen: congestief hartfalen dat zal leiden tot longoedeem, een goede ouderwetse hartaanval, of ritmestoornissen. En natuurlijk kunnen al deze onregelmatigheden fataal zijn.

         Naast de factoren voor het hart zijn er nog andere mogelijkheden voor ellende. Er is ook een grote mogelijkheid dat je een herseninfarct / bloeding krijgt, wat dan een gedeeltelijke verlamming of de dood kan veroorzaken, en, astmatici mogen nooit beta-blockers nemen omdat ze er levensbedreigende  luchtwegen-spasmen van kunnen krijgen.

Al dit zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijke neveneffecten die je kunt ervaren van deze krachtige cardio-toxische samenstellingen. 

ACE-INHIBITOREN.

 

De ACE-inhibitoren belonen je met een soort van chemische oorlogsaanval. Ze verlagen de druk door de afgifte van angiotensine te blokkeren. Je lichaam geeft dit molecule af ten einde de bloeddruk te laten stijgen. Zoals ik reeds eerder vermeldde, doet het chemisch regelmechanisme van het lichaam de dingen voor een reden: normaal gesproken is hoge bloeddruk een beschermend mechanisme dat ontworpen is om je “homeostase“ te laten behouden, je biologische evenwicht in de turbulente wereld in je lichaam. De ACE-inhibitoren verlagen de bloeddruk door tegenwerking te geven aan de bloeddruk stijgingsagent. Je doktor denkt dat dit goed is. Ik denk dat dit erg slecht is.

CALCIUMKANAALBLOKKERS. 

Maar calciumkanaalblockers zijn de ergste van ze allemaal, en natuurlijk zijn ze de meest voorgeschreven medicatie in de moderne wereld. Calciumkanaal blockers blokkeren de beweging van calcium door de celmembraan heen. Dit onderdrukt de spiercontractie die de arteriën vergroot en de weerstand aan de bloedstroom vermindert. De doktor ziet een vermindering in je bloeddruk en noemt het medische magie: Je neemt enkele klein pillen, je bloeddruk gaat omlaag en de doktor is een genie.

         Maar zo eenvoudig is het niet.

         Je hart voelt zich als een vis die in een emmer rondzwemt. Je voelt je alsof je gaat flauwvallen, vooral dan als je vlug opstaat. Nu denk je dat je daarmee wel kunt leven en dat je dan gewoon niet meer zo vlug zult opstaan, maar als het van dezittende naar de staande positie al veroorzaakt dat je flauw valt, hoe moet het dan wel gaan van het platliggen op je rug naar de staande positie ? Deze plotselinge daling in je bloeddruk kan veroorzaken dat je een hersenbloeding / infarct kunt krijgen, en als beloning naar de intensive care wordt gereden. Maar de calcium blocker zal geen schuldvermindering krijgen. Na dit alles, zal de doktor je die weer voorschrijven om een herseninfarct / bloeding te voorkomen die door hoge bloeddruk wordt voortgebracht.

         Naast het feit dat deze “geneesmethode” ieder jaar 85.000 onnatuurlijke overlijdensgevallen veroorzaakt, is het ook nog zo dat deze Kalcium Kardiac Killers (KKK) ook hartfalen kunnen veroorzaken, hartaanvallen, gastro-intestinale bloedingen, lever- en nierschade, en verminderd aantal witte bloedcellen (dat veroorzaakt dat je een grotere vatbaarheid voor infecties krijgt). En een andere algemeen voorkomende en dodelijke mogelijkheid is de tussenwerking er van met andere medicijnen, wat kan leiden tot de bovenstaand beschreven misère.

De belangrijkste studie tegenwoordig over calciumkanaalblockers werd gedaan op de Wake Forest University School of Medicine Research, en die werd gepresenteerd op een internationale cardiologische bijeeenkomst in Amsterdam in 2000 door Curt Furberg, MD, Ph.D. die professor is op het gebied van openbare gezondheid.

         Volgens dit rapport is deze populaire medicatie (zoals ook de doktors) hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor een excessief aantal hartaanvallen en gevallen van hartfalen. Het blijkt dat ze niet eens de cardiovasculaire complicaties voorkomen van hoge bloeddruk. In feite is het zo dat ze zelfs complicatiesveroorzaken.

Calciumkanaal blockers leiden ieder jaar tot 40.000 “onnodige of “excessieve” hartaanvallen in de VS en ca, 85.000 zulke tragedies wereldwijd, zegt Marco Pahor, MD, professor in de medicijnen op Waker Forest University School of Medicine die het onderzoeksproject leidde.

         Daarbij komen nog eens de jaarlijkse kosten van de behandeling van hoge bloeddruk met deze medicatie die dagelijks wordt genomen en ligt tussen de 740 en de 990 dollar – veel duurder dan een behandeling met een diureticum (bovenstaand beschreven) dat maar 60 dollar per jaar kost. Maar de kosten zijn niet het belangrijkste punt. Het punt is of de behandeling niet erger is dan de kwaal. Het Pahor onderzoeksteam stelde vast dat mensen die calciumkanaalblockers over langere tijd nemen, een 27% hoger risico op een hartinfarct hadden en een 26 % hoger risico op congestief hartfalen dan personen die diuretica of ACE-inhibitors namen.

         Het National Heart, Lung, and Blood Institute heeft gemeld dat deze medicatie kanker veroorzaakt bij proefdieren. Zou je dan niet liever een verhoogde bloeddruk hebben waarvan niet eens is bewezen dat die de ooraak van enigerlei ziekteproblemen is, dan kanker, of een hartaanval, nier of leverziekte (of beide) of een herseninfarct / bloeding van de medicatie ?

Met alle problemen die daarmee in verband staan lijkt het bijna crimineel dat de CCB’s de meest populaire hoge bloeddruk behandeling is. Maar de reden dat ze zo populair zijn is doordat ze het meest gepromoot worden.

Dat heeft natuurlijk niets met wetenschap te maken, maar met zakendoen. Maar zo is het gewoon.

In het geval dat je doktor je een van deze kleine killers aanbiedt, geef hem een kopie van dit artikel en vertel hem dat je er over zult denken. Maak liever geen plannen om nog terug te gaan, want (1) zeer waarschijnlijk zal hij het artikel niet lezen en (2) als hij het wel leest, dan zal hij geen tijd willen verknoeien aan een kook zoals jij. Als je reeds een CCB neemt, dan moet je er bij je doktor op aandringen dat je al ver van deze medicatie af staat. Maar stop niet in je eentje. Ironisch genoeg kan dat fataal zijn. Je moet stap voor stap van die calciumkanaalblockers afstappen, en dus niet opeens.

       WAT KUNNEN WE DAN WEL DOEN ? 

Het is makkelijk voor mij om de Dr. Nee te spelen, maar ik moet dat beter doen. Dus, wat kunnen we anders wel doen ? Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen:

         Mijn eerste keuze zou homeopathie zijn, maar nu ren niet meteen naar de drogisterij of reformwinkel om de kleine flesjes of druppels of pillen te kopen die je buurman je heeft aanbevolen – je zou alleen maar teleurgesteld zijn. Homeopathie is een complexe wetenschap en vereist de inzet van een gekwalificeerde arts die bekend is met pathologie, met fysiologie, farmacologie en alle andere “ologieën” (een traditionele medische educatie is niet zo slecht). Contacteer het National Center for Homeopatie voor een lijst van gekwalificeerde homeopathische doktors bij jou in de buurt. (Het telefoonnummer is: (703) 548 – 7790. US)

Accupunctuur kan ook effectief zijn en er zijn vele therapeuten door het land heen die dit praktiseren. .Contacteer daarvoor de American Association of Oriental Medicine. 

Ik moet daarbij zeggen dat als je een hoge bloeddruk hebt – zeg maar 180 bij 110 – dat je flink in de problemen zit en de medicatie moet proberen, maar de zogenaamde “kwaadaardige hypertensie” zoals het wordt genoemd is niet algemeen voorkomend en je huis-en-tuin-hypertensie zal zich daar niet in metamorfoseren.  – en laat je geen doktor overtuigen iets anders te doen.

Er zijn nog veel andere dingen, zoals ook dieet en ontspanningstherapie, maar er is er eentje die ik zeker moet noemen, en dat is: doe niets. Ik weet dat dit radicaal klinkt, maar je zou je verbazen hoeveel mensen juist dit met veel succes doen. Neem Bobbi nu eens bijvoorbeeld. Ze leeft al vele jaren lang een normaal en – ik mag zeggen – een gelukkig leven met hoge bloeddruk (en zonder medicatie).

         Dus als je homeopathie, accupunctuur of enigerlei andere niet-chemische benadering zonder succes hebt geprobeerd, dan zou ik je willen aanbevelen dat je Bobbi volgt. 

Referentie:

Popular Blood Medicine May Do More Harm Than Good.” WebMD Medical News () 8/29/00.

Dr. Douglas is een arts met 40 jaar ervaring op het gebied van voeding, preventieve medicijn, en “alternatieve” geneeskunde. Hij is het hoofd van de redactie van Real Health, en van de medische- en voedingsnieuwsbrief. Hij staat goed bekend voor zijn humoristische en kritische medische rapporten, en zijn verblijven in de vele gevangenissen over de hele wereld – hij tolereert de burocratie maar weinig, en wat tot problemen leidt. Zijn artikel zal verschijnen in zijn publicatie van Real Health. Om zich daar op te abonneren kan men bellen naar (203) 699 – 4420.

Zelf je bloedruk meten