Brandstofprijzen stijging. De Fransen gaan staken, de Nederlanders zwijgen in alle talen !!

Brandstofprijzen stijgen: 78% van de Fransen steunt de blokkade beweging van 17 november.


Het verschil tussen de Franse mentaliteit en de Nederlandse?


In Frankrijk zijn de brandstofprijzen explosief aan het stijgen waardoor de levensstandaard behoorlijk aangetast wordt. De Nederlanders zijn in zo’n geval aan het meestribbelen, ze roepen hoog van de toren dat ze het er niet mee eens zijn en als het puntje bij het paaltje komt slikken ze een keer en gaat het leventje gewoon verder. Tegenstribbelen? Ja in woorden maar niet in daden.


BEWEGING – Volgens een Odoxa-Dentsu Consulting-onderzoek uitgevoerd voor France Info en Le Figaro, ondersteunt 78% van de Fransen het blokkeren van wegen op 17 november aanstaande. Voor hen is dit gerechtvaardigd. Deze protestbeweging is de afgelopen weken ontstaan door de stijging van de prijs van diesel, die tweederde van het Franse wagenpark gebruikt.

Dit heeft geresulteerd in online petities en de oproep tot zelfverklaarde ‘burger’ en apolitieke demonstraties, met als hoogtepunt een oproep om de wegen te blokkeren op 17 november, gerelayeerd door extreem-rechts.

[noot: verwant aan extreem rechts is een label opplakken door de pers, denk je even verder aan dit extreem rechts label, … 78% van de Fransen?]

80% van de Fransen is van mening dat hogere belastingen een grote invloed op hun koopkracht zullen hebben.

De ontevredenheid is significant bij de Fransen, omdat de prijs van diesel met 23% is gestegen en die van benzine met 15%, in één jaar. Met gemiddeld 1,51 euro vorige week heeft de dieselprijs voor alle belastingen een niveau bereikt dat sinds ten minste het begin van de jaren 2000 nog niet is waargenomen. Voor ongelode 95 benzine moeten we teruggaan naar medio 2014 tot vergelijkbare niveaus tegen 1,53 euro per liter.

Hoge prijzen op dit moment, voornamelijk als gevolg van hogere ruwe prijzen en verfijnde productprijzen (+ 35% voor diesel in één jaar en + 28% voor benzine) en het effect van de verhoging van brandstofbelastingen. De belangrijkste, de TICPE, verhoogden op 1 januari van 7,6 cent de prijs van de dieselbrandstof vanwege de verhoging van de bijdrage aan klimaatenergie en een nieuwe fase in de bereidheid tot inhaalslag met betrekking tot de belastingheffing toegepast op benzine.

Op de laatstgenoemden, namen de belastingen met 3.9 centen per liter toe. Inclusief BTW, belasting op diesel steeg met 14% en 7,5% voor benzine in één jaar. En het is nog niet voorbij: ze moeten volgend jaar nog toenemen, volgens de ontwerp begroting 2019 (+6 cent voor diesel en +3 cent voor benzine).


Een ding is zeker, als de Fransen zeggen dat ze gaan staken, dan is dat ook zo. Het woord wordt bij de daad gevoegd en de gendarme weet dat ze niet zullen wijken voor het “gezag”. Verwacht dan ook dat het verkeer behoorlijke hinder zal ondervinden zaterdag 17 november. als iedereen vrij is van het werk zal de rest van de 24 uurs economie op zijn gat zitten en wellicht tot stilstand komen.


Lees ook: Frankrijk een mooi land, wel jammer dat er zoveel Fransen wonen …