Rust voor de ogen door slaap

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

De gezondheidsopbouwende vitaliteitherstellende invloed van slaap is een belangrijke factor, vooral in zulke gevallen waarin het om de toestand van de ogen gaat.

Slaap herstelt de reserves van de zenuwkracht en geeft de gelegenheid aan de uitgeputte weefsels om zich her op te bouwen en te verfrissen, en biedt gewoonlijk tegelijkertijd rust voor de ogen. Mensen met oogproblemen, zoals ook anderen die niet voldoende rust uit hun slaap krijgen, zouden moeten palmeren voordat ze zich ten ruste leggen, op de manier zoals beschreven in “Fouten in de Refractie. De Genezing”. Hoe lang de ontspanning zal zijn die zo uitgelost wordt is moeilijk of niet te zeggen, maar sommige mensen hebben er een groot gezondheidsvoordeel van.

De meningen lopen wijd uiteen hoeveel slaap dat men nodig heeft. De waarheid is dat iedereen in dit opzicht verschillend is. Het wordt door studenten van dit onderwerp goed begrepen dat de lengte of duur van de slaap niet zo belangrijk is als de diepte van de slaap. Met andere woorden zijn vele uren lichte slaap niet zo belangrijk voor het constitutionele doel, als half dat aantal uren van diep sluimeren. Zeer diepe slaap betekent algehele mentale ontspanning, terwijl lichte slaap vele dromen betekent, of een graad van mentale activiteit die grenst aan het dromenland en die niet dezelfde algehele ontspanning en dezelfde graad van recuperatie heeft.

Er zijn twee primaire factoren betrokken in een gezonde slaap. Allereerst de omringende omstandigheden, en ten tweede de toestand van de slaap zelf.

Duisternis en stilte zijn essentieel voor een verfrissende slaap. Men kan zichzelf trainen om in slaap te komen ondanks min of meer geluid om zich heen. Toch is het zo, dat hoe stiller en vrediger de omringende omgeving is, hoe makkelijker het is een algehele mentale en zenuwontspanning te verkrijgen. Geluiden hebben de eigenschap om nerveuze reacties op te wekken, die verstorend zijn

Op dezelfde manier interfereert het licht met een ontspannende slaap, omdat zelfs als de ogen gesloten zijn, de oogleden niet geheel het licht afsluiten, en toch een bepaalde hoeveelheid licht er doorheen komt. Dit licht is min of meer stimulerend en voorkomt een algehele ontspanning van de optische zenuwen. Algehele duisternis is veel conductiever voor harmonische slaap, en voor die reden zou men het moeten vermijden om enigerlei licht tijdens de slaap te hebben zodat men al vroeg in de avond te ruste kan gaan, en vroeg in de morgen op kan staan. De slaap tot in de late morgen, tijdens enkele uren van daglicht, is niet geleidend naar algehele rust. “Vroeg naar bed en vroeg opstaan,” kan volgens een oud spreekwoord een mens wel niet rijk en wijs maken, maar zonder twijfel maakt het een mens wel gezond.

Verse lucht is als factor van het uitlossen van een rustvolle slaap zelfs belangrijker dan duisternis of stilte. Een bepaalde hoeveelheid vereiste zuurstof voor het opbouwproces van slaap is logisch, maar de invloed van verse lucht als middel om iemand harmonischer te laten slapen wordt niet altijd gezien of geapprecieerd. Als je weten wilt wat echte verfrissende slaap is die begint als je hoofd het kussen aanraakt, dan probeer eens buitenshuis te slapen. Het volgende dat er veel op lijkt dat je kunt doen, is te slapen in een kamer waarvan de ramen wijd open staan, zo dat het ongeveer zo veel mogelijk op het buitenshuis slapen lijkt.

In de winter is warmte een voor het lichaam erg noodzakelijke factor om te slapen. Vooral de voeten zouden warm moeten zijn. Van de andere kant lost een te warme toestand altijd een rusteloosheid uit. Dus gebruik niet te veel dekens. De druk op de zenuwen die bij zware toedekking ontstaat, is storend. Met andere woorden, terwijl warmte wel noodzakelijk is, zou men niet meer dekens op mogen hebben dan absoluut noodzakelijk is om de warmte vast te houden. Katoenen dekens en dekbedden zijn erg zwaar, en geven maar weinig warmte. Wol is licht en oftewel in de vorm van dekens of  met wol gevulde dekbedden, die ideaal zijn voor het gebruik in koud weer. Een bedsprei voorziet op evenredige manier in warmte zonder gewicht. In de hete zomernachten is het het allerbeste om zonder enigerlei toedekking te slapen, en soms zelfs zonder enigerlei pyjama.

Een redelijk hard bed met een goede stevige matras is voorkeurgevend boven een zachte matras of ondergrond.
Als men op de rug ligt, zou het zekerlijk beter zijn geen kussen te gebruiken, want een kussen is net zo niet nodig, als men zo te zeggen op de borst slaapt, of gedeeltelijk op een kant. Dit is waarschijnlijk de beste positie voor een harmonische en verfrissende slaap. Als men op de zijkant slaapt, dan is een kussen wenselijk voor het comfort.

De beste remedie voor slapeloosheid is waarschijnlijk een heet voetbad, omdat dit het bloed uit de hersenen wegtrekt. Deze behandeling kan worden aangevuld door koude doekjes die op het voorhoofd worden gelegd in het geval van mentale stimulatie, emotionele opwinding, en congestie van de hersenen door enigerlei oorzaak. Een drank van heet water of hete melk zal het bloed uit de hersenen naar de maag trekken.

Een toestand van vermoeidheid van de spieren is altijd wenselijk om goed in te kunnen slapen, en als je de oefeningen hebt gedaan die in een ander hoofdstuk staan beschreven en voldoende tijd buitenshuis hebt besteed oftewel met wandelen oftewel met de een of andere oefening, dan kun je bijna altijd berusten op een toestand van gezond moe te zijn, en dit zal je in staat stellen om goed te kunnen slapen.

Het luchtbad is een andere waardevol middel om het zenuwsysteem te kalmeren en een gunstige toestand voort te brengen om te slapen. Verwijder een half uur voordat je naar bed gaat gewoo alle kleren, op voorwaarde dat de kamer niet al te koud is.

In vele gevallen is een wandeling buitenlucht kort voor bedtijd echt aanbevelingswaardig. Alhoewel de wandeling voor het doel van oefenen echt flink en krachtig zou moeten zijn om de gezondheid te kunnen bevorderen. De wandeling vlak voor bedtijd om slaap te kunnen uitlossen, zal effectiever zijn als die in een flinke pas uitgevoerd wordt, vooral als er diep adem gehaald wordt tijdens een groot deel van de wandeling.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]