Preventie? << of >> Dokter er is brand!

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Het was een mooie zondagochtend, de nationale uitslaap dag. Voor Piet en Ans was het een lekkere dag om even bij te komen van de dagelijkse beslommeringen. Plots hoorden ze een schrille pieptoon, Piet realiseerde zich al snel dat het de brandmelder op de overloop was. Beiden sprongen uit bed en trokken hun badjassen aan, naar beneden via de trap was geen optie meer vanwege de giftige rook die naar boven trok. Gelukkig was er de deur naar buiten via de badkamer kwamen ze op het plat dak. De buurtjes waren gelukkig al wel op en reageerden snel op hun roep om hulp. terwijl de buurvrouw 112 belde plaatste de buurman een kleine ladder tegen de dakrand om Piet en Ans naar beneden te helpen. Voor hun gevoel duurde het een eeuwigheid voordat de brandweer arriveerde. Met al die rotondes en snelheidsdrempels was dit wel te verklaren maar toch …. Net toen deze de straat inreden begonnen de eerste vlammen door de inmiddels gesprongen ruiten naar buiten te likken. De brandput lag vlakbij en al snel werd een aanvang gemaakt met blussen.

Een paar uur later kon men het pand inspecteren, de brand was gelukkig beperkt gebleven tot de huiskamer. Duidelijk was dat de TV de oorzaak van de brand was. De gehele benedenverdieping had echter waterschade en het gehele huis zou grondig gereinigd moeten worden vanwege de rookschade.

Dokter er is brand
Het was een mooie zondagochtend, de nationale uitslaap dag. Voor Piet en Ans was het een lekkere dag om even bij te komen van de dagelijkse beslommeringen. Plots kreeg Piet het benauwd, hij had wel eens een pijntje gevoeld op de borst maar dit was anders. Ans doorzag al snel de ernst van de situatie en snelde naar beneden om de dokter te bellen. De dokter woonde gelukkig vlakbij en was snel ter plaatse om eerste hulp te bieden. De eveneens gealarmeerde ziekenwegen duurde een stuk langer. Met al die rotondes en snelheidsdrempels was dit wel te verklaren maar toch …. De mentale schade was enorm, als je niet meer op je eigen hart kan vertrouwen?

Piet ging al richting de vijftig en dan kunnen zulke dingen gebeuren vertelde de dokter. Inmiddels ook gealarmeerd ging Ans echter op Internet een speurtocht houden naar het gebruik van de pijnstillers die Piet gebruikte en ontdekte dat er vele bijwerkingen gemeld werden met zelfs fatale afloop. Waarom had de dokter hen hiervoor niet gewaarschuwd en ook de bijsluiter gaf geen duidelijke uitsluiting nu ze deze eens zat te lezen? Van de oorzaak had Ans nu wel een redelijk vermoeden, de schade zou echter wel eens groot kunnen uitpakken omdat Piet zelfstandig ondernemer was.


Vergelijking
Ik vindt het persoonlijk altijd interessant om vergelijkingen te maken zodat wellicht mensen beter begrijpen wat er belangrijk is en waar ze eigenlijk mee bezig zijn. Dokter er is brand is een titel die je eigenlijk niet verwacht, toch is dat precies wat de dokter elke dag doet. Beginnende of uitslaande branden blussen!

De Gevaren brand driehoek

de brand driehoekJe kent hem vast, de branddriehoek: Brandstof ~ Ontstekingsbron / Warmte ~ Zuurstof. Is een van de drie niet aanwezig dan kan er geen brand ontstaan. Zo is dat ook met mensen, als je volwaardige voeding gebruikt, in balans leeft met de natuur en een positieve levenshouding hebt dan is gezondheid niet meer als normaal.

Hoeveel mensen nemen het echter niet zo nauw met een van deze drie voorwaarden en wordt een gebrek net als in ons voorbeeld bij Piet gemaskeerd door een pijnstiller waardoor de dokter de brand mag komen blussen? Een pijntje is immers een waarschuwingsteken dat er iets mis is en zoiets onderdrukken is eigenlijk het probleem verschuiven naar een later tijdstip.

De brandweer komt nooit bij je thuis langs om preventief te kijken naar mogelijk brandgevaarlijke situaties. Zo is dat ook met de dokter, je moet zelf kijken hoe je gezond kan leven om risico’s te verminderen en uit te sluiten. De meeste mensen gaan immers pas naar de dokter als er al iets aan het smeulen is of zelfs pas bij een uitslaande brand. Veelal kan de dokter dan ook niet meer uitrichten dan de brand te blussen en hopen dat er niet teveel brandschade ontstaat!

Net als de rotondes en snelheidsdrempels werpen mensen ook allerlei barrières op waardoor het immuunsysteem ook niet snel kan reageren op noodsituaties. Een verkeerde base en zuurbalans maakt dat er gemakkelijk brand kan ontstaan. Een gebrek aan vitaminen, mineralen en andere essentiële bouwstoffen zorgt ervoor dat de sprinkler installatie van je lichaam al snel buiten werking gesteld wordt. Bij hoeveel mensen is het lichaam niet een opslag van chemische stoffen met een verhoogd risico op ‘brand’?

Zo kun je waarschijnlijk zelf ook nog wel enige overeenkomsten verzinnen. De brandverzekering heeft allerlei voorwaarden gesteld die je moet naleven. Ze zijn echter zo logisch dat we dit waarschijnlijk niet eens nalezen. Als je echter eens gaat nadenken dan is dat met je gezondheid ook niet anders, toch verteld de praktijk een heel ander verhaal.

Inspirerend.

In Cuba werden de mensen vanwege de crisis begin negentiger jaren gedwongen om eigen voeding te gaan kweken op de meest ongebruikelijke plaatsen. Ze gingen vanwege het gebrek aan kunstmest en pesticiden biologisch kweken. Dit resulteerde in een grote werkeloosheid onder dokters, dokters die moesten uitwijken om hun vak uit te oefenen: Het blijven blussen van brandjes.