Gezondheid Factoren – Verse Lucht, Baden, en andere Gezondheidsfactoren.

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Het is vanzelfsprekend dat een volk dat buitenshuis leeft sterker is dan een volk dat hoofdzakelijk binnenshuis leeft.
We zijn dan wel niet allemaal een binnenshuisvolk, maar we zijn er niet ver van af. Veel mensen kunnen de gemiddelde tijd die ze dagelijks in de open lucht verbrengen in minuten meten, terwijl dat eigenlijk uren zouden moeten zijn.
   
Het leven buitenshuis is een van de meest krachtige van alle factoren in het herstellen en behouden van de gezondheid. Zuivere buitenlucht heeft een toniserend effect op de vertering, op de kwaliteit van het bloed, op de zenuwen, op de hersenen, en op het algehele organisme. Veel verse lucht is een van de eerste essentiële factoren voor de gezondheid. Iedereen zou dit daarom tot een belangrijk punt moeten maken, om dagelijks een bepaald deel van de dag in de buitenlucht te verbrengen, egaal welk weer dat het is. Het is niet voldoende om een kwartiertje of half uurtje buitenshuis te zijn. Je zou dit op zijn allerminst tot 2-3 uur moeten doen, en indien mogelijk liefst nog meer. Veel mensen zullen daar tegen in brengen dat ze daar geen tijd voor kunnen vinden, terwijl maar vaak kan worden vastgesteld dat ze wel meer dan de twee of drie betreffende uren aan enigerlei soort van binnenshuis ontspanning besteden. Het is erg eenvoudig om buitenshuis bezigheden te doen in plaats van die binnenshuis. Zelfs autorijden is nog aanbevelenswaardig omdat het een mens naar buiten haalt.
   
Het baden is een van de praktijken van de beschaving, alhoewel primitieve volkeren instinctief naar het water gaan als ze de gelegenheid hebben van puur genieten van het bad. Het baden heeft twee functies. Het dient als middel om schoon te worden, en als tonicum.
   
Van koud baden kan worden gezegd dat het hoofdzakelijk tonisch van invloed is. Het is stimulerend, en heeft een uitgesproken effect op de bloedcirculatie. Het kan ook nuttig zijn in het versterken van het hart. Het heeft echter maar weinig reinigende waarde, of er zou veel zeep bij moeten worden gebruikt.
   
Een koud bad is een ideaal middel op wakker te worden en het zenuwsysteem te toniseren, zoals ook het opwekken of stimuleren van een actieve bloedcirculatie. In dit opzicht kan het enigerlei oefening aanvullen die men iedere morgen doet. Het koude bad zou altijd na de oefeningen moeten worden genomen die iemand tot een bepaalde graad zo opwarmen, dat het gevoel van het koude water op de huid een genot is.
   
Het gezondheidsvoordeel van een koud bad kan in het algemeen worden gemeten aan het plezier dat men er aan heeft. Als men het bad gruwelijk vindt zoals een beproeving, en men zich door en door koud voelt, zowel tijdens als na het bad, dan kan het niet van enigerlei waarde zijn. Het kan ook niet worden aanbevolen aan mensen die een al te zwakke constitutie hebben om te kunnen reageren of recupereren van een koud bad. Het is absoluut noodzakelijk dat men direct daar na zou moeten reageren met een gevoel van warmte en comfort
   
Probeer daarom geen koud bad te nemen uitgezonderd als je behoorlijk warm bent, en je het in een warme kamer kunt nemen, of je zou al erg gehard en een behoorlijke weerstand moeten hebben en er tegen moeten kunnen. Let er op dat je handen en voeten niet koud zijn. Voorafgaande oefeningen zijn gewoonlijk wenselijk om zich er van te verzekeren dat men het door en door warm heeft. Na een heet bad is men ook vaak gepredisponeerd om van koud water te genieten, en een snel koud afsponzen of douche is op zulk moment gewoonlijk wenselijk om de poriën te sluiten.
   
Een koude badkuip of koude douche zal eerder een inspannende vorm van koud baden bieden. Als je niet sterk genoeg bent om zoiets te doen, dan probeer een spons bad, indien noodzakelijk spons dan alleen maar een deel van het lichaam per keer af. Een redelijk goed programma voor als je recuperatieve krachten maar zwak zijn, is een voorafgaand heet voetbad te nemen, of met de voeten in heet water te staan terwijl een koude spons wordt genomen. Probeer in het begin geen koud water te gebruiken, dat is te koud. Gebruik in het begin water van matige temperaturen wen stap voor stap aan een kouder baden. Je zult het een heerlijk tonicum vinden als je eens je lichaam op zulke manier gehard hebt dat je het helemaal genieten kunt.
   
Een warm bad in zeep en water is niet alleen waardevol voor de reinheid, maar ook voor zijn kalmerende en verzachtende effect op de zenuwen. Een heet bad – waarmee een bad bedoeld wordt in het bereik van 102 tot 110 graden Fahrenheit, is erg effectief om een verkoudheid te breken, en bij nierproblemen en andere ziektes om gifstoffen uit het lichaamsysteem te elimineren. Een cabinet stoombad, of enigerlei droog heet luchtbad, zal tot een grote hoogte het zelfde doel dienen als een regulair Turks bad, maar als een cabinet niet beschikbaar is, dan kan er een geïmproviseerd Turks bad kunnen worden gearrangeerd door middel van een heet voetbad dat in een warme kamer wordt genomen terwijl men in dekens gewikkeld is. Het drinken van heet water of hete limonade zal helpen. Het hete bad zal echter in vele gevallen ook goed voldoen en is veel makkelijker. Het is het beter om een badthermometer te gebruiken zo dat je de temperatuur van te voren kunt bepalen.
   
Luchtbaden en zonnebaden zijn tonicums die meer waard zijn dan men denkt, vooral dan in zo verre als het zenuwsysteem er in betrokken is. De modernere manieren van kleden hebben de eigenschap om de huid te verstikken. Laat je huid ademen. Een luchtbad een half uur of langer voordat je naar bed gaat, of op enigerlei andere tijd van de dag die er goed voor uitkomt zal een toniserend effect op het algehele zenuwsysteem hebben, naast het stimuleren van de activiteit van de poriën. Hetzelfde is nog meer van toepassing voor het zonnebad. Een beetje zonneschijn per dag is bijna een noodzakelijkheid. Het moet echter gezegd worden, dat die mensen die een erg witte huid hebben, er voorzichtig mee moeten zijn om zich s’zomers te veel aan de middagzon bloot te stellen. Deze zonnestralen kunnen ook schadelijk zijn voor blond- of bruinharigen, maar gezond voor anderen.
   
Een droge afwrijving is een andere erg stimulerende en verfrissende vorm van droog baden. Dit kan oftewel aangewend worden met zachte vleesborstels, een ruwe Turkse handdoek, of een flink wrijven van het hele lichaam met de blote handen. Vijf minuten daarvan zullen een uitstekend toniserend effect hebben, en de bloedcirculatie verbeteren, en ook de zachtheid en weefselstructuur van de huid.
   
De conditie en de zorg voor de huid zijn belangrijk omdat deze wonderbaarlijke bedekking van het lichaam niet alleen overwegend een uitwendige afdeklaag is, maar een echt orgaan met erg belangrijke functies. De huid is een van de eliminatiekanalen. De gezondheid en noodzakelijkheid er van zijn noodzakelijk om het bloed zuiver te houden. Het staat op een belangrijke manier in verband met het zenuwsysteem, ons zintuig van het gevoel berust op miljoenen oneindig kleine zenuwuiteinden. Door de kracht van de contractie of ontspanning van dit wonderbaarlijke oppervlakte van het lichaam, wordt de bloedcirculatie onder controle gehouden en het lichaam in staat gesteld om zich aan de vele veranderingen van temperatuur aan te passen. We zullen daarom zien hoe en waarom de zorg voor de huid zo belangrijk is.
   
Voor al deze redenen heeft de kleding die we dragen een beslissend effect op de algehele gezondheid. Hoe poreuzer dat onze kleding is en de vrije circulatie van de lucht op het lichaamsoppervlakte toelaat, hoe tevredenstellender en hoe gezonder dat die zal zijn. Vermijd eng geweven of luchtdichte kledingstukken. Ze laten geen “ventilatie” van de huid toe. De los geweven weefsels zijn ook veel warmer.
   
Een erg goede algemene regel is om nooit meer kleding te dragen dan dat er absoluut noodzakelijk is. Dit betekent niet dat men in een zware winter in een bevroren toestand naar buiten zou moeten gaan. Het is echter beter om te berusten op een goede circulatie voor de warmte dan op excessieve kleding, of excessieve bedekking van het bed. In de zomer is het zo dat hoe meer dat je kleding het toelaat dat je genieten kunt van een voortdurend luchtbad, hoe beter dat het is.
   
Het linnen of katoenen ondergoed met open maas wordt special aanbevolen voor de zomer. Voor diegenen die binnenshuis werken is zwaar ondergoed waarschijnlijk in elk jaargetijde ongewenst. Omdat de huizen en buro’s gewoonlijk verwarmd zijn tot op zomertemperatuur. Buitenshuis zou men comfort moeten krijgen via truien, kniekousen and overjassen.
   
Een andere factor met betrekking tot kleding die van enigerlei belang en interesse is, is de vraag welke kleur dat die moet hebben. Zwarte en donker gekleurde weefsels sluiten het licht af, terwijl witte-, licht grijze- en andere licht gekleurde kleding het toelaten dat het licht er doorheen gaat, om zo het lichaam een lichtbad te geven, zogezegd alsof men in de zonneschijn is. Licht gekleurde kleren zijn het beste voor de zomerdracht voor de bijkomende reden dat ze erg koel zijn. Witte en licht gekleurde materialen reflecteren de warmte en laten het licht doorkomen. Donker gekleurde kleding absorbeert wel de warmte, maar laat het licht niet door. Zwarte kleding in de zonneschijn is inderdaad erg heet. Dit kan voor die reden wel in de winter van voordeel zijn. Sommige studenten van deze en aanverwante gezondheidsproblemen hebben zich aangewend om door het hele jaar heen lichtgekleurde of andere lichte kleding te dragen, en zeggen dat zelfs in de avond het lichaam enigerlei voordeel van de elektrische lichtstralen krijgt. 

HOOFDSTUK XXV

Oog Verzorging.

Veel dat er werd geschreven over de verzorging van het oog is een dwaling en misleidend. Ons werd verteld dat we niet in bed zouden mogen lezen, en met veel details verteld in welke posities dat we ons lichaam zouden moeten houden waarbij we het boek in handen zouden moeten houden, en het boek dat zo vastgehouden werd ontregelde onze interne machinerie. We werden er tegen gewaarschuwd om niet in de trein te lezen – in veel gevallen de enigste plaats waar mensen de tijd hebben om te lezen. Zelfs ook de graag gedane gewoonte om tijdens het eten te lezen werd in onmeetbare termen verbannen. We kregen instructies welke afstand dat er aangehouden zou moeten worden tussen het boek met zijn letters en de ogen, en zelfs met betrekking tot de hoek tot het boek dat we aan het lezen zijn, of het papier dat we aan het schrijven zijn zou ook op bepaalde afstand moeten zijn afgesteld. Het effect van licht werd al veel en eindeloos besproken, en we werden gewaarschuwd tegen de verschrikkelijke effecten van zowel te veel als te weinig licht.

Ons werd verteld dat het lezen op zich op zijn best een gevaarlijke praktijk is, en dat, als we al zouden moeten lezen en we ons gezichtsvermogen zouden waarderen, dat we klein gedrukte letters zouden moeten vermijden, alhoewel de lettertypes van de kranten juist die zijn die worden geclassificeerd als te klein om in grote hoeveelheden veilig te kunnen zijn. Maar we kunnen niet leven zonder kranten te lezen..

De meesten van ons geven geen aandacht aan enigerlei van deze instructies over hoe en wanneer we zouden moeten en mogen lezen, en daarom doet het goed te leren dat geen advies daarvan enigerlei fundamentele onderbouwing heeft voor het behoud van ons gezichtsvermogen. Het meest essentiële is te leren hoe de ogen op de juiste manier gebruikt moeten worden. Dan zullen alle details als de voorgaande ten bate van de mens veilig kunnen worden weg gelaten.

In het geval van licht is er veel bewijs dat aantoont dat de opvattingen die daar gewoonlijk over worden aangehouden in feite totaal geen grondslag hebben.

De ogen van konijnen werden vaak blootgesteld aan het meest intense licht dat er is, en daarbij werd hitte vermeden, maar bij daaropvolgend onderzoek van de ogen met de microscoop werd er geen enkele verandering in de retina, optische zenuw of hersenen vastgesteld. Een lerares met 15 jaar ervaring klaagde er over dat omdat de klas in het souterrain lag en het licht maar slecht was, dat het gezichtsvermogen van haar leerlingen aan het eind van het schooljaar slechter was dan aan het begin. Alhoewel hadden de klassen waar het licht goed was diezelfde ervaring, en toen de Snellen testkaart in beide klassen – zowel de goed verlichtte als de slecht verlichtte – werd geïntroduceerd, en de kinderen die iedere dag gebruikten, verbeterde zich het zien van beide, los van de goede of slechte omstandigheden van de belichting. In Duitsland werd aangetoond door de statistieken van Cohn en anderen, dat er geen resultaten werden verkregen door verbeteringen in de belichting van de scholen te maken, in de hoop van het stoppen van de voortschrijding van bijziendheid.

Deze en andere observaties tonen aan dat slechte belichting maar weinig of niets te doen heeft met de ontwikkeling van oogafwijkingen.

Het feit is zo dat als iemand makkelijk bij slecht licht kan lezen gefeliciteerd mag worden, en niet bang er voor hoeft te zijn om dit verder zo te doen. Als hij zijn ogen werkelijk zou overbelasten, dan zou hij dit niet doen, daarentegen zou men in goed licht kunnen lezen en zich overbelasten.

Mensen die perfect kunnen zien, denken maar weinig over de belichting, maar het is twijfelloos comfortabeler om zo te lezen of te werken dat er geen schaduw op het boek of werk geworpen wordt, noch van de hand noch van enigerlei ander object, en het licht zo valt dat het op de pagina schijnt die men leest of op de tafel waarvan iemand aan het lezen of werken is, en niet in de ogen.

Bescherming van de ogen tegen sterk licht is niet nodig. In feite is het licht gezond zoals we reeds hebben aangetoond. De schittering van sneeuw of water kan hinderlijk zijn, en donker gerookte of amber glazen zullen comfortabel zijn, maar gewoonlijk zal er geen beschadigingen optreden als ze niet versleten zijn.

Vanaf de tijd dat de bewegende beelden in de film kwamen, hebben we veel gehoord over de belasting die er op de ogen zou zijn door dit nieuwe bezit van de beschaving, en we horen verschrikkelijke voorspellingen over ons reeds erg slecht gezichtsvermogen, die als consequentie van onze constante aandacht op deze tentoonstellingen, werden gemaakt.

Theoretisch lijkt deze zienswijze over deze kwestie erg redelijk. De gewoonlijke snelheid waarop de film door de projector heen loopt is ca een voet per seconde – zestien beelden per seconde. Dat is zogezegd zestien aparte beelden die per seconde tijd op het beeldscherm worden geworpen, en de sluiter gaat maar open en dicht, en het aantal keren dat dit per seconde gebeurt stijgt ook nog. Tussen ieder geprojecteerd beeld moet er een zwarte tijdspanne zijn, omdat als dit niet het geval zou zijn, dan zouden de beelden allemaal door elkaar lopen tot een hopeloze vervaging of vlek.

Men kan verwachten dat deze snelle veranderingen van licht en donker erg moeilijk voor de ogen zou zijn, en ze vormen vaak tijdelijk veel ongemak – vooral bij mensen die lijden aan afwijkingen van de refractie. Enkele jaren geleden toen het mechanische proces dat er in betrokken was nog minder geperfectioneerd was, was de belasting waarschijnlijk groter dan nu. Tegenwoordig is er geen reden voor om te vermoeden dat de filmen slecht voor de ogen zijn. Daarentegen heeft men wel vastgesteld dat het gezond is, in plaats van die te vermijden, dat personen die er niet onder lijden er vaker heen zouden moeten gaan, en diegenen die daar wel onder lijden er stap voor stap aan zouden moeten wennen, en tegelijkertijd de methodes die in dit boek aanbevolen worden zouden moeten praktiseren voor de verbetering van het zien.

Vaak is alles dat er nodig is om de oogbelasting te verlichten, is de ogen vaak te sluiten, of vaker terwijl men naar de beelden kijkt van het beeldscherm weg te kijken.

Met betrekking tot de gevaren van klein en fijn gedrukte letters, zullen diegenen die de principes van centrale fixatie begrijpen dat het gewoonlijker makkelijker is om kleine dingen te zien dan grotere, en dat daarom de angst voor klein gedrukte letters net zo grondloos is als de angst voor licht.

Het is een feit dat het oog een veel minder fragiel instrument is dan dat we dat in het algemeen vermoed hebben. Als het oog op de juiste manier gebruikt wordt, dan is het volledig in staat om de belastingen van het moderne leven te doorstaan.