Gezond eten: Wat is (nog) (natuurlijke) voeding?

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Door Paul Stitt uit “Versla de voedingsgiganten!”

Voordat we het gaan hebben over natuurlijke voeding moeten we eerst de vraag stellen; “Wat is voeding?” Vele mensen kunnen nog niet eens het onderscheid maken tussen natuurlijke en reguliere (zijnde kunstmatig geproduceerde voeding). Voeding is niet alles wat in je mond past. In feite moet het voedsel dat u in uw winkelmandje verzameld aan een simpele maar hoge standaard voldoen. Het moet het menselijk lichaam voeden. In een laboratorium analyse moet aangetoond zijn dat het voedsel een aanmerkelijke hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat, vezels, proteïnen, essentiële vetten en alle andere groeifactoren die onmisbaar zijn voor ons functioneren, om te leven! Maar deze test kan niet het hele verhaal vertellen daarom dient voeding getest te worden op zowel dieren als mensen. Niettemin is er echter geen enkel excuus om voedingsmiddelen te verkopen voor menselijke consumptie die dodelijk waren voor dieren. Het grote publiek moet hier dringend voor gewaarschuwd worden net zoals bij sigaretten roken.

Goede Gezondheid

Natuurlijk is voeding niet het hele verhaal van goede gezondheid. Het is een belangrijk deel van het geheel. Twee andere factoren van totale gezondheid zijn schoon water en zuivere lucht omdat we 2,5 liter vocht gebruiken per dag en 400 liter lucht. Duidelijk moet zijn dat zelfs een spoor van vervuiling in de lucht of water een serieus effect kan hebben op onze gezondheid. Je bent het aan jezelf verplicht om het zuiverste water en lucht te gebruiken. We weten al van rapporten dat delen van ons land tot de meest vervuilde gebieden ter wereld behoren met de luchtvervuiling. Het wordt tijd om opnieuw in actie te komen om twee van die belangrijke bouwstenen van onze gezondheid te beschermen.

Naast onze lucht, water en voeding komen in een gezonde levenstijl voedingssupplementen in beeld en lichaamsbeweging. Ik selecteer voeding boven lichaamsbeweging omdat ons lichaam eerst gevoed dient te zijn voor het de energie kan leveren om te bewegen. Een groot deel van de mensen realiseren zich dat niet eens. Zij proberen te leven op geproduceerd junkvoedsel. Waneer ze uiteindelijk is willen gaan doen aan hun overgewicht begrijpen ze maar niet waarom ze falen om zich aan hun trainingsprogramma te houden. Wanneer je begint om natuurlijke voeding en voedingssupplementen tot een deel van je dagelijkse voeding te laten worden dan merk je dat je energie hebt om in te zetten en een oefening wordt een genoegen in plaats van een marteling.

Hoe begin je om goed te eten?

Voor mensen met een westers eetpatroon is de eerste stap voedingssupplementen te gaan nemen. Dr. Ranjit Chandra van de Johns Hopkins University zag dat ouderen die slechts een kleine hoeveelheid aan extra vitaminen en mineralen namen dat daarbij het aantal ziektedagen aan een koude, griep, etc al met de helft verminderde. (van 48 naar 23 dagen per jaar) Alhoewel de controlegroep in een relatief gezond deel van Amerika leefde gaf het gebruik van een eenvoudig supplement een enorme verbetering te zien.

In de winter van 1992 bezocht ik een conferentie in Boston gehouden aan de Havard School of Public Health. Het doel van het congres was de meest perfecte voeding uit het verleden te vinden. De wetenschappers ontdekten dat het beste dieet door de eeuwen heen het mediterraan dieet was. Het dieet bestaande uit 50% brood, 20% groenten, 20% fruit en 10% vlees of vis. Wijn was belangrijk tijdens de maaltijd en voor bakken werd olijfolie gebruikt. Mensen varieerden met een hap voedsel en een stukje brood wat de ideale ratio is. Soms dipten ze hun brood in de olijfolie om hun calorieën te verhogen als ze veel moesten werken.

Sommigen hadden commentaar op de samenstelling van dit soort maaltijden die bewerkelijk waren voor de huisvrouw waarop men mijn commentaar vroeg.

Ik verteld hen dat mijn bedrijf een oplossing had gevonden voor dit probleem. Voorzie uw medewerkers met een energierijke gezonde maaltijd op het middaguur zoals mijn bedrijf doet. (Natural Ovens) Ik vertelde hen dat dit gratis lunch programma het moraal van het personeel had verbetert evenals hun productiviteit en bovendien was het aantal ziekte dagen met de helft vermindert. Deze maaltijden kosten het bedrijf slechts $1.60 maar het personeel wist dat het hen $5 tot $10 dollar kost in het dichtstbijzijnde restaurant.

Zoals ik al eerder stelde, de voedingsbehoefte (vitamine & mineralen) verschilt van persoon tot persoon. Het is onmogelijk om een standaard dieet samen te stellen dat voldoet aan uw behoefte uit een boek of magazine. Dat moet u dus zelf samenstellen. U doet dit door iets te doen wat u al jaren ontmoedigt is, starten te luisteren naar je lichaam. Daar moet u op leren vertrouwen. De wijsheid van uw lichaam.

Het concept van lichaamswijsheid op de simpele aanname dat uw lichaam weet wat er het beste voor u is, wat het nodig heeft, wat teveel wordt, het verteld u wat goed of fout is. Het bestaan van dit systeem moet duidelijk zijn, immers sedert eeuwen heeft de mens hier onbewust op leren vertrouwen. Dit terwijl mannen in witte jassen die zichzelf dokter noemen pas een relatief korte tijd in beeld zijn. Dit biologische effect zou onmogelijk zijn geweest als het menselijk lichaam geen zelf tuning mechanisme had dat verantwoordelijk was voor het natuurlijke evenwicht gebaseerd op de variabele eisen die gesteld werden. Als dit zelfstandig opererende systeem ons de afgelopen eeuwen heeft gediend is het onze ignorantie ten aanzien van het bestaan hiervan wat ons sloopt voor we overlijden.

Waar komt deze ignorantie vandaan?

De voedingsindustrie tezamen met de medische industrie hebben hier een grote invloed op uitgeoefend. De voedingsindustrie zijn gestart met tegenstrijdige berichten die ons beroofde van onze kennis wat goed of slecht was voor ons lichaam. Zij vertelden ons dingen als; “Begin pas te leven met Pepsi”, en “Meer energie met Mars” van andere bomvol suiker gevulde voeding mocht men ons vertellen dat het een belangrijk onderdeel was van een gezond ontbijt. De industrie heeft miljarden besteed om ons via positieve mentale beelden van producten en situaties aan te moedigen deze producten te kopen in steeds grotere hoeveelheden die ons alleen maar ziek kunnen maken. het is geen wonder dat de meeste van ons niet meer weten wat gezonde voeding is.

In de medische wereld, en speciaal betreffende de vrij verkrijgbare medicijnen, heeft men er ons tenslotte van overtuigt dat elke pijntje en ongemak bestreden dient te worden. (note: In Amerika is dit meer inzichtelijk vanwege de rechtstreekse medicijnreclame op TV wat in de E.U. gelukkig verboden is) In Amerika hebben ze een reclame waar iemand zich volpropt met voeding en dan uitroept; “Maagzuur”. Verteld de commercial u dat u teveel van het verkeerde gegeten heeft en dat uw lichaam een signaal afgeeft dat u anders moet eten om het systeem niet te beschadigen? Nee! neem gewoon medicijn X zodat u gewoon verder kunt gaan met uw slechte leefstijl. En de medicijn industrie stopt daar niet mee, ze hebben ons omgevormd tot een maatschappij van pillenslikkers. Ze hebben ons aangemoedigd om ongedeerd de gevolgen van slechte voeding te onderdrukken zodat we in een chemische balans komen bij gebrek aan goede voeding en lichaamsbeweging. Ze hebben ons niet geleerd at pijn, ook de geringste een teken is van ons lichaam dat we iets niet goed doen. We moeten dus actie ondernemen zegt ons lichaam niet door de berichtgever (pijn) te onderdrukken maar de oorzaak weg te nemen. Nog is ons verteld dat aspirine een krachtig chemisch middel is dat interne bloedingen kan veroorzaken en tot schade kan leiden aan de lichaamsweefsels en bijdraagt aan het ontwikkelen van artritis.

Zelfs nadat iemand is over geschakeld naar een volledig natuurlijk dieet ondervinden vele mensen dat er voedingsstoffen ontbreken die men niet of niet afdoende kan verkrijgen uit het dieet. Als ik mijn persoonlijke behoefte aan vitamine C moest verkrijgen uit sinaasappels moest ik er 100 per dag eten! Veel van deze behoeftes komen uit het misbruik van ons lichaam toen we nog verslaaft waren aan junkfood. Andere komen van speciale behoeften door onze moderne leefstijl, luchtvervuiling, te veel stress, medicijngebruik, roken en zo verder.

Meer uit het boek van Paul Stitt zoek op zijn naam op de site