Voeding biologisch – Bio – Logisch (toch)

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Waarom eet je biologisch?

Ja waarom zou je dat doen, eten kopen dat meer geld kost en er hetzelfde uit ziet, terwijl je je leven lang al niet-biologisch eet en bijna iedereen om je heen dat ook doet? Waarom zou je voor biologische voeding kiezen terwijl je je eigenlijk gewoon gezond voelt en wellicht 10 andere dingen kunt bedenken om je geld aan uit te geven. Als ik zo’n vraag hoor zou je me uren aan het praten kunnen houden, maar ik weet dan haast niet waar ik zou moeten beginnen met uitleggen. Ik schrijf er toch graag wel een stukje tekst over…

Misschien klinkt dit vreemd, maar voor mij valt biologisch eten in dezelfde categorie als: mijn medemens helpen, op een verjaardag de lekkere hapjes met anderen mensen delen, geld geven aan Greenpeace, een meditatiecursus volgen, geen batterijen op straat gooien, geen tabak roken, geen criminelen in huis halen, geen plastic rommel uit China kopen, geen dieren mishandelen, kleine stukjes fietsen ipv auto rijden… om maar wat te noemen.

Ik ben begonnen met biologisch vlees in uitverkoop bij AH. Toen ben ik meer biologisch vlees gaan kopen en zijn daar eieren bij gekomen. Toen de goedkopere groentes zoals aardappels en uien. En zo is het in jaren tijd langzaam aan steeds meer geworden. Op een gegeven moment heb ik mijn lidmaatschap van WNF en Greenpeace opgezegd om extra geld vrij te maken. Nu koop ik bijna alles biologisch. Al zou iedereen alleen al (het grootste deel van) de dierlijke producten biologisch kopen. Wat zou dat al een winst zijn voor de aarde…!

Heel kort gezegd heb ik zelf ondervonden dat biologisch eten ervoor zorgt dat ik:
-me meer fit en energiek voel
-mezelf fijner en gezonder voel
-minder ziek ben
-me helderder in mijn hoofd voel

Maar goed, toen ik niet biologisch at, was ik niet altijd sloom en lam, voelde ik me niet altijd slecht, was ik eveneens niet vaak ziek en had ik ook niet altijd last van een dichtzittend hoofd vol malende gedachtes. Daarom hieronder wat meer uitleg. Sommige stukken kunnen misschien wat zweverig klinken, daar kan je gewoon wat sneller overheen lezen.

Dennis

Waarom biologische voeding?
De vertering van voeding door een menselijk lichaam is een zeer, zeer complex en ingenieus proces waar de grootste deskundigen nog lang niet alles van hebben ontdekt en begrepen. Grof gezegd analyseert en ontrafelt je lichaam de voedingsstoffen in de voeding en bouwt er nieuwe stoffen van die in exact de juiste verhouding verspreid worden over het lichaam. Hoe sterker en veelzijdig de bouwstoffen, hoe beter je lichaam wordt gebouwd en onderhouden. Maar dat is slechts de fysieke kant van het verhaal.

Voeding bevat ook energie.

De energetische waarde van voeding kan gemeten worden in de schaal van Bovis. Biologische voeding heeft een hogere Bovis waarde, dan voeding uit de bio-industrie en de giflandbouw. Ze bevat dus meer licht en levenskracht die je fijnstoffelijke lichamen zullen voeden. Maar voeding is ook meer dan stofjes en energie. Voeding komt van levende planten en dieren. En iets opeten is jezelf blootstellen aan iets. Je nodigt iets uit om tot de kern van je zijn te komen. Voeding tot je nemen is een intieme ontmoeting met het wezen van een plant of een dier en met de intenties van de mensen die het hebben bewerkt en verwerkt. Ik adviseer om te kiezen voor planten en dieren die met liefde en aandacht zijn groot gebracht en die de tijd hebben gekregen om op een natuurlijk wijze te groeien en te rijpen. Deze kunnen biologisch geteeld zijn of in het wild leven, mits ze in een schone omgeving hebben geleefd. Eet ook wilde vis, want de werkwijze van de meeste kweekvisserij is minstens net zo bruut en schadelijk voor de omgeving als de bio-industrie op het land.

Biologische voeding is niet alleen vriendelijk voor de dieren, de planten en je lichaam; het is ook een donatie aan de aarde en een steun aan een groep idealistische, dappere mensen die in deze tijden van economische druk durven kiezen voor eerlijke, kleinschalige handel. Zij brengen producten voort die niet alleen winstgevend zijn voor zichzelf, maar ook bedoeld zijn om een algemene bijdrage te leveren aan de kwaliteit van het leven en de verbetering van de omstandigheden op Aarde. Ik gebruik zo veel mogelijk biologische producten, maar liever nog biologisch-dynamische. Dit geldt het meeste voor dierlijke producten en vetten. Aangezien dieren gevoel hebben, eet je bij dierlijke producten (vlees, eieren en zuivel) ook het karma van het dier. En aangezien toxische stoffen vaak in vetten worden opgeslagen is het belangrijk om vooral ook bij vetten voor de biologische te kiezen, aangezien dieren uit de bio-industrie erg ongezond kunnen zijn door de rommel die ze binnen krijgen.

Tot aan de vorige eeuw hebben we waarschijnlijk altijd biologische voeding gegeten. Er werd gejaagd, verzameld, geteeld en gekweekt. Nomadische volkeren aten over het algemeen wat meer vlees, agrarische samenlevingen aten weinig vlees. Mensen in de gematigde klimaten konden gemakkelijker aan plantaardig voedsel komen, dan mensen die in de arctische gebieden wonen of in de woestijn. Langzaam aan zijn dieren gedomesticeerd en planten veredeld tot teeltgewassen. We hadden meer opbrengst en konden gemakkelijker overleven. Een compost product van de mest en het stro gaf de perfecte voeding aan de grond en zo leefden ze in een cirkel met de natuur. Zo hebben we millennia lang geleefd zonder kunstmest, hormoonpreparaten, giftige bestrijdingsmiddelen, genetisch gemanipuleerde gewassen en noem maar op. En zo hadden we nog millennia lang door kunnen leven ook. Heden ten dage is ons kringloopsysteem dusdanig verstoord dat we blij mogen zijn als we het nog 100 jaar trekken op onze manier. Tegenwoordig vinden veel mensen biologische voeding vreemd, overbodig of zelfs onzinnig. Veel mensen zouden er niet eens voor kiezen als de prijs hetzelfde zou zijn als de andere voeding. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat wij zo ver zijn afgedwaald van de basis van het leven? Wat heeft ons zo anders tegen voeding doen aankijken? Hoeveel macht heeft de media de afgelopen decennia wel niet over ons denken en handelen uitgeoefend?

De meeste mensen zijn tegenwoordig dol op kopen, consumeren en genieten. Er worden grote bedragen uitgegeven aan huizen, auto’s, meubels, technische apparatuur, kleding, vakanties, schoonheidsbehandelingen, genotmiddelen… het kan allemaal niet op. Dit is wat de media ons leert, hierin worden we gestimuleerd, dus dit is waar we in meegaan. Jammer genoeg zien we daarbij gemakkelijk het aller belangrijkste over het hoofd: onze gezondheid en een pure vorm van levensgeluk. Alles mag geld kosten, maar voeding staat meestal niet hoog in het lijstje. Dat komt onder andere omdat we niet beseffen hoeveel invloed voeding op ons leven heeft. Onze gezondheid, ons gevoel van welzijn en ons functioneren hangt voor een groot deel af van de kwaliteit die onze voeding heeft. Veel mensen vinden biologische voeding duur. Dat lijkt het inderdaad als je de prijzen vergelijkt en niet zo veel hoogte hebt van de verschillen in teeltwijze en verwerking.

Ik vind biologische voeding niet duur in
verhouding met de kwaliteit die je koopt. 

Want wat je koopt is echt en dat is tegenwoordig een schaars fenomeen geworden, zuivere echte voeding. Velen van ons zijn gewend aan bespoten gewassen uit arme landen, aan onrijp geoogst fruit, aan visfilets met kleurstoffen. Alle appels of wortels zien er egaal uit alsof ze door een machine zijn gemaakt. En alles wordt dubbel en dik verpakt zodat het volgend jaar nog naar alle uithoeken van de wereld kan worden geëxporteerd. We zijn zo gewend aan gewassen en gesneden groente, dat veel mensen vies zijn geworden van een aardappel waar nog zand aan zit. Veel mensen hebben liever een koud pak melk uit de fabriek, dan een nog warme fles direct van de koe. De schappen van de supermarkt liggen vol met kunstmatig bewerkte voeding vol geraffineerde vetten, gekristalliseerde suikers, kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen waardoor een kant-en-klare maaltijd van vorig jaar er uit ziet en smaakt alsof die gisteren is gemaakt. Weten we nog wel hoe echte voeding smaakt? Hebben we enig idee hoe ver de grondstoffen zijn bewerkt tot deze producten. Volgens de verpakking valt dit allemaal wel mee. Want ieder flesje, pakje of doosje is voorzien van verlokkelijke etiketten met stralende plaatjes en gezondheidsbeloftes. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar, zodat we er vertrouwd mee zijn geworden. We zijn zo gewend geraakt aan al deze fake-voeding die we dagelijks in de reclames terug zien, dat we ons ermee zijn identificeren.

Maar erger nog, we zijn zelfs gaan geloven dat producten uit de fabriek gezond zijn en dat dit voeding voor ons is.

We zijn ook gewend geraakt aan massaproductie en aan abnormaal lage prijzen voor voeding. We zijn dit normaal gaan vinden en willen het liever nóg goedkoper ook. Op een of andere manier zijn we zo geprogrammeerd dat we alles het liefste zo goedkoop mogelijk willen. Veel mensen denken er niet meer over na hoeveel energie het kost om voeding te maken. Ze willen weinig geld uitgeven en zoeken de aanbiedingen af om geld te besparen. Maar ze beseffen niet dat we hiermee ons eigen graf graven en dan bedoel ik niet eens alleen de persoonlijke gezondheid, ook de economische werking. Alles om ons heen wordt duurder, maar veel voeding is naar verhouding juist goedkoper geworden. Hoe krijgen ze deze prijzen zo kunstmatig laag? En wat gebeurt er met voeding die tegen deze concurrentieprijzen wordt gemaakt? De grote multinationals van de voedingsindustrie produceren in arme landen voeding die aan veel minder strenge gezondheidseisen voldoet, omdat ze daar niet zo nauw hoeven te kijken. Deze C-kwaliteit voeding overspoeld onze markt en concurreert de locale boeren weg. Hierdoor zijn onze boeren gedwongen om te stoppen of om op een meer schadelijke manier te gaan telen zodat ze een grotere productie hebben om hun hoofd boven water kunnen houden. Een groot geërfd familiebedrijf waar je zelf woont doe je natuurlijk niet zo maar weg. En wat moet een boer anders, als die van zijn werk houdt en nergens anders voor opgeleid is? Op deze manier probeert de massale voedingsindustrie alle gezonde producten van de markt te krijgen.

Door goedkope producten te kopen ondermijn je
dus eigenlijk een toekomst met gezonde voeding. 

Gelukkig is er groeiende stroming van boeren die biologisch telen en er voor zorgen dat we nog kwalitatief verantwoorde voeding kunnen krijgen. Dit zijn mensen die zich realiseren dat de aarde niet van ons is. Wij zijn als mensen niet alleen op de aarde; we delen de aarde met oneindig veel prachtige schepselen. En ook zij hebben recht op een schone en veilige leefomgeving. De aarde behoort niet aan ons toe, wij behoren aan de aarde toe. En dat is een heel, héél wezenlijk verschil in opvatting.

Wat is er dan beter aan de kwaliteit van biologische voeding? 
Laat ik de mens als voorbeeld nemen. Een kind gezond en weldenkend groot brengen kost veel geld, aandacht en al gauw 20 jaar tijd. Een kind kan je er echter volwassen uit laten zien in de helft van de tijd en met de helft van het geld zo lang hormonen en medicijnen niet te veel geld gaan kosten. Maar wat zal een kind met de levenservaring en het geweten van een jonge tiener in de wereld brengen als die mag doen wat een volwassene doet? Zou je met zo iemand op vakantie gaan of samen willen wonen? Zou je zo iemand in je auto laten rijden of een belangrijke functie geven in je bedrijf? Nee, natuurlijk niet! Iemand die er volwassen uitziet, maar te weinig heeft geleerd is niet volgroeid en bekwaam genoeg voor zijn plaats als volwassen burger. Zo kan je kinderen ook met z’n tienen in stapelbedden op een slaapkamer kwijt waar je anders 1 of 2 kinderen in laat slapen. Als je ze kalmeringsmiddelen geeft zullen ze van elkaar geen last hebben onder het huiswerk maken. Dit is natuurlijk veel goedkoper. Maar wat voor een trilling zal een kind dragen als die zo wordt tam gehouden en zo wordt beperkt? Hoeveel levenslessen missen kinderen die niet de ruimte en de tijd hebben gekregen om menswaardig op te groeien? Wat voor een ontmoeting zul je met ze hebben als je ze tegen komt? Zouden je eigen kinderen mogen spelen met kinderen die zo afgestompt worden? Dit soort vragen kun je je ook stellen over onze voeding.

Nou is een plant of een dier natuurlijk niet hetzelfde als een mens. Maar ook al behoeft een dier geen complexe opvoeding en vervult een dier in het westen zelden een belangrijke maatschappelijke functie, zijn wezen en zijn energetische lading zijn beïnvloedbaar door de omgeving en de opvoeding. Denk maar aan een hond die getraumatiseerd of vals gemaakt is. Ook planten zijn ontvankelijker, gevoeliger en bewuster dan heel veel mensen denken. Met fijngevoelige meetapparatuur zijn verbluffende experimenten gedaan. Reële vragen zijn daarom: Welke ontmoeting heeft je lichaam, je geest en je ziel met je voeding als je planten en dieren eet die verwaarloosd of mishandeld zijn? En die volgespoten zijn met chemicaliën zoals groeihormonen, pesticiden en medicijnen? Wat kan een plant nog bevatten als die met een paar mineralen kunstmest in snel tempo is opgeblazen tot een zogenaamd gerijpte plant? De meeste planten groeien in sterk verarmde grond of erger nog op steenwol in kassen met kunstlicht. Vroeger lieten boeren de grond herstellen en werden gewassen verwisseld over de akkers. Organische mest en compost zit vol levensenergie en bevat zeker 100 soorten mineralen, sporenelementen en enzymen, waarvan alles nog niet eens geïdentificeerd is. En wellicht nog veel, veel meer stoffen. Met dit soort voeding zullen planten ook veel gezonder zijn en rijker zijn aan gezonde stoffen voor ons. Planten zijn vatbaar voor allerlei plagen doordat ze zo zwak zijn op deze uitgeputte landbouwbodem. Insecten en schimmels komen simpelweg de zwakke gewassen opruimen zoals ze overal in de natuur ongezonde en dode planten en bomen opruimen. Ga je vervolgens deze nuttige dieren bestrijden, dan steek je eigenlijk je kop in het zand. Je kunt dan beter de planten versterken met goede voeding, dan ze met schadelijke stoffen bewerken. De vraag is of het wel zo verstandig is om dergelijke ongezonde planten te eten, laat staan ongezonde planten die ook nog eens bespoten zijn.

Ook dieren krijgen genetische gemanipuleerde voeding en leven vaak met velen in kleine hokken of kooien. Snavels, vleugels en hoorns worden geamputeerd zodat ze elkaar niet meer zo erg kunnen verwonden. Maar wat voor een energie zal het vlees van een dier bevatten als dit dier alleen maar zonlicht ziet als die vol stress en angst op transport gaat naar het slachthuis aan de andere van Europa? Ik vraag me niet af waarom biologisch kipfilet 25 euro per kilo kost, want dit zijn normale, eerlijke prijzen. Ik vraag me vooral af: hoe is het in godsnaam mogelijk om kipfilet voor 4 euro per kilo te kunnen verkopen? Hoe kan je kippen verzorgen, voeden, groot brengen, transporteren, slachten, verpakken, gekoeld transporteren, gekoeld opslaan, distribueren, opnieuw gekoeld transporteren en in de schappen van de supermarkt gekoeld etaleren voor zo’n schandalig lage prijs?!? En dan praat ik nog niet over reclame, stallen schoon houden, het slachthuis reinigen, kwaliteitscontroles, de uitbraak van een ziektes, allerlei kleine ongelukjes die tussendoor misgaan en noem maar op. Daarom zeg ik, zo’n lage prijs is alleen maar mogelijk door bedrog, uitbuiting en vervuiling van mensen, dieren en natuur. Dit is goedkoop voor je portemonnee, maar duur voor je gezondheid. Als je dagelijks de energie eet van stress, spanning en dierenleed, is het dan niet logisch dat je gespannen, depressief of ziek wordt? Ik vraag mezelf regelmatig af: Waarmee wil ik betalen, met mijn geld of mijn lichaam? Welke beweging wil ik graag steunen? Wat wil ik op aarde zien groeien? Iedere keer als ik geld uitgeef door iets te kopen stem ik vóór dit ene en tégen het andere. Dit is de macht en de verantwoordelijkheid van de vrije wil. Spirituele groei is een proces van holistische bewustwording. En dit gaat over verbondenheid voelen en samenhang zien; dus verbondenheid met jezelf, je sociale omgeving, de mensheid, de natuur, de aarde en de kosmos. Ik beoordeel eten daarom niet alleen op smaak, uiterlijk en kostprijs, maar ook op voedingswaarde, vitaliteit, zuiverheid, ecolologische- en karmische belasting.

Kunstmest is in de 19e eeuw ontdekt, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog pas groot in gebruik genomen. Biologische gewassen worden absoluut zonder kunstmest verbouwd. Kunstmest is weinig anders dan drugs voor planten. Zonder opbouwende voeding jagen de dode stoffen uit de kunstmest een plant op tot groei. Een plant zuigt zich vol met voeding, schiet de lucht in en rijpt in hoog tempo, ook al heeft die een stuk minder zonne-energie kunnen absorberen. De bodem wordt leeggezogen omdat kunstmest alleen maar dode chemische stoffen zijn die niks aan de grond toevoegen maar juist de balans verstoren. Aanvankelijk was kunstmest een groot succes, totdat na een paar oogsten de humuslaag van levende micro organismen was verpest en de vitaliteit uit de grond ging. De bodem was uitgeput en leeggeroofd van enzymen, mineralen en sporenelementen. In plaats van de grond de tijd te geven zich te herstellen werd er met behulp van kunstmest keer op keer weer geoogst. Planten werden snel ziek door een gebrek aan voeding en vitaliteit. Daar had de chemische industrie een prima antwoord op. Ziektes werden bestreden met giftige bestrijdingsmiddelen en zo is men dit verder gaan ontwikkelen. Ziektes, schimmels en insectenplagen zijn heel nuttig en komen juist bij de zwakkere planten voor zodat de natuur zich kan vernieuwen. Dit is om degeneratie van de soorten te voorkomen. Als dit zich voor doet zou er een belletje moeten gaan rinkelen en zou men de bodem en de gewassen beter moeten voeden en verzorgen. In plaats van de bodem en de planten aan te sterken werden juist de welkome opruimers met gif bestreden zodat de bodem en de planten nog zwakker werden. Dit is een doodlopende weg die onze planeet steeds verder vervuild, vergiftigt en beschadigt. Laat duidelijk zijn dat de giflandbouw ziekmakend is voor mens, dier en natuur. Daar werd in de jaren 30 van de vorige eeuw al voor gewaarschuwd.

Alle biologische producten hebben een keurmerk. In Nederland is dat het EKO keurmerk. Nederlandse biologische producten hebben dus altijd een EKO keurmerk. Op buitenlandse biologische producten staat een ander keurmerk. Een EKO keurmerk staat voor meer dan alleen gezonde dieren en planten die in een vriendelijke en zuivere omgeving zijn groot gebracht. EKO staat ook voor geen verregaande bewerking en raffinage, zo min mogelijk schadelijke toevoegingen en geen gesjoemel met de kwaliteit van het eten. Zo wordt vlees van de bio-industrie bijvoorbeeld geïnjecteerd met vloeistof om het gewicht te verhogen. Dit merk je meteen aan het vocht dat vrij komt als je het bakt of als je het in de vriezer hebt gehad. Dat heb je bij biologisch vlees niet. Verder zijn er allerlei andere duurzame voorwaarden van toepassing zoals milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal en beperkingen op het gebied van transport. Biologische voeding kopen is niet alleen beter voor je gezondheid. Ik zie het tevens als geld schenken aan een goed doel. Deze beweging is aan het groeien omdat steeds meer mensen kiezen voor een gezond lichaam en een gezonde wereld.


Biologische voeding, 30 jaar onderzoek

Het Rodale Instituut voert al 30 jaar een dubbele studie uit naar het verschil tussen biologische en chemische conventionele landbouw. De doelstelling van het onderzoek is om te komen tot werkelijk duurzame methodes waarbij de sleutel een gezonde bodemcultuur is. Organische landbouw blijkt hierbij superieur te zijn ten opzichte van de moderne productie methodes. Niet alleen vanwege het betere bodemleven maar ook met de opbrengst, economische levensvatbaarheid, het energie verbruik en niet onbelangrijk de algemene gezondheid. Het blijkt maar al te duidelijk dat organische landbouw duurzaam is en de moderne landbouw totaal niet. Kijken we naar onzekere en extreme weerpatronen, de oliebehoefte, een gebrek aan water en de groeiende wereldbevolking dan hebben we landbouwsystemen nodig die zich kunnen aanpassen aan de lokale omstandigheden om gezonde voedzame voeding te kunnen produceren. Na dertig jaar beide landbouwsystemen zij aan zij te onderzoeken kwam men tot de volgende conclusies. De economische opbrengst van beide systemen lopen nagenoeg volledig gelijk. De veelgehoorde stokpaardjes dat we GMO en pesticide nodig hebben om massa productie te verwezenlijken blijken dus volledig uit de lucht gegrepen te zijn. Organische landbouw laat in jaren van droogte de moderne landbouw ver achter zich. De moderne landbouw put de bodem op ernstige wijze uit terwijl organische landbouw de bodem juist verrijkt. Organische landbouw heeft 45% minder energie nodig terwijl er tevens 40% minder broeikasgassen geproduceerd worden. Bovendien is de winstgevendheid van organische landbouw vele malen hoger! De GMO boeren bleken het slechtste van allemaal te presteren. Met organische landbouw zou de opbrengst wereldwijd binnen 10 jaar verdubbeld kunnen worden. Ondanks het feit dat organische landbouw arbeidsintensiever is (30% meer locale arbeidsplaatsen) is het financiële rendement bijna drie maal zo hoog. Het allerbelangrijkste zijn echter nog wel de immense gezondheid voordelen van organische voeding. Conclusie: Het enige voordeel van conventionele landbouw zijn de super winsten van de multinationals. — HM


In 2008 kreeg ik te maken met borstkanker. Chemo en hormoonblokkering wilde ik niet. Begin elke ochtend met fruitsmooties. Na een paar uren maak ik sap van biologische brocoli, wortelen, kool, gember. Voeg citroensap, zwarte peper, kukuma, paprika, cayennepeper, kaneel toe. Volg de nesscan methode en bezoek natuurarts. Ik ben dankbaar voor de uitdaging vanwege informatie. – Marijke