Voorbeeld Motivatie – Motiveren om gezond te leven

pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

Laten we eerlijk zijn, iedereen wil gezond zijn tot op hoge leeftijd, maar de verleidingen van het leven maken dat slechts weinigen in onze moderne Westerse samenleving dat doel ook echt bereiken.

Hoe raakte ik gemotiveerd?

Eerst natuurlijk door de noodzaak om weer gezond te worden maar daarna komen de verleidingen weer, … mede door een gebrek aan parate kennis. Ik was echter een richting in geslagen waar ik steeds weer in contact kwam met mensen die veel kennis bezaten. Motiverende sprekers die een beeld van hun eigen leven en ontdekkingsreis van ongezond naar gezond schetsten spraken mij het meest aan. Pas daarna kon ik de motivatie opbrengen om naar lezingen te gaan die meer op de achtergronden ingingen. Zo zat ik ineens te luisteren temidden van een artsen congres in 2005!

Gaat het met de meeste mensen ook niet zo met het lezen van de krant, een magazine, een TV programma. Zo gauw als er een onderwerp komt over gezondheid zap je weg. Een alarmerende kop over ongezond leven sla je snel over omdat …

Omdat je denkt dat je daar toch geen invloed op uit kan oefenen?

Omdat de meeste mensen denken dat je nu eenmaal geluk moet hebben?

Omdat gebreken nu eenmaal met ouderdom komen?

Zou het daarom komen dat ook de goede adviezen aan de aandacht ontsnappen omdat vele mensen zich afsluiten voor dit nieuws.

Zouden deze – Omdat – dogma’s gestalte hebben gekregen vanwege de jarenlange conditionering? Voorgelogen door de media die niets meer of minder zijn dan een reclame kanaal voor de ‘maagvulling’ verkopende voedingsindustrie en behandeld door dokters die een verlengstuk zijn van de farmaceutische industrie die pillen verkopen die in de meeste gevallen niet werken! Dokters die soms wel een afwijkende mening hebben maar die mocht ik pas optekenen als ze straks met pensioen zouden zijn, zo werd mij meerdere malen verteld. Nu worden ze vaak gedwongen om te functioneren binnen het systeem!

Barrières

Ik liep dus ook tegen barrières op. Ik wist wel dat er mogelijkheden waren om stukken gezonder te gaan leven, voornamelijk de voeding aanpassen, maar het was steeds een brug te ver. Totdat je de juiste personen ontmoet die je werkelijk dat duwtje geven om de goede richting in te gaan. Omdat ze niet alleen met hun eigen leefstijl een voorbeeld zijn, maar omdat ze ook een oplossing bieden waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Dat omslagpunt heb ik ervaren bij de lezing van David Wolfe in 2007 in België. Zijn inspirerende reis lezing duurde van 14.00 uur tot 22.00 uur ’s avonds met slechts een korte pauze en …. een half bekertje van zijn vers bereide smoothie. Op de vraag wie er aan het einde van de dag nu honger had of gebrek aan energie werd geen enkele vinger opgestoken. He wat gek eigenlijk dacht ik gelijk, kan het zijn dat zo’n eenvoudig en snel bereide smoothie mij zo kon voeden. Ik was namelijk de persoon die stapels met boterhammen kon eten voordat ik het gevoel had dat ik vol zat. Niet dat ik dat gevoel had dat ik met de smoothie vol zat, maar kennelijk was het toch ruim voldoende om mij al die tijd geen honger gevoel te geven.

Toch duurde het nog een tijdje voordat ik echt elke dag een smoothie ging gebruiken. Dit was weer de invloed van Mike Donkers die slechts een plaatsje verwijdert zat tijdens de lezing van David Wolfe. Hij gaf praktische tips om een super smoothie samen te stellen die qua prijs niet gelijk een aanslag maakte op je budget en makkelijk elke dag klaar te maken is en toch ruimte geeft voor eigen invulling en variaties.

Wat zou jou motiveren om gezonder te leven?

Kijk, ik zie natuurlijk net als jij ook aanstaande moeder waarvan ik weet dat ze heel veel van hun kinderen gaan houden. Maar voorafgaande aan de geboorte zie ik ze toch roken, drinken en ongezond eten waardoor ze wellicht hun kind de slechts mogelijke start gaan geven die denkbaar is! Maar als ze nu eens kennis hadden van wat ze aan het aanrichten zijn, zouden ze dan niet gemotiveerd zijn om ten minste tijdelijk hun destructieve leefstijl te veranderen? 

Angst kan een goede motivatie zijn, maar ook belonen.

Als ik zag hoeveel energie David Wolfe had en hoe goed hij eruit zag, dat was de beloning voor zijn leefstijl die ik ook wel wilde. David stelde; “Met mijn leefstijl heb ik zoveel energie dat ik elke dag minder slaap nodig heb wat je kunt vergelijken met 30 extra verlofdagen!” 

Voor de presentaties van Mike Donkers heb ik veel bewondering, zijn ongekende parate kennis is fenomenaal. Maar, … de mensen die naar zijn presentatie komen hebben in de meeste gevallen de stap al gemaakt richting gezonder leven. Ze zijn al gemotiveerd om de achtergronden van een gezonde leefstijl te doorgronden. Hoe bereik je echter al die miljoenen die in de – Omdat – fase zitten die ik je eerder schetste? Niet door hun uit te nodigen voor een presentatie over gezondheid.


Artikelen van geselecteerde alternatieve media

[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]