Liefdadigheid – liefdadigheidswerk – Liefdadigheidsinstellingen

pagina verhuist van uitdaging.net* Liefdadigheid, definitie
* Goede doelenorganisaties
* De echte liefdadigheidswerkers: mantelzorg
* Vrijwilligers|
* Elke dag een goede daad?


Liefdadigheid [definitie van]: hulp die je geeft uit goedheid. Niet omdat je er zelf belang bij hebt.

Liefdadigheidsinstellingen: Organisaties of instellingen die zich bezighouden met gratis hulpverlening aan armen, hulpbehoevenden of mensen in nood.

In Nederland kennen we het Centraal Bureau Fondsenwerving dat sinds 1925 bijhoudt wat er met de centen gebeurt. Het statutaire doel van het CBF is het bevorderen dat in Nederland de werving en besteding van fondsen op verantwoorde wijze plaatsvinden. Hieronder vallen ook de gelden die zijn verkregen van loterijen. Dit doet het CBF zowel in het belang van het publiek als in het belang van de goede doelen.

Op 13 december 2012 stelde staatssecretaris Teeven op de CBF-bijeenkomst “Op weg naar een nationaal Register Goede Doelen en betere verantwoording over de resultaten”. – “Transparantie is duidelijk laten zien wat je doet, hoe je dat precies doet en wat uiteindelijk het effect is van je daden”. – “Het is tenslotte niet niks wat er aan goede doelen wordt gedoneerd. Alles bij elkaar jaarlijks zo’n 4,7 miljard euro. Dat geld stelt de filantropische sector in staat “goede dingen” te doen”.

[ filantropie: Onzelfzuchtige zorg voor het welzijn en de ontwikkeling van de mens]

Het keurmerk voor de goede doelenorganisaties, de zogenaamde ANBI-status, geeft recht op fiscaal gunstige maatregelen. Oeps, denk ik dan, worden de inkomsten van deze organisaties dan belast? Op Wikipedia lezen we hierover: Het deelnemen aan het CBF-keurmerk betekent dat de overhead van een goed doel stijgt. De overhead is het bedrag dat aan de organisatie wordt besteed. Dit bedrag komt niet ten goede aan het doel van de organisatie. Hiermee bereikt het CBF het tegenovergestelde van wat zij wil bereiken: zorgen dat het geld van donateurs daadwerkelijk aan goede doelen wordt besteed. http://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_Bureau_Fondsenwerving

Verder lezen we in het rapport van de NBA dat er zelfs fondsen zijn die hun inkomen krijgen uit de winst van het belegde vermogen. 
http://www.cbf.nl//Uploaded_files/Zelf/NBAPubliekeManagementletterGoedeDoelen2012.pdf

Even een uurtje lezen op diverse websites en pdf-documenten heeft al snel mijn wantrouwen tegenover veel van deze goede doelen organisaties nog verder doen wankelen. Natuurlijk wist ik al wel het een en ander en de topsalarissen van veel van deze organisaties hadden mij al doen besluiten niets meer te geven. Wat jij doet is een persoonlijke keuze maar geld inzamelen voor ziektes die eigenlijk in veel gevallen te voorkomen zijn of veel succesvoller te behandelen zijn anders dan met giftige medicijnen is geen goed doel om te steunen. Nog veel erger is het dat deze organisaties actief kennis onderdrukken en mensen die twijfelen ontmoedigen om alternatief hun kennis verder te verbreden om afgewogen beslissingen te kunnen nemen.

De echte liefdadigheidswerkers: Mantelzorg 

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is. Dat zijn in Nederland zo’n 3,6 miljoen mantelzorgers alles bij elkaar. Mensen die dat werk vaak niet (meer) met een baan kunnen combineren en zelfs extra kosten daarvoor maken. Zonder hen zou het voor veel mensen onmogelijk zijn om nog een beetje plezier aan het leven te beleven. 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mantelzorg

Vrijwilligerswerk

Ik vraag mij weleens af hoe onze economie zou fungeren zonder vrijwilligerswerk. Je kan nu eenmaal niet overal geld voor vragen. Dat is simpelweg onbetaalbaar! Vrijwilligerswerk bestaat in vele soorten, vaak ook vanuit de belangstelling van de persoon in het geval van de bijdragen aan een vereniging. Maar dan nog, men verwacht wel dat je er altijd bent als je een taak op je genomen hebt. Vrijwillig betekent nu eenmaal niet dat dit vrijblijvend is.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijwilligerswerk

Iedere dag een goede daad

Elke dag opnieuw zie en hoor ik mensen die een ernstig gebrek hebben aan parate kennis om zichzelf gezond te houden. Door simpelweg mijn opgedane kennis en ervaring te delen doe ik in feite elke dag een goede daad. Deel ik die kennis op facebook, twitter of andere sociale media of websites dan heb ik er geen enkele idee van hoeveel mensen ik die dag ga bereiken. Het – feit – dat nog veel te veel mensen met allerlei ziektes kampen die eenvoudig te voorkomen zijn of te genezen, maakt voor mij duidelijk dat we nog meer inzet moeten gaan tonen – met z’n allen.

Doe jij mee?