Boek: the China Study


pagina verhuist van uitdaging.net

artikel van voor 2012

De meest uitgebreide studie ooit gedaan naar het ontstaan en de preventie van kanker, hart & vaatziekten, diabetes en vele andere ziektes en gebreken. Het boek dat antwoord geeft op brandende vragen van mensen die een ziekte vrezen en hoe men dit kan voorkomen. In de zeventiger jaren werden met behulp van 650.000 mensen in kaart gebracht welke kankersoorten er heersten onder 880 miljoen mensen in China. Aan de hand van deze gegevens startte men in 1983 met de China Study in 65 districten van China. Een studie die nu nog loopt maar de bevindingen werden gepubliceerd in een boek waar de eerste hand al aan werd gelegd in de zestiger jaren. In China kon men zien wat bij onderzoeken met ratten al was aangetoond welke voeding kanker veroorzaakte. Alle Westerse onderzoeken naar genetische factoren ten spijt bleken deze maar voor slechts 3 tot 4 procent een rol te spelen (in China). De rol van voeding blijkt de doorslaggevende factor te zijn waarom mensen gezond oud worden of een ziekte moeten verduren. Wat weten de mensen die dit boek hebben gelezen wat u nog niet weet?

Het boek dat alle ouders, leraren,…..

… en de dokter zouden moeten lezen!

boek the China study

Gezond Eten: Media hebben de China Dieet Studie dood gezwegen in Nederland

Het grootste onderzoek naar gezond eten vertelt ons hoe je kanker, hart en
vaatziekten, diabetes en vele, vele andere ziekten kunt vermijden!

… de bevindingen van de grootste studie die ooit het verband tussen dieet en
het risico om ziek te worden aantoont is een uitdaging aan het adres van
veel Amerikaanse dieet dogma’s. – the New York Times

Wat heeft de grootste, meest uitgebreide studie over voeding ooit, te vertellen over ons dieet, gewicht verliezen en de gezondheid op de lange termijn …. Schrikbarende -of – bevrijdende antwoorden.

The China Study: De studie kan uw leven dramatisch gaan verbeteren. Het geeft een frisse kijk op uw voedingsgewoonten en opent een nieuw inzicht in de toepassing voor uw gezondheid op de korte en lange termijn. De China studie is geen gewone studie waar je regelmatig van hoort die vaak resultaten te zien geven over een korte periode en even zo vaak gefinancierd zijn door een bedrijf die een bepaald aspect onder de aandacht willen brengen ten gunste van zichzelf. Wat begon als een onderzoek naar een schijnbaar onoplosbaar probleem over ondervoeding in de Filippijnen heeft uiteindelijk geleid naar de grootste studie op het gebied van gezond eten. Het is duidelijk dat over de jaren de tegenstrijdige studie resultaten (lees belangen) er toe heeft bijgedragen dat mensen de wetenschappers niet allemaal meer vertrouwen! Het is uw tijd waard om het boek te lezen om de 12 bevindingen te ontdekken

T. Colin Campbell Ph.D. was niet de voorbestemde kandidaat om een wetenschappelijke verdediger te worden van een op planten gebaseerd dieet. “Ik groeide op een boerderij op en at veel vlees en eieren”, zei hij “en ik schreef mijn Ph.D. scriptie over een meer effectievere manier om dierlijke proteïne te produceren zodat we meer dierlijke voeding konden eten”. Maar toen hij eenmaal begon met voedingsonderzoek in de zestiger jaren was de verdediger van vlees consumptie al gauw overtuigd dat in feite een dieet zo laag mogelijk in dierlijke producten de beste gezondheid optie was. “Ik was alert op wat de wetenschappelijke bewijzen mij toonden”. zie hij

Bij de China natuurdieet studie bracht met de resultaten in beeld van 367 dieet, levenstijl en ziekte gerelateerde variabelen door 6500 volwassenen te bestuderen in 65 districten in China en Taiwan. De onderzoekers vroegen niet alleen aan de groep om vragenformulieren in te vullen over hun eetgedrag maar namen ook bloed en urine samples. Er werd bezien wat het gezin zoal dagelijks gebruikte aan voeding en de voeding werd geanalyseerd en al deze variabelen werden met elkaar vergeleken wat meer als 8000 statische aanwijzingen opleverden.

Het aantreffen van kanker in China varieert enorm van district tot district. Het ene district heeft meer als 100 keer zoveel gevallen van een bepaalde soort kanker per 100.000 inwoners als het andere. Het typische dieet in het oude China was overwegend samengesteld uit op planten gebaseerde voeding, en de China studie stelde dit met uitzonderlijke nauwkeurigheid vast. Om u te tonen hoe dramatisch de verschillen zijn tussen China en Amerika;

Voeding China Amerika
Calorieën (kcal/kg lichaamsgewicht/dag) 40,6 30,6
Totaal % vet/calorieën 14,5 34 – 38
Vezels gram per dag 33 12
Totaal proteïnen gram per dag 64 91
Dierlijke proteïnen (% totale calorieën) 0,8 10 – 11
Totaal ijzer 34 18


Het verschil van de China studie met de methode die doorgaans andere studies gebruiken is dat hier niet alleen vragenlijsten werden toegepast waarvan men weet dat deze verre van perfect zijn maar dat er tevens bloed en urine samples werden genomen en geanalyseerd. De voedinginname werd gemeten over een periode van drie dagen door waarnemers in de thuissituatie van de deelnemers en aangekocht op de markt om te laten analyseren.

De populatie was overwegend zeer stabiel. De meeste groeiden op in de zelfde regio waar ze nu leefden en aten het zelfde lokaal geproduceerde voedsel dat gemeten werd ten tijde van de studie. Dit was cruciaal omdat de dieet en lifestyle factoren van jaren geleden bijdragen aan het ontstaan van ziektes. Gedurende de onderzoeken is het duidelijk geworden dat gezondheid niet bepaald wordt door inmiddels bekende enkelvoudige voedingsstoffen maar de combinatie van microvoedingstoffen zoals gevonden in onbewerkte voeding.

Veel van de problemen en ziektes die we nu ondervinden kunnen geminimaliseerd worden of zelfs geheel voorkomen worden door wat we besluiten te eten! Een van de zaken waar u direct aan dient te denken is het eten van vitaminerijke voeding.

Aan de basis van deze vitaminerijke voeding staan onbewerkte plantaardige producten, groenten, fruit, granen en noten. Dit betekent eveneens dat we zoveel als mogelijk voeding die niet in deze groepen zitten dienen te vermijden. Dit is inclusief dierlijke producten en bewerkte voeding als kristalsuiker, witte meel en bewerkte oliën. Deze laatste worden vaak toegepast om junkfood te maken waar de supermarkt mee vol staat.

Het concept van gezonde voeding gaat over – het onbewerkt zijn – om de delen van planten die vitaminen, mineralen, enzymen en andere miconutrients bevatten intact te laten zodat zij hun werk in uw lichaam kunnen verrichten zonder dat belangrijke elementen ontbreken. Dit is dus inclusief de buitenste laag die zo vaak de meeste en belangrijke voedingsstoffen bevatten.

Maakt u zich niet te druk om op zichzelf staande bouwstoffen of enkelvoudige supplementen. Eet simpelweg veel voeding uit de juiste voedingsgroepen (note: vergeet de schijf van vijf waar vlees en melk als belangrijke elementen staan aangegeven) en u zult een gezondheid bevorderend dieet nuttigen.

Een vergelijking tussen dierlijke en plantaardige voeding toont hoe belangrijk het is de juiste voedingsgroepen te kiezen. Het goede nieuws is dat er voor eens en altijd afgerekend kan worden met de tegenstrijdige berichtgeving over wat er nu wel goed is of niet omdat u nu weet uit welke voedingsgroep een product komt. (voorbeeld; Zijn eieren goed of slecht) Door een bewuste keuze te maken voor de juiste dieet groepen rijk in vitaminen en mineralen kunnen we een uitstekende gezondheid ervaren, goede nachtrust, pijnvrij, betere stemming en vrij van ziekten en gebreken. Mensen maken zich in grote mate bezorgd om de voeding die ze nemen met vragen als, is kip beter als vlees, wat kan ik het beste gebruiken om te braden, welk brood het beste genomen kan worden? Er is niets mis met uw streven om dit te weten te komen maar er spelen belangen mee van de sectoren die ongezonde voeding produceren en u proberen te overtuigen van het tegendeel. Deze tegenstrijdige berichtgeving maakt dat veel mensen geen zicht meer hebben op wie te geloven en wat te doen. Wat is er beter plantaardige voeding of dierlijke producten? – of – Eet ik niet te veel bewerkte voeding als suiker, chips, koekjes, etc, wat slechts delen bevatten van de originele voeding? Het antwoord is dat deze vragen veel belangrijker zijn dan de details waar we ons zovaak druk om maken. De reden waarom de vragen aangaande de hoofd voedingsgroepen zo belangrijk zijn is het verschil in voedingswaarde. De grootste verschillen worden gevonden tussen planaardige en dierlijke voeding. de volgende tabel toont het verschil tussen beide groepen.

Voeding Dierlijk Plantaardig
Cholesterol (mg) 399 0
Vet (g) 33 5
Proteïne (g) 40 15
B caroteen / retinol 140 36300
Voedingsvezels (g) 0 22
Vitamine C (mg) 0,3 1020
Foliumzuur (mcg) 49 220
Vitamine E (mg) 1,2 11,6
IJzer (mg) 2,9 7,5
Magnesium (mg) 53 193
Calcium (mg) 250 350
Vitamine B12 (mcg) 2.8 0
Vitamine D (IU) 91 0
Zink (mg) 4,4 3,6


Zoals u kunt zien zijn er grote verschillen tussen de voedingsstoffen in beide groepen. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol en weinig vet, proteïne, vitamine B12, Vitamine D, en zink dan dierlijke voeding. Aan de andere zijde bevat plantaardige voeding exclusief vezels en veel meer van de andere vitaminen en mineralen dan dierlijke voeding. Dit zijn belangrijke verschillen. Dierlijke voeding heeft veel meer cholesterol, proteïne en vet dan goed is voor de gezondheid. Vergeleken met fruit, groenten en onbewerkte granen ontbreken er bij dierlijke voeding vele vitaminen en mineralen waarvan aangetoond is dat ze de gezondheid bevorderen. Eigenlijk is het heel duidelijk meer dierlijke voeding, je krijgt het slechte en mist veel van het beste! Plantaardige voeding aan de andere kant bevatten vezels en vele antioxidanten en maakt dat er geen nadeel zit aan plantaardige voeding.

Cholesterol: We hoeven geen cholesterol via de voeding binnen te krijgen omdat ons lichaam deze stof zelf ruim voldoende aanmaakt.

Proteïne: De hoeveelheid proteïne in plantaardige voeding is ruim voldoende. Grotere hoeveelheden worden toegeschreven aan het ontstaan van hart en vaatziekten verschillende soorten kanker, nierstenen, en bot problemen.

Vitamine B12: Een essentiële voedingsstof die gevonden kan worden in plantaardige voeding indien deze gekweekt wordt in gezonde organische grond. Onze voorouders kregen deze stof dan ook gewoon via plantaardige voeding binnen. Indien u geen dierlijke producten als vlees meer gebruikt is aanvulling met supplementen noodzakelijk. Dit is geen nadeel van plantaardige producten maar meer ontstaan door het ingrijpen van de mens op de voedingbodem.

Vitamine D: Het is niet noodzakelijk om via de voeding vitamine D op te nemen omdat onze huid dit produceert zo gauw die wordt blootgesteld aan zonlicht. 15 minuten zonlicht per dag is reeds afdoende. Indien men minder zonlicht per dag krijgt is dit aan te vullen met supplementen.

1. Natuurlijke plantaardige voeding.
Natuurlijke plantaardige voeding is een zeer groot voordeel ten opzichte van dierlijke voeding en de bewerkte voeding die wij veelal consumeren zoals koek, chips, frisdrank en andere door de voedingsindustrie kunstmatig gefabriceerde voeding. Concentreren op het kiezen uit de juiste voedingsgroep is veel belangrijker dan uitzoeken welke voeding uit een groep de meeste voedingsstoffen bevat. Groenten en fruit verschillen onderling veel in de vitamine hoeveelheid, neem ze gewoon allemaal.

Er is een tweede belangrijk aspect wat veel wordt vergeten. Voeding, gezondheid en ziekte hebben een sterke relatie en zijn het resultaat van een gecompliceerd biochemische processen. Er zijn duizenden van deze biochemische stoffen in natuurlijke voeding waar wetenschappers nog niets van af weten en evenzoveel reacties in het lichaam die nog geen duidelijkheid scheppen. Om je zorgen te maken om een enkele stof is kortzichtig te werk gaan. En het is juist dit wat de media en farmaceutische industrie doen. De les die we hier uit kunnen leren:

Als je er een gezondheidbevorderend menu en leefstijl op na houdt kun je gerust zijn en hoeft u zich geen zorgen te maken over details. Eet een plantaardig natuurlijk dieet en blijf fysiek actief en je lichaam zorgt voor de rest.

2. Het is niet hoeveel je eet maar wat je eet.
De minst actieve mensen in het oude China eten 30% meer calorieën per kilo lichaamsgewicht en hebben toch een 20% lagere BMI waarde vergeleken met de Amerikaanse bevolking. Verbazingwekkend, het lijkt alsof het lichaam zichzelf slank houdt. Wat u eet is eigenlijk belangrijker als hoeveel u eet. De meeste Chinezen deden meer lichamelijke arbeid, veel, veel meer als de Amerikaanse bevolking zodat ze noodzakelijk ook meer calorieën moesten consumeren. De onderzoekers hielden daar echter ook rekening mee door de minst actieve bevolkingsgroep in het onderzoek te betrekken, de mensen met een kantoorbaan. Ze ontdekten echter dat ook deze groep 30% meer calorieën gebruikten per pond lichaamsgewicht. Ondanks dat hadden ze een 20% lagere BMI Body Mass Index als de gemiddelde Amerikaan.

Laboratoriumtesten hebben aangetoond dat een dieet lager in dierlijke proteïne leidt tot langzamere meer gecontroleerde gewichtstoename. Een reden hiervoor is dat calorieën van een vitaminerijk dieet omgezet worden in lichaamswarmte in plaats van opgeslagen als lichaamsvet. Dit proces heet therogenetisch. Een vitaminerijk dieet geeft u meer energie wat u vrijwillig aanspoort om meer te bewegen of sporten. Nogmaals samenvattend vele studies leiden nu in de richting van; Wat je eet is belangrijker dan hoeveel je eet!

3. Wanneer een virus toeslaat.
Wat u eet speelt ook een grote rol bij uw algemene gezondheid. Wetenschappelijke bevindingen tonen dat het dieet (zoals aangetoond in bloed cholesterol niveau) wordt geassocieerd met leverkanker. Het is al lang bekend dat mensen met een chronische infectie van het hepatitis B virusveel vatbaarder zijn voor leverkanker.Er zijn goede redenen om aan te nemen dat goede voeding dit risico aanmerkelijk kan verminderen door als het ware de genen die de kanker veroorzaken onder controle te houden. Leverkanker was in China hoger in de districten met een hoger cholesterol in het bloed en districten met een grotere hepatitis B infectie. Een hoger cholesterol niveau werd overtuigend aangetoond door de keuze van de voeding. Dus, ……

4. Optimale leefstijl.
Door stap voor stap een optimale leefstijl na te streven worden op dezelfde manier allerlei ziektes en gebreken gereduceerd, zonder hier zelfs aan te denken of bij stil te staan. Deze bevindingen kwamen aan het licht doordat bepaalde ziektes zich voordeden in bepaalde districten in dezelfde regio en dezelfde populatie. Er blijken twee groepen van ziektes te zijn, rijkdom ziektes en armdom ziektes.

Rijkdom ziektes Armdom ziektes
Kanker Luchtwegen
Diabetes Stofwisseling
Hart en vaatziekten Tuberculose
en vele anderen

Deze bewijzen onderbouwen de hypothese dat ziektes die zich samenclusteren een overeenkomende oorzaak hebben. Met andere woorden, de zelfde condities die diabetes bevorderen hebben ook invloed op hart en vaatziekten. Nog anders, waarom zouden ze steeds weer voorkomen in dezelfde bevolkingsgroepen? In het landelijke China werden vele rijkdom ziektes geassocieerd met hoge cholesterol levels in het bloed die opnieuw samen hingen met het gevolgde dieet. Dit leidt tot het vooruitzicht dat goede voeding en leefstijl niet één maar meerdere ziektes kan voorkomen.

5. Bloed cholesterol level.
Dit is niet alleen een voorspeller van hart en vaatziekten maar ook kanker. De befaamde Framingham Heart Study toonden al dat cholesterol levels een voorspelling betekende op hart en vaatziekten en sinds die tijd weet iedereen dat. Dit wordt vervolgens onderdrukt in de meeste gevallen door medicijnen. Zelden door een verandering in het eetpatroon wat stukken effectiever zou werken en het risico totaal kan omkeren. Door de bevindingen uit de China Study kan men hier aan toevoegen dat het cholesterol level ook kanker voorspelt. Om een lang verhaal kort te maken met plantaardige voeding gaat het cholesterol level omlaag en bij dierlijke voeding omhoog.

Cholesterol level landelijk China: 90 – 170 mg/dl
Cholesterol level Amerika: 170 – 190 mg/dl

6. Borstkanker
Er is een complex biochemisch netwerk dat het risico bepaalt op borstkanker en andere soorten kanker. Een obsessie over een bepaald voedingsingredient is niet bepaald vruchtvol. Opnieuw, eten uit de juiste voedingsgroepen is verstandiger en veel minder stressvol, de rest kunt u automatisch overlaten aan uw lichaam. De uitkomsten van de China Study zijn daarbij toonaangevend. Er zijn inmiddels al wel studies gedaan met meer als 100.000 deelnemers waarbij de China Study slechts 6500 mensen volgden over een periode van 20 jaar. Echter het aantal gegevens dat over deze groep werd verzameld steekt daarbij zeer positief af met 367 variabelen. Dit betekent er over verschillende jaren nog meer bevindingen aan het licht komen die gegenereerd worden uit deze cijfers. Wetenschappers namen aan dat het vet gebruik bepalend was voor het ontwikkelen van borstkanker, nu blijkt dat er veel meer factoren een rol spelen. Risico op borstkanker wordt beïnvloed door de leeftijd waarop men voor het eerst menstrueerde, hoge bloed cholesterol waardes, een late menopauze en een hoge blootstelling aan vrouwelijke hormonen. Het betekent dat een hoge vet inname leidt tot een hoger bloed cholesterol niveau wat bijdraagt tot een eerdere menstruatie, latere menopauze en de vernoemde hogere productie van hormonen. Dit komt voornamelijk voor rekening van dierlijke vetten. Borstkanker wordt nu geaccepteerd – in veel gevallen – als een levenslange hoge blootstelling aan hormonen. Niet alleen vet maar ook dierlijke proteïne spelen daarbij een rol. Het blijkt dat de familie historie hierin geen rol speelt maar het is juist het dieet wat alles bepalend is op het voeden van het complexe biochemische netwerk van het lichaam. Aanpassing van slechts een ingrediënt uit de voedingsketen zoals bijvoorbeeld geen margarine maar boter zal uiteindelijk slechts een gering verschil maken. Een totale aanpak van de leefstijl en dieet gewoonten daar gaat de voorkeur naar uit om de zaken effectief aan te pakken. De voorkeur zou moeten uitgaan naar een voornamelijk plantaardig dieet en slechts een gelimiteerd gebruik van dierlijke voeding.

7. Hart en vaatziekten.
Het krijgen van hart en vaatziekten kun je eigenlijk geheel elimineren en dat, alweer, herstellen van de oorspronkelijke natuurlijke levensstijl. In sommige delen van China kwam het bestaan van hart en vaatziekten practisch niet voor. Dit kwam weer voor uit het ongebruikelijk lage cholesterol level . In feite, ten tijde van het onderzoek was het aantal doden door hart en vaatziekten in Amerika 17 maal hoger dan in China. In een bepaald district waar 250.000 mensen woonden werd geen enkel fataal geval van hart en vaatziekten genoteerd in een drie jaar periode onder de leeftijd van 64 jaar. In een ander district werd eveneens bij een groep van 200.000 vrouwen geen enkel geval vastgesteld onder de 64 jaar. Onderzoek in Amerika toonde dan ook dat alleen door het veranderen van het gekozen dieet de ziekte omkeerbaar was. Al deze bevindingen leiden slechts tot de volgende conclusie, door bewuste dieet keuzes te maken bij het ontbijt, lunch en avondmaal krijgen hart en vaatziekten geen enkele kans!

8. Type II Diabetes.
Een destructieve ziekte die al kinderen treft is sterk gerelateerd aan koemelk consumptie. Voor kinderen is de beste dieet de borstvoeding.

9. Oogziektes.
Deze worden veelal toegeschreven aan de hoge leeftijd maar komen overtuigend voort uit verkeerde voeding. Speciaal de antioxidanten die gevonden worden in fruit en groenen beschermen optimaal tegen deze ziekten. De beste voeding voor uw ogen zijn donker groenen groenten als spinazie.

10. Botontkalking.
De gezondheid van onze botten is sterk geassocieerd met de hoeveelheid groenten in relatie tot de inname van dierlijke proteïne. Uw botten varen wel bij de inname van meer plantaardige voeding en minder dierlijke producten. populaties die voornamelijk leven op plantaardige voeding hebben minder heupfracturen en botbreuken.

11. Omkeren van Diabetes type II.
Verschillende studies hebben aangetoond dat diabetes type II volledig omkeerbaar is door over te schakelen naar een plantaardig dieet en alle kunstmatig bewerkte voeding te vermijden.

12. Prostaatkanker.
Eveneens herleiden ook hier weer veel studies naar de inname van een dierlijk dieet naar het ontstaan van prostaatkanker.

13. Te veel proteïne.
Bewijst geeft aan dat wij vooral de dierlijke bron van proteïne dienen te verminderen. Laten we aannemen dat u elke dag twee collega’s de lunch ziet nemen, een collega neemt elke dag een cheeseburger met een wittebroodje, tomaatje en een klein beetje andere groenten met sausje. De andere collega neemt alleen bruin brood met een groentemix. Stel dat deze twee collega’s dit zelfde zouden eten, jaar na jaar tijdens de lunch en men vraagt u wie heeft dan de meeste kans op een gebrek aan vitamine en mineralen? Veel mensen zouden zeggen, de man die uitsluitend vegetarisch eet omdat hij niet genoeg proteïne krijgt. Het blijkt nu uit de China Study dat wij veel te veel proteïne binnen krijgen en veelal uit de verkeerde bron. De vegetariër heeft de dus de beste papieren in handen voor zijn gezondheid.

Dit betoog is slechts het topje van de ijsberg, in het boek the China Study leert u nog meer over het tot staan brengen van ziektes of deze in bepaalde gevallen zelfs geheel om te keren zonder het gebruik van medicijnen.
Waarom de media totaal zwijgen over de meest uitgebreide voedingsstudie aller tijden? Simpel: de uitkomst verteld ons dat we zo min mogelijk naar de slager en melkboer dienen te gaan. het verteld ons ook dat het grootste deel van de supermarkt verboden gebied wordt om te gaan winkelen als je niet ziek wilt worden. Als men dat in de krant zou zetten, hoeveel adverteerders zijn dan blij mat dat artikel?

Het voedingscentrum zwijgt ook in alle talen. Logisch toch, want nu blijkt ineens dat de schijf van vijf al die jaren is gebaseerd op de verkeerde feiten of …… leugens?

About the Author
T. Colin Campbell, PhD, is the project director of the China-Oxford-Cornell Diet and Health Project (the China Study), a 20-year study of nutrition and health. He is a Jacob Gould Schurman Professor Emeritus of nutritional biochemistry at Cornell University. In more than 40 years of research he has received more than 70 grant-years of peer-reviewed research funding and authored more than 300 research papers.

Review
I have a PhD in health education and a Masters in Public Health – and I can honestly say that no book has shaken my worldview like this one. Anyone interested in health – their own, or that of their family, friends, or community – must read this book and share it. Campbell has started a revolution.

Het boek dat elke DOKTER, leraar en alle OUDERS zouden moeten lezen!


Mensen, jullie kletsen er gewoon op los. Omdat iemand heel zijn leven vegetariër of veganist is geweest en nu plots ziek is komt het door vegetarisme? Wijzelf eten al +18 jaar vegan en hebben nog nooit iets voor gehad. Bloed perfect, B12 geen problemen, ijzer en foliumzuur ok…enz enz… Ga op zoek als je een probleem denkt te hebben. Bvb die verminderde schildklierfunctie? Meer zeewier eten mn. kelp is de oplossing (i.p.v.vis)!!! Dieren eten is tweederangs want dieren halen het ook uit de natuur door bvb planten. Gekweekte dieren die ellendig in betonnen stallen leven tot ze gruwelijk vermoord worden kunnen het niet uit de natuur halen maar daar zorgt de dierenvoedersindustrie heel sluw voor door het toe te voegen. Iedereen maar denken, eet vlees en vis het zit erin, tuurlijk. Als we tekorten hebben zorgen wijzelf als mens daarvoor. We verprutsen alles, we hebben alles aan onszelf te danken. Weet wat je eet is het advies. Eet biologisch plantAARDIG en gevariëerd, suikers vermijden, gecombineerd voedsel vermijden. Oproep aan voedselconsulenten, diëtisten en dokters. Leer eens verder te kijken dan die ouwbollige boeken die al vele jaren bewijzen dat het verkeerd is. Bewijzen? Bezoek klinieken en tel de duizenden zieken. Dat alleen al is toch niet meer normaal zeg? Leer iets bij van mensen die het effektief al jaren GOED doen en niet deze die er munt uitslaan of uit hun nek staan te kletsen. Eet zo rauw mogelijk en plantAARDIG, al is het voor sommigen een grote stap, je zal al snel merken dat je binnenin aan het veranderen bent! Succes. – vegazosten


Hey Henk, Ik kwam laatst iets tegen wat je wellicht interessant zal vinden. Namelijk Denise Minger. Zij doet onderzoek naar the China Study. Ook dhr. Campbell heeft zich inmiddels gemeld. Hier kun je meer lezen: rawfoodsos Veel liefs uit het zonnige zuiden des lands, Tracy

Note: We hadden dit onderwerp ook al behandeld op gezondheid radio. Dat slechts een stofje in vlees verantwoordelijk zou zijn voor het ontstaan van kanker daar had met name Mike Donkers altijd al zijn bedenkingen over. Het is nu niet zo dat ik zelf ineens weer vlees ben gaan eten, ik mis het namelijk totaal niet en ik heb nog geen betrouwbare bron gevonden om vlees te kopen.


Dankzij deze site ben ik achter het bestaan van dit geweldige boek gekomen, waarvoor mijn eeuwige dank! Ik ben zelf 27 jaar lacto-vegetarier geweest maar op vragen als: ”Waar haal je dan je eiwitten dan vandaan?”, ”Zonder vlees krijg je toch tekorten?”, ”De mens is toch een alleseter?” etc. kon ik nooit echt goed antwoord geven. The China Study geeft me die antwoorden en nog veel en veel meer. Sinds anderhalf jaar eet ik plantaardig en ik zou nooit meer anders willen! We kunnen stoppen met de uitbuiting van dieren en de wereld voeden en dit boek geeft de wetenschappelijke basis voor die verandering.Ik heb ook besloten de T. Colin Campbell Foundation te steunen in dit nobele streven: tcolincampbell.org/ ~ Hier is een lezing van Dr. Campbell over The China Study – Jos Kuiper, Amstelveen


Ieder najaar en soms ook in het voorjaar kreeg ik bronchitis met koorts en eindigend in een zeer pijnlijke vorm van hoesten (pleuraprikkeling). Op een cursus acupunctuur van de NAAV hoorde ik van de schadelijkheid van zuivel. Ik ben gestopt met kaas eten. Ik was dol op kaas. Twee jaar nadien heb ik geen bronchitis meer gehad. Dit jaar september kon ik mij soms niet beheersen en ”zondigde” met het eten van oude kaas, 2 boterhammen per dag. Nu in december heb ik kou gevat met veel niezen en dergelijke maar geen koorts en geen bronchitis dus wel ziek maar niet zo erg want minder kaas. Het lijkt wel een ”lineair” verband. Toch meen ik dat het ook een constitutie kwestie is. Ik ben nu ook het homeopathische middel Acidum Nitricum gaan gebruiken. Dit middel heeft o.a. als kenmerkt een verlangen naar oude kaas. – F.J. Beijering


Dit boek wil ik lezen! Femke


Is er een Nederlandse vertaling / versie van dit boek beschikbaar? De visie over zuivel is belangrijk, zeker nu de zuivelindustrie China ook als afzetdump natie heeft verklaard. -Harry Wijsman
* Note: Er is geen Nederlandse vertaling.


Ik had dit stuk al eerder gelezen en vanaf dat moment heb ik geen (nauwelijks geen) vlees meer gegeten. Het werkt absoluut direct. Het gevolg hiervan was nl. dat ik na het eten niet direct in slaap viel. Iets wat mij elke dag overkwam na mijn avondmaaltijd met vlees. Ook ben ik overdag vlugger geneigd om wat te doen. Zelfs op mijn 75 jarige leeftijd heb ik gisteren nog bestraat. 20 stoeptegels helemaal in mijn eentje opgehaald, zand gehaald en de stenen gelegd. En het is nog goed gegaan ook. Ik vond mezelf geweldig. Dat had ik nooit durven dromen dat ik dat nog kon. Ik ben er heel erg blij mee, want ik heb een veel te jong hart voor dit oude lijf. Dit oude lijf moet nodig opgekrikt worden. Henk ik ben je dus vreselijk dankbaar voor deze 11 bladzijden. Komen er nog meer? Stella.


Mijn vader is zijn hele leven vegetarier. Op dit moment gaat het niet goed met hem, want hij heeft longontsteking. Dit is de eerste keer in zijn leven dat hij ziek is, behalve dat hij dan nog diabetes type 2 heeft. Hij is bijna 88 jaar – Louise de Ridder


Uw conclusie dat de erfelijke component van kanker in Nederland maar zo”n 3 tot 4 procent zou zijn, omdat dat in China ook zo is, is wel erg ”kort door de bocht.” Wat u hierbij vergeet is de erfelijkheid van kanker. En doordat wij hier al vele jaren ”Westers” eten, is de kanker (die er het gevolg van is) al veel vroeger in onze genen terecht gekomen. Dat er een rechtstreeks verband is tussen voeding en kanker is overigens ook al te zien aan de sterftecijfers van het CBS vanaf bv. 1930 tot 1960. Er is dan tussen 1940-1945 en drastische daling, die toe te schrijven is aan de sterk verminderde vleesconsumptie tijdens de tweede wereldoorlog. Dit is dus allemaal al veel langer (in Nederland) bekend en van ver voor de ”China study”. Niettemin interessant om het nog eens vanuit een andere hoek bevestigd te zien. Gelet op de hardleersheid en de grote commerciele (vlees en zuivel)belangen, zullen de meesten echter helaas gewoon (verkeerd) door blijven eten.
– Van der Meij, klassiek homeopaat


Wil toch ook een kanttekening maken. Ben bijna 20 jaar vegetariër geweest maar voelde aan mijn lijf dat ik tekorten opliep. Kreeg schildklieronderfunctie. Gewicht liep op tot 120 kilo. Ben nu, matig, aan vlees en veel meer aan vis. Bijna geen varkensvlees en dan nog alleen de goede: bio en pata negra, vlees van Ibericovarken. Maar ben bedorven door soja. Heb bloedgroep O. Dat is geen vegetariër. Ook binnen deze discussie is differentiatie nodig. Dus geen starre opvattingen in de trant van: ”alleen dit is een goede benadering”. Ieder mens blijft uniek! Ik eet min of meer Méditerraan en Paleolytisch: weinig kanker en hart- en vaatziektes. Wel veel wijn bij het eten. Dont”t worry, be happy! – Henryk