12 Dingen Die Blije Mensen Anders Doen

pagina verhuist van uitdaging.netOriginele titel: Twelve Things Happy People Do Differently
Door: Jacob Sokol
Vertaling: Henk Mutsaers
Bron: Wake Up World


“Ik heb altijd geloofd dat een kwalitatief leven, genot en wijsheid mijn menselijke geboorterecht waren en dat mij deze zouden worden geschonken naarmate de tijd verstreek. Ik heb nooit vermoed dat ik zou moeten leren hoe te leven, dat er specifieke disciplines en manieren waren om de wereld te zien die ik onder de knie moest krijgen voordat ik kon ontwaken tot een eenvoudig, vrolijk en ongecompliceerd leven.” – Dan Hillman

Ik wil elk van deze 12 punten bespreken en eren omdat het niet uitmaakt over welk pad je reis op dit moment in je leven gaat, deze ‘blijdschap’ gewoontes zijn altijd toepasbaar.Studies uitgevoerd door positiviteitspsycholoog Sonja Lyubomirsky wijzen naar 12 zaken die blije mensen anders doen om hun niveau van blijdschap te verhogen. (Boek: “The How of Happiness) .

1) Toon dankbaarheid
Wanneer je waardeert wat je hebt dan stijgt wat je hebt in waarde! Dat is nogal simpel niet? Dus eigenlijk is het dankbaar zijn voor de goede dingen die je reeds ervaart en duidelijk zichtbaar zijn in je leven, dat deze ook een dieper gevoel van blijdschap brengen. En dat is zonder dat je daarvoor nu perse iets nieuws moet gaan kopen. Dat is zinvol. We zullen het heel moeilijk krijgen om ooit gelukkig te worden als we niet dankbaar zijn voor wat we al hebben.

2) Cultiveer optimisme
Winnaars hebben de mogelijkheid om hun eigen optimisme te produceren. Hoe de situatie ook is, de succesvolle diva is de meid die altijd een manier vindt om er een optimistische draai aan te geven. Zij ziet falen alleen als een kans om te groeien en een nieuwe levensles te leren. Mensen die optimistisch denken zien de wereld als een plaats vol met eindeloze mogelijkheden, vooral in moeilijke tijden.

3) Vermijd peinzen en sociale vergelijking
Jezelf vergelijken met een ander kan werken als een gif. Als we op de een of andere manier ‘beter’ zijn dan de persoon waar we ons mee vergelijken geeft het een ongezonde zin van superioriteit. Je ego wordt opgeblazen – Bang – en de sterrenstatus komt naar buiten. Als we ‘slechter’ zijn dan de persoon waar we ons mee vergelijken dan wordt het harde werk wat we gedaan hebben in diskrediet gebracht en wordt alle vooruitgang die geboekt is teniet gedaan. Wat ik gevonden heb is dat in het merendeel van de gevallen deze sociale vergelijking geen gezonde bezigheid is. Als je jezelf geroepen voelt om een vergelijking te maken, vergelijk jezelf dan eens met een oudere versie van jezelf!

4) Beoefen daden van vriendelijkheid
Het uitvoeren van een daad van vriendelijkheid maakt dat er serotonine vrij komt in de hersenen (serotonine is een substantie die ENORME voordelen heeft voor de gezondheid inclusief het geven van een zalig gevoel). Het onbaatzuchtig helpen van iemand is een krachtige manier om je goed te voelen van binnen. Wat er bovendien nog mooier is aan de daad van vriendelijkheid, het geeft jezelf niet alleen een goed gevoel naar eveneens de mensen die er getuige van waren. Hoe bijzonder is dat? Omstanders zullen worden gezegend met een stoot serotonine gewoon door te kijken naar wat er gaande is. Een kanttekening is dat de taak van de meeste antidepressiva is een signaal af te geven om meer serotonine aan te maken. Een signaal aan het adres van Pfizer, vriendelijkheid is aan de winnende hand en houdt iedereen die niet vriendelijk is in de gaten.

5) Zorg voor sociale relaties
De gelukkigste mensen op deze planeet zijn degenen die diepe betekenisvolle relaties hebben. Wist je dat studies tonen dat de sterftecijfers verdubbelen wanneer mensen eenzaam zijn (zich eenzaam voelen)? Whooo! Er is een onbepaald warm gevoel bij het hebben van een actieve kring van goede vrienden waar je jouw ervaringen mee kunt delen. We voelen ons aangesloten en deel uitmaken van iets betekenisvols dan zomaar een eenzaam bestaan.

6) Ontwikkel strategieën voor de omgang
Hoe je reageert op minder leuke momenten is wat je karakter vorm geeft. Soms gebeuren er nu eenmaal ‘klote’ dingen, dat is nu eenmaal zo. Het kan moeilijk zijn om te komen met creatieve oplossingen op het moment dat de geur van stinkende mest richting een ventilator stijgt. Het zal zeker helpen om strategieën te hebben — goed overdacht en gerepeteerd – op afroep beschikbaar – en ter beschikking in je arsenaal.

7) Leer te vergeven
Het koesteren van gevoelens van haat is in één woord verschrikkelijk voor je welzijn. Weet je, je geest weet het verschil niet tussen emoties uit het verleden en het heden. Wanneer je iemand ‘haat’ en je denkt daar continu aan dan vreten deze emoties aan je immuunsysteem. Je komt in een mislukkelingsmodus, wat de gehele dag bij je blijft.

8) Verhoog de ervaring van doorstroming (flow)
Doorstroming (flow) is een staat waarin het voelt of de tijd stilstaat. Dat is wanneer je zo gefocust bent op wat je aan het doen bent dat je één wordt met de taak die je aan het doen bent. Actie en bewustzijn zijn beiden samengesmolten, je hebt geen honger, je hebt geen slaap en voelt geen emoties. Je bent gewoon compleet bezig met de activiteit die je aan het doen bent. Niets kan je afleiden of concurreren voor je aandacht, je focus.

9) Geniet van de levensvreugde
Diep geluk kan niet bestaan zonder dat je daar de tijd voor neemt om er van te genieten. Het is heel eenvoudig om in een hectische wereld die constant in beweging is te vergeten de prettige zaken van het leven te omarmen. Wanneer we de waardering verwaarlozen dan beroven we het moment van zijn magie. Het zijn de simpele dingen in het leven die het meest waardevol kunnen zijn als we onthouden deze volledig te ervaren.

10) Leef je doelen na
Het met hart en ziel toegewijd zijn om iets te doen geeft je onuitsprekelijke kracht. Magische dingen beginnen plaats te vinden wanneer we commitment tonen om te doen wat nodig is om een doel te bereiken. Wanneer we voor onszelf een volledig commitment hebben dan is er geen enkele andere keuze dan dit gedaan te krijgen. Counter-intuïtief, met geen optie -waar je niet van gedachten kunt veranderen- dit onbewustzijn maakt mensen gelukkiger omdat ze een deel van hun doel weten.

11). Praktiseer spiritualiteit
Wanneer we spiritualiteit of een religie praktiseren, erkennen we dat het leven groter is dan wijzelf. We offeren het domme idee op, dat we het machtigste ooit zijn. Het stelt ons in staat om ons te verbinden met de bron van alle scheppingen en een verbondenheid met alles wat bestaat te omarmen. Sommigen van de meest toegewijde mensen die ik ken, voelen hetgeen ze doen als een roeping.

12) Zorg goed voor je lichaam
Het goed zorgen voor je lichaam is cruciaal om de gelukkigste persoon te worden die je kunt zijn. Als je de fysieke energie niet in goede vorm hebt dan zullen je mentale energie (focus), je emotionele energie (gevoel) en je spirituele energie (je doel) allemaal negatief beïnvloed worden. Wist je dat studies, uitgevoerd op klinisch depressieve mensen aantoonde dat oefeningen hun geluksgevoel net zo goed verhoogden als Zoloft. Niet alleen dat, hier komt de dubbele boekwaarde:.. zes maanden later hadden de mensen die actief participeerden in oefeningen en exercise een hoger prestatiegevoel en eigenwaarde.

About the Author
Jacob Sokol is committed to living an extraordinary life. He has released a book “Living on Purpose – An Uncommon Guide to Finding, Living, and Rocking Your Life’s Purpose.”  He also loves his mom dearly.

Book “the how of happiness”