Gezondheidstip: Boek dr. Mercola: Vet als Brandstof

succesboeken vet als brandstof

Vet als brandstof is de titel van het nieuwste boek van dr. Joseph Mercola, waar Succesboeken.nl  hard aan heeft gewerkt om het in het Nederlands uit te brengen.

Heel veel mensen denken dat we voe­dings­tech­nisch ‘de mist’ in zijn gegaan na de tweede We­reld­oor­log begin vijftiger jaren. Toen kwamen de margarines op tafel, werden in rap tempo diverse frisdranken ontwikkeld, en konden we diepvriesgroenten of -maaltijden kopen, die we alleen maar hoefden op te warmen.


Dr. Mercola beschrijft o.a. dat Kelloggs eind 1800 al fabrieksmatig cornflakes en Heinz en Campbell al ingeblikt voedsel, de voorloper van het kant-en-klaarvoer dat we nu op grote schaal kunnen ko­pen, produceerden. Al ruim een eeuw worden er dus chemicaliën gebruikt in combinatie met ons voedsel en nu pas – 100 jaar later – gaan we echt de prijs hiervoor betalen met een pillen- en ziekte-explosie.


Een prachtzin uit het boek van Mercola aan­gaan­de het bovenstaande: ‘Wat in 1860 nog afval was, was in 1870 een meststof, veevoeder in 1880 en voedsel op tafel en nog veel meer in 1890.’  Het betreft hier katoenzaadolie, dat uit meer­vou­dig onverzadigde vetzuren (MOVZ) bestaat.  ‘Aangezien deze vetten onstabiel zijn, worden je cellen fragiel en vatbaar voor oxidatie, wat tot allerlei gezondheidsproblemen leidt, zoals chro­ni­sche ontsteking en atherosclerose’, aldus dr. Mercola.

Behalve een stukje geschiedenis over voeding, hoe we zijn gekomen waar we nu zijn, beschrijft dr. Mercola vooral wat we moeten doen om aan allerlei ziekten te ontsnappen. Hij noemt het de MMTvoedingstherapie. MMT staat voor Mi­to­chon­driële Me­ta­bo­li­sche Therapie.


Wie zou er in een vliegtuig stappen als je wist dat er diesel werd getankt in plaats van kerosine? En de meesten van ons hebben geeneens ver­stand van motoren, brandstof en verbranding.


Toch weten we gevoelsmatig dat er met de ver­keer­de brandstof narigheid gaat komen. Waarom stoppen de meeste mensen dan wel de verkeerde brandstof in hun eigen ‘ver­voer­mid­del’? Omdat gemak een rol speelt, we geen tijd hebben om zelf de maaltijden te bereiden, en/of omdat we denken dat een pil het veroorzaakte ongemak toch weer oplost?

Over pillen gesproken, de laatste cijfers:
* we slikken jaarlijks ruim 9 miljard pillen;
* dat zijn er gemiddeld per persoon ± 530;
* gedurende het leven slikken we ong. 50.000 pillen;

Het klinkt als absurd veel, maar iemand die dagelijks 10 pillen slikt (en daar zitten velen zo aan met alle pillen voor de bijwerkingen van de pillen), heeft er per jaar 3650 achter zijn kiezen; dat kan hij/zij nauwelijks 14 jaar doen of hij/zij zit aan het gemiddelde van die 50.000 pillen per leven. En als laatste: pillen groeien niet aan een boom, maar worden in een fabriek met chemische stoffen vervaardigd (die lichaams­vreemd zijn).

Ook dit boek is weer 416 inspirerende pagina’s, die in 1 zin zijn samen te vatten: ons lichaam heeft zuurstof en de juiste vetten nodig!

Te weinig zuurstof en verkeerde vetten ver­oor­zaakt ziekten. Wederom een topboek door een topauteur.


Succesboeken: Dr Mercola – Vet als brandstof


Het is onvoorstelbaar wat een megaschade er is aangericht door een verkeerd voedingsadvies dat begon in de jaren 50 van de vorige eeuw. Als de wetenschapper Ancel Keys toen had geweten wat een megaschade hij 70 jaar later zou hebben aangericht, had hij zijn studies beter ge­ïn­ter­pre­teerd waardoor er andere adviezen waren gegeven.

Dr. Mercola beschrijft in zijn boek Vet als brand­stof o.a. wat de hedendaagse gevolgen zijn van de toenmalige adviezen.

Overigens is Mercola niet de enige die hierover schrijft in zijn meest recente boek Vet als brand­stof. Steeds meer wetenschappers en artsen komen tot de conclusie dat de ommekeer qua voe­dings­ad­vie­zen sinds de jaren 50 niet de juiste was: we zijn nog nooit zo ziek geweest als nu en van vele ziekten wordt nu gesproken van een ware epidemie die niet meer te stoppen is … tenzij je radicaal van voe­dings­pa­troon verandert.

De basisgedachte van Keys was dat met name dierlijk (vet) vlees en andere verzadigde vetten hart­aan­doe­nin­gen ver­oor­zaak­ten. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds niet we­ten­schap­pe­lijk aangetoond, maar we zijn toen wel van voedingspatroon veranderd, echter het aantal hartaandoeningen nam niet af, integendeel, ze namen toe plus nog een heleboel andere aan­doe­nin­gen.

Vooral dankzij Keys begonnen de medische ge­meen­schap, overheden en de media mensen te adviseren om geen boter, reuzel en bacon meer te eten, terwijl men dat al eeuwenlang deed, en dat te vervangen door brood, pasta, margarine, vetarme zuivelproducten en plantaardige olie.

De resultaten zie je om je heen.

Dr. Mercola beschrijft in het boek o.a. een aantal aandoeningen die veroorzaakt worden door de verkeerde vet- en te hoge koolhydraatinname.

Al zijn bevindingen worden ondersteund door vele wetenschappelijke onderzoeken die de af­ge­lo­pen jaren zijn gedaan op dit gebied, waar de meeste mensen niets van hebben gelezen in de media.

Het is ook bijzonder lastig om als overheid, arts, wetenschapper, e.d. te zeggen: “We zaten er de afgelopen 50 jaar behoorlijk naast. Sorry, maar gaat u weer eten zoals uw (over)grootouders dat deden.”

Om een paar overbekende aandoeningen te noe­men die volgens dr. Mercola en onderzoeken zijn veroorzaakt door een verkeerd voe­dings­pa­troon en die met de juiste vetinname en de juiste voeding mogelijk nog zijn te keren:

Acne, veroorzaakt door een eetpatroon dat veel suikers en geraffineerde koolhydraten bevat.

De ziekte van Alzheimer; steeds meer onderzoek wijst uit dat ons moderne voedingspatroon een belangrijke rol speelt bij de explosieve toename van het aantal alzheimerpatiënten. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vrijwel geen gezonde vetten, terwijl ze vol zitten met geraffineerde suikers: een fatale combinatie.

Epilepsie; hiervan weet men al tientallen jaren dat dit ontstaat door een gebrek aan de juiste vetten en genezen kan worden door inname van de goede vetten.

Overigens zijn de meeste aandoeningen ge­breks­ziek­ten: dat was eeuwen geleden al met scheurbuik en is nog steeds het geval. Mensen hebben geen gebrek aan medicijnen, maar een gebrek aan goede vetten en voeding.

De ruimte in deze nieuwsbrief laat niet toe om iedere aandoening te bespreken die dr. Mercola uitgebreid bespreekt in zijn boek. Om nog een paar klachten te noemen die met de juiste vetinname te keren zijn: fibromyalgie, brandend maagzuur, het prikkelbaredarmsyndroom, mi­grai­ne, multiple sclerose, leververvetting en zelfs obesitas kan worden gekeerd met de juiste vetten. Je wordt niet vet van vet!

Conclusie: een fantastisch boek met waanzinnige kennis over gezondheid, maar vooral hoe te helen.


Succesboeken: Dr Mercola – Vet als brandstof