Waarom verbindt de pers fracking niet met de Hawaii vulkaanuitbarsting?

Gisteravond 21-06-2018 was ik met George Noory op Coast to Coast AM en rapporteerde ik over fracken en de uitbarsting van de Hawaii-vulkaan. Omdat heel weinig journalisten dit onderzoeken, herdruk ik mijn recente artikel over het onderwerp. Het is duidelijk dat, …  als fracking de reden voor de uitbarsting zou blijken te zijn, het proces zou worden ontmaskerd als een groot gevaar voor de hele wereld om te zien.


Originele titel: Why isn’t the press connecting fracking and the Hawaii volcano eruption?
Door: Jon Rappoport
Vertaling: Henk Mutsaers


Op het Grote Eiland van Hawaï, waar de Kilauea-vulkaan explosief is losgebarsten, is er een geothermische energiecentrale. Het is de Puna Geothermal Venture (PGV) -fabriek in Puna.

Er is een langlopende discussie over de vraag of PGV fracking is. Het debat is een kwestie van terminologie, omdat in het geothermische proces, zoals hawaiifracking.com vermeldt, “… het boren en het injecteren van koud water in hete rotsen gebruikt in geothermische energiecentrales de rotsen breekt, die aardbevingen kunnen veroorzaken en door verontreiniging van de atmosfeer en de watertafels kunnen ze zo onze gezondheid en veiligheid beïnvloeden. ”

Of diepe injectie van vloeistof nu olie, gas of warmte (aardwarmte) opvangt, de beginfase van het proces is hetzelfde.


Aardbevingen die door deze waterinjectie worden veroorzaakt, kunnen uiteraard een vulkaan activeren.


Hier is bijvoorbeeld een alarmerend artikel over een geothermisch project in Zwitserland. Swissinfo.ch, 10 december 2009: “De autoriteiten in het kanton Basel City zeggen dat ze een geothermisch energieproject zullen annuleren, dat drie jaar geleden voor kleine trillingen zorgde en veel gebouwen beschadigde.”

“Een op donderdag gepubliceerd risicoanalysestudie toonde aan dat het gevaar om meer aardbevingen te veroorzaken te groot was als het boren op de locatie werd hervat.”

“Het project werd drie jaar geleden opgeschort nadat duizenden schadeclaims bij verzekeraars waren ingediend. De totale kosten voor de schade bedroegen ongeveer SFr9 miljoen ($ 8,78 miljoen). ”

“De studie, in opdracht van het kanton, concludeerde dat Basel” ongunstig “was voor de opwekking van aardwarmte.”

“Het rapport vermelde dat de hervatting van het Deep Heat Mining-project en de exploitatie ervan over een periode van 30 jaar ongeveer 200 tremoren met een kracht tot 4,5 op de schaal van Richter zou kunnen veroorzaken – in 2006 waren de aardbevingen ongeveer 3,4.”

“Dit zou leiden tot schade tot SFr 40 miljoen.”

“De faciliteit in Bazel boorde vijf kilometer de aarde in. Het boorgat was ontworpen om te worden geïnjecteerd met water om de extreme hitte te benutten. Terug aan de oppervlakte zou het hete water – op een temperatuur van ongeveer 160 ° Celsius – een stoomturbine laten draaien gekoppeld aan een generator. ”

Dit Zwitserse artikel schetst de risico’s en bevestigt ook dat diepe waterinjectie wordt gebruikt in het geothermische proces, wat aardbevingen kan en zal veroorzaken.

Hier is nog een referentie: The Guardian, 11 juli 2013: “Het pompen van water onder de grond bij geothermische energiecentrales kan leiden tot gevaarlijke aardbevingen, zelfs in regio’s die niet vatbaar zijn voor trillingen, volgens wetenschappers.”

“Prof. Emily Brodsky, die een onderzoek naar aardbevingen bij een geothermische centrale in Californië leidde, zei: ‘Voor wetenschappers om zich op dit gebied nuttig te maken, moeten we aan operators kunnen vertellen hoeveel liters water ze in de grond kunnen pompen op een bepaalde locatie en hoeveel aardbevingen die zullen produceren ‘. ”

“Het is al bekend dat het verpompen van grote hoeveelheden water onder de grond kleine aardbevingen kan veroorzaken in de buurt van locaties voor de opwekking van aardwarmte en fracken. Het nieuwe bewijsmateriaal onthult echter het potentieel voor veel grotere aardbevingen van grootte 4 of 5, gerelateerd aan de verzwakking van reeds bestaande ondergrondse fouten door verhoogde vloeistofdruk. ”

“De waterinjectie lijkt scheuren in de rots te veroorzaken, waardoor ze kwetsbaar zijn voor bevingen en het laten ontrstaan van aardbevingen op duizenden kilometers afstand. Nicholas van der Elst, de hoofdauteur van een van de drie studies die donderdag in het tijdschrift Science zijn gepubliceerd, zei: ‘Deze [ingespoten] vloeistoffen sturen [aardbevingen] fouten naar hun kantelpunt’. ”

“De analyse van de Californische site toonde aan dat voor een netto injectie van 500 miljoen liter water in de grond per maand, er gemiddeld om de 11 dagen een aardbeving is.”

Heather Savage, een co-auteur van dezelfde studie, zei: ‘Het is al geaccepteerd dat wanneer we grote aardbevingen hebben, seismische golven over de hele wereld reizen, maar ook al zijn de golven klein wanneer ze de andere kant van de wereld bereiken schudden ze nog steeds fouten [zoals de fouten veroorzaakt door geothermische waterinjectie]. Dit kan in seismisch actieve gebieden ZOALS VULKANEN aardbevingen veroorzaken waar er al een hoge vloeistofdruk is. “(

Dus op het Grote Eiland van Hawaï, waar een enorme vulkaanuitbarsting aan de gang is, is er een geothermische installatie, PGV. Hoe dicht bij de vulkaan is PGV?

The Washington Post, 12 mei: “Lang zorgwekkend voor bewoners en het doelwit van rechtszaken die de plaatsing ervan OP EEN ACTIEVE VULKAAN in twijfel trekken, de Puna Geothermal Venture (PGV) is een groot veiligheidsvraagstuk [dat wil zeggen, chemicaliën die bij PGV zijn opgeslagen] in de nasleep van de uitbarstingen en aardbevingen die het Big Island dagenlang hebben geschud, zeggen regeringsfunctionarissen. ”


Ik snap het. PGV staat op de vulkaan.


Van wie is PGV eigenaar? Ormat Technologies. Door interne fusie en aandelenruil lijkt Ormat nu een gezamenlijk Israëlisch en Amerikaans bedrijf te zijn.

Ormat is geen onbekende voor schandalen. Op blog.heartland.org schrijft H Sterling Burnett (4/1/15): Een schandaal dat [Harry] Reid zou kunnen achtervolgen voor zijn resterende tijd in de Senaat (en mogelijk daarna) werd onlangs gemeld in de Washington Free Beacon en Gerechtsgebouw nieuws. Het lijkt erop dat de Reid het groene energiebedrijf heeft geholpen, Ormat Technologies, een bedrijf dat geothermische fabrieken in Californië en Hawaï bezit en beheert, beveiligt bijna $ 136 miljoen aan economische stimuleringsfinanciering uit de Amerikaanse Amerikaanse herstel- en herinvesteringswet. ”

“Twee ex-werknemers klagen het bedrijf aan en beweren dat leidinggevenden van Ormat de Verenigde Staten meer dan $ 130 miljoen hebben bedrogen door valse informatie te geven over twee projecten om overheidssubsidies te krijgen, besliste een federale rechter dinsdag.”

“Reid’s banden met Ormat zijn diep. Het bedrijf runt geothermische centrales in Nevada en Reid is een grote aanjager van het bedrijf in DC geweest. Zoals gemeld in de Free Beacon, ‘Reid schepte op over het veiligstellen van Ormat van een leninggarantie van $ 350 miljoen van het Department of Energy (DOE) en kreeg lof voor het uitbreiden het Treasury-programma dat de voormalige werknemers ongeoorloofd zeggen, bood Ormat miljoenen meer in belastinggeldfondsen ‘. ”

“Het is ook vermeldenswaard dat de DOE-award van Ormat een jaar kwam nadat investeerders het bedrijf aanklaagden omdat ze naar verluidt de aandelenkoers hadden opgedreven door middel van” frauduleuze boekhoudkundige en overdreven financiële resultaten. “Ormat vereffende de beschuldigingen in 2012 voor $ 3,1 miljoen.”

Ormat wordt mogelijk nu geconfronteerd met een veel groter schandaal.

Een enorme vulkaanuitbarsting op het eiland Hawaï.