Starterswoning of een ander huis kopen, zie je dan op Funda wel alles wat je moet weten?

Tot die conclusie ben ik, als verkoper van een historische woning in Geertruidenberg wel gekomen. Je neemt een makelaar in de arm en dan moet het goed komen, dat is tenminste de gedachte. Ga je dan het rijtje met plus en minpunten van je eigen huis af dan blijkt dat de minpunten beter geadverteerd worden dan de pluspunten.

Wat zijn dan de min,- en pluspunten die je moet weten voordat je er überhaupt ook maar aan denkt om een woning aan een verder onderzoek te onderwerpen middels een afspraak voor bezichtiging?


Wat zijn die minpunten van ons huis?


* Geen achterom.
* Klus-woning.
* Plat dak dient op termijn vervangen te worden. (Offerte aanwezig).
* Geen tuin.
* Geen nieuwe badkamer (persoonlijke smaak koper)
* Geen nieuwe keuken (persoonlijke smaak koper)
* ….. persoonlijke minpunt(en) …. ?


Wat zijn de pluspunten van ons huis?


* Lage energie rekening. (Zeldzaam voor een historische woning)
* Woning met karakter.
* Wonen in het centrum van een historisch stadje
* Werkgelegenheid in de regio.
* Goedkoper wonen dan in de Randstad.
* Sauna op zolder (voor de liefhebbers en gezondheid bewuste mensen
* … vul zelf in na onderzoek.

Als je een huis verkoopt dan is de eerste indruk goud waard. Maar op Funda kan je nog niet aangeven dat de woning over een moderne lucht / water warmtepomp beschikt. Deze optie is nog niet te selecteren bij Funda, de makelaar had het niet aangegeven in de copy en paste tekst en de fotograaf heeft deze optie ook niet in beeld gebracht, evenals een goed beeld van de aanwezige zonnepanelen. Hoeveel kijkers zijn er zo al niet vertrokken na 10, 20, 30 seconden?


Starterswoning kopen


Is ons huis een starterswoning? Ja en Nee. Als je slechts een beetje eigen geld kan inbrengen dan is het antwoord: Nee. Heb je, of samen al wat eigen kapitaal opgebouwd dan zijn daar mogelijkheden die je niet elke maand de hoofdprijs kosten omdat de woonlasten en stuk minder zijn. Bovendien, als het aan de overheid ligt gaan veel huizenbezitters een hoge investering voor de kiezen krijgen om aan de nieuwe energienormen te voldoen als de gasloze woningen op kort termijn wetgeving worden. Men wil de nieuwbouw nu al gas-loos opleveren en voor 2030 al 62% van de woningmarkt gas-loos hebben. De overheid kennende zijn dat de particulieren met nog wat respons voor ondernemers en … de overheid.

Het is voor de huizen zoekers in de Randstad wellicht ook een optie om daar eens net buiten te gaan kijken en de rekensom te maken wat de dagelijkse reisafstand aan voor,- en nadelen heeft. Of wellicht de bakens te verzetten en ander werk te zoeken voor een of beide partners?


Ben je een doorstromer die een ander huis wil gaan kopen?


Ook dan is er de noodzaak goed te kijken naar het energieverbruik en de isolatie van de woning.


De meerderheid van de ondervraagde mensen is positief over de huizenmarkt ondanks de schaarste in vele gebieden met name de randstad. Huizen van rond de 265.000, het gemiddelde bedrag waarop de De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vastgezet zijn vrijwel niet meer te vinden in de Randstad zo blijkt uit de cijfers. https://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/

Waarom vindt eenderde van de woningzoekenden de markt ongunstig en een kwart juist het tegenovergestelde, een gunstige huizenmarkt? Het verschil zou verklaard kunnen worden in de starters en de doorstromers. Deze laatste groep, de doorstromers op de huizenmarkt kunnen hun bestaande woning voor een goede prijs aanbieden.

Starterswoning of een ander huis kopen, meer informatie over ons huis

Een oude woning en toch energiezuinig?