Een Nieuws Detox Weekend met leerzame momenten die er echt toe doen.

Als je net als ik wekelijks zeer intensief bezig bent met het nieuws en het uitdragen wat dit nu eigenlijk betekend voor jou en mij dan is een weekend dat je helemaal totaal losgekoppeld bent van de wereld een verademing. Even helemaal geen enkele tijddruk van zaken die je jezelf hebt opgelegd als de dotcom.radio maken en de website bijhouden.

We waren op een Cajun & Zydeco festival in Frankrijk met muziek en dans, maar vooral vrienden ontmoeten [radio verslag tot 31-05 online]. Leuke gesprekken al kwam daar ook af en toe wat aan wereldgebeurtenissen voorbij die aantoonden dat er veel mensen in het Nep nieuws media wereldje gevangen zitten. Laat maar gaan, geen tijd deze week, ik heb een nieuws detox weekendje, even helemaal nergens aan de denken en genieten van het leven. Aan de dingen die echt belangrijk zijn.

Natuurlijk was ik wel ergens mee aan de slag maar een muziek radio programma maken is fun. Je hebt namelijk de mogelijkheid je met een goede reden voor te stellen aan alle artiesten en leuke mensen uit het publiek om een gesprekje voor de radio te maken. Zo iemand als Suzy, driemaal oma maar op de dansvloer is het een godin. Wat kan die dansen, en wat een conditie. We hadden elkaar al enkele jaren niet meer gezien en ik schoof even spontaan aan met de microfoon en het laatste stukje van ons interview wilde ik even met je delen.

Op weg naar het festival hadden we een tussenstop gemaakt bij Jos en Christelle, de laatste was er niet vanwege een examen. Van Jos hadden we al enkele artikelen op de website staan en hij stond op het “te doen lijstje” om een bezoek af te leggen als we eens in de buurt zouden zijn. Een kijkje in hun levensstijl, los van alle gekte in de wereld, geen stress, juist voldoende geld om in het levensonderhoud te kunnen voorzien maar wel de rijkdom om mensen te ontmoeten die vaak nadenken over de belangrijke zaken in het leven. En het allerbelangrijkste, het zelf kunnen voorzien in de dagelijkse kost, eerlijke rijke voeding, zelf geplant in de permacultuur tuin. Dat is nu precies waar zo’n 95% (of meer) een gebrek aan heeft, goede voeding. Zelfs veel volkstuin bezitters snappen niet hoe dat werkt met hun jaarlijks omspitten en vernietigen van de bodemcultuur of erger nog, het “onkruid” bewerken met super giftige roundup.

Van Jos kregen we nog wat lectuur tips mee:

Rijke oogst, inmaken en bewaren uit eigen tuin.
– Voor ons de tip om minder te gaan wekken en meer voeding te fermenten indien mogelijk om dat met kopen toch belangrijke voedingsstoffen verloren gaan.

Samenvatting: Verse producten uit eigen tuin zijn heerlijk. In de zomer geniet je volop van de rijke oogst, maar in de winter die zomersmaken terugproeven, dat geeft echt voldoening. In rijke oogst maak je kennis met verrassende recepten en manieren om je groente en fruit te bewaren. Zo kun je het hele jaar genieten van al het heerlijks uit eigen tuin.

Holzer’s permacultuur
Samenvatting: Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten ‘hoe hij het doet’. [bol.com]

Dat is ook de richting die ik wil inslaan, na 8 jaar de volkstuin omringt met roundup liefhebbers mijn eigen permacultuur tuin opzetten als onderdeel van mijn plan, minimaal 100 jaar oud worden in goede gezondheid.

En voor al die anderen die denken gezond te eten lees het boek van Daan de Wit. “Weet wat je eet”
Samenvatting: “Wat is verstandig om te eten en wat juist niet? ‘Weet wat je eet’ laat op prikkelende en toegankelijke wijze zien dat de oudste kennis over voeding wordt bevestigd door de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Gezond eten is eten zoals je lichaam zou willen dat je eet. Journalist Daan de Wit prikt mythes door en laat zien dat de huidige voedingsadviezen zijn ingehaald door nieuwe en heel oude feiten. Dankzij de concrete tips in het boek en de gedegen research die eraan ten grondslag ligt, ben je in staat om met gemak een gezond en natuurlijk voedingspatroon te ontwikkelen”. [bol.com]


Vandaag 22-05 zag ik de nieuwsbrief van Peter Vereecken over de lezing die hij gaat organiseren met de titel: “Dood Gaan en zijn, je kan er maar beter op voorbereid zijn”.

Veel mensen zijn mijns-inzien bezig om langzaam dood te gaan, omdat ze geen tijd hebben om van de werkelijke belangrijke zaken te genieten in het leven zoals ik afgelopen weekend weer heb ervaren. Je wordt nergens zo gelukkig van als andere mensen blij maken en te waarderen! En dan hebben we het nog niet gehad over die mensen die niet meer ten volle kunnen “leven” door een lichamelijke handicap omdat ze “denken” gezond te eten.