Eenzaamheid en sociaal isolement kunnen een groter gevaar voor de volksgezondheid zijn dan zwaar overgewicht, zeggen onderzoekers

Het beoefenen van sociale activiteiten als vrijwilliger, vereniging etc. zijn goede eigenschappen om scherp te houden. Sociale vaardigheden, bij de een een aangeboren talent, bij de andere een onneembare barrière. Toch blijkt daar de winst te zitten voor een gelukkiger maar ook gezond leven.

NaturalNews schrijft er over:
Artikel: 

Mannen zijn sociale wezens, dus lijden ze veel als ze zijn afgesloten van menselijk contact. Een nieuw onderzoek bracht meer ernstige gevolgen aan het licht. Het toonde aan dat eenzaamheid voortijdige dood kan veroorzaken.

Julianne Holt-Lunstad, Ph.D., hoogleraar psychologie aan de Brigham Young University, bracht dit probleem in een scherpere focus door gegevens van twee meta-analyses te presenteren. De eerste set gegevens bestond uit 148 studies van meer dan 300.000 mensen. Het bleek dat het hebben van meer sociale connecties het risico op vroege sterfte met wel 50 procent vermindert. Het tweede onderzoek, waarbij 70 onderzoeken naar meer dan 3,4 miljoen mensen uit Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië waren uitgevoerd, heeft aangetoond dat sociaal isolement, eenzaamheid en alleen leven een substantieel en gelijk effect kunnen hebben op vroegtijdig overlijden als ook andere risicofactoren zoals obesitas [zwaar overgewicht].

Holt-Lunstad waarschuwt dat het risico van sociaal isolement en eenzaamheid in iemands leven zelfs groter kan zijn dan die welke worden toegeschreven aan belangrijke gezondheidsgerelateerde oorzaken. Ze voegt eraan toe dat een toenemende vergrijzing van de bevolking het gevaar voor de gezondheid nog groter maakt en dat we nu te maken hebben met een ‘eenzaamheidepidemie’.

Ze merkte op dat de behoefte aan sociale interactie aangeboren is bij mensen sinds hun geboorte. Ze legde uit dat dit is waarom baby’s die worden geplaatst in opvang en die menselijke interactie missen zich niet ontwikkelen en vaak sterven. Ze voegde eraan toe dat sociaal isolement als een vorm van straf een andere manier is om het belang ervan voor de mens te laten zien.

Toch groeit het aantal mensen dat alleen in de Verenigde Staten leeft. De American Psychological Association onthulde dat ongeveer 42,6 miljoen volwassenen ouder dan 45 jaar in de Verenigde Staten lijden aan chronische eenzaamheid. De meest recente Amerikaanse census gegevens toonden ook aan dat meer dan een kwart van de bevolking alleen woont, dat meer dan de helft ongehuwd blijft en, zoals in een eerdere telling, de huwelijkscijfers en het aantal kinderen per huishouden zijn gedaald.

Sterke groei van het aantal alleenstaanden

In 2015 zijn er in Nederland 2,9 miljoen alleenstaanden; dat wordt naar verwachting 3,4 miljoen in 2030. Dan bestaat 4 op 10 huishoudens uit een alleenstaand persoon.  Het gaat hierbij om jongeren die uit huis alleen zijn gaan wonen, ‘exen’ van relaties die uit elkaar zijn gevallen, en ouderen die hun partner door sterfte hebben verloren. De groei van het aantal alleenstaanden met een half miljoen in de komende vijftien jaar komt vooral doordat steeds meer ouderen alleen achter blijven na het overlijden van hun partner. In 2030 is 40 procent van de alleenstaanden 65 jaar of ouder. meer informatie

Holt-Lunstad: Ze merkte op dat deze trend bewijst dat Amerikanen minder sociaal verbonden raken en dat meer van hen eenzaam worden.

Haar aanbevelingen omvatten meer prioriteit geven aan onderzoek en middelen die zich bezighouden met eenzaamheid op persoonlijk en maatschappelijk niveau. Ze vindt dat scholen kinderen moeten trainen in het ontwikkelen van sociale vaardigheden en artsen moeten worden aangespoord sociale verbondenheid op te nemen in hun medische screening.

Ze voegt eraan toe dat mensen die hun pensioen naderen zich moeten voorbereiden, niet alleen financieel, maar ook sociaal. Dit komt omdat veel sociale banden afkomstig zijn van de werkplek.

Holt-Lunstad benadrukte ook dat gemeenschapsplanners gedeelde sociale ruimtes zoals recreatiecentra en gemeenschapstuinen moeten omvatten die gemeenschapsvergadering en interactie bevorderen.

  • Hoe vecht je deze moderne gesel? Hier zijn een paar tips.Bond met je hond – Louise Hawkley, Ph.D., een onderzoekspartner op de psychologieafdeling van de universiteit van Chicago, vindt honden een uitstekende tegenmaatregel tegen eenzaamheid. Ze helpen je erop uit te gaan. Het zijn van nature sociale wezens en ze houden onvoorwaardelijk van hun menselijke meesters. Ze brengen ook je voedende kant naar voren. Als je niet voor een hond kunt zorgen, zorg dan voor het huisdier van iemand anders. Of probeer in plaats daarvan katten te hebben en vissen als huisdier.

    Maak een plan – Eenzaamheid komt in twee vormen. Het acute type komt voort uit het verliezen van een geliefde of het overbrengen naar een nieuwe plaats. De andere is het chronische subjectieve type, dat aanvalt, zelfs als je in verschillende relaties bent. Beide hebben een plan van aanpak nodig. Een oplossing is zoeken naar mensen die uw interesse delen en hen ontmoeten. Een andere strategie is vrijwilligerswerk voor een zaak waarin je gelooft en een nieuwe hobby ontwikkelt.

    Heb vertrouwen – Hawkley zegt dat het geloof in een hoger wezen een beproefde manier is om eenzaamheid te bestrijden. Ze legde uit dat geloofsgemeenschappen veel kansen bieden voor positieve sociale interactie en dat het gevoel dat je hoort, goed genoeg is. Ze voegde eraan toe dat geloof je helpt dingen te accepteren die je niet kunt beheersen.

    Doe het gewoon – Doe iets. Als dit betekent dat je een vriendelijk gesprek moet beginnen met je buurman of de pizzabezorger, ga je gang. Je zult er misschien versteld van staan ​​hoe je je beter voelt.

Dus reik uit. Wees vriendelijk. Vecht tegen eenzaamheid. Het kan uw leven verlengen.