Zweden laat zien waarom een “geldloze” samenleving misschien toch niet zo’n goed idee is

geldloze samenlevingIs het mogelijk voor een samenleving om naar behoren te functioneren zonder het gebruik van contant geld? Zweden zou het antwoord op deze vraag kunnen hebben en meer, aangezien het land tot dusverre behoorlijk gebruik heeft gemaakt van digitale betalingssystemen, en veel Zweedse vestigingen hebben ertoe bijgedragen dat girale betalingsmethoden vrijwel een status quo zijn geworden.

Artikel NewsTarget – Davis Williams
Vertaling: Google Translate en een beetje van mij Henk Mutsaers

In een geldloze samenleving hoeven consumenten geen fysieke bankbiljetten of munten meer bij zich te dragen. In plaats daarvan vertrouwen ze op kaarten of elektronische apparaten om betalingen te doen voor alle goederen of diensten die ze gebruiken. In Zweden heeft een systeem dat is gebaseerd op het gebruik van dergelijke items tot nu toe geweldig gewerkt. Maar een groeiend aantal burgers begint in de toekomst bang te worden voor het ergste, in de veronderstelling dat volledig cash loos gaan hen de deur open laat voor enkele behoorlijk enge potentiële scenario’s.

Pas recent heeft Stefan Ingves, het huidige hoofd van de Zweedse centrale bank Riksbank, een verklaring afgegeven waarin het land wordt gewaarschuwd dat het binnenkort te maken zal krijgen met een situatie waarin banken uit de particuliere sector de volledige controle over het nationale betalingssysteem hebben. Volgens hem is het iets dat niet echt wenselijk is. Daarom riep hij op tot nieuwe wetten die zouden helpen om de publieke controle over elk betalingssysteem veilig te stellen, vooral omdat een werkend betalingssysteem een “collectief goed” is dat het algemene publiek als geheel ten goede komt. (Gerelateerd: Centrale bankiers zeggen dat het inleggen van geld criminelen zal stoppen … terwijl ze biljoenen van iedereen stelen door geld ‘uit gebakken lucht te drukken’.

Volgens Ingves hebben de burgers het volste recht om de controle over betalingssystemen niet naar particuliere instellingen te laten gaan, laat staan naar degenen die financieel geïnteresseerd zijn, vooral voor bepaalde zaken als openbare werken en nationale defensie. “De meeste burgers zouden zich ongemakkelijk voelen om deze sociale functies over te dragen aan particuliere bedrijven,” zei hij. “Het zou duidelijk moeten zijn dat de paraatheid van Zweden zou worden verzwakt als we in een ernstige oorlogscrisis niet op voorhand hadden besloten hoe huishoudens en bedrijven zouden betalen voor brandstof, voorraden en andere benodigdheden.”

Nu, gebaseerd op online rapporten, hebben deze opmerkingen ertoe bijgedragen dat een geldloze samenleving problemen grootschalig zijn in Zweden. In het bijzonder is een groep genaamd Kontantupproret of Cash Rebellion prominent aanwezig. De leider, de voormalige nationale politiecommissaris Björn Eriksson, zei dat de uitspraken van de president van de centrale bank ertoe hebben bijgedragen de zaken rond te leiden voor de groep, die werd afgedaan als de stem van de technologisch analfabeet en degenen die niet bereid waren met de tijd mee te gaan.”

Volgens Eriksson kan een nationaal systeem voor girale betaling worden gebruikt als een aanvalspunt die de natie in wezen zou lamleggen. “Als je een volledig digitaal systeem hebt, heb je geen wapen om jezelf te verdedigen als iemand het uitschakelt,” zei hij. “Als Putin Gotland [het grootste eiland van Zweden] binnendringt, volstaat het hem om het betalingssysteem uit te schakelen. Geen enkel ander land zou zelfs nadenken over het nemen van dit soort risico’s, ze zouden een soort analoog systeem willen.”

Een afzonderlijke opmerking was dat uit een recente opiniepeiling ook bleek dat een groot aantal Zweden nog steeds liever contant geld gebruikt dan digitale betalingssystemen. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat zeven van de tien, of bijna 70 procent, van alle respondenten de optie om contant geld te gebruiken wilde behouden. Ondertussen wil ongeveer 25 procent van hen doorgaan en zich meteen verdiepen in een geldloze samenleving.

Voor nu ziet Zweden de behoefte om tegemoet te komen aan beide groepen mensen, maar als het streven naar een geldloze samenleving sneller gaat en erin slaagt het land volledig om te vormen, kunnen ze een onbeschaafde ontwaking tegemoet zien, rekening houdend met alle mogelijk bedreigingen.

Noot: Het allergrootste gevaar wordt hier in mijn opinie nog niet eens benoemd. De overheid kan namelijk bij de invoering van een SOCIAAL PASPOORT dissidenten / activisten met een druk op de knop uitschakelen als burger te kunnen functioneren en zo worden de schrijvers van een blog als deze gelijk buiten spel gezet als burger journalist.