Ziektes en gebreken door niet vers voedsel

Bloedvatenreiniging door Vers Voedsel

voeding Als we zowel het voedsel als de hoeveelheid die we gewoonlijk eten in beschouwing nemen, dan zijn de meelproducten zoals brood, beschuit, en kant en klaar ontbijtgranenpap cake en crackers de grote killers, en wel dragen die waarschijnlijk bij tot 60% aan arteriosclerotische schade. Vervolgens komt bacon, ham en worst, sardientjes, etc, ter hoogte van misschien 20%. Grutten, havermeel, farina (rijstemeel) en vermalen granen spelen ook een deel van de rol, zoals ook oververhitting en bruin bakken.        vers voedsel

Een nieuwe ontdekking in de voedingswijze.

Versie 2014 — Originele titel: Stale food vs Fresh Food.
DOOR ROBERT S. FORD President, Magnolia Laboratory
— MEMBER — NATIONAL ASSOCIATION FOR THE ADVANCEMENT OF SCIENCE — AMERICAN ASSOCIATION OF CEREAL CHEMISTS — THE INSTITUTE OF FOOD TECHNOLOGISTS — A.H.A. COUNCIL ON ARTERIOSCLEROSIS — AMERICAN OIL CHEMISTS’ SOCIETY — P. M. P. CHAMBER OF COMMERCE — AMERICAN AGING ASSOCIATION —   AMERICAN HEART ASSOCIATION

DIT WERK IS TOEGEWIJD AAN EEN BETER LEVEN VOOR IEDEREEN

© Nederlandse vertaling Rob Hundscheidt 2007, met dank aan de vriendelijke medewerking van Maria Krings, Anita Reusch en Douglas Mitchell. Deze vertaling mag echter vrijelijk worden gebruikt voor onderwijs, gezondheid, etc. indien de tekst niet veranderd wordt, en geen overdreven hoge winst er op wordt gemaakt. In alle andere gevallen moet er even contact worden opgenomen met de site waar het op staat, of de vertalers, of de oorspronkelijke auteur, of het Magnolia Instituut.

DIT (-HET ORIGINELE ENGELSTALIGE-) BOEKJE* IS (-WAS-) VERKRIJGBAAR BIJ MAGNOLIA LABORATORY 701 BEACH BLVD. — PASCAGOULA, MISS. — U.S.A. (*Let Op: Het Engelstalige boekje is momenteel in 2007 niet meer in druk)

MAGNOLIA LABORATORY VERKOOPT GEEN VOEDSEL, EN GEEFT GEEN BEHANDELINGSADVIES AAN PERSONEN. ALS U HULP NODIG HEBT, NEEM DAN DIT BOEKJE MEE NAAR UW HUISARTS.

VOORWOORD BIJ DE 6DE DRUK.

Duizenden mensen die de goede wil en kracht hadden om hun eetgewoontes te veranderen werden enorm geholpen door de ontdekkingen van hetgeen beschreven in dit momenteel beroemd geworden boekje en hebben hun goede gezondheid herkregen. Ze zeggen dat ze zo hun aders gereinigd hebben, chirurgische ingrepen vermeden hebben en geen pijn van angina pectoris in de borst meer hebben zoals ook niet meer in de benen. De bloeddoorstroming in het hoofd en hals verbeterden zich zo, dat dit de duizeligheid en de tonen in de oren liet verdwijnen en ook de mentale helderheid verbeterde. Zo kwam er ook een eind aan black-outs of visuele stoornissen. De bloeddruk, cholesterol en tri-glycerides verminderden zich zo effectiever dan met medicijnen of laag-cholesterol-dieten. Veel mensen zeggen dat ze nog nooit zo goed hebben gegeten, en dat zelfs met zo weinig werk in de keuken, en ondanks dat ook nog hun figuur en lichaamsgewicht verbeterde. Ze zeggen dingen als:” Ik kan weer werken” of “Ik hoef niet meer stil te staan omdat ik pijn heb”. Sommigen komen er zelfs vrijelijk voor uit dat ze weer plezier in sex hebben, en anderen dat op deze voedingswijze hun diabetes onder controle kwam zonder medicijnen. Omdat het altijd plezier doet te horen dat iemands ontdekkingen werken, maken deze resultaten ons werk erg de moeite waard. Lees aan de binnenkant van de kaft hoe het allemaal begon.

(Binnenkant kaft.)
HOE HET ALLEMAAL BEGON EN WAT ER NOG KOMT.

De lange kruistocht van de auteur tegen de verstopte aders en bloedvaten begon in oktober 1961, en werd in de gang gezet na het vroege overlijden van beide ouders als gevolg van deze mysterieuze vetafzettingen. Terwijl hij van te voren al zeer succesvol was in het oplossen van de technische problemen waar anderen in faalden, en bekroond werd voor eervolle vermeldingen en patenten voor vele andere belangrijke ontdekkingen en uitvindingen, kwam hij tot de conclusie dat ook dit griezelige probleem opgelost zou kunnen worden door een zelfde soort van grote inzet. Met de hulp van zijn vrouw Rose en broer Charles, richtte hij een laboratorium op dat op 19 november 1961 een bevoorrechte benoeming van de overheid kreeg als niet-winstmakend wetenschappelijk instituut. Op 29 december 1965 bepaalde The Federal Internal Revenu Service onder Sectie 501 C (3), dat het Magnolia laboratorium vrijgesteld werd van belasting. Dit betekent dat bijdrages aan dit instituut afgeschreven kunnen worden van de belasting, op dezelfde manier zoals het wordt gedaan bij giften voor kerken, etc en hetzelfde effect hebben op vermindering van de inkomstenbelasting. De doelstellingen van het Magnolia Instituut staat als volgt beschreven: “Om zulk wetenschappelijke, educatieve en menslievende activiteiten en inspanningen na te streven die bedoeld zijn om een betere kennis over de levenswetten en echte hygiëne te ontdekken voor de mentale en lichamelijke gezondheid, de levensmaatstaven, en welzijn van de mensheid, door onderzoek en preventie en genezing van de ziektes van de mensheid en dieren en voedselvoorziening te verbeteren en te bevorderen; en voor het uitvinden van arbeidsbesparende apparatuur en processen voor het verwerken van voedsel en diensten waar op het menselijke leven berust. – ”

Deze 6de editie werd bijgewerkt en verbeterd, tot zo ver ons werk op verstopte aders en bloedvaten nu gevorderd is. We hebben de wetenschappelijke verklaring van de opmerkelijke gezondheidsvoordelen en het reinigen van aders en bloedvaten door het Vers Voedsel dieet nu bijna gecompleteerd. Beter nog lijkt het nu mogelijk te zijn dat we verbeteringen ontwikkelen in het commerciële voedsel die tot de uiteindelijke gezondheidsverbetering van de gehele bevolking bijdragen, en dit niet door onthouding. Omdat zulke publieke gezondheidsvoordelen een grotere ondersteuning benodigen dan alleen maar kan worden verkregen door de verkoop van dit boekje alleen, hebben we nu besloten een financiële bijdrage te vragen. Diegenen die bijdragen zullen via een brief schriftelijk in kennis gesteld worden zo vlug als de complete vaststellingen worden gepubliceerd. Het Magnolia Laboratory is het enigste zelf-ondersteunende onafhankelijke laboratorium ter wereld dat experimenteel voedingsonderzoek op verstopte aders en bloedvaten uitvoert. We zullen de gehele waarheid vinden en die onderwijzen in het hoogste interesse van de mensen zelf, vrij van enigerlei zelfzuchtige invloed of ingenomen te zijn van de medicinale en voedselindustrieën, professionele organisaties en groeperingen, en andere gevestigde interesses die het profijt uitmaken van de menselijke angst en misère. Het enigste waar het Magnolia Instituut voor staat is het vinden van een betere manier, een zelfhulp-manier, naar een beter, gelukkiger en productiever leven voor iedereen. Iedere cent telt. Jij kunt het verschil uitmaken, en kunt het eerder laten gebeuren. Doe mee en help ons de manier om voor iedereen en ook voor jou zelf een beter leven te vinden.

Belangrijke samenvatting van dit boekje.

Hopelijk zal dit boekje je helpen tot inzicht te komen, dat in het wereldwijde schema van levende dingen en ten spijte van de enorme technologische vorderingen, de mens betreffende zijn voedsel nog altijd gekluisterd is aan de omgeving waar hij geboren is. Het eigenlijke levende materiaal – de fabriek van het leven – wordt gemaakt van planten, en de mens en zijn vee zijn genoodzaakt om dat te eten om die materialen binnen te krijgen waarmee hun lichaam opgebouwd wordt. Dit is het oeroude plan van de Natuur, en hoe korter we dat benaderen, hoe beter dat we er mee leven.

Het is duidelijk dat het Vers Voedseldieet in de praktijk uitgevoerd wordt met aanvulling van wat smakelijke dingen, ik ben er zeker van dat alleen zieke mensen tot aan die grens gaan om dat niet te doen. Maar we hoeven ook niet voor de volle 100% er bij te blijven, en als we eens in de zo veel tijd eens wat anders maken dan zal dat ons niet veel kwaad doen en nog altijd kunnen we zo dan de arteriosclerose voldoende vermijden, zodat de kans op ernstige moeilijkheden maar klein is. De hoeveelheid en frequentie die we eten staat proportioneel aan de schade die aangericht wordt, dus als we sommige dingen die we graag willen hebben eens per maand eten, dan zal dat maar weinig schade aanrichten.

Als we zowel het voedsel als de hoeveelheid die we gewoonlijk eten in beschouwing nemen, dan zijn de meelproducten zoals brood, beschuit, en kant en klaar ontbijtgranenpap etc, cake en crackers de grote killers, en wel dragen die waarschijnlijk bij tot 60% aan arteriosclerotische schade. Vervolgens komt bacon, ham en worst, sardientjes, etc, etc ter hoogte van misschien 20%. Grutten, havermeel, farina (rijstemeel) en zulk soort vermalen granen spelen ook een deel van de rol, zoals ook oververhitting en bruin bakken.       

Zieke mensen die weer terug naar het normale leven willen, zullen natuurlijk het meeste voordeel uit deze methode halen. Maar ook jonge mensen die wat vooruitzien en wat wilskracht hebben, zullen zichzelf gezonder maken en daarom een beter en gelukkiger langer leven hebben. Kinderen reageren het beste op verbeterd voedsel en het zou me verheugen te zien dat ze weer geboren worden en zullen opgroeien op Vers Voedsel zoals het door onze voorouders bedoeld was. De mensheid is nobeler dan we denken, en op een dag mogen we onze kinderen, of hun kinderen, op zien groeien tot het volledige potentiële spectrum van goede gezondheid, schoonheid en intelligentie, waarvan men in onze momentele tijd alleen maar van kan dromen.

DE FUNDAMENTELE OORZAAK VAN DE ALGEMEEN VOORKOMENDE ARTRITIS.

… begint met de achteruitgang van de synoviale membranen; en de medische wetenschappers zijn het zich daar grotendeels over eens. De natuur heeft deze mebranenzak gemaakt die een heldere smerende vloeistof bevat om het bloed uit de gewrichtsruimte te houden, omdat de gevoelige rode bloedcellen dan al vlug geplet zouden worden door de gewichtdragende oppervlaktes. Omdat er geen bloedcirculatie in de gewrichten is of in het kraakbeen, moet deze witte vloeistof net zo goed een evenzo grote rol spelen en het kraakbeen constant voeden en afvalstoffen verwijderen, omdat dit constant weer bijgroeit en er mee bezig is om het verslijt te repareren. In een gezond gewricht doet deze smerende witte vloeistof dit erg goed via een proces dat dialyse wordt genoemd, waarbij het essentiële voedingsstoffen en afvalstoffen uitwisselt met de bloedstroom via een traject van een rijk netwerk van zeer dunne bloedvaten in de wand van de zak. De gewrichts-smerende-vloeistof wordt door speciale cellen afgescheiden die langs de zak liggen, waarbij materialen worden gebruikt die uit de bloedstroom komen en wordt dus constant ververst zoals nodig.  Afgezonderd van de levengevende bloedstroom liggend is het kraakbeen van het gewricht voor smering, voeding, de afvoer van afvalstoffen, en microbiële bescherming d.m.v. de speciale gewrichtsvloeistof, geheel afhankelijk van de dienst van de membranenzak .

Dus, als de gewrichtsvloeistof niet voortdurend ververst wordt door uitwisseling van de voedingsstoffen in het bloed, dan zal het kraakbeen uithongeren, verzwakken en verslijten, en soms ook geïnfecteerd worden door binnendringende microbes. Gezonde gewrichten zijn tot op bepaalde hoogte zelfreparerend, vanwege het voortdurende groeiende kraakbeen, maar zullen zekerlijk achteruit gaan en verslechteren als ze niet op de juiste manier van gewrichtsvloeistof worden voorzien.

gewrichten

Tekening.
De fundamentele oorzaak van algemeen voorkomende artritis.

De tekening laat zien hoe het gewricht omgeven wordt door de membranenzak die een helder witte smerende vloeistof uit het bloed maakt om de werkende oppervlakten te smeren en te voeden. Als de bloedcirculatie door de wand van deze membranenzak wordt verstopt door ranzig vetafval van NIET MEER VERS VOEDSEL in het bloed, dan kan de smerende herstellende gewrichtsvloeistof niet langer juist uit het bloed worden aangemaakt. Ze blijft het gewricht dus verder verstoken van voedingsstoffen, en hongert zo uit, het gewricht begint achteruit te gaan, en te vervallen. Zo kunnen er vele gevarieerde vormen van artritis optreden door verslijt, infecties, en de reacties op zelfreparaties (zie de tekst op pag. 1).

De medische autoriteiten zijn het er over eens dat ook het netwerk van de zeer dunne bloedvaten van de membranenzak verstoppen door het ranzige vetafval, ook de vezelachtige wanden van het membraan lijken op de wanden van de aders en bloedvaten, en de hele membraan heeft de neiging om te gaan verdikken, verharden en af te sterven op veelal dezelfde manier als aders en bloedvaten worden betroffen.

Deze achteruitgang van de membanenzak bemoeilijkt het proces van verversing van de gewrichtsvloeistof en het kraakbeen van het gewricht lijdt overeenkomstig. Zoals beschreven in de medische leerboeken, begint de algemeen voorkomende artritis met de achteruitgang van het membraan, en als resultaat daarvan verstoort het de gewrichtsvloeistof gevolgd door een aantal pijnlijke situaties en ontstellingen van het gewricht

Als de bloedcirculatie in de membraan verhinderd wordt en het gewricht begint uit te hongeren, dan onderneemt het lichaam meteen een reparatie-actie teneinde de blokkade van de voedingsstoffen te verwijderen zodat de voedingsstoffen in het uithongerende gewricht terecht kan komen. Zo kan het membraan gezwollen en pijnlijk worden en gaan ontsteken, omdat het lichaam de ranzige Vetrommel er uit probeert te werken.

De bloedcirculatie in de ruimte van de poriën van het deels er naast gelegen bot is meestal ook verstopt. De lichaamsreparatie-krachten nemen dan iets van het er naast gelegen afstervende bot weg om het aan het oppervlakte van het gewricht te kunnen plaatsen, in een poging om dat te versterken. Het kraakbeen kan zo doorslijten, of weggevreten worden, zodat en het gewricht gaat verstijven en samengroeien. Als de beschermende smeervloeistof uitgeput of defectief wordt, dan kunnen er infecties optreden door microben. Deze infecties van vaak steenvormende microben komen overal ter wereld overvloedig voor, en zijn van dezelfde soort als de microben die tandsteen veroorzaken (Dental Culculus). Die gaan dan steentjes bouwen op de botten die tot een vaste massa worden zodat de gewrichten onbeweeglijk samen gaan groeien. Steenvormende microben komen er overal ter wereld voor, zoals ook op de zeebodem waar ze enorme rotsmassa’s vormen in zeeën en meren, zoals ook de met vuil aangezette ruwe harde rand onder de kast.

We kunnen dit alles tot op deze hoogte lezen in de wetenschappelijke boeken, maar na al dit slechte nieuws, is het goede nieuws als volgt: De oorzaak van de verstopping en achteruitgang van de membranenzak is de ranzige vettige rommel in het NIET MEER VERSE VOEDSEL, en het VERS VOEDSEL DIEET maakt het mogelijk dat kan dit kan worden opgeruimd en zich kan herstellen. Als de membraan zich dan weer herstelt en verbetert, dan kan het gewricht weer voedingsstoffen ontvangen en weer beginnen te herstellen. Binnen enkele weken tijd begint de zwelling en pijn weg te ebben. Zelfs mensen die geen zware artritis hadden, die kunnen merken dat hun schoenen en handschoenen losser gaan zitten omdat hun gewrichten normaler worden.

Veel mensen met zware artritis hebben er van getuigd dat hun gezondheid zich enorm verbeterd heeft en ze weer terug aan het werk konden gaan. Het lichaam heeft veel reparatiekracht en kan zich weer herstellen nadat de membranen weer voedingsstoffen kunnen doorlaten. Deze ontdekking is relatief nieuw, dus is het te vroeg om het spectrum van mogelijkheden voor verbetering van gewrichten met zware vervormingen en samengroeien van botten etc te kunnen voorspellen. Sommigen kunnen geholpen worden door operaties nadat het ziekteproces gestopt werd door verbetering van de voeding. Het heeft zich uitgewezen dat gezonde gewrichten grote regeneratiekrachten hebben, en er is goede reden voor om een uitgebreide zelf-reparatie te mogen verwachten nadat de membranenzak weer normaal wordt.

Zelfs maar als men maar even deze beginnende regels doorleest en maar minimaal over nadenkt, kan men herkennen dat dit nieuw licht werpt op de fundamentele oorzaak van artritis, en een genezing mogelijk is door alleen maar de verdere achteruitgang te stoppen en de doorlaatbaarheid van de membranen te verbeteren zodat er nieuwe voedingsstoffen binnen kunnen komen via de doe-het-zelf-methode, met VERS VOEDSEL.

HET CHOLESTEROL IN DE BLOED.

Als er tijdens of kort na een snelle gewichtsafname een cholesteroltest van het bloed wordt gemaakt, dan zal die vaak een tijdelijke toename vertonen. Deze treedt op omdat het lichaam kleiner wordt en het bloedvolume overeenkomstig is verminderd, dus hebben we natuurlijk dezelfde totale hoeveelheid cholesterol die zich dan in een verminderde hoeveelheid bloed bevindt, en zo zal dan ook de concentratie cholesterol in elke bloeddruppel hoger liggen. Ook is het zo dat we het cholesterol dat in het door ons verlorene vet zat, nu in de bloedstroom terecht komt, en dat dit een verder stijgen van het cholesterolpercentage in het bloed veroorzaakt. Daarom is het zo dat als men vlug gewicht verliest dat men een tijdelijke stijging van het cholesterol kan verwachten. Men moet zich realiseren dat de abnormale opbouw van cholesterol in het bloed via Niet Meer Vers Voedsel bestaat uit een hard en duurzaam materiaal, dat niet zo vlug verwijderd kan worden als vet. Mensen die op het vers voedseldieet gaan, verliezen vaak wat hangend vet, en het is belangrijk dat men zich dan niet laat ontmoedigen door een tijdelijk omhoog gaan van het cholesterol in het bloed, zoals bovenstaand beschreven. Enkele weken nadat het gewichtsverlies stopt, zou het cholesterol in het bloed zich langzaam aan moeten verminderen. Als dit volgens jou niet vlug genoeg vermindert, dan verzeker je nogmaals er van dat je echt het dieet zo volgt zoals het hier beschreven staat. Lees het nog eens en controleer alles dat je eet, om enigerlei vergissingen te voorkomen. Het is beter dat het gewichtsverlies langzamer verloopt, stap voor stap, en niet meer dan maximaal 1 kilo per week. Een vlug gewichtsverlies kan verzwakkend werken en kan een verwilderd uitzien veroorzaken en een slappe rimpelige huid.

(wordt vervolgd na de Inhoud)

Inhoud.
Introductie

De mens wordt gebouwd en her-bouwd door voedsel……………………………………… hoofdstuk…1
Waaruit bestaat ons voedsel?…………………………………………………………………………………… 2
Wat is het juiste voedsel voor de mens?……………………………………………………………………… 3
Arteriosclerose, een civilisatieziekte……………………………………………………………………………….. 4
Niet Meer Vers Voedsel — De echte oorzaak van arteriosclerose………………………………………….5
Vers Voedsel —De genezing voor arteriosclerose……………………………………………………………….6
De Cholesterol-Theorie — Een tragische blunder…………………………………………………………..….…7
De effecten van Vers Voedsel op de mens……………………………………………………………………..……8
Excessieve vetzucht bij de mens. ………………………………………………………………………………………9
De voortplanting en Niet Meer Vers Voedsel…………………………………………………………..………..10
Bacteriën en de mens………………………………………………………………………………..…………………….11
De tanden en Niet Meer Vers Voedsel………………………………………………………………………………12
Lichaamskracht en weerstand tegen verwondingen…………………………………………………………..13
Oud geworden uitgeharde vetstoffen en vuil in het meel………………………………………….…………14
De zemel in meel en ander graan………………………………………………………………..………………..…..15
De kwaliteit van vlees en eieren………………………………………………………………………………..………16
Gerookte en gezouten vlees en vis. ………………………………………………………………………….….……17
Algemene omgang met het voedsel. …………………………………………………………………………………18
Gerechten en dranken. ……………………………………………………………………………………………………19
Hoe goede veeproducten kunnen worden verkregen………………………………………………………….20
De goede kwaliteit van groenten en fruit……………………………………………………………………………21
Zongedroogd voedsel………………………………………………………………………………………………………22
Geraffineerde oliën en Bakvet…………………………………………………………………………………..………23
Chocolade and Cacao……………………………………………………………………………..………………..……..24
Suiker……………………………………………………………………………………………………………………….……25
Medicijnen, vitamines and voedselconcentraten………………………………………………………….……26
Gist als vitaminevoedsel…………………………………………………………………………………..…………..…27
Het gebruik van plaatselijke warmte……………………………………………………………….……………..…28
Eet-en drinkgewoontes……………………………………………………………………………………………………29
Vlees-eetgewoontes……………………………………………………………………………………………………….30
Indigestie, darmproblemen en zweren…………………………………………………………………………..…31
Hoe men een beste huisvrouw wordt…………………………………………………………………………..……32
Het Vers Voedseldieet ter vermijding en genezing van arteriosclerose…………..……….…………33
Dieet en het medische beroep……………………………………………………………………………………..…..34
Toekomstige verbeteringen in de voedselvoorziening……………………………………………………….35
Commentaar op de ontdekkingen…………………………………………………………………………………….36
Een algeheel overzicht……………………………………………………………………………………………….…..37
Informatiebronnen………………………………………………………………………………………………………..38
Litteratuurlijst

DIABETES EN ZOETIGHEID.

Gewone suiker (sucrose) wordt normaal gesproken door de verteringssappen van gezonde mensen omgezet tot een andere suikersoort, die gemakkelijk gebruikt kan worden door het lichaam. Maar enigerlei onveranderde sucrose die door ons lichaam wordt opgenomen kan niet als voedsel worden gebruikt en werkt als een vergif in het lichaam, en wordt door de urine uitgescheiden. Dit helpt te verklaren waarom sommige mensen alleen maar dan suiker in hun urine vertonen als ze gewone witte suiker eten. Ze zijn geen echte diabetici, maar hebben alleen maar een verzwakt verteringssysteem. Deze mensen kunnen enorm geholpen worden door de gewone suikersoorten te vermijden. Honing is een goed vervangmiddel voor suiker omdat het door de bijen voorverteerd wordt en veranderd wordt tot een door het lichaam opneembare suikersoort en kan het zo veiliger door deze diabetici-grensgevallen worden gebruikt die niet goed de gewone suikersoorten kunnen verteren. Autoriteiten daar over zijn: Dr. E. V. McCollum, Johns Hopkins Univ., “History of Nutrition.” McGraw-Hill Encyc. of Science 5-541, 13-236-239. Men heeft recent vastgesteld dat honing waardevolle natuurlijke verteringsenzymen bevat die er in helpen ons voedsel te verteren. Enkele theelepels er van na de maaltijd zijn een goed dessert, en zal vaak wonderen bewerken voor een betere vertering, toegenomen lichaamskracht, en een beter uitzien. Er kunnen ook vlug heerlijke tussenmaaltijden met honing van worden gemaakt. Enkele lepeltjes opgelost in een kop warm water of melk maken het tot een smakelijke warme drank om koffie of thee te vervangen. Een beetje gesmolten boter er overheen geeft nog een extra smaak er aan. Opgelet: Te veel verhitting verschroeit de honing en geeft een bittere nasmaak. De warme melk of warm water zouden niet zo heet mogen zijn dat men ze niet in de hand zou kunnen houden. Er zijn vele soorten honing die variëren in kleur, smaak en dietisch effect, zodat het adviseerbaar is, om verschillende soorten in te kopen om een voorziening te hebben die van toepassing is. Sommige soorten honing zijn te laxerend voor gevoelige personen. De honing van de koudere en drogere regionen is vaak mild en goed.

TONEN IN DE OREN, DOOFHEID EN DUIZELIGHEID.

Tonen in de oren, doofheid en duizeligheid resulteren soms uit tijdelijke omstandigheden die kunnen worden opgelost door een doctor of oorspecialist. Bij oudere mensen komen deze problemen vaak voor en worden veroorzaakt door een graduele achteruitgang er van die in verband staat met de voedingswijze, en soms verbeterd of zelfs hersteld kan worden door het Vers Voedsel Dieet. De behandeling met warmte zoals dit beschreven wordt op pagina 32 versnelt vaak de verlichting er van, vooral ook van duizeligheid. Warmte die aangewend wordt op het oor d.m.v. een elektrisch verwarmd kussentje onder de achterkant van de nek en hoofd terwijl men op de rug in bed ligt, Het verwarmd pad zou aan elke kant tegen het oor gehouden moeten worden en daar d.m.v. kussens moeten worden gehouden. De warmte zou 3 x per dag 15 tot 30 minuten moeten worden aangewend. Nadat de warme kussentjes verwijderd zijn, moet men enkele minuten in bed blijven liggen, en pas dan langzaam opstaan, en goed opletten bij het lopen zodat men het gevaar van vallen voorkomt. Deze behandeling vermeerdert de bloedcirculatie en helpt om de bloedvaten in oor en nekgebied te openen en sneller schoon te krijgen.

DE LUNCH.

Men kan een goede lunch maken zonder brood. Zowel Ierse- als zoete aardappels die gekookt worden in hun eigen schil en die worden gegeten zijn een goede lunch. Men kan ze eten met boter. Rauwe wortels en selderijstengels, sla, kool, tomaten, radijsjes, etc kunnen na het schoonmaken klein geraspt of gesneden worden om te eten. Als er saladedressing zou worden gebruikt waar olie in zit, dan zou die apart moeten worden gehouden tot de maaltijd wordt gegeten en dan pas er op worden gedaan, om slecht worden te voorkomen. Vlees voor de lunch zou zonder sap of jus moeten zijn, zoals ovenvlees, kip, etc. Gestoofd vlees of gehakt in vochtige vorm zouden bij de lunch vermeden moeten worden omdat dat vlug tot ranzig afvalvet afbreekt. Rauw fruit, noten, en honing zijn allemaal goed geschikt als dessert of tussendoortjes. Men kan zelf doosjes maken door ze met de hand te vormen, d.m.v. een steviger soort aluminiumfolie, grotere fruitpotten met een bredere opening zijn altijd makkelijk om uit te eten, net zoals dunne kleine voedselbakjes die men van de bovenkant open kan maken. Bekers van plastiek- of droog papier zijn nuttig, maar vetpapier zou vermeden moeten worden omdat het vet oplost in het voedsel. Er zijn ook wegwerp plastic vorken en lepels verkrijgbaar. Zout, peper, en suiker kunnen gekocht worden in wegwerp papieren bakjes die dan eenmaals gebruikt kunnen worden.
botten naar leeftijd (Vertaling tekst in foto.)
Leeftijd 10-25 Leeftijd 25-35 Leeftijd 35 – 45 Leeftijd 45 – 60 Leeftijd 60
De aders van de gemiddelde mens vertonen typisch ziekelijke toestanden bij verschillende leeftijdsgroepen.

SLAPELOOSHEID.

1. De avondmaaltijd zou vroeg op de avond moeten worden genomen, minstens 2 uur voor bedtijd.
2. Vermijd minstens 3 tot 4 uur voor bedtijd zowel koffie als thee, cola-dranken, inhalatiepreparaten voor de neus of neusdruppels, of andere stimulerende middelen.
3. Minimaliseer de hoeveelheid vloeistof die men s´nachts drinkt, zodat men niet midden in de nacht naar de WC hoeft te gaan. Vermijd het vlak voor het naar bed gaan vooral ook om enigerlei koude of gekoelde dranken te nemen. Als je al enigerlei drank voor het naar bed gaan neemt, dan neem een warme drank, dus nooit een gekoelde drank of een die erg heet is, en beperk die verder tot een kleine kop vol of minder, zelfs dan als het gewoon water is.
4. Minstens een half uur voor het slapen gaan moet men zich ontspannen en alles langzaam aan doen. In deze tijd moet men opwindende en irriterende gesprekken vermijden, zoals ook bezorgdheid en lichamelijke activiteit. Het is goed om vroeg naar bed te gaan met een lampje op het nachtkastje om te lezen.
5. Doe je wassen, haar en huidverzorging etc. voor het laatste half uur dat men naar bed gaat. Dit soort dingen verhogen de hartslag net zo goed als andere werkzaamheden.
6. Probeer geen problemen en zorgen mee naar bed te nemen. Onze denkmogelijkheid is dan zo minimaal dat we waarschijnlijk niets nuttigs kunnen uitwerken, maar dat ons wel wakker houdt. Denk
bij het slapen gaan aan plezierige dingen.
7. Sommige mensen helpen zich in slaap door met de vingers op hun lichaam te tikken en de tikken te tellen. Dit is beter dan schapen te tellen.
8. Er is minstens nòg een methode voor mensen die niet in slaap kunnen komen, alhoewel ik zelf niet begrijp hoe dat komt. Een of twee theelepels met honing vlak voor het naar bed gaan. Sommige
mensen houden een pot met honing naast hun bed zodat ze er uit kunnen nippen als het nodig is, of als ze wakker worden s´nachts.
9. Het gewoontegebruik van slaapmiddelen zou moeten worden vermeden of geminimaliseerd, omdat die na verloop van tijd allerlei bijwerkingen hebben.

ALGEMENE OPMERKINGEN.

Sommige mensen vinden dat hun het eten van varkensvlees verteringsproblemen bezorgt, met een gevoel van volheid en een slechte nasmaak. Dit wordt veroorzaakt door het te vlug te koken met te veel hitte. Varkensvlees – indien van buiten vrijlopende natuurlijk biologisch gevoedde dieren – is een van de heerlijkste vleessoorten, maar als men het te hoog verhit dan wordt het onverteerbaar. Als het begint te sputteren dan is het te heet, en zou het omgedraaid moeten worden, of de hitte gereduceerd. Als men het langzaam kookt zoals beschreven op pagina 37 en 38, dan wordt verse onbehandelde varkensvlees vlug verteerd en kan zo veel als gewenst worden gegeten. Het zou echter langzaam gekookt moeten worden tot het rauwe gedeelte midden in verdwijnt.

Vele mensen werd verteld dat aluminium kookgerei giftig zou zijn.  De beste wetenschappelijke autoriteiten zijn het er echter over eens dat aluminium niet giftig is, en dat aluminiumsubstanties al jaren in populaire medicijnen werden gebruikt. Volgens onze onderzoeken heeft zich in ieder geval wel uitgewezen dat aluminium een duurzame krijtachtige samenstelling met de vetten in het voedsel vormt die gedeeltelijk een rol kunnen spelen in het verstoppen van aders en bloedvaten. Dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk als er waterhoudend voedsel wordt gekookt in een aluminium ketel dat daar in langere tijd in staat, zoals bij het maken van maaltijdgerechten, soep, conserven, etc. Daarentegen is Pyrex glas, Chinees servies, glasachtig of emanellen of roestvrijstalen kook- en bakgerei veiliger.

Het Vers Voedseldieet is zeer goed verteerbaar zodat het voedsel erg goed wordt opgenomen door het lichaam, en zo dus maar weinig reststoffen achterlaat die door de darmen moeten worden uitgescheiden. Vanuit deze reden kan het zijn dat men minder naar het toilet hoeft te gaan dan normaal het geval was. Als er toch een vermeerderde darmwerking noodzakelijk zou zijn, gebruik dan meer groene bladgroenten in de maaltijd, die van bulkmateriaal voorzien. Indien noodzakelijk kunnen ook gist, dadels, rozijnen, pruimen en gedroogde vijgen in kleine hoeveelheden worden gebruikt om een mild laxatief effect te bewerkstelligen.

Het Vers Voedsel Dieet houdt in dat men soms flink moet kauwen, zodat men slechte tanden moet laten repareren of vervangen. Pas vermalen tarwekiemen bevatten vele voedingsstoffen, maar die worden zo vlug slecht dat het gewone commerciële product geen bijzondere voedingswaarde meer heeft. Het bevat kleine hoeveelheden zemelen en is eerder moeilijker te verteren. Omdat het dan een Niet Meer Vers Voedselconcentraat is, bevat het uitgeharde vetstoffen en oliën die zich in de gewrichten, aders en bloedvaten vastzetten. Dit is het nevenproduct van de vervaardiging van meel dat nog nooit wijd verspreid als menselijk voedsel werd gebruikt, het meeste van de productie, gaat in het varkensvoer.

INTRODUCTIE.

Arteriosclerose ( = aderverkalking, oftewel eigenlijk de verkalking van slagaders en bloedvaten) en de aanverwante misères er van hebben in onze moderne tijd epidemische proporties bereikt, en alhoewel men het er wereldwijd over eens is dat die veroorzaakt worden door het voedsel, werd er tot nu toe nergens een succesvolle verklaring gegeven waarom of hoe dit werd veroorzaakt, of door welke voedselsoorten. Er werden wel veel tegengestelde academische theorieën gepresenteerd, maar de dodelijke factor die per dag alleen al in de VS 10.000 hartinfarcten veroorzaakt, bleef nog altijd onopgehelderd.

Men wordt er toenemend van overtuigd dat er met het moderne voedsel iets ernstigs mis is. Dat dit zo is kan men zien aan de spijtige resultaten er van door het hele land heen in ieder hospitaal, rusthuis, kerkhof, psychologisch instituut, en school voor achtergebleven kinderen door het land heen. Sommige zeggen dat onze tegenwoordige mensen gedegenereerd zijn, dat ons moraal ondermijnd is, en dat onze civilisatie inefficiënt is geworden en zich verslechterd heeft. De waarheid is dat de mensen gedegenereerd en verzwakt zijn geworden door slecht voedsel, en waarvan vele er van zo ongelukkig en miserabel er aan toe zijn, dat ze hun frustratie op woedende en gevoelloze manieren ventileren, onwetend er van waar de werkelijke oorzaak ligt. Het is zo dat onze oude bloedlijnen onveranderd zijn, onze natuurlijke erfenis van hoge intelligentie, lichaamskracht en moed in het leven zullen vlug weer hun volledige bloei terugkrijgen zoals in oude tijden als de voedingsgebreken gecorrigeerd worden. We zijn niet gedegenereerd, alleen achteruitgegaan. We hebben het moderne voedsel de schuld gegeven, en onpraktische smakeloze diëten verkondigd, maar niemand heeft ons ooit verteld wat er nu eigenlijk werkelijk verkeerd is geweest met ons voedsel of wat we er in ons dagelijks leven nu aan kunnen doen. Maar deze dingen konden tenslotte toch worden opgelost door praktische wetenschappelijke experimenten met dieren en mensen onder realistische levensomstandigheden, het enigste voedingsonderzoek op arteriosclerose dat ooit op basis van privé initiatief werd opgezet. Nu heeft deze wetenschap tenminste laten zien wat er verkeerd is en hoe we de juiste voedselsoorten kunnen kiezen van het bestaande levensmiddelen aanbod. Dit werk stamt uit geobserveerde wetenschappelijke experimenten en het totaal van de autorative wetenschappelijke kennis, zoals te zien uit de appendix lijst van de professionele gegradueerde litteratuur. Het staat niet in verband met een rage of zakelijke interesses van enigerlei soort. We hebben dit boek kort, simpel en goedkoop gehouden, om door het grote publiek als praktische gids gebruikt te kunnen worden.

1. DE MENS WORDT GEBOUWD EN HERBOUWD UIT VOEDSEL.
De meeste mensen denken dat een volwassen uitgegroeid lichaam net als een machine is en voor eens en altijd zo gebouwd is, en dat het voedsel daarin alleen nog maar nodig is als brandstof. Maar dit is helemaal niet waar, want het lichaam wordt opgebouwd uit cellen net als stenen in een muur, en iedere cel heeft zijn eigen levensduur. Deze cellen verslijten voortdurend en moeten worden herbouwd en uitgewisseld door nieuwe cellen, en waarvoor meestal nieuw materiaal moet worden gebruikt uit ons voedsel. Kleren verslijten en moeten vernieuwd worden, maar het lichaam niet, omdat de Natuur je de geweldige mogelijkheid gegeven heeft om zichzelf dagelijks opnieuw te herbouwen uit het voedsel dat je eet. Omdat constant op alle gebied alles herbouwd wordt, is het zo dat als we ons voedsel verbeteren, dat we langzaam aan zelf ook verbeteren, en sterker en beter uitzien. Natuurlijk reageren jongere mensen daar eerder en vlugger op en hebben grotere mogelijkheden, maar het is nooit te laat om er mee te beginnen om nog waardevolle verbeteringen te kunnen maken. Experimenten met het voeden van dieren en mensen hebben uitgewezen dat in enkele maanden tijd enorme verbeteringen kunnen worden gemaakt, zelfs ook bij oude verzwakte personen, door Vers Voedsel van hoge kwaliteit te verstrekken. En als zwangere moeders en later ook hun nakomelingen op zulke wijze gevoed worden, dan zijn de verbeteringen bij die nakomelingen zelfs nog wonderbaarlijker. Het baren verloopt makkelijker, de baby’s zijn sterk en groeien vlug. De mens wordt gebouwd uit voedsel.

2. WAARUIT BESTAAT ONS VOEDSEL?
De fabrikanten van het voedsel geven ons een al te eenvoudig antwoord over, en beschrijven dat voedsel bestaat uit proteïnen, aminozuren, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Maar vraag het eens aan een biochemist, iemand die zijn leven lang materialen van levende dingen heeft geanalyseerd, en hij zal waarschijnlijk eens diep ademhalen en misschien zelfs ook een beetje zuchten voordat hij zal antwoorden: “Voedsel komt van de levende lichamen van planten en dieren en is het meest complexe mengsel van verschillende materialen dat men ooit ontdekt heeft, een klein stukje vlees bevat bijvoorbeeld vele duizenden verschillende samenstellingen en elementen. Er zijn meerdere honderdduizenden verschillende soorten proteïnes, en alleen al het menselijke lichaam bevat er meer dan 50.000 soorten van. Er zijn meerdere honderden verschillende soorten vetten en oliën, en wassoorten in allerlei verschillende voedselsoorten, ontelbaar veel enzymen, hormonen, groeifactoren, natuurlijke antibiotica etc. in een bijna eindeloze verscheidenheid. Er worden zelfs iedere dag weer nieuwe substanties ontdekt, en men ziet goed in dat de voedingswetenschap een wetenschap is die nog in de kinderschoenen staat. Als men zich het ingewikkelde ontwerp realiseert dat de Natuur voor ons lichaam bedacht heeft voor onze natuurlijke voedselmaterialen, dan wordt het duidelijk dat we niet veilig kunnen berusten op gefabriceerd voedsel waarvan de makers zeggen dat er alles in zit wat we nodig hebben. De Wet der Natuur is dat leven zich voedt van leven, en alleen door deze wet te volgen kunnen wel zeker er van zijn dat we op lange termijn adequate voeding binnen krijgen.

3. WAT IS HET JUISTE VOEDSEL VOOR DE MENS ?

Alle voedsel komt oorspronkelijk van levende planten en dieren, waar de mens vele honderdduizenden jaren direct op geleefd heeft als zijnde eenvoudige voedselverzamelaar en jager die de zachte bladeren, noten, wortels en fruit van de planten, en het vlees van de vissen en dieren aten zoals ze het konden vinden of vangen, en meestal in een verse rauwe toestand. Dit is het soort voedsel dat de Natuur voor het menselijke lichaam ontworpen heeft, en waarop de eerste mensen goed en gezond op leefden, met enorme lichaamskracht en hersens die zo groot of nog groter waren als die van ons tegenwoordig. Deze dingen zijn bekend van de dikke botten en schedels van de eerste mensen en de dieren die ze aten, en van de tekeningen die ze maakten en uitbeitelden in de grotten, zoals die door de wetenschappers op vele plaatsen zijn gevonden. De lichaamskracht en perfectie die zijn aangetroffen in deze oude skeletten van onze voorouders, vergeleken met de dunne fragiele botten, afwijkende gezichten en scheef staande tanden van de moderne mens, laten zien dat we van af 30.000 jaar tot tegenwoordig aan toe dramatisch achteruitgegaan zijn.

De wetenschappers kunnen aan de botten en de vele opgravingen herkennen, dat de mens minder dan 10.000 jaar geleden begon met het boeren en te leven op graan en gedomesticeerde dieren, en dit is maar vrij kort geleden als men dit vergelijkt met de immens lange geschiedenis van de mens als jager en voedselverzamelaar, en veel te recent om enigerlei verandering in het basisontwerp in de verteringsorganen te kunnen laten plaatsvinden. Zelfs tegenwoordig nog eten vele afgelegen en primitief levende volkeren nog van hetzelfde voedsel als de primitieve voorhistorische mens, en zulke mensen hebben meestal een volledig ontwikkelde kaak en gezichtsbotten, die lijken op onze verre voorouders. Het verleden spreekt voor zichzelf, dus laat niemand geloven dat we kunstmatige vitamines of “meervoudig onverzadigde oliën” of brood, meel, suiker, of enigerlei ander gefabriceerd voedsel nodig zouden moeten hebben waarvan de adverteerders ons van laten denken dat we dit zouden moeten eten om gezond te kunnen zijn. Daar tegenover liggen echter de bewijzen dat het gebruik van geraffineerd bewaarvoedsel leidt tot lichamelijke achteruitgang, zwakte en ook tot ziekte, en dit wordt ook aangetoond door de onderzoeken van Dr. Weston Price onder de primitief levende volkeren door de hele wereld heen, die aan de rand of buiten de geciviliseerde wereld leven.

4. ARTERIOSCLEROSE — EEN BESCHAVINGSZIEKTE.
De foto op de kaft (in de internet versie, de foto van een paar voorgaande paragrafen terug onder de titel “DE LUNCH “) laat een uitstekende afbeelding van menselijke aders zien, uit een aantal dat verzameld werd door de doktors via sectie (lijkschouwing) in het ziekenhuis. De slangachtige aders zijn opengesneden om het oppervlakte van de binnenkant te kunnen zien en ze zijn licht met contrastmiddel gekleurd om het duidelijker op de foto zichtbaar te kunnen maken. Dit zijn de hoofdaders (aorta’s) die van het hart afkomen en zijn een typisch vertegenwoordigend voorbeeld van het aantal van bijna 100.000 aders die willekeurig werden genomen uit mensen van allerlei leeftijden die overleden waren aan willekeurig uitgekozen oorzaken. Iedere ader van dit enorme aantal dat afkomstig is van personen van boven de drie jaar is ziek, en deze foto laat alleen maar de gemiddelde toestand zien; want vele aders zijn veel erger er aan toe. Er zijn maar enkele mensen die zich de enorme omvang van de shockerende toestand realiseren die zo zichtbaar wordt, die zich bij alle beschaafde mensen voordoet. Dit zijn geen aders van speciaal zieke mensen, maar een redelijk gemiddeld voorbeeld er van wat bij iedereen van ons in zijn borst voorkomt. Arteriosclerose is een universeel voorkomende ziekte van de civilisatie. Daarentegen zijn de aders van de meeste dieren en primitieve mensen geheel perfect en parelschoon. Waarom in s’hemelsnaam, worden wij geciviliseerde mensen dan van deze wrede plaag geteisterd? Dit is het afgrijselijke martelende raadsel waar de hoge wetenschap reeds 300 jaar mee worstelt een antwoord er op te vinden. Maar nu is uiteindelijk dan toch het lang gezochte antwoord gevonden, en wordt hier beschikbaar gesteld, zo dat diegene die het wilt, zich door middel van de juiste voedingswijze van deze oude vloek van af kunnen helpen.

Arteriosclerose is fundamenteel een verzameling van vet- en was-achtige substanties en mineralen binnenin the wanden van de aders, die niet alleen cholesterol bevatten, maar ook vele andere substanties. Deze afzettingen veroorzaken spectaculaire klonters, randen en ribbels die de dunne aders en bloedvaten afsluiten. Ze komen ook overal van boven tot onderen in het hele aderwandenstelsel voor, en veroorzaken zo een abnormale verharding, verdikking en een groei er van zowel in de doorsnede als in de lengte, zo dat de ader langer en dikker groeit en kronkelende patronen vormt. Verharde aders kunnen in het lichaam van oudere personen worden gezien, en kunnen bij onderzoek ook in de ogen worden vastgesteld.

Zoals te zien verzweren en veranderen deze klonterachtige afzettingen in de aders zich in pijnlijke open plekken die bloeden en bloedklonters vormen die opeens kunnen afbreken en de kleinere aders kunnen verstoppen die verder stroomafwaarts aftakken, en wat dan resulteert in hartaanvallen, herseninfarcten, plotseling optredende blindheid, een geblokkeerde bloedcirculatie, etc. Deze ruwe verzweerde en opengegane pijnlijke plekken vreten zich soms door de dunne aders van het hoofd heen en laten zo bloed uitstorten in de hersenen, en veroorzaken zo de beroerte van het type hersenbloeding. Ze verzwakken plaatsen in de aderwanden en beginnen de uitbarstende uitpuilingen en opzwellingen te vormen die slagadergezwel genoemd worden. De coronaire aders die in bloed naar het hart voorzien gaan zich gedeeltelijk vertoppen en veroorzaken de pijn in de borst die bekend staat als angina pectroris. De wanden van de zeer kleine bloedvaten die dunner zijn dan een haar, verdikken zich dan door deze afzettingen en verstoppen en verminderen de doorstroming dan zo, dat het hart altijd zwaarder moet gaan pompen om het bloed er doorheen te kunnen persen om onze cellen te kunnen voeden; dit is hoge bloeddruk. Overeenkomstig materiaal verzamelt zich in onze bloedstroom en stroomt daar mee, wat dan resulteert in een hoog-cholesterol. In andere delen van het lichaam kunnen zich abnormale vetafzettingen vormen, wat dan “atheriosclerose” of “atheroma” genoemd wordt. Dit atheroma-materiaal verzamelt zich in de huid en veroorzaakt dat die zich langzaam aan verdikt, overgroeit in een afstervende toestand komt, zo wordt de huid bij oudere mensen dus te groot voor het lichaam en vormt vouwen en rimpels van oude leeftijd. Het veroorzaakt dat de aders zich vergroten en verdikken, en op elkaar gaan zitten zoals kan worden gezien op de bovenkant van de handen, en veroorzaakt spataderen. Het zamelt zich op in de galblaas en vormt galstenen, die meestal bestaan uit verhard cholesterol. Het veroorzaakt het vergroten en vezelachtig worden en verharden van de prostaatklier en vezelachtige tumoren van de baarmoeder. Het zamelt zich op in het kraakbeen van de gewrichten en veroorzaakt de vergrotingen, ontstekingen en calcificaties die martelende pijn van artritis met zich meebrengt.

Het zamelt zich op in de nieren en veroorzaken de ziekte van Bright.
Het bouwt zich op met calcium om de erg fijne gehoorbeentjes in de oren heen, en veroorzaken de meeste gevallen van doofheid. Het zamelt zich op in het gekleurde deel van de iris en veroorzaken de grijsachtige ring die vaak gezien wordt bij oudere personen, die “arcus senilis” of “grijze of witte staar” wordt genoemd. De lijst van ellende en dood waarvan bekend is dat die door arteriosclerose en atherosclerose wordt veroorzaakt is bijna eindeloos, en men zal twijfelloos nog meer effecten er van ontdekken. Atherosclerose is de hoofdoorzaak van ziekte en dood in de geciviliseerde wereld, en alleen dit arteriële aspect veroorzaakt meer sterfgevallen dan alle andere oorzaken bij elkaar.

5. NIET MEER VERS VOEDSEL – DE WERKELIJKE OORZAAK VAN ARTERIOSCLEROSE.

Door dure experimenten met dieren en mensen die door zeven jaar tijd heen bijna een kwart miljoen dollar kostten, kon ik uiteindelijk vaststellen dat de werkelijke oorzaak van arteriosclerose en arteriële plaque simpelweg het NIET MEER VERS VOEDSEL is

Als voedsel op bepaalde manieren verwerkt en bewaard wordt, dan veranderen bepaalde vetsubstanties er in gewoon in een krijtachtig en eigenlijk oneetbaar niet-voedsel-materiaal dat ons lichaam niet kan gebruiken.
Als we van dit soort voedsel eten dan zullen enkele van deze krijtachtige materialen semi-permanent in onze aders blijven zitten. Deze valse slecht geworden vetten zijn erg resistent en duurzaam, net als opgedroogde verf of zeep, of zoals het aangekoekte materiaal dat in- en aan onze keukenpannen zit, en dat de afvoer van het aanrecht verstopt. De stoffen die in het voedsel zitten veranderen als het bewerkt wordt gemakkelijk in een duurzaam zitten blijvend non-voedselmateriaal.

Zo wordt bijvoorbeeld de drogende olie die in verf zit geëxtraheerd uit soyabonen, vis, vlees, botten en melk. Het wit van een ei droogt makkelijk tot een harde houtlijm. Tot voor kort werd de meeste meubellijm gemaakt uit het uitkoken van vis De exacte chemische samenstelling van deze veelal witkleurige krijt- en jichtknobbelachtige materialen is nog onbekend en ze hebben nog geen naam, dus daarom noem ik ze op dit moment zo lang tot dat men een naam er voor gevonden heeft vettige rommel, oftewel afvalvet, oud verbruikt vet. Loodgieters en mensen die in het riool werken zijn bekend met hetzelfde etterkleurige materiaal dat ook in de aanrechtafvoer zit, en noemen het “koek” of “smeer”of “vetbal”, “spek-of gummie-achtige of gips-achtige VIEZE VETROMMEL”. Op dit moment (September 1971) werken wereldberoemde universitaire wetenschappers met ons samen om de chemische samenstelling van dit materiaal vast te stellen. De momentele indicaties zijn zo dat het erg veel lijkt op zeep en lijm. Het zal interessant zijn om meer van deze theorie te kunnen ontdekken, maar in de praktijk hoeven we voor de verbetering van de gezondheid alleen maar te weten in welk voedsel dat dit materiaal voorkomt zo dat we het kunnen vermijden.

In het algemeen is het zo dat voedsel dat gemalen werd tot meel; in zout ingelegd voedsel (pickled), of gerookt zoals bacon, corned beef, ham, worst; of voedsel dat lang werd geweekt in water zoals ingeblikt voedsel, of oververhit en bruin gebakken voedsel – – dat al deze voedselsoorten verstoppingen in aders en bloedvaten veroorzaken (zie hoofdstuk 33 en 34 voor gedetailleerde voedseltabellen) De meeste van deze rommel gaat door onze darmen naar buiten en veroorzaken niet meer dan wat indigestie, dit geldt vooral voor de erg klein gemalen deeltjes, maar het halfvloeibare deel er van wordt dan toch geabsorbeerd en komt door de darmwand naar binnen terecht in onze bloedstroom, en wordt zo door het lichaam getransporteerd. Het hoopt zich hoofdzakelijk op in de aderwanden, het kraakbeen van het lichaam en de vezelachtige delen van het lichaam, omdat deze delen een dichtere structuur hebben en een verminderde bloeddoorstroming, zo dat het er in wordt uitgefilterd en daar blijft zitten. Deze deeltjes hebben de eigenschap om aan elkaar te gaan zitten kleven en klonteren, en zo hebben ze de eigenschap om op bepaalde plaatsen grote afzettingen te vormen. Ze hopen zich ook vlugger op in aftakkingen en bochten in de aders, vanwege de filtratie of uitzevende werking van de dichte vezelachtige structuur die de Natuur heeft voorzien als versteviging tegen de geconcentreerde krachten en stress die er op deze plaatsen plaatsvinden. Het lichaam heeft de mogelijkheid om heel langzaam van deze Vieze Vetrommel af te komen, maar we eten het vlugger naar binnen dan dat we het er uit kunnen verwijderen, zo gradueel, dat we hoe ouder we worden hoe meer het zich opbouwt door het hele lichaam. Het verzwakt ons op verraderlijke wijze en maakt ons voortijdig oud, maakt onze hersenen traag, en onttrekt onze vitale krachten, lang voordat er aan de buiten kant enigerlei teken van ziekte te zien is. De Niet Meer Vers Voedsel Theorie verklaart vele vraagstukken uit het verleden tot nu toe, zoals bijvoorbeeld ook het feit waarom de Massai en de Mongolen praktisch geen arteriosclerose hebben ondanks het feit dat ze veel hoog cholesterolhoudende melk, vet en vlees eten. En toch hebben de Finnen die ook leven op een hoog cholesteroldieet de meeste arteriosclerose ter wereld. ( Wat ook veroorzaakt werd door een seleniumgebrek in de bodem)

De verklaring is eenvoudig, namelijk dat de Massai en de Mongolen kort bij hun kudde leven en hun vlees en melk vers eten, terwijl de Finnen hun voedsel in hun koude winter meestal in een niet meer verse vorm eten, maar in de vorm van brood, bacon, ham, en gerookte vis, etc. Het verklaart ook waarom arteriosclerose soms ook wordt aangetroffen bij wilde dieren en vis, omdat ze namelijk ook vaak van Niet Meer Vers Voedsel moeten eten. Zo eten de wilde herten bijvoorbeeld in de winter eikels, die schimmelig en ranzig geworden zijn, en zo wordt er soms bij deze herten ook arteriosclerose aangetroffen. Zo krijgen vissen dit soms ook in lichte vorm door het eten van allerlei half vergaand, rottend en schimmelend voedsel dat er in het water drijft. Praktisch alle boerderijdieren inclusief het pluimvee hebben arteriosclerose tot een bepaalde hoogte, maar vooral alleen de varkens – die veel keukenafval gevoerd krijgen – hebben het in een dezelfde zo zware vorm als ook de mensen. Het fijn vermalen verschaalde, niet meer verse graan, droog hooi, en ander niet meer verse materiaal dat wordt gebruikt in boerderijvoedsel is verantwoordelijk voor deze ziekte bij het vee. De mate waarin de Vieze Vetrommel in het verse vlees van het vee dan arteriosclerose veroorzaakt bij mensen, is niet precies bekend, alhoewel blijkt het tot nu toe niet erg hoog te liggen. De Vieze Vetrommel blijkt niet in enigerlei serieuze grote vorm voor te komen in verse melk en eieren. Dit hele gebied heeft nader onderzoek nodig voor verduidelijking, alhoewel zal ik in een later gedeelte van het boekje beschrijven hoe men betere veeproducten kan verkrijgen. De niet meer verse voedselsoorten liggen in het algemeen ook erg laag in voedingsgehalte, omdat de meeste hoge kwaliteitsmaterialen die noodzakelijk zijn om ons te versterken en beschermen tegen ziekte, op deze wijze zijn achteruitgegaan naar een verslechterde vorm, en zo onbeschikbaar worden.

6. VERS VOEDSEL – DE GENEZING VOOR ARTERIOSCLEROSE.
Omdat het Niet Meer Verse voedsel de oorzaak van de Vieze Vetrommel is die arteriosclerose veroorzaakt, hoeven we alleen maar te stoppen met het eten van dat Niet Meer Verse Voedsel en daar voor in de plaats Vers Voedsel te gaan eten. Maar hoe zit het dan nu met al die Vieze Vetrommel die al in ons lichaam zit en het al verstopt? Gelukkig heeft de Natuur daar voor gezorgd, door het lichaam te voorzien van een efficiënt werkend huiselijk schoonmaaksysteem dat niet-levend materiaal detecteert en op af gaat om het stap voor stap te verwijderen. Er zijn maar weinig mensen – zelfs ook onder de artsen – die weten dat beroemde wetenschappers reeds lang geleden bewezen hebben dat de aders en bloedvaten hun eigen natuurlijke schoonmaaksysteem hebben. Dat elke arteriële afzetting de eigenschap heeft door een natuurlijke cyclus te gaan waarin die zich begint te ontwikkelen, om dan volwassen uit te groeien, zich dan ontbolstert en loskomt, en dan geneest. Deze zelf schoonmakende werking kan makkelijk worden gezien door iedereen die de afzettingen van verstopte aders bekijkt, waarin sommige duidelijk nieuw opkomend en groeiend zijn, sommige volledig uitgegroeid zijn, en andere loskomen en kraters worden, of volledig genezen littekens zijn. Het is bewezen dat deze functie zal resulteren in een schoon arterieel bloedvatensysteem als de vorming van nieuwe afzettingen maar op de een of andere manier zou worden gestopt. Medische wetenschappers met wereldberoemde reputatie hebben al jaren en jaren naar buiten gebracht dat artheriosclerotische afzettingen de eigenschap hebben zich zelf te genezen. (Drs. L. N. Katz, Ruth Pick, Ira Gore, Richard Jones, Campbell Moses, H. Bredt, en anderen.) Dit kan in medische boeken worden gelezen zoals de bijvoorbeeld de volgende: “Atherosclerosis” door Schettler & Boyd, uitgegeven door American Elsevier, 1969. “Evolution of the Athero. Plaque,” door R. J. Jones, uitgegeven door University of Chicago Press, 1963. “Atherosclerosis” door Campbell Moses, uitgegeven door Lea & Febiger, 1963.

Vele van zulke inzichtsrijke wetenschappers verkondigden al lang dat als de vorming van nieuwe afzettingen zou worden gestopt, dat de aders en bloedvaten zich zelf zouden reinigen. De praktische resultaten van het Vers Voedsel Dieet hebben zich zoals voorspeld als waarheid uitgewezen en eindelijk voorzien in een manier om de vorming van nieuwe afzettingen te stoppen, zodat de aders en bloedvaten zich binnen enkele maanden tijd konden reinigen en schoon konden worden. Dit boekje werd van af september 1971 al 2 ½ jaar verkocht, en wel minstens 100.000 exemplaren, waarvan minder dan 1% van de kopers het geld terug vroegen. Meer dan 1.000 mensen waren zo gelukkig met hun resultaten dat ze nog meer exemplaren bestelden om te schenken aan mensen in hun omgeving, vele bestelden met tientallen tegelijk, en sommigen met honderden tegelijk. Mensen vertelden ons verblijdende dingen zoals “Ik kon zo een grote operatie vermijden”, of ” Ik ben weer in staat om te werken”. En enkele medische doktors schrijven regelmatig het Vers Voedsel Dieet van dit boekje voor, en zien de verbeteringen bij hun patiënten. Het Vers Voedsel Dieet werkt echt en krijgt altijd meer opvolgers er van door de hele wereld heen. Alles dat de algehele gezondheid opbouwt zal het reinigingsproces versnellen, en vice versa, dus heb ik in dit boek iedere algemene gezondheidshulp in beschouwing genomen.

7. DE CHOLESTEROL THEORIE — EEN TRAGISCHE BLUNDER.

Cholesterol in zijn natuurlijke vorm is een van de hoofdzakelijke bouwstenen van een gezond dierlijk en menselijk lichaam; zo is bijvoorbeeld de vaste stof van onze hersenen voor meer dan 80% er uit samengesteld. Het is absurd te zeggen dat iets waar we grotendeels uit zijn samengesteld, schadelijk voor ons zou zijn om te eten, en het is dan ook niet schadelijk of het moet al zo zijn dat het uit zijn natuurlijke vorm gehaald wordt en zo in een Niet Meer Verse Vorm verandert. Vee en geiten krijgen arteriosclerose door het eten van hooi en graan terwijl ze nog nooit maar een beetje voedsel kregen dat cholesterol bevat. Mensen gaan bij duizenden dood aan hartaanvallen en beroertes terwijl ze op een “laag cholesteroldieet” zitten. De falende cholesteroltheorie is oorspronkelijk uit 1913 afkomstig uit Rusland door Dr. N. Anitschkow and S. Chalatow. Deze wetenschappers verdienen wel eer voor hun goedbedoelde werk, alhoewel deze vaststelling een van de meest ongelukkige halfwaarheden is die er maar zijn, en de mens alleen maar diende om hem te misleiden. Ze voerden hun experimentele konijnen met gekristalliseerde cholesterol die opgelost werd in plantaardige olie, en die er in resulteerde dat konijnen arteriosclerose kregen. Hun fout was dat ze niet herkenden dat gekristalliseerde cholesterol een onnatuurlijke substantie is die nu bekend staat als oxy-cholesterol, en die niet kan worden aangetroffen in Vers Voedsel of in een gezond menselijk lichaam. Overeenkomstige fouten zijn vele keren daar na begaan door andere wetenschappers, die vele soorten mengsels gebruikten van Niet Meer Vers en Voorbewerkt Voedsel bij het voeren in onderzoeken met als doel om het uit te testen, en ze namen aan dat de verstopte bloedvatenresultaten typisch veroorzaakt werden door cholesterolhoudend voedsel. De cholesteroltheorie was onwaar voor praktisch gebruik en de formulering er van was hoogst ongelukkig, zodat het de wereld 50 jaar lang heeft misleid en indirect ontelbare doden en een hoop misère heeft gekost door het uitstel van de ontdekking van de werkelijke oorzaak en genezing er van. Vele mensen zijn onnoodzakelijk verstoken gebleven van vlees en eieren, vanwege diëten die gebaseerd waren op deze misleidende Russische theorie.

8. DE EFFECTEN VAN VERS VOEDSEL OP DE MENS.

Het werd aangetoond dat de gezondheid van mensen die op een Vers Voedsel-dieet gingen er erg op vooruit ging. Zelfs door het dagelijkse eten van veel vlees, vet, eieren, en verse rauwe melk verminderde het cholesterolgehalte van het bloed zich tot op een nivo dat gewoonlijk hier bij kleine kinderen word aangetroffen.
Hoge bloeddruk daalde tot normaal of tot nog er onder. De symptomen van arteriosclerose in de ogen etc, verdwenen, artritis genas., tonen in de oren en zelfs ook totale doofheid corrigeerden zich. Vergrote prostaat en vele andere klachten zoals van baarmoeder en buik en rest van lichaam genazen ook. Tandverval stopte en er vormde zich ook geen Dental Calculus (tandsteen) meer. Er werd een opmerkelijke verbetering in de ontwikkeling en gezondheid van kinderen zichtbaar.

Een voorbeeld: Een negroïde 58 jaar man was voortijdig verouderd en had een gebogen postuur, liep schuifelend, irissen van de ogen die bijna overdekt waren door de lichte grijze atheriosclerotische nevelachtige waas die”arcus senilis” genoemd wordt, en had een huidskleur zoals de kleur van as. Nadat deze man vers voedsel en verse melk kreeg begon hij binnen 10 dagen op de been te komen, en binnen een maand was zijn gezondheid al enorm verbeterd. Na 2 maanden waren zijn ogen bijna geheel opgehelderd en was de bruine kleur er van weer zichtbaar, zijn huid kreeg een zachte bruine tint, en hij liep recht en krachtig. Van te voor werd hij gezien als een versleten oude man, maar nu kocht hij nieuwe stijlvolle kleding, liet een spitse snor groeien en bakkebaardjes, zwermde om de vrouwen heen en vocht soms. Hij vertelde me dat de mensen zeiden:” Wat deed mr. Ford met jou? Je bent weer jong geworden !”

Een jongen van 14 werd op het Vers Voedsel Dieet gezet nadat zijn leven daarvoor uit Niet Vers Voedsel bestond. In het begin zag hij maar erg bleek en witjes uit, had slechte dunne haren, pukkels, smalle schouders, en was een door-de-mond-ademer met dikke half gesloten oogleden. Nadat hij enkele maanden lang op het Vers Voedsel Dieet zat, groeide het kind vlug, kreeg een heldere rossige huid en dik haar, alerte ogen en hield zijn mond gesloten. Hij ontwikkelde al vlug een breed geschouderde herculesachtige viriliteit die in deze tijden zelden gezien werd, met een 1.80 m. groot enorm sterk lichaam van 90 kilo. Hij trok bewonderenswaardige blikken en commentaar waar hij maar kwam en werd de “aardige roze reus” genoemd. Maar toen hij niet lang daarna weer naar school ging en weer zijn Niet Meer Verse Voedsel begon te eten, werd hij bleek en dik, zijn tanden gingen erg achteruit en kreeg een hernia.

Op een zelfde manier verliep het met een armzalig mager kind van 3 jaar met een verschrompeld gezicht en een scheef ontwikkelde kaak, die een dagelijkse onbeperkte voorziening van verse melk kreeg. Die verse rauwe melk kreeg hij van koeien die het verse gras van haver en rogge aten. Na het proeven van die verse melk verweigerde het kind enkele dagen lang alle andere voedsel en drank, maar dronk wel melk bij de liters. Binnen enkele weken tijd groeide het kind zo vlug dat het een stel nieuwe kleren nodig had, en werd fris, opgewekt en robuust. Als hij me maar op 100 meter afstand zag dan riep hij. “Ik hou van je melk, ik hou van je melk!” Van te voor verliet het kind nooit de armen van zijn moeder, maar nu was het veranderd in een kwiek bezig kind. Zijn kaak ging normaal recht staan en hij werd op alle gebied een bijzonder kind.

9. TE VEEL VET BIJ DE MENS.
Normaal vet bestaat uit een vloeibare olie die wordt opgeslagen in kleine dunne levende vetcellen, het is veerkrachtig en wordt goed verdeeld over het lichaam, en wat dan resulteert in een attractieve verschijning. Maar bij de moderne mens die Niet Meer Vers Voedsel eet, wordt abnormaal veel vet ontwikkeld waar in vele van de vetcellen dood zijn en grote hoeveelheden van vetsubstanties als junkmatereiaal buiten de cellen accumuleren. Dit is het type van opgeblazen weke corpulentie die de mensen afstotend vinden en men gaat dan op uithongeringsdiëten om dit te vermijden of er van af te komen. Deze corpulentie ten gevolge van de Niet Meer Vers Voedsel soort, kan men maar moeilijk verminderen, omdat het vet een half-dood materiaal is wat het lichaam niet op een normale manier kan gebruiken, zelfs dan niet als het bijna uitgehongerd is. Van de andere kant is het zo dat het vet van Vers Voedsel een “levend” materiaal is wat vlug gebruikt en verwijderd kan worden als het voedsel verminderd wordt. Het werd aangetoond dat het Vers Voedsel Dieet een effectief vetreducerend dieet is, waarbij voldoende voedsel kan worden ingenomen om honger te voorkomen en toch alle activiteiten toe te laten. Het vet gaat eerst weg onder de keel en rond de buik, en binnen enkele maanden tijd is het vet overal verwijderd en heeft men een attractief figuur verkregen.

10. DE VOORTPLANTING EN NIET MEER VERS VOEDSEL.

Het is kort gezegd zo, dat het in experimenteel werk soms gebeurt dat men op ongezochte toevallige maar toch ook nuttige resultaten stoot. Dit gebeurde in mijn arteriosclerotisch onderzoek waar een belangrijk verband tussen het Niet Meer Verse Voedsel en de seksuele activiteit werd vastgesteld. Door het gebruik van Niet Meer Vers Voedsel zoals hooi en winkelmelk voor de dieren liep de voortplanting geheel terug en werden afwijkingen aan de geslachtsklieren vastgesteld. Na het gebruik van weer Vers Voedsel herstelde zich dit weer en werden ze weer actief en gezond, maar niet zo sterk als andere dieren die van begin af aan Vers Voedsel kregen. (zie ook de studie van McCarisson op de Hunza-voedingswijze).

Op de onderstaande foto zijn de resultaten te zien van het voeren van gepasteuriseerde gehomogeniseerde melk aan hennen, wat verkeerde groei veroorzaakt aan de geslachtsklieren. De kleine vervormde zieke klieren aan de linkerkant waren van de dieren die gevoerd werden op de winkelmelk, terwijl de rechtse van een die verse rauwe melk kreeg. Deze resultaten kwamen typisch zo voor bij vijften hennen in elke groep, die over een periode van een jaar van kuiken af zo gevoerd werden.. De winkelmelk-gevoerde hennen ontwikkelden geen grote kammen en/veren. Ze konden zich niet voortplanten en waren geesteloze vogels. Van de andere kant groeiden de dieren die verse rauwe melk kregen vlug tot ze groot en sterk waren en goed uitzagen, en die zich konden verdedigen en voortplanten.

voorplanting

Dezelfde proefnemingen werden uitgevoerd op de vrouwelijke kuikens, en er ontstonden geen sexuele stoornissen. Het enigste verschil dat er van buitenaf te zien was, was dat de rauwmelkse kippen een beetje groter waren en er beter uitzagen.  Alle mannelijke en vrouwelijke kippen die winkelmelk/gevoerd kregen hadden overmaats vergrote levers van een licht-gele kleur en van een vettige textuur, terwijl de rauwmelkse kippen normale wijnrode levers hadden. Er trad geen arteriosclerose op bij gebruik van beide melksoorten.

Andere testen die in latere jaren werden uitgevoerd, wezen uit dat mannelijke geiten en konijnen ook sexueel achteruit gingen als ze overwegend op Niet Meer Vers Voedsel werden gevoerd. De onderzoeken in latere jaren onthulden dat mannelijke geiten en konijnen ook sexueel achteruit gingen als ze gevoerd werden op overwegend ander Niet Meer Vers Voedsel, niet speciaal melk. Sommige van deze mannelijke dieren die binnen in de stal opgesloten werden gevoerd op commerciële pellet-korrels of hooi en graan hadden slecht ontwikkelde geslachtsorganen ondanks dat ze volledig waren uitgegroeid.

Binnen in de stal in gevangenschap levende geiten die hooi kregen gevoerd waren futloze onbezielde dieren en plantten zich maar slecht voort, maar al na enkele weken dagelijks verse vegetatie gevoerd te krijgen, bloeiden deze dieren weer op.

Deze vaststellingen zijn niet echt verwonderlijk, omdat de Natuur blijkbaar de voortplanting onder controle houdt om zwangerschap te ontmoedigen als de voedselvoorziening schaars is. Een mens of dier die zwanger zou worden als de voedselvoorziening schaars of slecht is, zal waarschjnlijk haar baby verliezen, en waarschijnlijk haar eigen leven ook.

Deze resultaten komen erg overeen met de situatie van de moderne mens. De jonge vrouwen van tegenwoordig zijn overwegend hetzelfde zoals altijd, maar veel jongens bereiken de leeftijd van de pubertijd pas als ze twintig zijn, en vele er van blijven sexueel onderontwikkeld. Veel doktors en huwelijkstherapeuten hebben artikelen gepubliceerd waar in ze schrijven over de vele vrouwen die hun mannen inadequaat vinden. Onze jonge mannen nemen vrouwelijke haarstijlen en kleren aan en zijn geen trotse mannen meer. De vrouwelijke sex wordt aan alle kanten tentoongesteld, en de rokken gaan hoger en hoger in een poging om de ontbrekende mannelijke interesse te wekken

Zulk gedrag zou in eerdere tijden toen de mannen nog normaal waren veel bekijks hebben getrokken. Het geboortepercentage is in de westerse landen aan het dalen, maar het stijgt in de primitieve landen waar de mensen verser voedsel eten. De sex is onder de moderne mens altijd meer eerder een neurotische gefrustreerde fixatie aan het worden, in plaats van een gezonde en dynamische relatie die door de Natuur is ontworpen. Vele moderne jonge mensen zijn niet gelukkig en neurotisch en protesteren zo tegen de beschaving waarover ze op de een of andere manier ontevreden over zijn. Ze zijn constant iets aan het zoeken, maar weten niet wat dat is. Waar ze werkelijk ontberen is Vers Voedsel om de structuur van hun lichaam datgene te geven om dat te completeren, en ze die krachten krijgen die hun natuurlijke geboorterecht zijn. Als deze ongelukkige jongelingen een tijd lang Vers Voerdsel zouden krijgen, dan zouden ze zo normaal worden als dat het maar gaat.

Toegevoegde informatie in 2014 door de vertalers. De schrijver van dit boekje was zekerlijk niet op de hoogte van Robert MacCarrison en anderen die over een langere periode van omgerekend 16 mensenjaren, een dergelijke verkeerde voedingswijze aan twee groepen ratten voerde, en een lijst maakte van de resultaten daarvan op alle lichaamsorganen en klieren van beide geslachten die werden vastgesteld bij 2243 ratten die zo gevoerd werden op de voedingswijzes uit India en uit Engeland, waarbij een mengelmoes van ziektes naar voren kwam : De voedingswijze uit Engeland bestond hoofdzakelijk uit witbrood, margarine, ingeblikt vlees, groente, thee met suiker, jam. De voedingswijze uit India bestond hoofdzakelijk uit rijst met peulvruchten beetje groente, soms wat melk. Hier volgt nu die lijst van afwijkingen en ziektes zoals die door hem aan het Royal College of Surgeons werd gegeven, waarvan enkele daarvan vaak in noodzakelijk technische taal:

•Longziektes: Longontsteking, bronchiale longontsteking, bronchitis, borstvliesontsteking, pleuritis, heamothorax..
•Ziektes van de neus en bijholtes: Sinusitis.
•Oorziektes: Middenoorontsteking of etter in het middenoor.
•Ziektes van de bovenste luchtwegen: Adenoïde groeisels.
•Oogziektes: Oogbindvliesontsteking, hoornvliesverzwering, etc., panophthalmitis.
•Gastro-intestinale ziektes: uitgezette maag, maagzweer, epithelaire aanwassingen in de maag, maagkanker (alleen in twee gevallen), ontsteking van de 12 vingerige darm, darmontsteking, maag en darmdystrofie, stasis.
•Ziektes van de urinewegen: Pyonefroses, hydronefrose, pyelitis, nierstenen en gruis, ziektes en gruis in de urineleiders, blaasstenen en gruis, verschillende soorten cystitis.
•Ziektes van de geslachtsorganen: Baarmoederontsteking, ontstekingen van de eierstokken, dood van de foetus in de uterus, voortijdige geboorte, baarmoederbloedingen, ziektes van de geslachtsklieren.
•Haarziektes: Haaruitval, dermatitis, abcessen, gangreen van de haarwortels, subcutaan oedeem.
•Bloedziektes: Anemia, een ‘pernicieuze’ soort anemie, Bartonelle Muris anemie.
•Ziektes van de lymfeklieren en ander klieren: Cysten en abcessen in de hoofdklieren en nevenklieren in de tongbasis, en soms ook in de liesklieren, vergrote adrenale klieren, atrofie van de thymus, vergrote mesenterische, bronchiale en ander lymfeklieren.
•Ziektes van het endocriene systeem: Lymfatische-adenoïde struma, en erg zelden ook, bloedingen van de pancreas.
•Ziektes van het zenuwsysteem: Polyneuritis.
•Ziektes van het hart: Atrofie van het hart, occasionele vergroting van het hart, myocarditis, pericarditis, en vochtophopingen.
•Oedeem.

Dit is de hele lijst. In eenvoudige taal staat er in geschreven dat deze voedingswijze ziektes veroorzaakt in ieder orgaan dat ze maar hebben, namelijk de ogen, de neus, oren, longen, hart, maag, darm, nieren, blaas, voortplantingsorganen, bloed, gewone klieren, speciale klieren, en zenuwen. Het moet opgemerkt worden dat de lever en de hersenen niet in deze lijst voorkomen, omdat de lever in feite bevonden werd verziekt te zijn in verband met de ziektes van het spijsverteringskanaal. Het onderzoek van de hersenen vereist een zorgvuldige opening van de kleine knobbelige schedel van de rat en vergt veel tijd die nodig is voor post-mortem-onderzoek.

Een 5 jaar later uitgevoerd onderzoek wees nog meer ziektes uit zoals algemene zwakheid, loomheid, geïrriteerdheid, verlies van haren, zweren, bulten, slechte tanden, scheve wervelkolom, ratten-neurastenie, woest- en wreedheid tegen zwakkeren, etc.

De voeding van de modernere mens wordt ingeblikt of in dozen als bewaarvoedsel verpakt, geconserveerd in blikken of glazen potten, of op alle andere manieren houdbaar gemaakt zoals ook door Ultra Hoog te verhittten (UHT-melk), te bestralen (kruiden), en op vele andere manieren. Verder krijgt het vee altijd minder vers gras, lucht en zonlicht waardoor er bijvoorbeeld geen omega-3 of vitamine A of D kan worden aangemaakt. Het spreekt vanzelf dat bij het houdbaar maken ook nog vele andere waardevolle stoffen verloren gaan, en dat we het dan niet alleen met Niet Meer Vers Voedsel te doen hebben, maar ook met deficiënt voedsel dat zo overeen komt met het voedsel dat MacCarrison aan zijn ratten voerde..
Verdere informatie inMacCarrison’s Study in Deficiencydiseases.

11. BACTERIEN EN DE MENS.

Zoals Dr. René Dubois van het Rockefeller Instituut het schilderde, zit de hele “Ongeziene Wereld” om ons heen vol met bacteriën, virussen, protozoën, algen, plankton en schimmels etc, die ontelbare biljoenen kleine diertjes die in het water, bodem, en de lucht zitten, de vegetatie, en zo zitten ze ook in en op mensen en dieren. Deze ontelbare wezentjes zijn er in duizendvoudige grote verscheidenheid van soorten door de hele wereld heen, en overschrijden zowel in aantal als in gewicht alle andere leven. Ongelofelijk als het lijkt, moeten we toch inzien dat de principiële bewoners van aarde, lucht en zee niet de planten of dieren of de vissen zijn, maar de bacteriën. Nadat Van Leeuwenhoek, Koch en Pasteur de bacteriën ontdekten, en de mogelijke rol die ze speelden als veroorzakers van dodelijke ziektes, ging er een golf van opschudding door de wereld heen en werd ons geleerd een onredelijke angst voor de “bacteriën” te hebben. Maar later heeft het werk van andere wetenschappers aangetoond dat het plaatje niet geheel zwart is en dat de wereld van microben zijn eigen controlemechanisme heeft, dat alle levensvormen een natuurlijke afweer er tegen hebben en dat er vele er van zelfs ook zeer gezond zijn, zo dat we zonder hun maar nauwelijks zouden kunnen leven. Maar dit intelligente afweersysteem kan niet werken, als het niet gevoed wordt met VERS VOEDSEL.

Voor het grote publiek is het hoofdzakelijk nodig te weten dat het lichaam intelligente systemen bevat die door de Natuur ontworpen zijn om bacteriën af te weren, en het alleen komt door deze defensieve krachten die we alle bezitten dat we niet door de microben worden overrompeld en door een te grote toename er van worden gedood. Iedere ademhaling en iedere mondvol voedsel of drank bevat bacterieel leven; onze huid, lichaamsholtes en darminhoud bevat zwermen er van. Iedereen van af de kindertijd in de wieg tot de koning in zijn kasteel vecht zijn eigen privé veldslag tegen de bacteriën die constant het lichaam binnenkomen. Iedere seconde van ons leven is ons verdedigingssysteem constant er mee bezig deze bacteriën aan het onderzoeken en te doden die proberen ons lichaam binnen te komen en het als lunch in een hotel te gebruiken. En zo liggen alle planten en dieren onder vuur.

Maar dit intelligente verdedigingssysteem dat de Natuur ons heeft gegeven, kan niet efficiënt werken als het niet de juiste ammunitie krijgt die goed Vers Voedsel bevat. De geschiedenis en vele soorten voedingsexperimenten hebben bevestigd dat allerlei slecht gevoede mensen en dieren die Niet Meer Vers Voedsel of Inadequaat Voedsel aten, ten prooi vielen aan allerlei ziektes. Hongersnood werd opgevolgd door epidemieën, zeemannen en onderzoekers die Niet Meer Vers Voedsel aten werden ziek en gingen dood. De dieren die bij mij in de kooi zaten en Niet Meer Vers Voedsel kregen, kregen allerlei huidziektes, verloren hun haar en tanden, en hadden ontstoken ogen, lopende neus, etc., omdat ze geen afweer hadden tegen infecties als ze leefden op NIET MEER VERS VOEDSEL.

Van de andere kant hadden de dieren die buiten in het veld op een rijk voedingsaanbod leefden en zich daar met VERS VOEDSEL voedden, een geweldig gezond lichaam en kregen vrijwel nooit een infectieziekte, zelfs ook niet dan als ze zich verwondden of bij een chirurgische ingreep. Zo ook de dieren bij mij thuis in de kooi, als die Vers Voedsel kregen dan bleven in een goede gezonde toestand en kregen vrijwel nooit enigerlei infectie. Mensen die goede kwaliteit Vers Voedsel eten lijden vrijwel nooit aan een infectieziekte zoals keelontsteking, amandelontsteking, verkoudheid, griep, longontsteking, etc., etc

12. DE TANDEN EN NIET MEER VERS VOEDSEL.

Dr. Weston Price stelde door de hele wereld heen vast dat de meeste volkeren die op primitief voedsel leefden dat verkregen werd door te jagen, voedselinzameling en te boeren, goede en recht naast elkaar staande tanden hadden, brede goed ontwikkelde gezichten, alle vier de wijsheidstanden en geen tandaantastingen.

Van de andere kant stelde hij ook vast dat de leden van dezelfde rassen die in de buurt van of in de stad woonden en Niet Meer Vers Voedsel aten dat uit kartonen dozen en conservenblikken etc. kwam, daarentegen miserabele tanden hadden met maar smalle ondermaatse kaken, slechte scheef staande tanden, en uitgevallen tanden.

Dit kwam zo voor bij alle rassen van Noord tot Zuid en egaal van welke huidskleur, zoals de Eskimo’s, de Nieuw Zeelanders, zowel de kleurlingen als de blanke Australiërs, de Afrikanen, zowel de Indianen als de blanken van Peru, de Canadese Indianen, de Polynesiërs, de inwoners van de Fiji-eilanden, van Zwitserland, Schotland, etc. In dit hele scala van volkeren bestond het voedselspectrum van kariboe tot insecten, vis en zeewier. De vaststellingen van Dr. Price zijn erg belangrijk, maar hij begreep niet direct dat het vooral om de VERSHEID van die voedingsmiddelen handelde, wat het verschil uitmaakte. Desondanks zijn zijn vaststellingen niet slecht en zeer belangrijk.   Mijn experimentele geiten die vaak Niet Meer Vers Voedsel kregen, kregen abcessen van de tanden en soms ook tanduitval, en ondermaatse onderkaken zoals van het komische stripverhalen-figuur Andy Gump. Ze zagen er ook zwak en ziekelijk uit.

Bij tandaantastingen worden de tanden aangevallen door bacteriën die een corrosief materiaal achterlaten dat de tanden aantast, zodat de bacteriën het kunnen opnemen. De bacteriën “eten” dus je tanden op, alhoewel is het zo dat als men Vers Voedsel eet, dat het lichaam de noodzakelijke substanties krijgt en afweerstoffen in het speeksel kan vormen die toxisch voor de bacteriën zijn, zodat tandaantastingen voorkomen worden.
Het was verrassend dat we in ons onderzoek ook vaststelden dat het tegenwoordige veel voorkomende witte afzettingsmateriaal dat bekend staat als tandsteen of kalkafzetting onderaan de tanden dat de tandarts altijd er van af krabben moet, zich door het eten van Vers Voedsel reduceert tot minimaal, en de tanden overwegend schoon blijven. Deze minimale hoeveelheid verdwijnt dan gewoon door het normale dagelijkse poetsen.

13. LICHAAMSKRACHT EN WEERSTAND TEGEN VERWONDINGEN.

Sir Edmund Hillary beschreef onlangs in zijn reizen door het gebergte van het primitieve Nepal, dat hij vaststelde dat jonge inheemse vrouwen fungeerden als bagagedragers in een landschap zonder straten, en die regelmatig 70 pond per dag transporteerden over een afstand van 24 kilometer, terwijl deze vrouwen zelf maar 76 – 81 pond wogen. Onze voorouders hadden de kracht om de hele dag op het veld te werken, en maaiden het graan met de hand, of zaagden ook 12 uur lang per dag hout. In welke westerse industriële staat zou men zoiets nu nog kunnen doen? Tegenwoordig is het normaal dat jonge mensen dood gaan aan verwondingen bij onbeduidende lichte alledaagse atletiek; en breken zich al de botten en hebben al ontwrichtingen bij kleine valpartijen. In de hele westerse wereld wordt het werk altijd minder productief, en we liggen achter op oosterse landen waar niet zo veel brood en ander NIET MEER VERS VOEDSEL gegeten wordt. We zijn een ziek, frêle en breekbaar volk aan het worden, met dunne zwakke botten en spieren. Deze degeneratie wordt niet via onze bloedlijnen overgeërfd, maar is de afschuwelijke straf die we betalen als gevolg van het eten van NIET MEER VERS en GEDEGENEREERD VOEDSEL. Goed gevoede mensen hebben de kracht en energie om met plezier en interesse aan het dagelijks werk te beginnen, en voelen zich niet altijd miserabel en zijn geen belasting voor hun werkgever. Hun lichaam is stevig en veerkrachtig, zodat ze weer lachend kunnen opspringen van een valpartij, in plaats van meteen gebroken botten te hebben. En als ze zich verwonden dan hebben ze ook een betere kans om vlug te herstellen. Vers Voedsel bouwt het onvermoeibare lichaam en snel werkende geest van een productief volk op dat graag werkt en de hele dag onvermoeibaar op de been kan zijn en de productie zo verhoogt en kosten vermindert.
14. OUD GEWORDEN UITGEHARDE VETSTOFFEN EN ANDERE VIEZE ROMMEL IN HET MEEL.

Wetenschappers die in contact staan met de meelindustrie hebben vele jaren geleden al artikelen gepubliceerd in handelsbladen die niet door het grote publiek gezien werden, en die gedetailleerd de slechte ranzige vetten en andere vieze rommel beschreven die in het meel gevonden werden. Zoals beschreven in deze artikelen heeft de tarwekorrel waarvan men het meel maakt een groef in het midden er van lopen, die zo diep is als tot de helft van de korrel. In de groef zit vuil, viezigheid en bacteriën in zulk een afgezonderde bijna ingesloten positie dat het graan niet volledig gereinigd kan worden. Daarbij komt ook nog dat rond de tijd dat het graan bij de molen aankomt dat het flink vol met ongedierte zit, zo dat er insecten inzitten met al hun uitwerpselen en urine, en haren van ratten en muizen. Er zitten op deze manier vele insecten en larven in het graan die er niet makkelijk er uit gehaald worden. De molenaars doen wat ze kunnen om het graan schoon te krijgen, maar graan is zulk een laag in prijs en aan prijzenslagen onderhevig liggend product, dat ze er niet erg veel meerkosten op kunnen gaan maken, en zo gaat er wat van het vuil mee met het graan als het gemalen wordt, en komt zo in het meel te zitten.

De industrie heeft eigen meel-experten die gedetailleerd beschreven dat er deeltjes van insecten en rattenharen in het meel zitten die met het graan mee vermalen werden, zoals ook sporen van rattenmest en urine. Bacteriologische testen van het meel hebben daarin een extreem hoog gehalte aan bacteriën gemeten. Meel wordt dus door de eigen experten van de industrie beschreven als een zeer gecontamineerd, vuil materiaal dat nergens anders geëvenaard of erger wordt door enigerlei product in de voedselindustrie.

De experten hebben ook zeer gedetailleerd beschreven dat tarwe en graan nog minstens 3 % of meer olieachtige vetstoffen bevat, zoals ook sitosterol – dat veel lijkt op cholesterol – en hoe wenselijk het is dat het resulterende vetgehalte in het meel er in een geoxideerde, geharde en uitgedroogde vorm in zit, zodat het brood beter en hoger zal rijzen en men meer broden uit een zak bloem kan maken. Dit wordt “de bakkwaliteit van het meel” genoemd, maar het verbetert niet de consumptiekwaliteit, het maakt alleen maar het brood slechter.

Lang geleden liet men de olie of vetstoffen in het meel “besterven” en uitdrogen door het te bewaren zodat het verouderd was voordat er mee gebakken werd, maar tegenwoordig voegen de molens er oxiderende chemicaliën er aan toe die “broodrijpers” of “broodverbeteraars” worden genoemd, zo dat die de olie in het meel op kunstmatige wijze en snel laten uitharden. Meel wordt veelal gemaakt van oogstoverschotten, die jarenlang bewaard worden, en dat daarom als resultaat daarvan Niet Meer Vers is.

Ik heb vastgesteld dat deze uitgeharde oliën en ander overeenkomstig vetmateriaal in het meel de ergste bron van ranzige Vieze Vetrommel is die arteriosclerose veroorzaakt, en dit wordt nog verder gehard door het bakproces er na, net zoals gebakken enamelverf. Zodat het achterblijft in onze bloedvaten, nadat we brood en andere meelproducten hebben gegeten. De toestand die deze vettige rommel gevaarlijker maakt dan enigerlei ander voedsel, is de fijngemalen vorm er van, die zo fijn is dat het door de wand van onze darmen heen kan komen, en zo makkelijk met onze voedselstroom meegevoerd kan worden en in ons bloed kan komen, terwijl als het grover zou zijn dat het maar weinig schade veroorzaken zou.

De meest recente vaststellingen van deze 6de uitgave zijn echter zo, dat zelfs ook grof meel, zelf thuisgemaakt meel, op stenen gemalen meel, volkoren tarwebloem, havermeel, bloem van meel, grutten, maïsmeel, zelfs ook rijst, industrieel verwerkt graan van alle soort, behoorlijk veel van deze ranzige vettige geharde rommel bevat die de bloedvaten op verschillende manieren en graden verstoppen. Sommige mensen hebben hun eigen molen thuis om hun eigen meel te malen, en zeggen dat ze wat verbetering hebben vastgesteld. Alhoewel als iemand een erg hoge bloeddruk probeert te verlagen, of een chirurgische operatie van verstopte bloedvaten proberen te voorkomen, dan is het het beste om alle en iedere soort meel te vermijden, zelfs ook het zelf thuisgemaakte meel. Aardappels zijn een goede vervanging voor brood, en het heeft zich uitgewezen dat het geen probleem is om zonder brood te leven.

Omdat er mensen zijn die het brood als de onmisbare “Brood Des Levens” beschouwen, moeten we eens de feiten onder de loep nemen. Zoals we weten is het brood en meel pas enkele duizenden jaren geleden ontstaan in het Midden-Oosten ergens, en zijn we er in de industriële wereld er mee bekend geraakt (zie: “Flour for Man’s Bread” door Storck & Teague, pub. 1952 door Univ. of Minn.). Alhoewel was het brood niet overal te vinden, en zelfs ook tegenwoordig nog zijn er vele delen in de wereld waar het brood alleen in de steden te vinden is, zoals met name in het verre Oosten, Tropisch Afrika en Zuid-Amerika. Omdat er tegenwoordig miljoenen mensen leven die geen meelproducten of brood eten, is het erg duidelijk dat het brood niet nodig is. Kant-en-klaar-granengerechten zoals ontbijtgranen worden gemaakt van fijn gemalen bloem of van alle andere granen, en moeten daarom beschouwd worden als NIET MEER VERS voedsel.

15. DE ZEMEL IN GRAAN EN MEEL.

De pel of schil die om de tarwekorrel heen zit wordt de zemel genoemd, en dit is een soort van Jekyll en Hyde-materiaal. Van de ene kant bevat het enkele waardevolle vitamines en beschermende stoffen, maar van de andere kant bevat het enkele toxische materialen die de ingewanden irriteren en maagpijn en diarree veroorzaken, en het is bekend dat het kleine kinderen en jonge dieren kan doden. De zemel komt tot bepaalde hoogte in kleine deeltjes ook in witte bloem voor, en geeft de volkoren tarwebloem zijn bruine kleur.

Tarwekorrels kunnen jarenlang in de grond begraven liggen en dan uiteindelijk toch uitkomen, een eigenschap die aantoont hoe duurzaam en giftig dat de afwerende eigenschappen van de zemel zijn om bacteriën af te weren die in de grond zitten. De zemel bestaat uit een bijzonder duurzaam materiaal en heeft een grote weerstandskracht om op organische manier afgebroken te kunnen worden. Om deze reden kan het in fijn vermalen vorm in de zelfde categorie geplaatst worden als ranzige vieze Vetrommel of afvalvet, en het speelt een mineur rol in de vorming van arteriosclerotische afzettingen. Er zijn indicaties dat de geelbruine pigmentkleur van de zemel zich ophoopt in het lichaam en bijdraagt aan bepaalde soorten huidverkleuringen, zoals ook de veroorzaking van de oude leeftijdskleur.
16. DE KWALITEIT VAN VLEES EN EIEREN

Het aroma en gezondheidsopleverende kracht van deze producten en net zo goed ook melk, berusten overwegend er op hoe het producerende vee daar van verzorgd en gevoed werd. Men kan net zo goed niet meer kracht en gezondheid verkrijgen door het eten van producten van uitgeput, ziekelijk en vitaminedeficiënt vee, dan geld te krijgen van een zwerver, omdat als het lichaam van het dier niet de noodzakelijke substanties bevat die er voor vereist zijn om gezond te zijn, dan kan men die dan ook niet aan de menselijke consument overbrengen. Men weet al eeuwenlang dat als mensen op producten van armzalig slecht gevoede dieren leven, ze zelf ook zwak en ziekelijk worden. De voedingskwaliteit van dierlijke producten, als gevolg van alleen maar het voedsel, kan over een groot spectrum variëren, en de voedingsvoordelen en afwezigheid van ranzige Vieze Vetrommel staan evenredig met de voedingskwaliteit. Dit is niet verwonderlijk, omdat het na alles maar moeilijk nog mogelijk is, om een hoog kwaliteitsproduct op de bouwen op prullige oude voedselmaterialen. Het meeste van het hedendaagse rundvee, varkens en legkippen, wordt vet gevoerd onder de praktijken in boerderijbedrijven waar in ze opgesloten zitten in schuren, stallen of kooien, en gevoerd worden met Niet Meer Vers Bewaarvoedsel, zoals fijngemalen en tot korrels geperst graan, industriële bijproducten, hooi en ingekuild voer. Deze Niet Meer Verse Voedselsoorten, bevatten veel ranzige Vieze Vetrommel, en de hoge kwaliteit aan gezondheidsgevende voedingsstoffen is meestal onbeschikbaar. Dieren die op deze manier gevoerd worden groeien dan wel vlug en worden dik, maar hun weerstand tegen ziekte is maar laag. En vele daarvan zouden ziek worden en dood gaan, als men er geen antibiotica en andere medicamenten in het voedsel deed. Op deze manier kunnen dieren goedkoop en vlug worden grootgebracht maar hun gezondheidsgevende kracht van hun producten is maar laag. De autoriteiten hebben de wenselijkheid van de medicijnen in het voedsel bestudeerd en in hoeverre dat dit wordt overgebracht naar het menselijke voedsel, maar hebben het meest belangrijke aspect daar van overzien, namelijk dat de veeproducten die geproduceerd worden op gemedicamentiseerd voedsel vaak niet meer de natuurlijke substanties bevatten die noodzakelijk zijn om de gezondheid van de menselijke consument te behouden. Het zou beter zijn voor het consumerende volk als er geen medicamenten etc zouden worden gebruikt bij het groot brengen van het vee, zodat de boeren het vee op de juiste manier zouden moeten voeren, en zwakke dieren niet als voedsel verkocht zouden kunnen worden.

Varkens die in schuren en stallen opgroeien op gevangenschapvoedsel zijn vaak zo zwak dat ze nog maar nauwelijks kunnen lopen en hebben slecht en pluizig haar, diarree, pijnlijk gevoelige ogen en misvormde kaken. De boeren weten erg goed dat ze hun fokdieren niet zo op deze manier kunnen voeren omdat de jongen die er van zouden worden geboren, oftewel bij de geboorte al zwak of misvomd zijn dat ze zouden doodgaan, of dat ze later zo ver komen, dus houden ze de beschermende toekomstige moeders in de groene grasvelden waar ze Vers Voedsel krijgen. De opvatting van de voedselfijnkenners dat vruchtbare eieren beter zijn is correct, maar niet voor de reden die daar gewoonlijk voor wordt opgegeven. Het vruchtbaar maken van het ei geeft daar in niet veel voordeel voor het voedsel maar het is het groene grasveld waarop de kippen worden gehouden dat het verschil uitmaakt.

Veel boeren schijnen vergeten te zijn dat alle vee liever groen gras heeft dan enigerlei ander voedsel, en dat ze het beste leven als ze dit eten. Vooral rundvee leeft boven alles goed op gras. En rundvlees dat afkomstig is van een combinatie van gras- en graan voedsel, heeft een rijke rode kleur, geurig welriekend goudgeel vet en een aroma dat een klasse apart is. Eieren van kuikens die groen gras krijgen, hebben een briljante oranje kleur van de dooier die niet makkelijk kapot gaat in de pan, en een heerlijk aroma dat geheel verschilt van de muf en duf smakende verkregen eieren van opgesloten in gevangenschap levende kippen. Oudere mensen herinneren zich nog hoe goed vers varkensvlees van het land smaakt, met zijn zoet aromatisch vet dat niet slijmerig en ranzig is zoals het commerciële varkensvet dat men tegenwoordig krijgt. Het is nog steeds net zo goed als vroeger, dat deze varkens zouden moeten opgetrokken worden in groene grasvelden. Het voer van kippen is tegenwoordig zulk een namaak dat de molens zelfs een gele kleurstof er in stoppen om die huidkleur te krijgen die normaal in het gezonde kuiken aanwezig is en normaal gegeven wordt door het beta-carotheen vitamine.

Rundvlees van op Niet Meer Vers Voedsel gevoerd vee heeft vaak donkere rotte plekken in het midden van de botten, en als de delen van rood vlees uit elkaar getrokken worden, dan kan men zien dat de vezelachtige spiervliezen reeds bruin geworden zijn door microben omdat het vlees de antibacteriële verdedigingskrachten ontbreekt die normaal in de dieren voorkomt. Het meeste vee dat tegenwoordig op de markt is, is net als de zeemannen van vroeger die op een lange zeereis Niet Meer Vers Voedsel gegeten hebben en verzwakt waren, en die scheurbuik en beri-beri kregen. De lever van in gevangenschap gevoerd vee is abnormaal en bewijst de uitputting van vitale substanties aan de hand van de bleke geelachtige of roze kleur er van. Gezonde levers zijn echter donker wijnrood. Dit was in oude tijden een bekend staand bewijs er voor, omdat zwakke en waardeloze creaturen de “wit geleverden” of “blank geleverden” genoemd werden. De toestand van de lever is een goede indicator van de kwaliteit.

17.  GEROOKTE EN GEZOUTEN VLEES EN VIS.

De voedingswetenschappers hebben uitvoerig de verslechtering van de vetten in gerookt vlees en vis beschreven en gepubliceerd. Er zitten bepaalde microben in, die er in kunnen leven ondanks het feit dat er zout in zit, en deze microben splitsen het vet en verslechteren het tot de kwaliteit van ranzig afvalvet, tot de vetrommel die arteriosclerose veroorzaakt. De blauwe- en groenachtige kleuren in de ham ontstaan als gevolg van deze microben. Bacon, ham, corned beef etc, zijn voedselsoorten die lang geleden zijn uitgevonden, zo kon het vee in de herfst geslacht worden en het vlees voor wintergebruik gepreserveerd worden. Deze voedselsoorten hebben maar weinig waarde als voedsel, het zijn in feite zelfs erg slechte voedselsoorten die ook nog aan een hoge prijs verkocht moet worden door het vele werk dat men er aan besteedt. Nu het tegenwoordig mogelijk is om het vlees in te vriezen, is het niet meer nodig om deze Niet Meer Verse Voedselproducten te eten. Dunne gebraden plakjes vers of ingevroren varkensvlees smaken veel beter dan bacon. Er is niet langer enigerlei reden voor om bacon of ham te eten. Men weet al vele jaren – en dit werd al herhaaldelijk bewezen door experimenten op dieren – dat gebrande, gerookte of met hitte bruin gebakken materialen een krachtige en zekerlijke oorzaak voor kanker zijn als die over een langere periode gegeten worden. Deze substanties zijn in het algemeen ook extreem toxisch voor het lichaam. Het roken van sigaretten veroorzaakt bijvoorbeeld geen kanker vanwege de materialen die er voor gebruikt worden, maar simpelweg vanwege het consequent produceren van teer. Er zijn ook andere oorzaken van kanker bekend, zoals bepaalde chemicaliën, en ook enkele onbekende oorzaken, dus zou het niet geheel correct zijn om te zeggen dat gerookt voedsel enkel en alleen de oorzaak van kanker is. Maar het is dan toch wel een zeer bijdragende oorzaak, en zo is dit ook met enigerlei ander voedsel dat zeer bruin gebakken werd, of onderworpen werd aan rook of vetdampen bij het bakken of koken, of door het op andere manieren te verwerken.

18 DE ALGEMENE OMGANG MET VOEDSEL.
De meeste mensen hebben er de perverse obsessie van gemaakt om “iets speciaals” van het voedsel te maken, en om dit dagenlang te bewaren . Ze scharrelen door de recepten heen, meten maatbekers en koppen af, malen, raspen, snijden in plakjes, ontsappen, gebruiken blenders etc, en stoppen er vele uren werk in om hun voedsel zo te beschadigen en te doen, dat ze er hun bloedvatenstelsel mee opstoppen en kanker veroorzaken. Die versnipperde opgetutte koolsla, cakes en taarten, beschuiten vermalen casserole gerechten, hamburgers, bruine jus, grote potten maaltijdsoepen of gedroogde bonen en ham die drie dagen lang opnieuw worden opgewarmd, zijn langzame kaartjes richting misère en kerkhof. Paradoxaal als het maar is, zijn de mensen die zulke dingen doen, meestal juist die mensen waar we het meeste naar opzien vanwege hun consciëntieuze goede bedoeling en energie, zelfs als die verkeerd geleid en destructief wordt. Sommige van de leukste weduwen en zieke mensen die ik ken die zijn zo, en voortdurend er mee bezig alles klein te malen en te snijden, aan het marineren, van alles samen te mengen. Deze mensen denken dat ze iets goeds doen, maar hebben bij alle goede wil toch de verkeerde opvatting daar over. Originele voedselsoorten zouden niet bezien mogen worden als ruwe en rauwe materialen om “er iets kunstmatigs” van te mogen maken. Voedsel bestaat uit erg delicate substanties, die gemakkelijk beschadigd kunnen worden. Met enkele uitzonderingen vermindert alles wat je aan het voedsel doet de gezondheidswaarde er van. Dit brengt ons nu op het essentiële punt: Maak het voedsel niet eerder klein door te malen of raspen etc. dan als het tussen je tanden komt. Bereidt en dien het in zulk een intact mogelijke toestand op als dat het maar gaat. Doe er maar net voldoende aan om het in de kom te krijgen en het gemakkelijk te kunnen opdienen. Kook het niet te lang tot moes, oververhit het ook niet, laat het niet bruin bakken. Realiseer je dat je beter af bent zonder al dit zelfvernietigende harde werk. Probeer eens de volgende menu”s en zie ook het gedeelte over voedingswijze in hoofdstuk 33 en 34
19. VOEDINGSVOORBEELDEN.

Ontbijt menu.

Fruit-, groente- of sap-gang.
((of)) Fruit naar keuze, zoals bijvoorbeeld appel, sinasappel, grapefruit (geen citroen of limoen), peer, druiven, meloenen, bananen,
aardbeien.
((of)) Groenten naar keuze zoals selderij, rauwe wortels, broccoli, kool, etc
Vers geperst sap naar keuze om links en rechts er op te gebruiken. .
Tomatensap als tweede keus.

Vlees- of eieren-gang.
Eieren (niet meer dan drie), gekookt, gepocheerd, roerei, of op enigerlei andere manier uitgezonderd gebakken.
Olie is niet nodig bij het roerei. Houd de hitte zo laag mogelijk, en draai ze vaker om met een spatelschep om bruin
worden te voorkomen.
VERS vlees, vis of gevogelte naar keuze. Geen gedroogd, gezouten of gerookt vlees of worst of imitatievlees. Probeer eens wat verse stukjes
varkensvlees of rundvlees, in zulke dunne plakjes gesneden dat ze vlug koken. Laat ze echter niet bruin worden (zie het
gedeelte pagina’s 35 – 38).

Zetmeelgang:
Aardappels op iedere manier dat je wilt, uitgezonderd gebakken of op andere manier met bruine korst.
Ze kunnen vlug gestoomd worden als ze in plakjes gesneden worden, zelfs vlugger als ze van te voor gedeeltelijk gestoomd worden. Met zout en boter gegeten zijn de aardappels overheerlijk.

Dranken.
Probeer niets te drinken bij de maaltijd, zelfs geen soep. Drink liefst voor de maaltijd, of later.

De middag- of avondmaaltijd.

Vlees:
Enigerlei soort VERS vlees naar keuze, of gevogelte of vis, klaargemaakt op egaal welke manier dat je maar wilt, zo lang als het maar niet kleingemaakt, verwerkt, gebakken of geroosterd is. Stomen is de beste manier. Stukken varkensvlees, steak, stoofvlees, kip, rundvlees, kalkoen, vis, garnalen, oesters, krab, mosselen. Geen imitatievlees, geen gedroogd-, gezouten- of gerookt vlees, geen ham, geen bacon, geen worst.

Groenten:
Twee of meer groenten naar keuze waar van er minstens een soort een groene bladgroente is, zoals rapenbladeren, kool, broccoli, spinazie, etc. Egaal of het gekookt of rauw is. Aardappels gekookt op enigerlei manier naar keuze, als ze maar niet gebakken worden. Als je ze stoomt zoals aangegeven in dit boek, dan kun je alles samen in een kom doen. Probeer bijvoorbeeld bloemkool, zucchini, selderij, etc.

Salade:
ënten die je voor salades gebruikt zoals kropsla, rode sla, rauwe wortels, avocado, meloen, Gebruik niet te veel dingen zoals groene paprika’s en uien, of je zou al een sterke maag moeten hebben. Indien gewenst dan kruid het met zout en peper, azijn en koudgeperste olijfolie.
Let op: maak het niet klein door te snijden, raspen of iets dergelijks. Als je een zwakke maag hebt, dan is de rode  sla makkelijker verteerbaar.

Dessert:

Naar keuze fruit, rauwe wortels, selderijstengels, fruitsalade met appel, selderij of druiven, rozijnen, of meloen, is prima als het vers gemaakt wordt. Minder goed maar af en toe toelaatbaar is ijscream, jam, gelei, vla, cake-vulling zonder korst, etc (geen limoen of citroen). Als je diabeticus bent dan heb je vaak een ruwe huid of uitslag die niet overgaat. Blijf dan van zoetigheid af die gefabriceerde suiker bevat.

Dranken: Probeer niet te drinken tijdens of na de maaltijd. Drink er voor of later. Zie onderstaand verder.

Opmerking: Niemand zal bovenstaand opgenoemde spijzen tegelijk in een keer kunnen verslinden. Neem ze naar keuze en varieer van dag tot dag, naar gelang je gewicht en appetijt. Vlees, groenten en fruit zijn de basisgerechten. Aardappels zijn er meer voor om gewicht bij te komen, en de kracht te hebben voor hard werk. Het is meer iets om de maag mee te vullen in de plaats van brood. (Voor meeneem-lunch, zie vooraan dit boekje onder “De Lunch”.)

Als de aardappels de dag er voor of s’morgens voorgekookt worden, dan kan er veel tijd en werk mee uitgespaard worden. De dunne schil kan er dan van af getrokken worden net als nat papier. Zo vermijd je het te veel weg halen van de aardappel als je die schilt, en zo koken ze ook veel vlugger. Neem een grote pot met water dat hard kookt, en doe je aardappels er een voor een in, zo dat het koken niet stopt. Kook ze dan 20-30 minuten naar gelang de grootte, en koel ze even af in koud water voordat je ze pelt. Maar als je ze bewaart voor de volgende maaktijd, dan laat de schil er op tot die volgende maaltijd.

Dranken.

Drink s’morgens na het opstaan meteen een glas water om je bloed schoon te spoelen van opgehoopte substanties. Laat voor dit doel altijd een glas in de badkamer staan. Onthoud dat iedere druppel vloeistof die je drinkt in de je bloed komt en door je hele lichaam gaat voordat je het uitzweet en je nieren het uitscheiden met de afvalmaterialen als urine. Als je niet voldoende water drinkt dan kunnen je nieren niet voldoende urine vormen om de afvalmaterialen uit je lichaam te transporteren, en je kunt zo als resultaat daar van hoofdpijn krijgen, en stijve rug, een slechte lichaamsgeur, of iets anders. En als je alleen maar je lievelingsdrank drinkt en geen gewoon schoon water, dan geef je je bloed nooit de kans om van de achtergebleven stoffen van de favoriete drank af te komen. Minstens eenderde van je drankopname zou uit gewoon water moeten bestaan.

Probeer het te vermijden om enigerlei vloeistof bij je maaltijden te drinken. Drink je door de dag heen eventueel zelfs vol, maar niet tijdens de maaltijden, zelfs geen water of soep. Zie pag. 33. Geef je maagsappen een kans om je voedsel te verteren, verdun ze niet met andere vloeistof

Citroen en limoen hebben een erg irriterend effect en kunnen een rol spelen bij hartaanvallen en hersenbloedingen, en bloedingen veroorzaken in de wanden van bloedvaten en aders. Ook kunnen ze irritatie van de urineleiders veroorzaken en rood uitziende vlekken onder de huid alsof er kneuzingen of blauwe plekken zijn, zoals bijvoorbeeld wel eens onder de lip na hevig zoenen.

Veel mensen vragen hoe het zit met alcoholische dranken. Zo ver als de onderzoeken hebben uitgewezen hebben zuippartijen en overmatig drinken maar weinig of niets te doen met verstopte aders. In de zestig jaar dat ik oud ben heb ik echter nooit iemand gezien die zijn gezondheid er door verbeterd heeft, en heb ik vele tientallen fijn getalenteerde mensen gezien die hun leven er door weggegooid hebben.

Melk, vers uitgeperste sappen, ingeblikt tomatensap, thee, koffie en limonades (uitgezonderd citroen-limoen) staan in respectievelijk volgorde hoger of lager in het verminderen van de gezondheid. Sommige mensen kunnen maar moeilijk melk verteren, sommigen zijn allergisch voor tomaten of sinasappel, anderen bevinden dat koffie hun nerveus of misselijk maakt. De middenweg van al deze is meestal wel de thee, alhoewel die maar weinig voedingswaarde heeft, uitgezonderd de melk en de suiker er in..

Het is een grote fout om thuis een hoop fruitsap te maken en dat later op te drinken. Hier treden dan vele chemische veranderingen in op die dan de voedingswaarde erg verminderen. De vertering begint in de mond. Als je je voedsel kauwt dan scheiden er twee grote klieren – een onder de tong en twee aan de bocht van de zijkanten van de onderkaak – speeksel af. Speeksel is niet gewoon maar “spuug” maar er zitten belangrijke sappen in die zich met je voedsel mengen en het vochtig maken en de vertering laten beginnen. Als je begint te kauwen, dan begint je maag verteringssappen af te scheiden en zich voor te bereiden om het voedsel in een regelmatige matige hoeveelheid te ontvangen. Dit is de voortgang van de Natuur. Hoe dom zijn we als we ons voedsel mixen in de blender en het dan vlug naar beneden drinken. We hebben kortsluiting veroorzaakt in onze natuurlijke functies en onszelf bedrogen. De sap komt in onze maag in een geconcentreerde onvoorbereide toestand, en dit brengt ons verteringsproces in de war. Zet die krachtige power-ontsapper of blender ver weg op een hoge plank, en kauw je voedsel. Daar zijn de tanden voor.
20. WAAR MEN GOEDE VEEPRODUCTEN KAN VERKRIJGEN.

Gezond vlees en eieren kunnen goedkoop verkregen worden bij boeren die hun vee buiten op het gras laten lopen. Er zijn ook kleine slachthuizen en vleesverpakkingsbedrijven die het vlees speciaal voor persoonlijke klanten zo klaarmaken. Deze bedrijven kunnen behulpzaam zijn om goed vee te kunnen vinden. Het vlees kan worden bewaard in een deel van de diepvries van het bedrijf of thuis in een diepvries, maar men moet het toch vermijden om per keer te veel ineens te kopen zo dat het kan worden op gebruikt voordat het Niet Meer Vers Voedsel wordt. In het geval van grote dieren, is het het beste om het vlees te verdelen onder meerdere families. Het is belangrijk om het vlees direct in te vriezen, anders zal het niet goed bewaarbaar zijn. De automatisch ontdooiende diepvriezers hebben een verborgen ventilator er in zitten die de lucht laat circuleren als de deur dicht is, zo kunnen die vlugger het vlees invriezen dan de gewone diepvriezers. Indien men niet-bevroren vlees bewaren wil, dan zou dit niet op de bodem van de diepvries mogen liggen maar op een rek zodat het de bodem en de wanden of de andere pakjes niet aanraakt. In de diepvrieskist mag op dit moment van schrijven niet meer dan 1350 gram per keer worden ingevroren, anders zal het invriezen te langzaam gaan. Als er een ijsfabriek in de buurt is, dan is het het beste om het ingepakte vlees daarheen mee te nemen om daar vlug ingevroren te kunnen laten worden, zo kan de diepvries in een keer worden gevuld.

In bijna ieder weiland staan bepaalde kruiden die vies smaken of licht giftig zijn, en als ze later door het vee worden gegeten als ze wel eens te weinig gras hebben bij schaarste of zo, dan kan dat slechte effecten aan de melk geven. Zo wordt de smaak van de melk makkelijk aangetast door kruiden en planten zoals wilde ui en knoflook, en allerlei bittere kruiden. en tijdelijke symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, duizeligheid, trillen, hoofdpijn, en men kan last van de darmen krijgen als men kruidige melk drinkt. Het is goed voor de dieren om ze een dag of zo voordat ze geslacht worden lang genoeg op stal te laten staan om ze zich te kunnen ontdoen van de kruidige substanties.

21. DE GOEDE KWALITEIT VAN GROENTEN EN FRUIT.

Er zijn maar enkele mensen die weten dat de groente en fruit die in de kraampjes langs de weg verkocht worden eigenlijk nog levende producten zijn. Zelfs nadat ze van de grond of moederplant zijn gescheiden leven ze nog weken of maandenlang verder als ze koel en op een bepaalde vochtigheidsgraad gehouden worden, dit is dan nog Vers Voedsel. De voedingskwaliteit van de verse producten is goed, en veel beter dan de commercieel verkrijgbare dierlijke producten. De biologische producten zijn echter het meest waardevol als ze nog vers en rauw zijn.

Het verwerken van deze voedselsoorten zoals het malen, inblikken, koken en zelfs het invriezen, doodt deze producten natuurlijk. En nadat ze dood zijn, vervallen de vetten er in tot afvalvet, Vieze Vetrommel, en worden dan Niet Meer Vers Voedsel. Deze producten worden dan nog eerder ranzig en verschaald dan vleesproducten. Groentekliekjes zouden nooit mogen worden gegeten. Kook net genoeg voor één maaltijd. In het geval van verse grotere groente zoals kool, broccoli, bloemkool of selderij etc., mag die niet in zijn geheel worden gekookt maar moet net zo veel van de stam worden afgesneden als dat men nodig heeft voor één maaltijd, en het overgeblevene stuk in de ijskast worden bewaard tot de volgende maaltijd in de volgende dagen.

Als er iets zoals een appel of een meloen daar uitdroogt of verkleurt waar die voordien werd aangesneden, dan snij er gewoon een dun plakje van af om weer aan het verse gedeelte te kunnen komen. Op deze manier kun je een grote verscheidenheid aan groenten er op na houden, om die bij iedere maaltijd vers te kunnen genieten. Je kunt ook verschillende soorten samen koken in een stoomkoker (zie hoofdstuk 33) zonder dat de smaak zich vermengt. De soorten die het langste er voor nodig hebben om te koken, worden het eerst er in gedaan, en de snel kokende soorten pas later op het juiste tijdstip, zodat alles tegelijkertijd klaar is. Zet dan alleen nog boter en zout op tafel, en men kan goedkoop eten als een koning met maar weinig werk en niet veel pannen en potten om af te wassen. Kook de groenten echter niet tot moes, maar alleen net zo lang tot ze zacht zijn om zo de vernietiging van vitamines en andere gezondheidsfactoren te vermijden.

Ter verdediging tegen microben, insecten en dieren, heeft de Natuur alle planten voorzien van giftige substanties van allerlei soort, anders zouden ze reeds lang geleden geheel van de aarde verdwenen en uitgestorven zijn. Dit is waarom fruit en groente een beetje giftig voor ons zijn, en als we te veel van één soort tegelijkertijd er van eten, kunnen we er eventueel maagpijn, hoofdpijn, ontregelde darmen, etc van krijgen. Of als we over een langere periode iedere dag hetzelfde eten, dan kunnen we ook ernstig ziek worden. Maar dit is niets om bezorgd over te zijn, want er is geen gevaar als we een variëteit aan fruit en groenten eten, en niet eenzijdig door te proberen alleen maar op een of twee soorten te leven.

Veel mensen werden misleid te denken dat iets willekeurigs “Natuurlijks” altijd onschadelijk zou zijn, maar dit is helemaal niet waar. Vele planten en zaden, in feite bijna alle planten uitgezonderd het conventionele fruit, groente en graan, zijn veel te giftig voor mensen om te eten, en sommige er van zijn zelfs dodelijk giftig. Zo worden er bijvoorbeeld atropine en strychnine, twee van de meest dodelijke vergiften uit planten geëxtraheerd. Dit is waarom we op conventionele fruit en groenten moeten blijven die uit lange ervaring als goed werden bevonden.

22. IN DE ZON GEDROOGD VOEDSEL.

Gedroogd fruit bevat de natuurlijke inhoudsstoffen er van grotendeels in geconcentreerde vorm als gevolg van het extraheren van het vochtgehalte er in, waardoor dit bij gevoelige personen kan resulteren in toxische reacties. Dadels veroorzaken vaak ruwe pijnlijke plekken in de mond en op de lippen, zoals ook maagproblemen. Ananas kan ondanks dat het geen gedroogd voedsel is ook hetzelfde veroorzaken. De effecten van gedroogde vijgen dat ze laxerend werken, is wijd en zijd bekend. Gedroogde perziken en abrikozen staan er ook om bekend dat ze zulke effecten hebben. Rozijnen zijn wat milder, alhoewel sommige personen ook zulke symptomen er van kunnen krijgen.

23. GERAFFINEERDE OLIEN EN VETARME PRODUCTEN.

Vers Voedsel van welke soort dan maar ook of het nu plantaardig of dierlijk is, is voorzien van een behoorlijke hoeveelheid vet, dus is het zo, dat als men Vers Voedsel eet, dat men altijd goed voorzien is van voldoende vet. De meeste commerciële oliën en vetten zijn hoog geraffineerd door hitte en chemicaliën waardoor ze tot zulk punt gestabiliseerd worden dat ze niet makkelijk door het vlees van het lichaam geassimileerd kunnen worden, en daarom in de bloedstroom blijven en het bloed zo verdunnen, dat als men tegenwoordig lijkschouwing verricht op de mensen, dat men kan vaststellen dat ze daar in plaats van bloed grote massa’s geel vet in de hartkamers hebben, zoals ook in de hoofdzakelijke aders. Dit schokkende feit van de verdunning van het bloed door de verwerkte oliën en vetten leidt tot voedingsgebreken omdat de vetoplosbare voedingsstoffen opgesloten blijven in de olie of vet, en zo er van weerhouden worden om door het lichaam gebruikt te kunnen worden.

Enigerlei vermindering van het cholesterol in het bloed, vanwege het eten van deze “meervoudig onverzadigde oliën” is meer schijnbaar dan reëel, en alleen maar als gevolg van de verdunning van het bloed De Food and Drug Administration vaardigde op 10 December 1959 een bericht uit waarin ze zei dat alle claims die beweerden dat zulk soort verwerkte kunstmatige oliën etc een gezondheidseffect zouden hebben, niet waar en onwettig zouden zijn. Deze “tri-glyceriden” zijn simpelweg gewoon de oliën die het bloed verdunnen.

Echte boter is een van de goede gezondheid opbouwende materialen, en heeft tevens een heerlijke smaak. Dit kost zekerlijk wat meer, maar op de totale rekening van de winkel ziet men het verschil nauwelijks. Margarine is een lege-calorieën voedsel en heeft maar weinig gezondheidswaarde.  Er zijn natuurlijk wel verschillende kwaliteiten echte boter. In deze 6de druk hebben we de beperkingen op boter weggelaten, omdat die geen aders zal verstoppen zolang als er niet mee gebakken wordt. Er zijn geen slechte effecten door wat betreft verstopte aders en bloedvaten. Natuurlijk is er wel veel slechte boter in winkels te vinden. Proef er eerst aan, en als die ranzig smaakt dan eet hem niet. Natuurlijk kan iedere producent reclame maken zo veel als die wil.

Vanwege de meest recente vaststellingen voor de 6de editie, hebben we de beperkende limiet van boter weggelaten. Zo lang als men er maar niet mee kookt of bakt is er geen probleem aan de hand, is er geen nadelig effect m.b.t. verstopte aders en bloedvaten. Alhoewel is er een hoop lage kwaliteit ranzige boter in de winkel verkrijgbaar die geen goed voedsel is. Als boter niet goed smaakt, dan eet die niet. Probeer eerst een stukje voordat je een heel pond koopt.

Net als ook sommige andere voedselsoorten varieert boter in smaak en kleur overeenkomstig de melk waarvan die werd geproduceerd, de tijd van het jaar, het weer, de zorg in het maken en het verpakken er van. Zelfs onder het zegel van een en hetzelfde bepaalde merk zal de smaak nog al eens verschillen vanwege al deze variaties. Het is verstandig om eens rond te kijken en eerst eens verschillende merken te kopen die er in je omgeving te koop zijn.

Het is verstandig om zich te omzien en verschillende merken te proberen die het best verkrijgbaar zijn in je omgeving. Naast de grote landelijke merken zijn er ook regionale uit je omgeving, die vaak net zo goed of nog beter verkrijgbaar zijn. Zo geven wij bijvoorbeeld de voorkeur aan het halve pond in folie verpakte boter van Armour’s Cloverbloom, en we hebben vrienden in het Noordwesten die de voorkeur geven aan Keller’s fijne roomboter. Zonder twijfel zijn er ook vele andere die we zouden aanbevelen als we die geprobeerd zouden hebben, en als we genoeg plaats er voor zouden hebben in het bestek van dit boek.

Het is belangrijk dat men zich realiseert dat er in de laatste jaren een grote concurrerende advertentiestrijd is opgekomen in de reclamewereld. Met aan de ene kant de margarinemakers, de slaolie-fabriekanten, de fabriekseieren & de vleesmakers, en met aan de andere kant de eieren & botermakers die zeggen dat hun product het beste is en wat je zou moeten eten. Elke kant heeft zijn eigen staf met goed betaalde wetenschappers die voor hun eigen bedrijf spreken. Dit is de manier hoe de vrije ondernemingsgeest werkt. Iedere fabrikant heeft het recht zijn product zo naar voren te brengen tot de beste wint, vooral in situaties waarin de wetenschappers het zich onder elkaar niet eens zijn.

Kokosnootolie veroorzaakt verreweg wel de meeste arteriosclerose, erger nog dan enigerlei andere bekende olie. Dit blijkbaar omdat die wordt gemaakt van kokosvlees van overzee dat daar door de zon gedroogd wordt, en ook nog een bacteriële fermentatie in het schip ondergaat. Experimenten toonden herhaaldelijk en duidelijk aan dat het zware arteriosclerose veroorzaakt.

Koud geperste virgin olijfolie kan makkelijker en beter door het lichaam gebruikt worden dan enigerlei andere soort plantaardige olie omdat die niet geraffineerd is, alhoewel vers dierlijk vet of boter veel beter is omdat dit meer overeen komt met ons lichaamsvet. Als er olie of vet nodig is om te koken of bakken dan kan men het beste goed vet van varken of kip vers uitsmelten en er net zo veel van vers gebruiken als dat men nodig heeft. Als er vee wordt geslacht dan kan het ook in grotere hoeveelheden maken en invriezen in kleinere pakjes om er later een pakje er van te kunnen nemen als dat nodig is, om het zo binnen enkele minuten uit te smelten, en zo vers vet te hebben. Als zulk vet in reepjes wordt gesneden kan het over braadvlees etc heen worden gelegd, om zo een heerlijke jus van te maken. Reeds uitgesmolten vet en overgebleven vetresten zouden echter meteen moeten worden weggegooid omdat ze vlug slecht worden.
24. CHOCOLADE AND CACAO.
Deze lekkernijen zijn wolven in schaapsvacht omdat ze alle een toxische alkaloïde bevatten dat theobromine heet, en dat door de Natuur aan de cacaoboom werd gegeven om die te beschermen. Er zijn maar enkele mensen die weten dat chocolade en cacao de voornaamste oorzaak zijn voor de enigst eenzijdige migrainesoort met zijn flikkerende tijdelijke verstoring van het gezichtsvermogen, van de pijnlijke hete plekken die zich op de tong vormen, van de zeer pijnlijke gele speldenkop zweren die zich aan een kant van de tong ontwikkelen, tandvlees, lip of wang. Dezelfde zweertjes kunnen ook in de maag zitten. Bij kleine- en opgroeiende kinderen veroorzaken ze bijna altijd misselijkheid. Het overschot aan cacao wordt soms gemengd in commercieel diervoedsel, en de handboeken waarschuwen er voor dat het niet meer dan een paar procent mag zijn, anders zullen de dieren die zo gevoed worden ernstig ziek worden of dood gaan.
Misschien zal er eerstdaags een pienter iemand ooit een niet-toxische chocolade uitvinden.

25. SUIKER.

Als er binnen een uur of zo veel suiker wordt gegeten, dan zullen half genezen wondjes, zweertjes, oude geïrriteerde of ruwe plekken in de aders beginnen te bloeden. De open plekken en zweertjes in de aders worden zo veroorzaakt te gaan bloeden en bloedklonters te vormen die in de kleinere adertjes blijven steken en zo hartinfarcten en beroertes veroorzaken. Om die reden is een overmatig gebruik aan suiker voor personen die reeds arteriosclerose hebben een gezondheidsgevaar. Daarom is het vaker gebruiken van suiker een groot gezondheidsrisico voor diegene die al arteriosclerose heeft. Het gevaar ligt vooral in de grotere hoeveelheid ineens, zoals het doen van 5-6 theelepeltjes in een glas ijsthee te doen, of als suikerlaag die in of over de cake of koek zit. Een kleine hoeveelheid zoals een lepeltje in een kop koffie zou waarschijnlijk geen groot probleem zijn, op voorwaarde dat men niet aan diabetes lijdt. De bloeding veroorzakende werking van suiker blijkt te ontstaan als gevolg van de hoge osmotische druk die het opwekt. Osmotische druk is de bron van de enorme kracht die uitgeoefend wordt in de wortels van de bomen, die sterk metselwerk en beton kunnen laten barsten. Suiker is zo oplosbaar en geconcentreerd dat het erg vlug door het lichaam raast, en zich onder hoge osmotische druk een weg baant in ieder hoekje en gaatje tussen de cellen, en op deze manier kan het het fijne netwerk van nieuw groeiende bloedvaten openscheuren tot een ruwe open plek of zweertje en veroorzaken dat het gaat bloeden. Een goede nutritieve toestand maakt dit bloeden onwaarschijnlijk. Vanuit een diabetesstandpunt is er iets vreemds aan suiker, omdat dat als een diabeticus suiker eet die fabriekssuiker bevat, dan zal die aan een schrijnend vermoeid gevoel gaan lijden in armen en benen, maar als hij zelfs grotere hoeveelheden suiker eet van het soort dat er bijvoorbeeld in fruit of in suikerriet zit, dan zal er geen ziekmakend-effect zijn. De suikerscheikundige claimt dat de industrieel vervaardigde suiker pure sucrose is en dat dit hetzelfde is als in enigerlei fruit of plant, maar op de een of andere mysterieuze manier is deze suiker toch anders en is er een groot verschil met de industrieel vervaardigde suiker die op zulk een manier verandert is dat die zich anders gedraagt in het lichaam. Beroemdheid en geluk wacht op de mens die een niet-diabetische suiker kan vervaardigen.
26. MEDICIJNEN, VITAMINES, EN VOEDSELCONCENTRATEN.

De meeste medicijnen hebben bijwerkingen die de eigenschap hebben de gezondheid en levenskracht te verminderen als die over langere tijd genomen worden. Er mogen geen medicijnen worden genomen uitgezonderd die medicijnen die in individuele gevallen door een beëdigde arts of tandarts over een bepaalde begrensde periode worden voorgeschreven. Als men de gewoonte van het nemen van medicijnen wil verminderen, dan zou dit stap voor stap moeten worden gedaan over een verloop van tijd van een week of meerdere weken om enigerlei mogelijke onwelzijn te vermijden. Op het Vers Voedseldieet zal het lichaam altijd sterker worden en de arteriosclerotische afzettingen worden verminderd, en zo de noodzaak voor medicijnen ook worden verminderd. Antibiotica zou niet oraal mogen worden genomen omdat ze de gezondheidsbevorderende bacteriën in de darm doden, en er schadelijke bacteriën daarvoor in de plaats kunnen komen die het gaan overnemen, en wat vaak resulteert in zwakheid, colitis, en een brandend jeukend rectum.

27. GIST ALS BELANGRIJK VITAMINEVOEDSEL.

Het is goed mogelijk dat iemand die alle brood, ontbijtgraan en graanproducten vermijdt om het bloedvatensysteem te reinigen, niet voldoende B-vitamines binnenkrijgt om het energie-nivo hoog te houden. We raden het daarom ten zeerste aan om de dagelijkse vitamine B-vereisten in capsulevorm te nemen, of beter nog in de vorm van gist. Dit boekje heeft altijd al gist aangeraden, en pas onlangs hebben we nog een nieuwe manier gevonden om het in te nemen. Gedroogde gistpoeder of -tabletten veroorzaken een nasmaak en indigestieproblemen, en zijn duur. Je kunt echter voor een paar cent per pond een vers samengeperste blok gist kopen in de bakkerij. Zeg hun er bij dat je het gebruikt om te gaan eten en je zult de verste krijgen die ze hebben. Je hoeft het niet rauw te eten. Het moet zelfs gekookt worden om de fermentatie te stoppen, anders zul je opgeblazen darmen krijgen. Om een pond gist te koken brengt men 1 beker (250 cc) water in een pan aan de kook op laag vuur. Doe dan de gist er in, ca. 1/4 pond per keer, en blijf er in roeren, en er meer aan toe te voegen als het smelt. Je kunt het op smaak brengen met honing, melasse, vanille of wat je maar wilt. Als je er enkele lepeltjes per dag van neemt, dan zou het pond in 3-4 weken op zijn. Je kunt het direct van de lepel eten, of mengen in een bepaalde drank of voedsel. Gist bevat de B-vitamines en proteïnes en verschillende energie-gevende factoren die alleen maar gedeeltelijk bekend zijn bij de wetenschap. Er is niets anders dat je zo vlug oppept, je beter laat voelen en je versterkt, dan gist. Het vermindert de vereiste van het lichaam voor de bloedcirculatie en vermindert zo het werk dat het hart verricht, en laat het op een makkelijke regelmatige manier kloppen. Vele mensen denken dat ze een slecht hart hebben, met een onregelmatige overspringende polsslag en een gejaagd trillend vol gevoel in het bovenste deel van de borst, terwijl alles dat ze nodig hebben een beetje hulp van de gist is. Het blijkt dat mensen er ook beter op slapen.

28. HET GEBRUIK VAN PLAATSELIJKE WARMTE.

Het is mogelijk om het arteriosclerose-reinigingsproces in bepaalde plaatsen te versnellen d.m.v. het gebruik van warmte. De waarde van warmwaterkruiken, warmtekussens, en het plaatselijk baden in warm water is reeds eeuwenlang bekend, maar er zijn maar weinigen die weten hoe en waarom dat het werkt en hoe dit juist te gebruiken. De Natuur heeft ons lichaam er toe ontworpen om warmte als een soort van alarmsignaal te gebruiken om een beroep te doen op onze reservekrachten om zich te concentreren om welke plaats dan maar ook warmer te maken dan de rest van het lichaam, zoals bijvoorbeeld om een infectie af te weren, vreemde materialen er uit te werken, en het genezingsproces te bespoedigen. Dit is waarom de huid rond een flinke infectie zoals bij een steenpuist warm aanvoelt. Maar we moeten onthouden dat het geheim van het succes er in ligt dat we de warmte op een enkele plaats per keer aanwenden, en ons wekenlang dagelijks op deze plaats concentreren totdat daar op die plaats de gewenste verlichting is bereikt. Zo falen de meeste mensen er in de knie te baden als de doktor dat aanbeveelt, door te zeggen: “Ik kruip helemaal in het bad, en baad zo meteen alles andere ook mee”. Maar sorry, dit werkt niet, omdat het effect over het hele lichaam heen komt, is het effect vrijwel nihil. In deze zelfde richting moet men denken als men binnen een uur of zo later een bad neemt, en dan zo te werk gaat dat het badwater maar lauwwarm is. In het algemeen zijn hete baden schadelijk omdat ze het alarmsignaal van het lichaam aan de gang zetten, en dit zo te veel waardevolle vetten uit de huid laat uitspoelen.

Bij een behandeling in heet water is het van geen waarde om Epsonzout of iets anders er in te doen, omdat de hitte alleen het werk verricht. In de afwezigheid van speciale instructies van de doktor, is het gewoonlijk zo dat een applicatie van 15 tot 30 minuten warmte – en dit 2-3 x per dag toegepast – voldoende is als dit regelmatig zo iedere dag gedaan wordt. Te lange behandelingsperiodes hebben de eigenschap om uitputting te veroorzaken. Er is bij warmtebehandelingen ook altijd de mogelijkheid aanwezig om zich te verbranden, en het is verstandig om één hand vrij van de warmtebron te houden, en af en toe met die hand eens te voelen of de behandelde plaats misschien te heet wordt, anders kun je zo aan de hitte gewend raken dat je je niet realiseert dat je je verbrandt. Mensen met een niet-heldere geest zouden altijd supervisie moeten hebben als warmte wordt aangewend, en ook moet er bijzondere zorg in acht genomen worden als men warmtekussens om het bed heen gebruikt worden, vanwege het brandgevaar. Warmtelampen zijn ook te gevaarlijk om te gebruiken. Als men warmtebehandelingen gaat toepassen is het verstandig twee weken van te voren op het Vers Voedseldieet te gaan, om het lichaam te versterken, en het gevaar van opkomende complicaties te verminderen. Het is gevaarlijk om massage en vibraties toe te passen op een arteriosclerotisch lichaam, dit vanwege de waarschijnlijkheid dat zich bloedproppen vormen of dat die zullen afbreken, en ook is het van geen andere gezondheidswaarde. Op dezelfde manier zullen ook heftige en krachtige oefeningen, of opwinding vermeden moeten worden. Het is zoals Dr. Paul Dudly White schreef, dat regelmatige uitgevoerde matige voorzichtige oefening gezond is.

29. EET EN DRINKGEWOONTES.

Als je vloeistof drinkt bij het eten van vast voedsel, dan worden de verteringssappen verdund, wat resulteert in een slechte vertering die de algemene gezondheid verslechtert en leidt tot indigestie, zweren, colitis en darmproblemen. Het is onnatuurlijk en schadelijk om enigerlei vloeistof te drinken terwijl men het vast voedsel eet. Men zou tot een half uur voor de maaltijd generlei drank tot zich mogen nemen, en dit ook niet tijdens de maaltijd, of tot 1 uur na de maaltijd, ook geen water. Op alle andere tijden kan men zoveel water of dranken drinken als dat men wil. Wees er zeker van voldoende water te drinken tussen de maaltijden. Het is ook erg gezond om een groot glas water s’morgens na het opstaan te drinken, en minstens nog 2 meer door de het verloop van de dag heen. Als men het te moeilijk vindt om te eten zonder te drinken om daarmee in één keer te stoppen, dan kunnen de dranken die normaal tijdens de maaltijd worden genomen over een paar dagen heen worden verminderd. De kaken zullen vlug sterker worden en de speekselklieren actiever worden, zo dat je al in enkele dagen tijd kunt genieten om vast voedsel zonder drank te kunnen eten. Het voedsel zal zo beter smaken en men zal zich al vlug beter voelen.

30. VLEES-EETGEWOONTES

Als je vlees eet, dan eet niet het witte kraakbeen van de botten af en eet ook niet de vezelachtige strepen die om en tussen de delen van het vaste vlees en vet in liggen, omdat deze delen vaak juist een groot deel van het verharde arteriosclerosemateriaal bevatten van het Niet Meer Verse Voedsel dat het dier als voer kreeg. Bij het maken van soep of stoofpot, zouden deze delen en de botten vóór het koken er uit gehaald moeten worden, uitgezonderd bij het eten van wild of dieren die maar een klein beetje Niet Meer Vers graan of commercieel voedsel gevoerd kregen. Vet kan erg voedzaam en gezond zijn, maar zou alleen gegeten mogen worden als het gezond vet is. Goed vet is licht doorzichtig, zacht en veerkrachtig, heeft een goede smeltkwaliteit in de mond en een zoete heerlijke smaak. Jammer genoeg bevat commercieel vlees daarentegen vaak slecht vet dat vol zit met achteruitgegaan en verhard materiaal, en dat ondoorschijnend tot licht van kleur is, hard en kruimelig van textuur, er kalk- of pleisterachtige uitziet, dat niet smelt in de mond en soms plakken blijft in de mond, en een smakeloze of verschaalde ranzige smaak heeft. Vleesjus mag wel worden gegeten als die niet is dikgemaakt met bloem of zetmeel, en als die afkomstig is van vers vlees met redelijk goed vet. Als die echter ranzig smaakt, verschroeid, kleverig, taai en gomachtig in de mond aanvoelt, dan eet die niet.

31. INDIGESTIE, DARMPROBLEMEN EN ZWEREN.

Het Vers Voedsel Dieet en verbeterde eetgewoontes hebben gewoonlijk een hulpvol effect op verteringsproblemen. Sommige soorten fruit, groenten en noten hebben een laxatief of zelfs ook een allergische reactie bij sommige mensen. Als je na enkele malen uitproberen zou vaststellen dat een bepaalde voedselsoort darmproblemen of maagpijn veroorzaakt, dan zou die soort in de toekomst moeten worden vermeden. Of er zou geprobeerd moeten worden om er per keer minder van te eten. Fruit rijdt eerder beter op de top van ander voedsel dan op een lege maag. In ieder geval mag men geen diaree over langere tijd tolereren, omdat deze toestand erg verzwakkend is. Zoek hulp bij een doktor. In het algemeen kunnen sommige mensen met een gevoelige maag geen rauw fruit en groenten verdragen, en moeten ze deze dingen gekookt eten.

32. HOE MEN EEN BESTE HUISVROUW WORDT.

De verstandige huisvrouw weet dat ze de wereld alleen kan exploiteren door haar echtgenoot en kinderen, en dat ze hoofdzakelijk door haar eigen verdiensten een goed voorspoedig leven zal kunnen behalen en genieten. Ze heeft zo een enorme macht om gezondheid of ziekte op te roepen, omdat ze voor het grootste deel zelf de keuze er over heeft wat ze haar familie zal voeden om zowel welvaart als geluk met Vers Voedsel, of anderszins ook ellende door Niet Meer Vers Voedsel over hun te brengen. Als ze er vroeg genoeg mee begint kan ze door verbeterde voedingspraktijken veel er voor kunnen doen om een gelukkig en voorspoedig leven in haar familie te krijgen, om een leven lang van een succesvolle liefhebbende echtgenoot te kunnen genieten, en sterke mooie kinderen te hebben die een plezier voor haar zullen zijn. Echte schoonheid en charme komen door het eten van hoge kwaliteit Vers Voedsel, en dit op een veel mooiere wijze dan met cosmetica en schoonheidsbehandelingen bereikt kan worden. Er is goed voedsel voor nodig om mooi gekleurd en glanzend haar en wimpers, stralende ogen, en een gracieus figuur te krijgen. Voor geestelijke vrede en blijdschap is er ook goed voedsel nodig, en veel gevallen van “het op de zenuwen te hebben” komen alleen maar als teken er voor dat het lichaam gebrekkig gevoed werd. Het is nooit te laat om te beginnen, omdat we ons aller gezondheid meer er mee kunnen verbeteren dan dat we het ons realiseren. Je weet nooit wat je er alles aan kunt doen voordat je het geprobeerd hebt. De taak van het uitkiezen en bereiden van het dagelijkse voedsel valt traditioneel aan de huisvrouw toe, en er zijn maar enkele mannen die zich realiseren wat het een tijdvretend werk is om 2 maaltijden per dag te bereiden en daarna nog eens alles op te ruimen en schoon te maken. Families zouden moeten begrijpen dat de moeder geen dienstmeid is, en iedereen die aan tafel eet zou op zijn minst moeten opruimen wat er na de maaltijd over is, en andere dingen voor haar te doen zoals de afval naar buiten brengen en de kookpot te wassen. Alhoewel is het zo dat door het aanwenden van de verbeterde kookmethode en de voedingsprincipes die in dit boekje beschreven staan, de huisvrouw haar werk enorm kan verminderen, goedkoper uit is, en haar geliefde familie van beter voedsel kan voorzien dat tevens arteriosclerose voorkomt, en hun tevens het voedsel geeft wat er nodig is om zich staande te houden in de wereld om hun werk te kunnen verrichten.
De grote Sir Winston Churchill zei vaak dat zijn goede vrouw Clem-mie de meeste eer toekwam van alles wat hij ooit bereikt had, vanwege haar niet-falende ijver in het er op toe te zien, dat hij door zijn lange energetische carrière heen het beste voedsel en verzorging kreeg. Onze dierbare als intelligent beschouwde oude Winnie, sprak woorden van hogere waarheid dan dat hij zelfs zelf besefte, omdat achter iedere succesvolle man een goede vrouw of een goede moeder staat die hem het voedsel geeft dat vitaliteit en energie geeft. Vergeet nooit dat ieder mens door het voedsel wordt opgebouwd.

33. HET KOKEN EN BAKKEN.

Ter voorkoming van arteriosclerose en de gezondheid op te bouwen zou het voedsel gekozen en gekookt moeten worden volgens onderstaande tabel :

De kook- en bak methodes staan onderstaand in tabel met de veiligste in de linker tabel vermeld:

WEL DOEN. 

Niet koken of bakken. Er zou zo veel mogelijk voedsel rauw gegeten moeten worden, met uitzondering van vis en vlees dat gekookt zou moeten worden om de parasieten te doden.

Koken en stomen niet onder druk (- niet het zogenoemde “stoomkoken”).

Roosteren of braden altijd onder een folie of deksel.

NIET DOEN.

Bak geen enkel voedsel in bakvet of plantenolie. Gebruik geen bloem, meel, of kruimels als beslag, of dipsaus, verdikkingsmiddel etc, of enigerlei andere dergelijke.

Probeer altijd het bruin bakken van voedsel te vermijden. Bruin gebakken voedsel is half verkoold en kan zowel artheriosclerose als kanker veroorzaken.

Bak of braad nooit zonder deksel of folie over het voedsel heen om het bruin bakken te voorkomen en de sappen er in te houden. Nooit koken onder hoge druk.

HOE KOKEN WE BETER MET MINDER WERK.

Als we voedsel koken door middel van een methode zoals het blootstellen aan bakken in heet vet, hete droge lucht of rook, dan wordt het gewoonlijk veel hoger verhit dan dat het nodig was om het te bereiden. Het bakken, braden, in de pan roosteren of braden, of in de oven of braden en blakeren, zorgt er voor dat er een bruine korst ontstaat als gevolg van de excessief hoge hitte. Het bruine korstje ontstaat als gevolg van een oxidatieve chemische reactie die veroorzaakt wordt door de hitte, waardoor toxines en slechte ranzige Vieze Vetrommel gevormd wordt, die zowel kanker als verstopte aders en bloedvaten kan veroorzaken, zoals ook indigestie en verlies van voedingswaarde. Deze methode verspilt voedsel, hitte, en ook je gezondheid.

Op houtskool bakken en roosteren zoals bijvoorbeeld op de barbecue, is zelfs nog slechter, omdat er toxische rook uit de houtskool plus de vieze stank van de toxische rook die uit de neerdruppelende vetdruppels ontstaat, toegevoegd aan het oververhitten en bruinen.We hebben onlangs geleerd dat de toxines in rook direct op ons hart inwerken, en bij mensen die een zwak hart hebben kan het een onregelmatige pols en overslaande pols, periodes van zwakte en eventueel zelfs de dood veroorzaken. Zelfs de verbeterde braadmethode die in de voorafgaande versie van dit hoofdstuk werd beschreven, houdt nog in dat het voedsel al te bruin wordt, dus werd dit in deze 6de editie verwijderd. Voor het snel reinigen van de aders en bloedvaten moet alle bakken en andere bereidingen met hoge hitte waarbij het voedsel bruin wordt, vermeden worden. De meeste mensen weten dat als men voedsel onder een folie of deksel of water bakt of kookt, dat het niet bruin zal worden of het moet al zo zijn dat het uiteindelijk uitdroogt. Dit komt vanwege het verkoelende effect van de vochtverdamping die de hitte laag houdt, en die een alles insluitende afbakening van stoom of damp vormt die het voedsel beschermt tegen oxidatie door lucht. Voedsel dat op deze manier gekookt is, werd maar weinig door de hitte beschadigd, en is dus veel gezonder.

Opgelet: Leg nooit folie in de pan als je die direct op de hittebron gaat zetten, omdat waarschijnlijk vet onder de folie zal gaan branden waardoor rook ontstaat die kanker veroorzaakt. Onder druk koken is een beetje beter, maar dit is nog steeds te heet, en ook kan de ketel exploderen. Er is een oude kookmethode die zonder druk en met stoom wordt uitgevoerd, die nog de beste van alle is, en wordt de “Cheng-Long” of de “Jen Loong” methode genoemd, oftewel “Au-Bain Marie” in het Frans, uitgesproken als “O-ba-Marie”.  Deze charmante naam betekent: “In het bad van Marie”. Ik heb deze methode een beetje verbeterd zoals te zien in de illustraties, en noemde het “Damp-Koken” of “Stoom-koken”, dit om het verschil met het onder hoge druk te koken aan te duiden. Het voedsel wordt in een (vuurvaste) open kom gelegd die in een grotere pan met deksel staat en waarvan de bodem ca. 5 cm gevuld is met water, en die op het vuur staat. Het water rond de binnenstaande kom gaat dan koken, en vormt stoom of waterdamp die de pot zonder druk vult en zich rond de binnen daar in staande pot heen vormt en het voedsel er in vlug kookt, maar dan niet met al te hoge hitte. Het deksel zit er los op zodat de stoom langs de rand of het gaatje er in zonder druk er uit kan komen. Denk niet dat dit Stoomkoken hetzelfde is als de dubbele brader, die geen stoom boven het voedsel heeft, en het voedsel uitdroogt. Het Stoomkoken gaat VLUG, en wel vlugger dan koken of braden, maar het laat wel de natuurlijke smaak behouden, zoals ook de kleur en de voedingswaarde van het voedsel. Het produceert heerlijk voedsel zonder “rubber-verpakking” of “hoge-druk-kook-smaak”, en spaart zoveel werk uit, het is zo echt alsof het uit het Stenen Tijdperk komt.

gezond kokenOp de foto worden er 2 Pyrex kommetjes getoond die in een ovale ketel van het model Mirro 876M staan, en die groot genoeg is om de binnenste pot er uit te kunnen nemen met een doek. Als een te kleine omgevende ketel wordt genomen dan moet men een klem gebruiken om de binnenste pot er uit te kunnen nemen, zoals een soort van grote wasknijper op handformaat. Deze klem of hendel kan makkelijk zelf thuis worden gemaakt van een hardhouten rond stuk hout van 2½ centimeter dik, waarin aan een kant een opening of gleuf wordt gemaakt die op de rand van de kom kan worden gezet. Dit stuk hout is dan 15 cm lang, en de gleuf er in is ca. 1½ cm diep, en de opening van de gleuf is ca. 6-7 mm, zo dat die net over de rand van de kom heen past en er stevig op kan worden gezet om de kom er mee uit te kunnen nemen. Andere kommen zoals Fire-King of oudere kommen, kunnen eventueel een andere maat van deze gleuf vereisen. Om deze hendel te gebruiken, schuift men deze gewoon over de rand van de kom heen, en de bovenkant iets naar je toe te trekken zo dat de hendel klemt, en men zo de kom er uit kan nemen door die op te heffen. Het lijkt een beetje op zwarte magie om dit zo er uit te tillen, maar het werkt perfect. Door het overhangende gewicht klemt de kom zich in de gleuf of kaak van de hendel, en kan zo er uit worden genomen. Wij doen dit zelf al 7 jaar zo en hebben zo nog nooit een pot laten vallen. Alhoewel raden we het niet aan om die op deze manier de pot over iemands hoofd heen te tillen of er nodeloos mee rond te lopen, of zelfs dit ook met twee tegelijk te doen. In de winkel of supermarkt kan men roosters krijgen die onder de binnenste pot gezet kunnen worden. Dit is niet persé noodzakelijk maar zorgt er voor dat de bodem niet zo vlug verslijt en dat het rustiger kookt zonder te rammelen.

Zolang als dat er water rond de binnenste pot of kom is, dan kan het voedsel niet er aan bakken of kleven of overkoken etc, dus vereist het geen roeren, voortdurend er naar te kijken, of omdraaien etc, OF HET WATER MOET AL OPGEKOOKT ZIJN.   Het is het beste om bij het begin van te gaan stomen om het water alvast te laten gaan koken. In de tussentijd kan men de maaltijd al klaar maken, en tegen de tijd dat die klaar is, dan kookt het water al en hoeft men het voedsel er alleen maar in te leggen en het vuur wat lager naar het juiste nivo te draaien, zo kan men dat ook niet vergeten en het water kan niet te vlug wegkoken. Dit spaart ook veel tijd en men hoeft ook nooit de kom echt uit te wassen omdat er nooit iets in vastgebakken zit etc. De binnenkom kan er dan na het stomen er uit genomen worden en op tafel gezet worden om er uit op te dienen, of als je alleen bent om zelfs meteen er uit te eten. Daarna kan men die dan gewoon omspoelen en behoeft men nooit allerlei borden en pannen te gaan afkrabben en doen, zo spaart men veel tijd en werk om dat er ook nooit aangekoekte of opgedroogde lagen of randen in de kom zullen zitten. Zo is het niet nodig om veel potten en pannen en dienborden af te wassen en uit te krabben! Er is geen water in de kom nodig of het recept zou er al om moeten vragen. Het is het beste om een koepelvormige deksel te gebruiken zodat het water langs de rand naar beneden in de grote ketel terugdruipt. Sommige platte deksels (geen enamel) kan men met de stompe kant van de hamer makkelijk ca. een halve cm. bol slaan door met het uiteinde van de hamersteel op de binnenkant er van te kloppen. Om te voorkomen dat er te veel sap van vlees of vis of gevogelte wordt onttrokken, kan men dit plat op de bodem leggen onder een ander gerecht in de kom, of het apart te stomen in eigen sap, of het in te wikkelen ze in enkele laagjes folie.

Op de foto is een bereide kip te zien in een Corningware P-309 (of Pyrex 221), bereid in een elektrische braadpan met deksel. Het zou beter zijn om het gerecht in een gewone pan te doen, of op een fornuis, omdat men zo beter de stoom kan regelen. De controle over een elektrische pan geeft je oftewel te veel stoom, of geen stoom. Met broccoli en aardappels in schijfjes en zucchini in een andere pan of kom, zal dit samen met de gesmoorde kip een goede maaltijd zijn. Deze viergangen maaltijd kost dan ca. 40 cent per persoon en zou geschikt zijn voor een koning. Soms vragen mensen wel eens of elektronisch gestuurde ovens goed en zuinig zijn. Dit is ook wel goed zo lang als men het voedsel maar niet te lang er in laat. Alhoewel is het zo dat het stoomkoken zo snel, goedkoop en energiezuiniger verloopt, dat het maar moeilijk de aanschafkosten en een hoop schoonmaakwerk rechtvaardigt dat een elektronische oven met zich meebrengt. Stoomkook liever, dan hoef je niet meer om te kijken, te roeren en af te wassen in die omvang. Het voedsel zal je goed smaken, je aders en bloedvaten zullen worden gespaard, zoals ook je gas- en elektriciteitsrekening (zie pag. 28).
N.B. Kleinere stukjes vlees en vis of groenten zijn vlug gaar, dus laat ze er niet te lang in.
34a. HET VERS-VOEDSELDIEET TER VERMIJDING EN GENEZING VAN ARTERIOSCLEROSE.

Het leidende principe van deze voedingswijze is dat men Vers Voedsel eet dat nog niet zo lang van de oorspronkelijke voedingsbron verwijderd is, en het vermijden van hoog verwerkt en geconserveerd voedsel, waar in de vetmaterialen zich verslechterd hebben en ranzig en gehard zijn geworden zodat ze zich vastzetten in ons vlees en aders als duurzame afzettingen.

Als gevolg van recente ontdekkingen, werd het dieet in deze 6de editie bijgewerkt, en werd het wat vrijer met betrekking tot sommige onderdelen er van die maar een onbeduidend percentage aan schadelijkheid hadden, en drastischer op de belangrijkere gebieden.

ZETMEELRIJKE VOEDSELSOORTEN:

EET:

Aardappels die bij aankoop in de schil zitten, het beste die van de rood-bruine noordelijke soort, ook zoete aardappels. – N.B. Voorgekookte aardappels hebben een wat betere smaak, egaal hoe je ze toebereid, zelfs gebakken in de eigen schil.

Sperziebonen.

VERMIJD:

Brood, toast, beschuit, crackers, cake, appelflap, taart, koekjes, pannenkoeken, wafels, oliebollen, etc gemaakt van bloem (witmeel). Bloem in elke vorm zoals ook als verdikkingsmiddel voor jus etc, of als dipsaus voor gebakken voedsel.

Alle kant en klaar ontbijtgranen, maïsmeel, grutten, maïsbrood, hush-puppies etc, macaroni, spaghetti, noedels, poederzetmeel, kant en klaar “Quick” of gedroogde aardappels, droge bonen en reeds gepelde erwten.

In gevroren bonen en erwten.

Rijst, rijstemeel, havermeel, alle verwerkte granen van elk soort.

34b. VLEES EN VIS.
EET:

Vers vlees of zeevruchten naar keuzen, ingevroren vlees en zeevruchten alleen dan als het niet ouder is dan

Rundvlees – tot max. 4 maanden oud.
Varkensvlees – 3 maanden
Schaap en lam – 4 maanden.
Zeevoedsel – 2 maanden.

Rundvlees, lam, schaap, kip, geit, gans, eend, wild, vis en garnalen zijn allemaal veilig indien ze zo vers zijn als bovenstaand beschreven.

VERMIJD:

Gerookt, gezouten , ingeblikt of gedroogd vlees en vis zoals bijvoorbeeld bacon, ham, worst, corned-beef, kleingemaakt of gemalen rundvlees. Gerookte vis, sardientjes, ansjovis, vlees en soep in pakjes en blik.

Geen kunstvlees of sojaproteïne-concentraten.

34c. EIEREN EN MELK.
EET:

Verse eieren die vers uit de schaal komen, niet meer dan 3 per dag en toebereid op iedere willekeurige manier uitgezonderd bakken.

Verse melk, niet meer dan 1 liter per dag, of liever helemaal geen melk als je die niet goed verdragen kunt.

VERMIJD:

Margarine, imitatie-eieren, “hoog-proteïne”-houdende melk, of ander voedsel dat sojaproteïne bevat.

34d. OLIËN EN VETARME PRODUCTEN.

EET:

Een beetje olijfolie met azijn of wijn als saladedressing – als je dat graag hebt. Gebruik alleen de beste soorten olie waar “virgin” op staat. Commerciële saladedressings kunnen in kleine hoeveelheden worden gebruikt indien je geen problemen hebt met een te veel aan tri-glyceriden.

VERMIJD:

Vooral kokosolie.

34e. ZOUT, SMAAKMAKERS, SPECERIJEN EN DRESSINGS.

Geen van deze hebben enigerlei hoge voedingswaarde, alhoewel laten ze het voedsel wel beter smaken. Gebruik het niet of je moet al het gevoel hebben dat je het nodig hebt. Bijna alle van deze zijn tot een bepaalde hoogte een beetje schadelijk indien men ze veel gebruikt, vooral zout , dus gebruik gewoon net zo veel dat het aan je smaak tegemoet komt. Mensen met een zwak hart en ernstige hoge bloeddruk zouden helemaal geen zout mogen gebruiken. Mensen met verterings- en darmproblemen zouden geen peper of specerijen mogen gebruiken, alleen een beetje zout. Met een beetje zout en boter komt men al een heel eind tegemoet aan de smaakmakende behoeftes. (Opmerking: Bij gebruik van volwaardig zeezout zijn er weinig of geen schadelijke effecten)

34f. DRANKEN.

DRINK:

Drink alleen tussen de maaltijden in. Geen vloeistof tijdens of kort na de maaltijd drinken, zelfs ook geen water of soep.

Drink alleen water, melk, of thee, of sap van vers geperst fruit zoals vers uitgeperste sinasappels, grapefruit of enigerlei ander vers fruit of groente die je graag hebt.

Drink alleen water, melk of thee, of sap van vers geperst fruit zoals vers uitgeperste sinasappels, grapefruit of enigerlei ander vers fruit of groente die je graag hebt.

Koffie is ook niet goed voor je, maar een klein beetje koffie die afkomstig is van licht geroosterde bonen, richt de minste schade aan. Gebruik indien gewenst natuurlijke verse melk of room in koffie of thee.

Honing is een goede zoetmaker voor in de thee.

VERMIJD:

Drink nooit tijdens de maaltijd. Drink nooit limoen- of citroenhoudende dranken. Drink geen ingeblikt- of flessen- of ingevroren sap, of alleen dan in noodgevallen als er geen vers fruit verkrijgbaar is.

35. DIEET EN HET MEDISCH BEROEP.

In het medische beroep is er een toenemend bewustwording en interesse in het belang van het dieet, met als gevolg daarvan een toename van voedingsadvies dat er aan de patiënten wordt gegeven. Doktors en diëtisten hebben al vlug herkend dat er niets radicaal gebeurt door het Vers Voedseldieet, en in sommige aspecten komt het overeen met ander voedingsadvies dat de artsen voorheen ook al aan hun patiënten gaven. Het is op geen enkele manier een smakeloos of gevaarlijk dieet en het is principieel geschikt voor iedereen van alle leeftijden als men de zuigelingentijd voorbij is, en de afwezigheid van bepaalde speciale omstandigheden voor welke de arts eventueel speciale aanbevelingen zou geven. De artsen verwelkomen deze ontdekkingen als een middel in de hulp van chronisch zieke of oudere patiënten en achtergebleven kinderen. Het is ook goed voor mensen die zich onwel en ongeschikt om te werken voelen, om de zorg van een vriendelijke invoelende medische arts te zoeken die zich in de patiënt verdiept en klaar is om hem te helpen bij enigerlei dringende gevallen die zouden kunnen voorkomen die verder niets met het dieet te maken hebben, zoals ook het geven van medische observatie en behandeling.

36. TOEKOMSTIGE VERBETERINGEN IN DE VOEDSELVOORZIENING.

Er zijn vele bekende en intelligente wetenschappers werkzaam bij de vele voedselfabrieken, en zoals reeds beschreven in het geval van het meel, begrijpen deze mensen erg goed de aanwezigheid van de achteruitgegane materialen in het bewaarvoedsel die ik ranzige “Vieze Vetrommel” of “Vetafval” heb genoemd. Alhoewel hebben ze zich blijkbaar in de periode voorafgaand van mijn ontdekking op 21 september 1967 blijkbaar nog niet gerealiseerd dat deze materialen arteriosclerose veroorzaken, en voorafgaand daar van deze materialen simpelweg hebben beschouwd als “onbruikbaar” als voeding. Het Niet Meer Vers maken en de daardoor ontstane achteruitgang van het bewaarvoedsel is vele jaren lang het grootste zorgenkind van de voedingswetenschappers geweest, en ze hebben vele tientallen chemicaliën en verwerkingsmethodes uitgevonden die toegepast worden op dit bewaarvoedsel om het te kunnen preserveren. Het is mogelijk dat ze in de toekomst verbeteringen in dit verwerkte voedsel maken zodat het minder artheriosclerose veroorzaakt, omdat nu de oorzaak van de artheriosclerose ontdekt is. Zo hadden bijvoorbeeld 5 jaar geleden miljoenen mensen vettige atherosclerotische gele plekken in hun gezicht en oogleden. Nadat mijn voedingsexperimenten werden voorgelegd aan de salade- en bakoliefabrikanten waarmee aangetoond werd dat atherosclerose werd veroorzaakt door de duurzame materialen in hun oliën, werd de olie verder gezuiverd met het resultaat dat deze plekken tegenwoordig nauwelijks nog worden gezien. Soms gebeurt het dat wetenschappers onder druk worden gezet om verklaringen uit te brengen die eerder de zakelijke interesses van hun werkgevers of sponsors dienen dan de interesse van de consument of de extensie van de echte waarheid. Voedingswetenschappers kennen de waarheid beter dan iemand willekeurig anders van de toestanden en omstandigheden die in dit boek beschreven staan, en hebben vaak een laakbare morele verantwoording voor hun eigen volk om zichzelf eerbaar en waarheidsgetrouw op te stellen ten opzichte van deze stof. De atheroscerotische toestand van de mensen kan echter ook weer niet geheel voor de deur van de voedselverwerkingsindustrieën gelegd worden, omdat dezelfde ziekte die ontstaat door het meel, bacon, ham, worst etc tot op een bepaalde hoogte al vóór de ontwikkeling van de moderne industriële industrie bestond. Het is daarom niet wenselijk om met een boze vinger één bepaalde sector aan te wijzen, maar alleen er op opmerkzaam te maken dat alle mensen die er in betrokken zijn constructief zouden moeten samenwerken om de toestand van ons volk te verbeteren. Omdat we weten hoe intelligent dat de voedingswetenschappers zijn, zou het niet verwonderlijk zijn als we na een tiental jaren kunnen zien dat arteriosclerose langzaam aan weg begint te ebben omdat ze gebaseerd zijn op hun kennis en nieuwe ontdekkingen. Vanwege de seizoensbeschikbaarheid van landbouwproducten zal er altijd een noodzaak zijn om voedsel te bewaren door de andere seizoenen heen. Vers Voedsel komt vooral in onze tijd nog weinig voor, maar het is te hopen dat het publiceren van deze ontdekkingen een trend zal laten beginnen naar een toenemende productie en gebruik van Vers Voedsel, en het stimuleren van onderzoek over het bewaren en verwerken daarvan.
Men zou moeten herkennen dat een toegenomen vraag naar verse boerenproducten een dankbare herleving van de kleine familieboerderij zou bewerkstelligen, en de mogelijkheden openen voor een verantwoordelijk zelf-bezig zijn thuis, en de terugkeer van deze landelijke vorm van leven laten gebeuren met een consequente verspreiding van de dichte bevolking van de stad.

37. KRITIEK OP DEZE VASTSTELLINGEN.

Deze vaststellingen kregen commentaar door een aantal eminente wetenschappers en artsen.
Vier daarvan luiden als volgt:

1. “Waarom werden deze vaststellingen nu al gepubliceerd in plaats van te wachten totdat de academische wetenschap die grondig kan onderzoeken?” Wel, omdat de mensen die ziek zijn nu al hulp kunnen krijgen, en niet pas over in tien jaar of later in de toekomst. De academische artsen kunnen de fijne details bestuderen zoals ze willen, maar in de tussentijd kan de informatie uitkomen naar de mensen zo dat ze zichzelf kunnen helpen. Ook zal de verkoop van boeken verder onderzoek ondersteunen.

2. “Er is niet genoeg Vers Voedsel om iedereen er mee te kunnen voorzien.”
Dit is wel waar, maar er is voldoende om de zieken alvast mee te voeden, en als de vraag langzamerhand toeneemt, kunnen de boeren en zakenmensen zich er mee bezig houden.

3. “Voedsel dat Niet Meer Vers, Verschaald genoeg is om ons te schaden heeft een slechte smaak zo dat we het niet zouden eten.” Dit is een verkeerde conclusie. Voedingswetenschappers hebben uitvoerige rapporten gepubliceerd over de slecht geworden achteruitgegane vetstoffen die er in het voedsel zitten die perfect goed van smaak waren, en ik heb ook andere voorbeelden van deze Vieze Vetrommel die een goede smaak heeft.

4. “Onze darmen absorberen geen deeltjes van deze vetstoffen, maar alleen de afgebroken bestanddelen van vet.” Ook niet waar. We absorberen zowel de volwaardige hele vetten als de afgebroken vetten, zoals de wetenschap dit al vele jaren geleden bewezen heeft. Er waren in dit opzicht twee verschillende gedachtescholen, die beide gedeeltelijk gelijk hadden.

Verder onderzoek en opbouwende kritiek is welkom. Andere soort kritiek kan makkelijker worden herkend als het direct naar de auteur wordt gestuurd.

38. Toegevoegd hoofdstuk met belangrijke info uit de voedingswereld van 2009

Indien men het graan zoals in dit boekje beschreven weglaat, en ook om het genezingsproces te bespoedigen, kan men het beste zowel een goede vitamine B-bron nemen als BIERGIST als ook bij iedere maaltijd een grote salade als makkelijk opneembare vorm van waardevolle mineralen. Door de natuurvolkeren te bestuderen zoals de Hunza’s, kunnen we zien dat die ver over de honderd jaar worden door Vers Graan te gebruiken, dat men op dezelfde dag consumeert als dat het zeer fijn gemalen gebruikt wordt (400 – 440), en verwarmd of gekookt wordt – zoals ook andere natuurvolkeren dat doen. Als we al ziek zijn kunnen we het graan in die vorm beter weglaten. Door het gebruik van het ongeraffineerde zeezout, kan men per 5 gram zo een 180-200 mg magnesium aan de voeding toevoegen. Het vitamine- en mineralengehalte van de akkerbouwproducten is sinds 1970 vaak met de helft of meer teruggelopen, en sommige organisaties genezen hart- en vaatziektes alleen al door de supplementatie van mineralen zoals magnesium en selenium, chroom, vitamine A in natuurlijke vorm.
Wat in Finland ook een rol speelde bij het vele optreden van artheriosclerose, was het gebrek aan selenium in de bodem. Toen dit werd toegevoegd liep het aantal gevallen aanzienlijk terug. Zie ook het belangrijke aanvullende artikel op www.westonaprice.org “”Wat is de Oorzaak van een Hartaanval””, uit Wise Traditions van Tom Cowan. Veel info over alternatief brood is ook te vinden bij rawfood organisaties.

 39. BRONNEN VAN INFORMATIE.

Het Vers Voedsel Dieet, zoals ook de Niet Meer Vers Voedsel Theorie als zijnde de oorzaak van arteriosclerose, de vaststellingen van het ontstaan van tandsteen en de bloedingen veroorzakende werking van suiker, zijn de nieuwe kennis die door mijn experimenteel werk naar voren kwam. Andere ondersteunende informatie werd geleverd door de gepubliceerde werken van verschillende autoriteiten van onderstaande referentielijst.

LITERATUURLIJST.
1. Altschul, Rudolph “Selected Studies on Arteriosclerosis”—1950 Thomas.
2. Anderson, J. A. and Alcock, A. W. “Storage of Cereal Grains and Their Products”— 1954 Amer. Assoc. of Cereal Chemists, St. Paul.
3. Bailey, A. E. “Industrial Oil & Fat Products”—3rd ed. Interscience.
4. Bailey, Alton E. “Cottonseed”—1948 Interscience.
5. Ball, C. D. Cereal Chem. Vol. 3—19 of 1925.
6. Blumenfeld, Arthur “Heart Attack: Are You a Candidate”—1964 Eriksson.
7. Bridges, E. L. “The Uttermost Part of the Earth”—1950 Dutton.
8. Coon, Carleton S. “The Story of Man”—1962 Knopf.
9. Cowdrey, E. V. “Arteriosclerosis, a Survey of the Problem”—1933 Macmillan.
10. Curwen, E. C. & Hatt, G. “Plough and Pasture”—1953 Schuman.
11. Deuel, “Lipids” Vol. III, P. 366.
12. Dubos, René “Man Adapting”—1965 Yale U. Press.
13. Dubos, René “The Unseen World”.
14. Garner, R. J. “Veterinary Toxicology”—1961 Williams & Wilkins.
15. Glass, R. L. “Cereal Science Today—5(1960)60.
16. Goresline, H. E. in “Handbook of Food and Agriculture”—Blanck ’55 Reinold, p. 393, 396, 406.
17. Hammer, B. W. “Dairy Bacteriology”—1948 Wiley.
18. Harman, Denham, (Fat Oxidation in Vivo), J. Ger. 12-2, 1957.
19. Holman, R. T. “Progress in the Chemistry of Fats and Other Lipids”—Vol. 9 “Polyunsaturated Acids”—Pergamon Press
20. Holman, R. T. “Food Enzymes”—ed. by Schultz, Avi. Pub. Co. P. 75 & 81.
21. Howell, F. Clark “Early Man”—Time-Life.
22. Huntington, Ellsworth “Principles of Human Geography”—1951 Wiley.
23. Jensen, L. B. and Grettie, D. P. “Food Research”—2-97 of 1937.
24. Joh, T. H., Fukazawa, K., Kummerow, F. A. & Perkins, E. G.—J. Athero Res.
6(1966) 164-172. 24A. Katz, R. et al Cereal Chem. 31-316 (1954)
25. Kritchevsky, D. “Cholesterol”—Wiley.
26. Lundberg, W. O. “Oxidative Deterioration of Food Lipids” Avi. Pub. Co., P. 31, 33, 36, 41.
27. Lundberg, W. O. “Autoxidation & Antioxidants” Vol. 2, p. 988 Interscience Pub.
28. Marchand, F. “Ueber Athero-Sklerose” Verhandl. d. Kongr F. Inn. Med. 21, 23, 1904.
29. Meade, G. P. “Cane Sugar Handbook” 1963 Wiley.
30. McAlester, A. L. “The History of Life”—1968 Prentice-Hall
31. Missenard, A. “In Search of Man”—1957 Hawthorn.
32. Price, W. A. “Nutrition & Physical Degeneration”—1939 Hoeber.
33. Privett, O. S. J. Am. Oil Chemists Soc. 32(505-511) of 1955.
34. Roberts, J. C. and Straus, Reuben “Comparative Atherosclerosis” 1965 Hoeber. 34A. Roe, Robert S. Cereal Chem. 13-160 (1955)
35. Stanley, W. M. & Valens, E. G. “Viruses and the Nature of Life” 1962 Dutton.
36. Stefansson, V. “The Lost Franklin Expedition” in “Unsolved Mysteries of the Arctic—1962 Collier.
37. Storck, J. & Teague, W. D. “Flour for Man’s Bread”—1952 Oxford Univ.
38. Sullivan, B. & Near, Cleo—Ind. & Eng. Chem., Vol. 25, Jan. 33.
39. Sullivan, B. et al Cereal Chem. Vol. 13, p. 318 of 1935.
40. Sullivan, B. Cereal Chem. Vol. 17, p. 661 of 1940.
41. Swern, D. “Fatty Acids” Ed. Markley, K. S. Ed. 2 P. 1429. 41A. Thatcher, F. S. et al Cereal Chem. 30-71 (1953)
42. Walde, A. W. et al, Cereal Chem. 7:480-486 of 1930. 42A. Walker, Niles H. Cereal Chem. 24-39 (1946)
43. Wells, H. G. “The Discovery of the Future”—Smithsonian Yearbook for 1902.
44. Zeleny, Cereal Chem. Vol. 15, of 1938, p. 580.


gezondheid cooperatief
Interview op dotcom radio 25-12-2016 Het GezondheidsCooperatief