Ziektekosten lopen gierend uit de hand, hoe zou het beter kunnen ? (Renske Leijten)

Ziektekosten goedkoper, doorzichtig en beter..

Renske Leijten (SP) over onze zorgverzekering Renske Leijten haalt het kabinetsbeleid ten aanzien van onze ‚zorg’ verzekering(en) keihard onderuit in de kamer en weet haar statements vakkundig te formuleren. Het is te duur, ondoorzichtig en zeker niet beter! Renske begint haar betoog op 10.15 minuten in de video.

Slechts negen jaar geleden werd het huidige zorgstelsel ingevoerd (2006)

Renske haalt het verschil aan in lager opgeleiden die gewoonweg korter leven als hoger opgeleiden. Deze tweedeling wordt door de gezondheidszorg verder aangewakkerd inplaats van te verkleinen.

zorgverzekering
Zowel onze minister van volksgezondheid Edith Schippers als de staatssecretaris Martin van Rijn krijgen een veeg uit de pan. Het -gratis water uit de kraan- zoals onze minister van volksgezondheid de zorg noemt in de krant is bepaald niet in goede aarde gevallen met de steeds maar gestegen kosten.

Enkele feiten:

* Met de invoering van de zorgverzekering kwam het onderscheid tussen particuliere ziektekostenverzekeringen en ziekenfonds te vervallen.

* 300.000 mensen kunnen hun premie niet meer betalen en moeten nu als boete 150% betalen. Dat zal zeker helpen deze mensen tot inkeer te brengen, geloof je ook niet?

* Accountants weigeren nog een goedkeurende verklaring af te geven voor ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg!

* Banken weten niet meer of ze de lening aan een ziekenhuis kunnen vertrouwen! Kunnen er ziekenhuizen en andere instellingen omvallen? (omvallen: bekend uit de financiële sector)

* De zorgkosten zijn gestegen van 16,6 miljard in 2005 naar 24,8 miljard in 2013. De accountants geven dus geen goedkeuring meer af en wie gaan dit nu controleren. (Hier heeft Renske een zeer sterk punt)

* De overheid is de controle kwijt over iets wat van ons allemaal is (de zorgkosten)

* Verzekeraars die geheime afspraken maken over onze zorg!

* Wij als publiek hebben geen enkele beslissing meer in ‚onze zorg’.

* Het komende jaar (dat slechts enkele weken verwijdert is) is nog steeds een bron van zorgen voor hele groepen zorg vragenden omdat ze nog steeds niet weten wie er zorg gaat verlenen en zelf de middelen ontbreken om enkel dagen deze kosten te overbruggen. Wie gaat hen helpen, het rijk, de gemeente of toch de zorgverzekering? …. ? …. ? (Renske; “Schaamt de staatssecretaris zich niet te pletter dat we deze mensen zo in onzekerheid laten zitten?”)

Een belangrijk verschil met voeger ….

Vroeger kregen de particulier verzekerden de rekeningen opgestuurd en werden vervolgens gedeclareer bij de verzekering. De controle of die factuur terecht was gedeclareerd werd dus uitgevoerd door de eerste belanghebbende die er alle belang bij had om de kosten (en daarmee de premie) laag te houden! Een aantal jaren geleden heb ik eens een poging gedaan toen ik een verdenking had om inzicht te krijgen in een declaratie bij de verzekering. Dit bleek helaas niet mogelijk. Hoezo een vrijbrief voor fraude?

Renske: “Er moet weer een nationale publieke zorgverzekering komen per 2016 zonder alle overheadkosten van marketing, reclame, adviesbureaus, sponsoring, acquisitie en al dat soort dure kosten”.

— Renske begint haar betoog op 10.15 minuten in de video.