Wormen doen het werk in de volkstuin.

 

Wormen doen het werk in de volkstuin.

wormen doen het werk in de volkstuin Wormen, kleine, soms lange, kruipende, kronkelende schepsels… Wormen hebben geen hoog ‘aaibaarheidsgehalte’, maar toch zijn zij heel belangrijk dieren in onze voedselketen. Wanneer er geen wormen in de bodem leven is dat een teken van complete verstoring en wanneer de bodem is verstoord heeft dat weer een negatieve invloed op onze snijbieten, andijvie, sla en andere gewassen die wij in onze maaltijden verwerken.

wormen doen het werk in de volkstuin

De wormen verrichten hier het spitwerk!

Alle siergewassen hebben ook te lijden onder een slecht bodemleven en dan staan de bloemen op de vaas niet zo te stralen als we zouden wensen. Alles begint met een gezond bodemleven; balans, evenwicht en de natuur volgen en er niet dwars tegenin willen gaan. Deze gegevens zijn voor mij al heel lang zo klaar als een klontje en om die reden benoem ik altijd graag een paar van dit soort feiten tijdens de lezingen die ik geef.

Eetbare bloemen en planten, het is heel normale informatie, maar voor velen klinkt het apart, vaag, mogelijk gek, maar ook is duidelijk te merken dat een grote groep het wel normaal acht, wellicht nog niet helemaal zeker van zijn of haar zaak als het op oogsten aankomt, maar de interesse is er, de belangstelling groeit landelijk; het maakt niet uit waar je over dit onderwerp spreekt. Dat is mooi.

Het afgelopen weekend bestond voor mij uit twee dagen die helemaal in het teken stonden van positieve informatie delen en ontvangen. Afgelopen week stond veelal in het teken van vervelende berichten, schokkende verhalen en ongezellige nieuwsfeiten. Er ging geen dag voorbij of ik bedacht dat dit of dat onderwerp een schrijfsel waard zou zijn. Vaccins, we kunnen er over blijven schrijven, steeds is er stof tot gesprek. Televisieprogramma’s die de toon zetten en zo angst aanjagen, ouders onzeker maken en deze gifspuiten rooskleurig presenteren in opdracht van de farmacie. Want wanneer we de lijnen volgen komen we altijd weer uit op belangenverstrengeling. Programma’s waarin men angst zaait en de presentator als eerste een spuit laat legen in zijn lichaam om zo het voorbeeld te geven en het publiek dat vervolgens gratis een vaccin kan krijgen. Dit is weliswaar niet in ons land gebeurd maar je wilt niet weten wat er in onze mail voorbij komt.

Zogenaamde biologische verpakkingen die als basisproduct maïs van Monsanto hebben gebruikt, tja hoe gemanipuleerd is dit dan? Van de ene kant verbazen we ons en van de andere kant niet meer! Dit deed mij afgelopen weekend besluiten geen enkel onderwerp bij de kop te pakken waarvan ik afgelopen week nog dacht dat het toch minstens gebeuren moest. En mijn besluit stond helemaal vast na het lezen van de spreuk op een bordje: De wormen verrichten hier het spitwerk!

En zo zijn we weer bij de wormen terug.

wormen doen het spitwerk

Volkstuinencomplex ‘De Rekere’, aan de rand van Alkmaar, aan de kant van Bergen, had zaterdag en zondag twee prachtige dagen op de agenda staan. Zaterdag waren de tuinen te bekijken en ‘De Zonnetuin’ van Guurtje Kieft was ook open. Tevens was er een kleine maar heel gezellige ecologische markt op zaterdag en dat was de reden dat wij hier aanwezig waren om de Gezond Verstand Avonden te promoten.

Op de eerste zondagmiddag van de maand is de kantine op deze prachtige locatie het decor voor de spreker die op dat moment op de agenda staat. We zijn blij met deze locatie en alle lezingen passen perfect bij de sfeer van deze omgeving. Zaterdag was een topdag voor ons concept, veel belangstelling, behoorlijk veel mailadressen van geïnteresseerden, een aantal wandelen mee in Bergen langs eetbare gewassen en we verkochten de boeken over de eetbare bloemen en planten. De zon scheen, de sfeer was goed, kortom de bizarre nieuwsfeiten leken even niet te bestaan.

Zondag scheen de zon niet, maar we besloten wel even naar de tuinen te gaan omdat de tuin van Guurtje Kieft ook te bezichtigen was. De Zonnetuin is een biologisch-dynamische tuin met een prachtige uitstraling en heerlijke sfeer. Ondanks dat de zon verstek liet gaan voelde het er heerlijk zonnig. Wat een prachtige bloeiende bloemen en wat stond alles er fris bij. De filosofie is ook zo puur, aards, anders dan wat er grootschalig gebeurt. Daarom is de aandacht op deze tuin juist goed als tegenhanger ten opzichte van alle nieuwsfeiten. Want wie zich verdiept in deze manier van omgaan met onze gewassen weet meteen dat bestrijdingsmiddelen, kunstmest en ander geknutsel uit den boze is.

Trekken we dit meteen door naar ons lichaam, dan weten we massaal dat vaccins duivels zijn. Met andere woorden: door de aandacht op deze tuin te richten benadrukken we wat goed is, hoe het landelijk overal zou moeten gebeuren; dan is meteen alles ontzenuwd. Al kijkend en fotograferend, dat kan ik nu eenmaal niet laten als het bloemen en planten betreft, speelden deze gedachten door mijn hoofd. Guurtje heeft een passie, liefde voor alles wat groeit en bloeit en dit deelt zij ook door workshops en cursussen te geven. Bovendien heeft zij boeken geschreven en je kunt jaarlijks de agenda kopen waarin exact de regels volgens de zon, maan en andere invloeden zijn verwerkt en op die wijze kun je kijken wat je wel en niet op die dag, in die week of die maand aan arbeid kunt verrichten. Wanneer iets wel gesnoeid moet, wanneer je juist alles met rust moet laten, alle invloeden uit de kosmos spelen mee en dat maakt dat de tuin in een enorme harmonie verkeerd, voelbaar als je daar loopt.

Alles is puur, dat is ook de reden dat de wormen optimaal gelukkig zijn in de tuin van Guurtje en haar van dienst zijn door de grond op natuurlijke wijze te bewerken. Door dit simpele bordje weet je dat zware landbouwmachines de grond verzieken, weet je dat alles omspitten met verkeerd tuingereedschap niet datgene te weeg brengt wat je juist wel wilt. Door dit simpele bordje weet je dat elk gewas moet kunnen groeien en bloeien in het seizoen waarin het zich op natuurlijke wijze optimaal aan ons vertoont, maar niet opgejaagd in een andere maand dan de natuur had bedacht. Door dit bordje, deze tuin weet je dat we in een rare wereld leven waarin geld de baas is, waarin macht, met verkeerde bedoelingen overheerst en dan weet je ook meteen dat je dit allemaal niet bij naam hoeft te benoemen omdat de tegenstellingen zo al voelbaar zijn.

Dat is de reden dat we de tuin van Guurtje liever via dit schrijfsel presenteren en je mogelijk haar boek wilt aanschaffen, met als titel: De dynamische tuin – een praktische weg naar bewustwording. De website is vanuit elk deel van het land te bekijken dus op deze wijze kunnen we deze sfeer een beetje helpen verspreiden. Guurtje wil ik graag bedanken voor het feit dat ze haar inzichten deelt. Met plezier kijk ik in het boek en de agenda. Deze sluiten zo mooi aan bij het onderwerp waar ik dagelijks mee bezig ben, namelijk de eetbare gewassen uit de vrije natuur, als aanvulling op je maaltijd. En wat lezen we op één van de bordjes bij Guurtje?

Bij vollegrondsteelt duurt het langer eer je verse groente hebt. Toch kun je wintergroenten tot eind mei goed bewaren. Deze vul je vanaf begin maart aan met de eerste wilde, eetbare planten.

Hoe mooi sluit deze informatie aan?

Dit is nu exact mijn boodschap, groenten en fruit uit je eigen omgeving aangevuld met dat wat eetbaar is uit de vrije natuur, dat wat mogelijk spontaan in je tuin komt. Wie zich verdiept in deze prachtige materie zal ondervinden dat hoe eenvoudiger we alles benaderen, we veel verder komen dan wat er berekend wordt in de meest prachtige kantoren, wellicht vele etages hoog, duur in onderhoud en duur door mankracht, maar niets toevoegend aan onze echte gezondheid!

Onze gezondheid begint bij de bodem!
Onze gezondheid begint daar, waar de wormen goed gedijen!

Anneke Bleeker
Bergen NH

Stichting Gezond Verstand Avonden

Informatie over Guurtje Kieft en haar boeken