Wilde groenten, planten en kruiden… geen enkel probleem met de krankzinnige verboden


Wilde groenten, planten en kruiden…

wilde platen uit de natuur Er gebeuren veel rare dingen. Lees dagelijks wat er gaande is en je blijft je verbazen. Zaden die gemanipuleerd worden, gewassen die daardoor zodanig veranderen dat zij niet meer gezond voor ons zijn.

Geen enkel probleem met de krankzinnige verboden

Allerlei zogenaamde onderzoeken om weer farmaceutische producten te kunnen slijten. Onderzoeken in de vorm van: vrijwilligers gezocht voor diabetes onderzoek, of voor. Genoeg te bedenken, creatief zijn ze wel.

anneke bleeker
Vaccins, hoe gek willen we het voorgeschoteld krijgen? Of we zonder deze gifspuiten geen kans van leven meer hebben! Hoeveel meer van hetzelfde moeten we blijven verspreiden? Even anders verpakt maar de strekking is steeds weer dezelfde. Je kunt honderden artikelen verspreiden over vaccins, maar de kern is dat elk vaccin schade aanricht en het niet uitmaakt over welke variant je spreekt. De angst regeert en de mening van buren, familie en de gaande en komende ‘man’ wegen zwaar want als je anders zou beslissen, hoor je er niet bij. Hoelang nog moeten we dezelfde antwoorden per mail blijven geven? Alles op een rijtje zettend en de interesse van velen volgend, heb ik besloten het de komende maanden drastisch anders aan te pakken. Lezingen over vaccinaties…, ik zeg niet dat ik ze niet meer zal geven maar. Maar is geen excuus, maar… het kan anders. En dat ‘anders’ gaan we in praktijk brengen.

wilde bloemen

De laatste tijd zie ik dagelijks bij velen de behoefte dat men wil weten wat eetbaar is uit de eigen omgeving. En zeg nu zelf: paardenbloemen, zevenblad, brandnetels, hondsdraf, kleefkruid en vele andere ‘wilde’ gewassen kunnen zij niet grootschalig manipuleren zodat we deze nergens meer kunnen oogsten. Wanneer we er, daarnaast, steeds meer voor open staan om deze eetbare heerlijke wilde groentesoorten en kruiden in de eigen tuin toe te laten, samen met bekende soorten zoals kool, snijbiet en nog veel meer, dan ben je helemaal niet meer afhankelijk. Sterker nog, we zijn niet afhankelijk van wat men ons van hogerhand op wil leggen, absoluut niet! We kunnen heel goed onze eigen boontjes doppen en dat begint bij onze voeding. Wanneer we massaal alle rotzooi vermijden bloedt die industrie vanzelf dood. Punt erachter, deuren gesloten. Lach je nu? Denk ik te groot? Te idealistisch? Hmmm, dacht het niet!

Grijp ik even terug naar 17 februari 2009. Als ik toen aan een groot publiek had verteld wat ik van plan was (door te beginnen met waarschuwen tegen vaccinaties), was ik waarschijnlijk hartelijk uitgelachen. Maar ik had mijn plan niet groots verspreid, ik ben toen gewoon begonnen en al snel vormde zich een groep; deze groep groeide, deelde zich, met sommigen blijf je ‘wandelen’ en met anderen ‘wandel’ je maar even. Gelukkig ben ik altijd onafhankelijk gebleven en toch verbonden met velen. Maar ik kan en kon ook altijd op eigen titel spreken.
Er gebeurde veel wat je niet alleen kunt dus allen die aanhaakten hadden hun rol in het geheel.

En dat gaan we nu weer doen maar dan anders…

wilde bloemen 2

Je kunt blijven vertellen tot ‘Sint Juttemis’ dat de verkeerde invloeden ons meer schaden dan goed doen. Voor de komende maanden heb ik mijn strategie bepaald! De wilde groenten en kruiden staan centraal en daar omheen creëren we activiteiten. Er staan de komende maanden diverse lezingen omtrent dit onderwerp op de agenda via de locaties van de Gezond Verstand Avonden / Middagen. Gezellig!

Tijdens de lezingen wordt een PowerPoint presentatie getoond met veel dia’s; de aanwezigen ‘wandelen’ als het ware, zittend op hun stoel, langs veel eetbare gewassen. Steeds is er ook een flink aantal voorbeelden verwerkt dat hoort bij de periode van het jaar waarin de presentatie verzorgd wordt, maar ook komen er gewassen voorbij uit andere jaargetijden. Via deze gezellige lezingen komen ook de goede vetten aan bod, dus wordt ook meteen duidelijk wat niet goed is. De goede kookbronnen en andere zaken worden als vanzelf ook behandeld. Als we die links laten liggen kunnen we nog zo gezond aan de slag gaan met goede voeding maar dan dweilen we met de kraan open. Wie open staat voor datgene wat om hem of haar heen groeit en de kern van het hele verhaal snapt voelt zich daar vele malen prettiger bij. Wie dit ervaart ziet ook dat vaccins en pillen niet passen binnen dit verhaal. Dus mijn strategie is via de leuke verhalen speels tonen wat je mogelijk beter kunt vermijden.

Wandelingen…

wilde bloemen 3

We wandelen ook en dan komen we van alles tegen. Wandelen is bijna een groot woord want we staan ook zeer regelmatig stil en er ontstaan spontaan halve lezingen; er is ook zoveel te vertellen… 😉 Ook dan komen de goede vetten en andere belangrijke zaken vanzelf ‘voorbij’; staand onder de bomen in het bos, of langs mooie velden waar plekken zijn om rustig te blijven staan, kun je heerlijk je verhaal kwijt. De volgende wandeling in Bergen op 19 mei is volgeboekt maar er komen meer kansen. We gaan de komende zomer ook met de locatie ‘Peel en Maas’ deze activiteit op de agenda plaatsen. Dus liefhebbers in het zuiden kunnen aanhaken bij die gelegenheden die eerdaags op de agenda komen. Na 19 mei zal ik met Yvon van Puur & Pittig in Bergen weer een datum plannen. Bij Yvon eindigen we met een proeverijtje. We hebben besloten dit in de zomermaanden ook een keer op een avond in de week op de agenda te plaatsen. Maar ik zal nog een paar mogelijkheden plannen en dan kunnen we eindigen in een horecagelegenheid voor een kop koffie of thee en mogelijk nog even napraten.

Deze eerste gelegenheid is op woensdagmiddag 29 mei.

wilde plamten

We verzamelen op een plaats die je in de week voor de wandeling per mail krijgt aangereikt vanaf 13.15 uur, we starten met wandelen om 13.30 uur. (Iets andere tijd dan 19 mei). De prijs bepaal je zelf, namelijk 10 of 15 euro afhankelijk van het boek dat je wilt ontvangen. Dit boek krijg je in ruil voor dit bedrag en de wandeling krijg je dus eigenlijk cadeau. Dit ‘grapje’ kan ik alleen in Bergen uithalen want de auto blijft staan en het kost mij geen reistijd. Door het geven van veel lezingen heb ik de afgelopen jaren genoeg langs de wegen ‘gezwalkt’ en de afstand is echt hetzelfde, of jij uit het noorden of zuiden naar Bergen komt of ik naar jullie.

wilde bloemen 4

Proefondervindelijk vastgesteld de afgelopen jaren, heen en terug was altijd dezelfde afstand, met andere woorden: ik zou niet weten waarom we de zaken niet eens kunnen omdraaien. Er is hier zoveel om te tonen: de wilde marjolein oftewel oregano, de veldsalie, de teunisbloemen, het boerenwormkruid, de overbekende soorten als bramen, bottels en brandnetels, maar ook de wilde venkel als we een keer een andere route nemen, kortom een scala aan eetbare gewassen. In verhouding staat er zo veel dat dit eigenlijk een super oplossing is. En jij als bezoeker hebt een leuke middagvulling en verder kun je hier alle kanten op. De zee, de bossen, de duinen, maak er een feestje van en plan hier een paar dagen bijvoorbeeld. Kom met collega’s, zussen en schoonzussen, organiseer vriendinnendagen, verzin een dag, ook heren zijn altijd van de partij, wie een groep heeft van minimaal tien personen kan ook een aparte afspraak maken. Een besloten groep zogezegd. Na de wandeling eindigen we dan in een gelegenheid waar een ieder op eigen kosten wat kan drinken en we de middag leuk kunnen afsluiten, waar je een boek kunt uitkiezen en we nog even kunnen napraten. Daarna gaan we ieders ons weegs, heb ik geen reistijd om thuis te komen maar loop in enkele minuten naar huis, wat me natuurlijk enorm veel scheelt om alle andere activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Daarom een leuk ‘geprijsd’ arrangementje waarin de natuur centraal staat!

Wilde Woensdag…
Vanaf een paar weken geleden is het elke woensdag ‘Wilde Woensdag’.
Brigitte Habets, een Nederlandse dame, wonend in Widdau bij Monschau, kwam met deze kreet. Zij had bedacht dat we de woensdag maar moeten introduceren als ‘Wilde Woensdag’ om dan eens bewust bezig te zijn met alles wat om ons heen groeit en ons kan dienen. Brigitte verzorgt ook wandelingen en gaat tevens kookworkshops geven. Toen ze mij vroeg of ik daaraan mee wilde werken was dat niet tegen dovemansoren gezegd en we hebben woensdag 21 augustus nu als Nationale Wilde Woensdag bedacht om landelijk met veel collega’s iets te organiseren wat je anders ook niet onbekend is maar als we dan allemaal tegelijk wat op de agenda hebben staan versterken we elkaar. Op deze woensdag zal ik een middag- en avondwandeling in Bergen op de agenda plaatsen. Maar wie wil kokkerellen of andere activiteiten wil presenteren, ga je gang, passend bij de eetbare gewassen uit je eigen omgeving. Collega’s in het groen… meld je zodat we dit samen met Brigitte kunnen presenteren.

Kokkerellen…
Ook wij bieden gelegenheid om te kokkerellen met wilde groente en kruiden. Samen met de dames van Centrum Wilgenhoeve hebben we zondag 23 juni weer in het vooruitschiet om informatie te delen en samen te eten na eerst de maaltijd te hebben bereid. Centrum Wilgenhoeve is te vinden in Exmorra, vlakbij Makkum in Friesland. Het thema voor deze middag is: ‘Zomerse buffetten’. Dit is de vierde keer dat we een dergelijke middag ten uitvoer zullen brengen; de voorgaande waren allemaal zo geslaagd, we konden nog niet stoppen. Op de agenda van de site gezondverstandavonden.nl kun je meer informatie vinden. Op mijn locatie in Alkmaar, de eerste zondagmiddag van de maand, ga ik in juli en augustusdoor en dan staat voor beide keren deze activiteit ook op de agenda. Kokkerellen!

We gaan dan twee soorten soep koken, een paar salades maken en gezamenlijk heerlijk buiten eten als het weer meewerkt want deze locatie ligt in het volkstuinencomplex ‘De Rekere’. Onze lezingen passen hier uitermate goed qua sfeer en de beiden zondagen, 7 juli en 4 augustus, zijn middagen in het teken van ‘de theorie in praktijk brengen’. Deze middagen kosten 15 euro, zelf graag bord, soepkom en bestek meenemen. Wij zorgen voor de basis ingrediënten, groentesoorten uit het groentewinkelcircuit en we plukken vers wat we kunnen verwerken om de maaltijd te vervolmaken. Tevens zetten we heerlijke verse kruidenthee.

Dit zijn zomaar een paar opsommingen van wat we in de planning hebben. De komende maanden staan duidelijk in het teken van datgene wat om ons heen groeit en onze gezondheid positief kan beïnvloeden.

Volg ons op diverse Facebook pagina’s voor dagelijks tips met vers verwerkte wilde groente en kruiden. Graag wens ik je een wilde week met veel gezonde maaltijden! 😉

Anneke Bleeker
Bergen NH
1 mei 2013

www.gezondverstandavonden.nl

Facebook:
•Anneke Bleeker
•Stichting Gezond Verstand Avonden
•Wilde Woensdag
•Gezond Verstand in Noord-Holland
•Verontruste Moeders
•Gezond Verstandavonden
•(Elke dag natuurlijke tips op diverse pagina’s met recepten)