Weston Price Congres 2014… het belangrijkste dat ik leerde over ELK dieet!

Het belangrijkste dat ik leerde over ELK dieet !

Boek Weston Price Weston Price Congres

Al een aantal jaren ben ik bekend met het gedachtengoed van de Weston Price Foundation. In eerste instantie door de artikelen die ik jaren geleden had gelezen, vertaald door Rob Hundscheidt en later door de interviews op gezondheidsradio met Mike Donkers die het stokje verder opgepakt heeft met de vertaling van het boek en het Nederlandse Weston Price forum wat nu reeds 7.000 bezoekers per dag trekt.

HET MAAKT NIET UIT WAT JE EET MAAR ….

Elke keer weer pik ik zaken op die ik tevoren (nog) niet zo zag. Het belangrijkste wat ik deze dag leerde over het volgen van een dieet was het volgende:

succesboeken
Door het bestuderen van geïsoleerde bevolkingsgroepen waar mensen hun eigen voedsel samenstelden en niet beïnvloed werden door geïndustrialiseerde processen en fabrieksvoeding door Weston Price kwamen er steeds weer een aantal gemeenschappelijke factoren om de hoek kijken. De voeding die deze gezonde bevolkingsgroepen gebruikten was zeer gevarieerd per regio:

* Sommigen aten geen plantaardige voeding
* Sommigen aten weinig dierlijke voeding
* Sommigen aten voornamelijk gekookte voeding
* Sommigen aten grote hoeveelheden rauwe voeding
* Sommigen aten melkproducten, anderen niet
* Sommigen aten granen, sommigen niet
* Sommigen aten fruit, sommigen niet

Maar er waren echter onderliggende karakteristieken bij al de gebruikte gezonde voeding (dieet).

* Er werd geen geraffineerde voeding gebruikt zoals suiker, wit meel, plantaardige olie, verpakte voeding en gecondenseerde melk. Laat staan wat je nu allemaal tegenkomt als High Fructose Corn Syrup, gepasteuriseerde en halfvolle melk, gehydrogneerde vetten, geïsoleerde proteïne-poeders, additieven (E-nummers) en kunstmatige zoetstoffen.

* ELK dieet bevatte wel een of meer dierlijke producten zoals vis, gevogelte, vlees, melkproducten, reptielen of zelfs insecten. De vraag is natuurlijk waarom dit belangrijk is.

Bepaalde voedingsstoffen worden uitsluitend gevonden in dierlijk voedsel: vitamine A, vitamine D, cholesterol (laat je niet voor de gek houden want dit heb je beslist nodig), vitamine B12 en een lange keten verzadigde vetten zoals AA, EPA en DHA. De volgende nutriënten zijn heel gemakkelijk opneembaar van dierlijke producten: calcium, B6, magnesium, ijzer, zink en koper.

* “Een primitief dieet” bevat viermaal meer calcium en andere mineralen en tienmaal de hoeveelheid in vet oplosbare vitamines dan het moderne westerse dieet.

* In alle culturen werd een deel of het meeste van de voeding gekookt maar in elke cultuur at men
sommige van de dierlijke producten rauw (bijvoorbeeld melk, kaas, vis). Dit is essentieel om een grote hoeveelheid enzymen binnen te krijgen die in het kookproces boven 48 graden Celsius vernietigd worden.

* Noten, granen zaden en peulvruchten werden altijd geweekt, gekiemd of gefermenteerd.

* Het totale vetgehalte varieert tussen 30 en 80 % in calorieën waarvan slechts 4 % meervoudig onverzadigde vetten waren.

* De voeding bevatte steeds een bijna gelijke balans tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren.

* Elk dieet bevatte wat (natuurlijk) zout.

* In elke cultuur werd gebruik gemaakt van botten, meestal verwerkt in de bouillon.

* In elke cultuur werd qua voeding rekening gehouden met speciale aandacht wanneer de moeder in verwachting was en de tijd daarna. Er werd bovendien zo’n drie jaar tussenruimte genomen om meer kinderen te baren.

Op gezondheidsradio komen in de komende uitzendingen (februari) de lezingen beschikbaar die Sally Fallon Maurell op de Weston Price Dag heeft gegeven en tevens ook de lezing van Prof. dr. Frits Muskiet. Ga naar gezondheidsradio…

Boek Weston Price

Boek Weston Price
Weston Price forum