We zijn allemaal; “Speelbal van de golven”, maar …

We zijn allemaal; “Speelbal van de golven”, …

henk Er zijn mensen die hun leventje leiden, zich van geen kwaad bewust, leven van dag tot dag, van vakantie naar vakantie. Er zijn vele mensen die zich afsluiten van het wereldnieuws, te beangstigend, willen het niet weten, hopen dat de storm aan hen voorbij gaat. Anderen worden depressief, komen in de medische tredmolen terecht, worden verpletterd of plegen zelfmoord. Tussen deze uitersten moeten wij allemaal onze weg zien te vinden. Jij … en ik.

speelbal van de golven

We zitten allemaal in het zelfde schuitje

Maar, hoe ga je er mee om? Een reddingsvest aantrekken is echt het minste wat je kan doen. Maar hoor je bij de dapperen dan pak je de roeispanen en zorg je dat je bootje met de kop in de wind ligt om zo de “storm uit te rijden” en minder gevaar loopt om slagzij te maken, minder gevaar dat je bootje water schept en dat beetje voedsel dat je aan boort hebt bederft.

Dat is, zoals ook de wereld om ons heen eruit ziet. Dit alles schoot mij te binnen toen ik vanmorgen deze spreuk las: “Er is nog nooit een storm geweest, hoe heftig ook, die niet is gaan liggen”, bedankt Pieter.

We zitten allemaal in dat zelfde schuitje, die speelbal in de golven. En toch ervaar ik dat geheel anders dan menigeen. We weten ook dat als er iemand het roer neemt, initiatief toont, dit voor de medepassagiers rust en vertrouwen geeft. Er is tenminste iemand die het heft in handen heeft.

Dat die stuurman in zichzelf ook zijn twijfels heeft; “doe ik het wel goed”, doet niet terzake. “De uitval moet het goed maken”, dat is nu eenmaal … leven.

Duidelijk is dat dat leventje, wat we gewend waren zo niet door zal gaan. Maar willen we eigenlijk zo wel doorgaan? Moet er niet een storm komen die de zaken even opschut? Of wellicht een orkaan, dat zou nog beter zijn. Een orkaan die al het dode gewas laat afbreken boven de grond zodat er weer plaats komt en nieuw leven kan ontstaan.

Een storm die de boeren doet inzien dat ze weer in balans met de natuur moeten leven. Kunstmest en pesticiden vaarwel zeggen en zorgen voor producten die weer bol staan van de vitaminen en mineralen zodat mens en dier zich weer kunnen “voeden”. Een storm die driekwart van alle dokters, en aanverwante gezondheidsinstanties doet wegwaaien als bladeren in de wind. Zodat ze ergens anders de grond weer helpen vruchtbaar te maken. Het restant van de dokters kunnen zich bekwamen in natuurgeneeskunde. De – enige – vorm van geneeskunde die altijd al gewerkt heeft en niet destructief is, waar bovendien de mens aandacht krijgt als geheel. Ik kan niet wachten op zo’n storm, zo’n orkaan.

Ik weet dat er ook nog verschil is in de kracht van een orkaan, en we kennen ook nog de tornado. Een bundeling van al die natuurkrachten op een en het zelfde punt. Zo’n tornado zou ik wel via een afstand besturing (mindcontrol) langs het binnenhof, en andere moerassen in deze wereld willen sturen.

In hoog aanzien staande marionettenpoppen die toestemming verleenden aan bedrijven om de schamele producten van de moderne landbouw nog verder te “verzieken” met al die chemische hulpstoffen. Lappenpoppen die dokters het mandaat gaven om met zwaar giftige medicamenten het leven van vele mensen langzaam maar uiterst trefvol te vernietigen.

Ik zou mijn tornado verder willen dirigeren naar Brussel, Washington, Londen, … Waar al die poppenspelers gehuisvest zijn. Poppen spelers die uiterst geraffineerd ook weer aan het lijntje gehouden worden door de regisseurs van dit macabere spel. Het spel dat democratie heet te zijn, waar men geheime afspraken maakt, maar eigenlijk niet meer is als een sluw plan om het leiderschap van de wereld te veroveren. Een wereld van mensen die geen van allen een liefde relatie zullen hebben met deze “leiders” of het moet die oude bekende gekocht liefde zijn. Succes daarmee.

Die tornado zou ook wat andere gezwellen kunnen verwijderen, zonder de verdere omgeving te beschadigen. Bankiers die met het geld van anderen aan het gokken zijn geslagen. Dollar tekens in hun ogen hebbende en met papier en cijfers waarde toekennen aan zaken die geen enkel waarde vertegenwoordigen. De waarde van geld zit namelijk in de arbeid die ervoor geleverd wordt en het grootste deel van al dat “geld” is niet meer als gebakken lucht. Noppes, er is nooit arbeid voor geleverd. Als er andere machten opkomen dan is die gebakken lucht totaal niets meer waard. En dat kun je nu al zien aankomen met de Bricks landen. Dat gaat al een fikse storm worden, verwachting orkaankracht.

Die tornado zou ook al dat moderne oorlogstuig kunnen vernietigen, een einde gaan maken aan duizenden jaren oorlog, onderdrukking en ellende.

Een mooi verhaal zul je denken, …

Maar wat kunnen wij daar aan doen?

Actie voeren is heel simpel en zit hem in de kleine dingen. Begin als eerste het reclame foldertje van al deze instellingen en instanties op te zeggen. De krant.

Dan is er de ultieme hersenspoel machine die je ook zeer spaarzaam kunt benutten. De TV kan namelijk ook gewoon uit blijven staan. Het nieuws kom ik – zelf geselecteerd — ook wel te weten. Actualiteiten rubrieken, de meeste namen zijn al weggevaagd uit mijn geheugen.

Nog zo’n simpel actiewapen. Praat eens met andere mensen, begin bij je buren, vrienden, kennissen, familie. Ga eens kritisch leren denken, dan leer je wat je moet zeggen. Ga eens vragen leren stellen zoals bijvoorbeeld; “Waarom denk jij dat?”, en “Waarom zeg jij dat?” Laat die ander eens praten waardoor jij tijd hebt om na te denken en tot een goed overwogen antwoord kan komen. Leren denken is zo moeilijk niet als je de basis spelregels kent.

Onafhankelijk leren denken.

Nog een actiemethode. Ga in je achtertuin, op het plat dak of je balkon groenten kweken of .. huur een volkstuintje. Zo voorkom je dat je ziek wordt vanwege ondervoeding. Zo voorkom je dat je lichaam vroegtijdig aftakelt en hulpbehoevend wordt. Zo zorg je voor het detoxen van je lichaam zodat jij je hersenen kunt blijven gebruiken tot op hoge leeftijd.

Nog zo’n actiewapen. Ga eens zelfstandig nadenken of stemmen wel zo slim is. Toestemming verlenen, een mandaat geven aan die hoge heren met aanzien. Zouden we eigenlijk niet beter uitsluitend kunnen komen opdagen als er een waardevol referendum aangeboden wordt?

Zo zijn er vele zaken te bedenken waarbij een ieder op zijn eigen gebied, met zijn of haar eigen specialiteiten een bijdrage kan leveren.

Deze website samenstellen, zelf bouwen en artikelen schrijven heb ik ook maar in de praktijk geleerd. Afkijken bij anderen, hier en daar hulp vragen of aangeboden krijgen, inspiratie opdoen, zoals die simpele spreuk van Pieter vandaag weer de inspiratie vormde om dit artikel te schrijven. Na vele artikelen kwam er ineens die meneer van succesboeken die ik helemaal niet kende. Hij vertelde mij dat ik een boek moest gaan schrijven en hij zou het uit gaan geven. Uiteindelijk geef ik het nog steeds gratis weg. Gratis, maar wat denk je als je al verschillende bedank mailtjes en brieven hebt gehad. Dat is niet in geld uit te drukken!

In het verleden heb ik enkele locale carnavalsplaatjes gemaakt. Toen ik in 2011 een protestliedje schreef en in contact werd gebracht met top muzikanten werd het nummer ook een topper waar ik reuze trots op ben en .. mijzelf verre heb overtroffen. Nooit gedacht, … of eigenlijk wel want ik heb immers de tekst geschreven. Zomaar in een uurtje uit onvrede met de wereld om mij heen. Van het een komt het ander, dat wijst de praktijk uit.

En waarom heb ik dit alles vanmorgen weer zitten schrijven?

Omdat naast al dat negatieve nieuws mensen ook moeten weten dat er overal op de wereld mensen in onvrede leven met dit verderfelijke systeem. Overal mensen zijn met hun eigen kwaliteiten, kennis en netwerken die ook willen leven in een betere wereld. Als je de ogen en oren openhoudt zijn er overal zaken aan het gebeuren, worden er dingen gepland, nieuwe zaadjes in de grond gestopt. Plannen gesmeed. Velen rijden de storm niet uit maar nemen zelf het roer.

En het geeft een goed gevoel als je zelf daar actief richting aan geeft. Praten met mensen, je eigen gezondheid bewaken en met andere je ervaring en kennis delen.

Je kunt schuilen voor de storm, maar angst hebben? Je weet toch niet wanneer en waar het gaat stormen. Je weet echter wel zeker dat er een storm op komst is. Wellicht handig om al vast na te gaan denken welke koers jij gaat uitzetten? Welke koers? Dat gaat toch echt beginnen met het logisch leren denken en analyseren van al dat nieuws voor jezelf. Vertrouwen krijgen in je eigen beslissingen. Heb je eenaal dit spel door dan ga je al snel een netwerk opbouwen van mensen die je hebt leren vertrouwen. Mensen die je op weg helpen naar nieuwe inzichten, nieuwe acties, nieuwe mogelijkheden.

— Henk Mutsaers