Wat is Levend Bloed Analyse (LBA)?

levend bloed analyse Levend-bloed-analyse vormt een interessante aanvulling op de klassieke bloedanalyse. Door middel van een vingerprik worden enkele druppels bloed op een dekglaasje aangebracht en onder de microscoop gelegd. Zo kunnen we onder andere de rode en de witte bloedcellen zien.

de kwaliteit van het bloed in levende toestand

Ook zien we of er parasieten, gisten en schimmels, leversipculen aanwezig zijn. LBA is een methode om vooral de kwaliteit van het bloed in levende toestand te bestuderen. De verstoringen die we kunnen waarnemen, kunnen leiden tot allerlei klachten (bijv. vermoeidheid, darmproblemen). Doordat deze klachten bij een normaal (regulier) bloedonderzoek weinig of geen (kwantitatieve) afwijkingen vertonen, kan er aan de klachten niets gedaan worden.

Naast de LBA wordt er ook een Vrije Radicalentest (VR-test) gedaan. Dan wordt het bloed pas bekeken als het is opgedroogd. Uit deze bloeddruppel wordt informatie gehaald over de aantasting van het systeem door vrije radicalen en over de aanwezigheid van het aantal anti-oxidanten dat nodig is om de vrije radicaalbelasting te reduceren. Vrije radicalen zijn nl. agressieve moleculen of atomen. Het zijn giftige bijproducten van normale biochemische processen, die in te grote hoeveelheden worden geproduceerd onder invloed van o.a. (milieu)vervuiling, straling, alcohol, slechte voeding, etc.

De vrije radicalen zijn oorzaak van schade in de cellen, weefsel en het hormonale systeem. Ze beïnvloeden ook diverse processen, bijv. de bloedstolling, en spelen een rol bij het ontstaan van diverse auto-immuunziekten (bijv. reuma, allergieën).

Levend Bloed Analyse in de praktijk
Door middel van een vingerprik worden enkele druppels bloed afgenomen. Doordat de microscoop op een computer is aangesloten, kunt u uw eigen bloed zien. Tijdens het consult zullen enkele foto’s gemaakt worden, zodat u later nog weet hoe het zat maar ook kunt u een vergelijking maken als u de test later herhaalt.

Naar aanleiding van wat we zien, zullen er voedings- en lifestyleadviezen gegeven worden.

Voor wie is LBA [Levend Bloed Analyse]?
LBA is een techniek die zowel preventief en als behandelmethode gebruikt kan worden. Ook in het bedrijfsleven kan LBA goed ingezet worden. Want tegenwoordig is het heel gebruikelijk dat een werkgever de werknemer stimuleert om vitaal te blijven c.q. te worden. Door bijvoorbeeld een abonnement voor een sportschool te vergoeden, gezondere voeding in de kantine of hulp bij het stoppen met roken. Een halfjaarlijkse LBA/vrije radicalen test past ook in deze bedrijfsvisie. Zo worden werknemers gestimuleerd om vitaal te blijven omdat het bloedbeeld voor zichzelf spreekt. Zo is stress bijvoorbeeld goed zichtbaar maar ook te vet eten of te weinig voedingsstoffen. Zo wordt iemand met de neus op de feiten gedrukt en dat is erg stimulerend, vooral als je na een half jaar verbetering ziet in je bloedbeeld. Neemt u gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

irma

Irma Kromhout-van Cappelle
Website