Wat is een manifest, ik heb ook een persoonlijk manifest, jij ook?

manifest mijn doel is

Wat is een manifest,
ik heb ookeen persoonlijk manifest, jij ook? Een manifest is een openbare verklaring waarbij een standpunt onmiddellijk herkenbaar verklaard wordt. Vele organisaties en politieke partijen gebruiken een manifest, eigenlijk een soort paklijst bij een pakket waardoor je weet wat de inhoud is. Ik heb al jaren mijn persoonlijke manifest en jij waarschijnlijk ook, maar heb je het al wel eens opgeschreven en gedeeld met anderen?

Bij een politiek en goede doelen manifest kun je een levensgroot vraagteken zetten maar bij bedrijven en bepaalde organisaties is het een handige leidraad om in het kort de missie van dat bedrijf of organisatie te weten te komen.

mijn doel is manifest

Vele mensen die een duidelijke mening hebben, die hebben in hun hoofd ook al een persoonlijk manifest en zullen vrijwel nooit een stem zullen geven bij optie drie:
1). Ja
2). Nee
3). Weet niet

Het opschrijven van je persoonlijke manifest geeft niet alleen anderen duidelijkheid maar ook het bedrijf, organisatie, of … jouzelf ! Het fungeert als een soort kompas. Het is een reminder om op koers te blijven, je doelen na te blijven streven. Het maakt je beslissingsproces heel simpel. Het geeft je motivatie. Het stelt prioriteiten, geeft inspiratie en een stabiele fundatie.

Veel van wat mij beweegt kun je op gedachtenvoer lezen maar mijn persoonlijke manifest staat al meer als tien jaar duidelijk leesbaar concreet, kort en bondig op mijn oude website.

Mijn doel is 100 jaar oud worden
met kwaliteit van leven.

De vragen die daarbij gesteld kunnen worden zijn: “Wat moet ik daar allemaal voor doen?”

Ik moet onderzoeken wat andere mensen ziek maakt en informatie inwinnen om te voorkomen dat ik zelf ziek wordt en dit vervolgens in de praktijk toepassen. Ik moet ook zorgen dat ik een sociaal netwerk blijf onderhouden zodat ik ook op die hoge leeftijd nog midden in het leven sta.

Super simpel dus. Stap voor stap heb ik mijn leefstijl aangepast en nu eet ik totaal anders dan de gemiddelde Nederlanders. (Dat lees je hier) Toen ik acht jaar geleden kon participeren bij Evert Jan die hulp kon gebruiken in zijn volkstuin was dat ook zeer snel beslist. Dit ga ik doen, ik wil meer biologische voeding waarvan ik de bron kan vertrouwen. Al dat werk was geen enkel probleem en ik kreeg tevens weer een extra sociaal netwerk. Nu wil ik echter meer, veel meer. Al jaren wil ik eigenlijk het grootste deel van mijn voeding gaan produceren. Permacultuur. Daarvoor was weer een extra beslissing nodig die al lang sluimerde maar sinds de zomer van 2017 nagestreefd wordt. Het huis staat te koop en we gaan emigreren naar Frankrijk. De keuze voor de streek was ook reuze simpel. We hebben immers een klimaat nodig waar voldoende regen valt en dat is in Frankrijk zeker niet overal het geval in de zomer. Het wordt dus de Morvan.

Het opschrijven en delen van je doelstelling, je manifest is dus een heel handig stukje gereedschap al sinds jaren. Via het Frankrijk blog, onderdeel van deze site gaan we je op de hoogte houden. Het leuke is dat ik via artikelen als deze ook in Frankrijk al weer een sociaal netwerk aan het opbouwen ben.

Hier lees je dat manifest, maar het kan veel korter zoals hierboven. — Henk Mutsaers

Hieronder een aansluitend artikel uit de nieuwsbrief van succesboeken:


05-01-2018: Miljoenen mensen hebben elkaar in de afgelopen dagen een gelukkig, maar bovenal gezond jaar toegewenst. Valt gezondheid, net zoals de postcodeloterij, in de categorie geluk of pech of heb je zelf invloed op je gezondheid? Dat is een lastige vraag die niet met ‘ja’ of ‘nee’ is te beantwoorden. Als je nooit een lot koopt, zal je nooit iets winnen; die invloed heb je, maar als je wel een lot koopt is het een kwestie van geluk. Met gezondheid ligt het iets gecompliceerder: ja, je kan heel veel doen om je lichaam gezond te houden, echter in deze moderne tijd zijn er ook vele factoren waar je als individu onmogelijk invloed op hebt. Een tijd geleden verscheen dit artikel in de pers waaruit blijkt dat in bijna alle producten kan­ker­ver­wek­ken­de stoffen zitten. Natuurlijk kan je besluiten om bepaalde producten te omzeilen, maar je kan ook heel veel producten niet vermijden. Vermijd toch – indien mogelijk – zoveel mogelijk producten waar chemicaliën in zijn verwerkt.

Na de afgelopen jaren honderden boeken gelezen te hebben, waarvan wij er tientallen hebben uitgegeven en tientallen ook niet, hebben wij wel een rode draad ontdekt. Het zal zo langzamerhand niemand verbazen als we de rode draad als volgt omschrijven: eet pure, onbewerkte voeding en vermijd alle voeding die in een fabriek is gemaakt en/of een bewerking heeft ondergaan. Eet vooral de juiste vetten – verzadigde vetten, de vetten waar de generatie die voor de WO II is geboren groot mee is gebracht en waarvan de laatste overlevenden op dit moment 90 tot 100 worden. De volgende generaties gaan eerder dood dan hun ouders; nee, we worden (niet meer) ouder, ons lichaam kan de vele chemicaliën niet meer verwerken! (Zie de beroemde Tedtalk van Jamie Oliver.)

Dr. Weston Price die ongeveer 80 jaar geleden het boek Voeding en fysieke degeneratie heeft geschreven, heeft toen al ontdekt dat verzadigde vetten een ‘must’ zijn voor ons lichaam. In diezelfde periode heeft dr. Otto Warburg de Nobelprijs gekregen voor het feit dat hij in de twintiger jaren ontdekte wat kanker was, wat het veroorzaakte en hoe het op te lossen. In 1 zin: door de verkeerde vetten krijgen cellen te weinig zuurstof. Prof. Peskin heeft n.a.v. zijn ‘toevallige’ ontdekking van artikelen van dr. Warburg hier een boek over geschreven: Het verzwegen verhaal over kanker. Hij zegt het zo treffend: “De bewerkte oliën en vetten hebben een lang leven op de plank, maar zijn daardoor hun zuurstof­genererend vermogen kwijtgeraakt.”

Een andere rode draad die wij tegenkomen is het fenomeen medicijnen. Inmiddels in de top 3 beland van doodsoorzaken. In vele boeken wordt vanaf de bladzijde geschreeuwd: chemicaliën genezen niet, integendeel, het maakt de ziekte erger. Verdiep je eens in dit onderwerp!

Om af te sluiten met de vraag waarmee we begonnen: heb je invloed op je gezondheid? Wij denken van wel, je moet alleen in deze gemak-dient-de-mens-maatschappij wat eerder en langer nadenken, zoeken, anders bood­schap­pen doen, be­wus­ter worden, wat tijd steken in verdieping, etc., etc. Wij wensen al onze lezers veel wijsheid, een gezond en positief 2018 en voor de komende dagen een mooi, zonnig winter­week­end en mooie leer- en lees­mo­men­ten toe.

Wijsheid wordt je niet in de schoot geworpen. Je zult haar zelf moeten ontdekken na een reis
die niemand voor jou kan maken of jou kan besparen. — Barbara Ann Kipfer